LA MULTI ANI TUTUROR TĂTICILOR!
Zilele Părinţilor sunt marcate în România prin lege, oficial ca Ziua Mamei în prima duminică a lunii Mai şi ca Ziua Tatălui în a doua duminică a lunii Mai.
-
Obiectivele sunt asigurarea unui echilibru social şi evidenţierea importanţei ambilor părinţi în viaţa de familie şi în societate.
-
Sărbătorirea anuală atât a mamei cât şi a tatălui confirmă aşadar perfecta egalitate în drepturi a celor 2 părinţi, onorându-le deopotrivă importanţa în universul copilului.
-
Sunt promovate astfel familia şi valorile fundamentale ale acesteia, aducând în prim-plan problematica complexă cu care se confruntă părinţii în societate.
-
Zilele Părinţilor sunt dedicate părinţilor responsabili, implicaţi în creşterea şi educarea propriilor copii, fiind potrivite prilejuri pentru promovarea modelelor pozitive în societate.
-
Sărbătorirea distinctă a celor 2 părinţi demonstrează că ei sunt complementari, fiind un gest firesc de întărire a rolului fiecărui părinte.
Concret, până în anul 2010, în România nu exista o Zi a TATĂLUI recunoscută oficial, printr-un act normativ.
-
Ziua Tatalui a fost legiferată ca sărbătoare în România începand cu anul 2010, în baza Legii nr. 319/2009 pentru instituirea Zilei mamei şi a Zilei tatălui.
-
Legea a fost dezbătută și aprobată în Camera Deputaților la 29 septembrie 2009. Inițiativa pentru instituirea acestor două sărbători a avut-o, în luna iunie 2009, Alianța Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA), precum și un grup de opt parlamentari.
-
Rolul acestei inițiative este acela de a sublinia importanța fiecăruia dintre cei doi părinți în viața de familie și în universul copilului.
Ziua Tatălui (în România) –
a doua duminică a lunii Mai
REȚINEȚI!!!
-
Ziua TATĂLUI a fost declarată sărbatoare publica și este în cea de-a doua duminică a lunii mai.
– Conform Legii nr. 319/2009 – Ziua TATĂLUI se va sărbători anul acesta – Duminică, 12 mai 2019.
ISTORICUL REGLEMENTĂRII CUSTODIEI COMUNE si INSTITUIREA ZILEI TATALUI:
În antichitate, Ziua Tatălui se sărbătorea pe 19 martie, de Ziua Sfântului Iosifi, iar în tradiția sud-europeană era numită „Tatăl presupus al lui iisus”.
Ziua Tatălui în alte țări
În ceea ce privește ale țări, sărbătorirea zilei tatălui nu are o tradiție conturată în jurul unei date anume. În fiecare țară această sărbătore variază.
-
De exemplu, în Rusia se sărbătorește pe 23 februarie și este numită Ziua apărătorilor Patriei.
-
Pe 19 martie este sărbătorită în Italia, unde se numește Festa del papa, în Portugalia, Spania, Liechtenstein sau Bolivia.
-
Pe 30 martie în Oman este ceblerată Ziua Tatălui, în timp ce în România se sărbătorește în a doua duminică din luna mai.
-
În Coreea de Sud există pe 8 mai Ziua Părinților, în timp ce în Germania se sărbătorește odată cu Înălțarea Domnului.
-
În Austria și Belgia, Ziua Tatălui se sărbătorește în a doua duminică din luna iunie, iar în a treia duminică din luna iunie sărbătoresc cele mai multe țări această zi. Printre ele se numără Argentina, Ecuador, Franța, Grecia, Puerto Rixo, Mexico, Malta, Croația sau Cipru.
-
În Ucraina, Ziua Tatălui se sărbătorește în a treia duminică din luna septembrie, în timp ce bulgarii o sărbătoresc pe 26 decembrie.
Cum a apărut în România Ziua Tatălui
-
Prima dată s-a sărbătorit in 2010. Semnificația sărbătorii este una importantă și ajută la recunoașterea contribuției individuale a fiecăruia dintre cei doi părinți.
-
Se sărbătorește Ziua Tatălui pentru că el are o contribuție imensă în creșterea copilului. Figura patriarhală este una importantă, la fel ca cea matriarhală, care ajută la armonia dezvoltării familiei. Este o confirmare a importanței figurii paterne într-o familie și oferă copiilor posibilitatea de a își sărbători tatăl într-o zi specială.
-
Inițiativa prin care s-a adoptat sărbătoarea oficială Ziua Tatălui vine cu rolul de a sublinia importanța fiecărui părinte în viața de familie. Deși în România nu exista până acum câțiva ani această sărbătoare, odată cu legiferarea Zilei Mamei a venit și inițiativa naturală de a celebra Ziua Tatălui.
-
Initiativa legislativa a apartinut Aliantei Antidiscriminare a Tuturor Taticilor – T.A.T.A.,
-
care a reusit sa convinga un grup de parlamentari pro-familie si multicolor din punct de vedere politic sa sustina acest demers firesc si benefic pentru orice societate civilizata.
Proiectul legislativ
-
a avut la origine intrebarea atat de simpla adresata liderului T.A.T.A. de catre fiicele sale (Ariana, Alexandra si Karin) cu textul “Tati, cand este ZIUA TATALUI?”. Era luna martie si la gradinita se faceau pregatirile pentru ZIUA MAMEI, asimilata la acea data Zilei Internationale a Femeii, iar copilele isi exprimau o curiozitate fireasca. Ideea reglementarii ZILEI TATALUI a provenit asadar de la niste copile de gradinita, dornice sa-si serbeze ambii parinti.
In mai 2007, cativa tatici s-au reunit pentru prima data pentru a stabili cateva obiective comune, printre care se remarcau REGLEMENTAREA CUSTODIEI COMUNE si INSTITUIREA ZILEI TATALUI.
In toamna lui 2007 se constituia Alianta T.A.T.A., iar in martie 2008 dobandea personalitate juridica.
-
In februarie 2009 se elabora proiectul normativ care avea sa devina in toamna aceluiasi an LEGEA NR. 319/2009, promulgata de Presedintele Romaniei si publicata in Monitorul Oficial. ZIUA TATALUI este si totodata si ZIUA T.A.T.A., marcand in 2010 trei ani de existenta a organizatiei.
Grupul de parlamentari pro-familie care a facut posibila adoptarea Legii nr. 319/2009 este format din deputatii Mircia Giurgiu, Liana Dumitrescu, Victor Ponta, Laszlo Borbely, Ludovic Orban, Aledin Amet, Petru Movila si din senatorul Emilian Francu, reprezentand toate grupurile politice parlamentare. Adoptata de Senatul Romaniei aproape in unanimitate (DA= 89, NU=3, AB=4), Legea T.A.T.A. a beneficiat si de sustinerea deputatilor (DA=197, NU=12, AB=10). La sedintele de plen ale Camerelor au participat si personaje de poveste (Ariana Alba ca Zapada si Karin Cenusareasa), cele doua copile convingand parlamentarii nehotarati sa sustina legea la votul final.
-
Romania ramasese singurul stat din Uniunea Europeana (U.E.) care nu-i onora pe cei doi parinti in cadrul unor sarbatori destinate acestora.
– Dintre cele 27 de state ale U.E., doar Romania nu sarbatorea ZIUA TATALUI, in timp ce ZIUA MAMEI fusese asimilata neoficial Zilei Femeii, in lipsa unei sarbatori distincte, fiind marcata pe 8 martie.
Desi Guvernul Romaniei nu a sustinut proiectul de lege, considerand eronat si straniu ca apareau astfel doua zile libere in plus, liderii partidelor si grupurilor parlamentare au aratat ca proiectul de lege privind Ziua Tatalui si Ziua Mamei se bucura de o sustinere generala, realizandu-se asadar un firesc consens cu privire la adoptarea unei initiative care reprezinta un gest de normalitate in societatea romaneasca si care nu angajeaza cheltuieli publice, deoarece duminica este zi libera.
-
O serie de personalitati au fost suporteri ai demersului legislativ, considerand fireasca instituirea ZILEI TATALUI, printre acestia numarandu-se doamnele si domnii, mamicile si taticii, fii si fiicele Nadia Comaneci, Ilie Nastase, Mircea Lucescu, Elisabeta Lipa, Leonard Doroftei, Iolanda Balas, Octavian Bellu, Gabriela Szabo, Mihai Covaliu, Catalina Ponor, Marius Urzica, Ivan Patzaichin, Marius Lacatus, Emerich Ienei s.a.
-
Campania de promovare a proiectului de lege pentru instituirea Zilei Mamei si a Zilei Tatalui a avut si logo-uri muzicale, reprezentate de slagarele “Multumesc, iubita mama” si “Tata”, interpretate de Mirabela Dauer si Dan Iliescu (trupa TIMPURI NOI). Autorii celor doua piese muzicale au cedat gratuit drepturile de autor pentru sustinerea campaniei de promovare a initiativei legislative. Slagarul “TATA” este si imnul Aliantei T.A.T.A.
Legea nr. 319 / 2009 privind instituirea Zilei Tatalui si a Zilei Mamei are drept obiectiv asigurarea unui echilibru social si evidentierea importantei ambilor parinti in viata de familie si in societatea romaneasca. Sarbatorirea anuala atat a mamei cat si a tatalui confirma asadar perfecta egalitate in drepturi a celor doi parinti, onorandu-le deopotriva importanta in universul copilului. Initiatorii legii au incercat astfel sa promoveze familia si valorile fundamentale ale acesteia, aducand in prim-plan problematica complexa cu care se confrunta parintii in societatea romaneasca.
-
ZIUA TATALUI este dedicata tatilor responsabili, implicati in cresterea si educarea propriilor copiii, care-si iubesc copiii, fiind un prilej perfect pentru ca modelele pozitive de parinti sa fie promovate in societatea romaneasca.
Pentru ca pe mapamond nu exista in cazul celebrarii ZILEI TATALUI o traditie foarte bine conturata in jurul unei date comune, autorii proiectului de lege au considerat ca este salutar ca aceasta sa fie marcata tot in luna mai, la o saptamana distanta de ZIUA MAMEI, pentru a promova mai usor ambele sarbatori dedicate parintilor. ZIUA MAMEI este sarbatorita de peste 80% din populatia Globului in luna mai.
-
Romania ramasese singurul stat european care nu avea inca o traditie in ceea ce priveste sarbatorirea Zilei Tatalui.
-
La consideratiile de mai sus, se mai adauga si argumentul furnizat de calendarul Organizatiei Natiunilor Unite, care a instituit ZIUA INTERNATIONALA A FAMILIEI ca eveniment cu data fixa: 15 mai. Astfel, incepand cu prima duminica a lunii mai si terminand cu 1 Iunie – ZIUA COPILULUI, Romania va avea o luna marcata de sarbatori ale copilului, parintilor si familiei.
Sarbatorirea ambilor parinti va avea un efect pozitiv asupra societatii romanesti, subliniind astfel ca mama si tatal sunt la fel de importanti in viata de familie si in universul copilului, fiind complementari. Intr-o societate in care familiile monoparentale sunt tot mai numeroase, stabilirea unor date diferite pentru ZIUA TATALUI si pentru ZIUA MAMEI este binevenita pentru a intari principiul egalitatii de tratament si pentru a da posibilitatea copiilor sa le petreaca impreuna cu fiecare parinte. Pe mapamond, cei doi parinti sunt sarbatoriti distinct, la date calendaristice diferite.
Sarbatorirea distincta a celor doi parinti ofera prilejul evidentierii importantei si rolului fundamental al mamei si al tatalui in cresterea si educarea propriilor copii, demonstrand ca cei doi parinti sunt complementari. Instituirea Zilei Mamei si a Zilei Tatalui reprezinta asadar un demers firesc, un gest de normalitate in societatea romaneasca, fiind rodul colaborarii dintre Asociatia T.A.T.A. si parlamentari romani preocupati de sustinerea familiei, de protejarea drepturilor copilului si de intarirea rolului fiecarui parinte in cresterea si educarea propriului copil.
Cu drag,
Florentina ILISEI
La multi ani !
Si acolo sus tati nostri ne vgeaza si ne apara cind este nevoie .
La multi ani,tatilor
asta este versiunea cu ” mama”!
La multi ani tatilor !
Gresit. Pentru romanii traditionali trebuia specificat: Ziua tatalui- barbat.
LA MULTI ANI, TUTUROR TATICILOR!
La mulÈi ani! Taticilor!!!
La multi ani taticilor !
Ar trebui sÄ primeascÄ Èi taÈii ceva de ziua lor. In fond este „1 Martie”.
Multumesc