Ziua internationala a Femeii vs Ziua Femeii Creștine

 

Ziua internațională a Femeii vs Ziua Femeii Creștine

 

             Ziua Internațională a Femeii– este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și discriminarea și violența care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii. 

 • Anul internațional al femeii (1975), Deceniul Femeii (1976 — 1985) și cele trei conferințe internaționale ONU ale femeilor care au avut loc pe parcursul acestui deceniu sub moto-ul „egalitate, dezvoltare și pace” au constituit un moment de răscruce. În anii care au urmat, numărul activităților desfășurate în beneficiul femeilor a crescut în cadrul ONU.

 • În decembrie 1979, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat Convenția asupra eliminării tuturor formelor de discriminare a femeilor, care a reprezentat un pas important în vederea recunoașterii drepturilor femeii ca drepturi ale omului.

ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a femeii, 8 martie, în 1975 — Anul internațional al femeii.

8 martie Ziua Femeii – “Duminica maternităţii”

femeii-11

           Istoria Zilei Femeii începe însă undeva în jurul anilor 1600, când în Anglia se sărbătorea “Duminica maternităţii”.

        Cu această ocazie, oamenii aveau o zi liberă, ocazie cu care mergeau în vizită şi duceau mamelor prăjituri.

 • Obiceiul a fost denumit “mersul la colindatul mamei” şi în acea zi fiecare mamă din Regat primea o prăjitură tradiţională, apoi mamele le dădeau copiilor binecuvântarea.

           Mai târziu, sărbătoarea este reluată în Statele Unite, reinventată însă mai puţin de dorinţa omagierii mamei, ci ca manifest împotriva inegalităţilor sociale şi a discriminării dintre sexe.

 • Tot ei sunt primii care au “transformat” sărbătoarea femeii într-una dedicată mamei, iar preşedintele George Washington (1732 – 1799) a contribuit în mod simbolic la această tradiţie, după ce a adresat mamei sale o declaraţie emoționantă în public. Acest fapt i-a inspirat profund pe americani, care au dedicat aeastă zi în mod deosebit mamei.

          ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a femeii pe 8 martie, în 1975 Anul internațional al femeii.

          Concret, la început Ziua Femeii era un eveniment politic, dar cu timpul şi-a pierdut din semnificaţiile reale, devenind simplu, o ocazie pentru bărbaţi de a-şi exprima iubirea faţă de femeile din jurul lor, într-un mod asemănător zilei de Valentine’s Day.

       La noi, sărbătoarea de 8 Martie se împleteşte cu tradiţia locală a Mărţişorului, fiind considerată de către mulţi şi Ziua Mamei, aceasta fiind o reminiscenţă a ideologiei comuniste.

8 Martie – Ziua Internaţională a Femeilor Muncitoare

femeii-3 Ziua Internaţională a Femeii, la început denumită Ziua Internaţională a Femeilor Muncitoare, este marcată în data de 8 Martie, în fiecare an. Este o zi cu importanţă globală care celebrează drepturile obţinute de femei  în plan economic, politic şi social.

          Dar 8 Martie este mai mult decât atât! 8 Martie înseamnă în primul rând o celebrare a realizărilor femeilor şi în acelaşi timp o reafirmare a dorinţei de luptă pentru drepturi şi egalitate!  Să ne reamintim cele mai importante momente ale acestei lupte:

    -1857 Originea Zilei Internaţionale a Femeii o găsim la mijlocul secolului XIX.

 • În data de 8 Martie 1857, la New York, muncitoarele de la fabricile de textile au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva condiţiilor inumane de muncă şi a salariilor foarte mici. Femeile au fost dispersate cu brutalitate de poliţie.

 

femeii-2-1908 În data de 8 Martie 1908, 15 mii de femei au mărşăluit la New York, cerând să le fie micşorată ziua de muncă, salarii mai bune, dreptul la vot şi încetarea exploatării copiilor pentru muncă. Sloganul lor era: “Pâine şi Trandafiri”, pâinea simbolizând securitatea economică iar trandafirii, o îmbunătăţire a calităţii vieţii lor.

          Această revoltă pentru drepturi a femeilor  a fost curând asimilată de către Mişcarea socialistă. În luna mai a aceluiaşi an, Partidul Socialist din America a stabilit ca ultima duminică a lunii februarie să devină Ziua Naţională a Femeii.

– 1909 Prima Zi Naţională a Femeii a fost celebrată în Statele Unite în data de 28 Februarie 1909.

 • 1910 La nivel internaţional, organizaţiile socialiste din întreaga lume s-au întâlnit în anul 1910, la Copenhaga, în Danemarca. În cadrul acelei întâlniri, Internaţională Socialistă a propus o Zi Internaţională a Femeii.

– 1911 În data de 19 martie 1911,  Ziua Internaţională a Femeii a fost sărbătorită pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. În acea zi, peste un milion de bărbaţi şi femei au ieşit în stradă pentru o serie de revendicări.

 • Un alt moment istoric pentru lupta femeilor şi pentru însemnătatea zilei de 8 Martie, este tragedia de la fabrica Triangle Shirtwaist – New York, din 25 martie 1911, când într-un incendiu cauzat de nerespectarea siguranţei angajaţilor,  au murit peste 140 de oameni, majoritatea femei. Tragedia a scos în stradă peste 100.000 de protestatari, femei şi bărbaţi.

 • 1913-1914 Ziua Internaţională a Femeii devenise şi un mecanism de protest împotriva Primului Război Mondial. Femeile ruse au sărbătorit prima lor zi internaţională a femeilor în ultima duminică a lui februarie. În toată Europa, un an mai târziu, femeile au mărşăluit pentru pace şi pentru a-şi susţine cauzele.

femeii-5

 • 1917 Patru ani mai târziu, în anul 1917, după ce două milioane de soldaţi ruşi pieriseră pe front, mamele, soţiile şi fiicele lor au ieşit în stradă în ultima duminică a lui februarie pentru a protesta împotriva războiului. “Pâine şi pace” era sloganul lor.

 • 1920 -1970 – In multe parti ale lumii sarbatoarea a fost uitata sau i s-au atribuit alte semnificatii decat cele ale luptei pentru drepturi si egalitate: Ziua Mamei sau sarbatorirea primaverii. Pe la mijlocul anilor ’60, odata cu miscarile feministe, a fost readusa din nou la viata.

 • 1977 În anul 1977, Organizaţia Natunilor Unite şi-a asumat responsabilitatea pentru adoptarea unei zile internaţionale a femeii.

 • La 16 decembrie 1977, Adunarea Generală a invitat statele membre să proclame, în conformitate cu tradițiile și obiceiurile istorice naționale, o zi din an ca Zi ONU pentru drepturile femeii și pacea internațională. Statele au fost invitate să contribuie la crearea de condiții pentru eliminarea discriminărilor și pentru participarea, deplină și egală, a femeilor la dezvoltarea socială (rezoluția 32/142). Această acțiune a urmat Anului internațional al femeii (1975) și Deceniului ONU pentru femei (1976 — 1985), ambele proclamate de către Adunare.

  • Nu a fost menţionată  în mod specific data de 8 martie, însă multe ţări au ales să celebreze femeile în această zi.

 • În data de 8 martie, Ziua Femeii este sărbătorită în ţări precum: Albania, Algeria, Armenia, Australia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Brazilia, Bulgaria, Cambodgia, Chile, Columbia, Croaţia, Cuba, Cipru, Danemarca, Finlanda, Georgia, Grecia, Islanda, India, Italia, Israel, Letonia, Kazahstan, Macedonia, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Turcia, Ucraina, Ungaria, Vietnam.

“Este o zi când femeile sunt recunoscute pentru realizările lor, neţinând cont de diviziuni naţionale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice. Este o ocazie  când trebuie să ne amintim eforturile şi realizările din trecut şi, cel mai important, să privim în perspectiva la potenţialul neexploatat al femeilor şi la oportunităţile ce le asteapta pe femeile viitoarelor generaţii”. (UN Womenwatch – organism ONU).

 • 8 martie a devenit o sarbatoare politica si sociala, dar astazi este văzuta în multe tari drept prima zi a primaverii.

 • Laleaua este simbolul mondial al acestei zile, fiind apreciata pentru gingașie și popularitate.

femeii-10

    De asemenea, în Romania a fost adoptata Legea nr. 23/2015 – pentru declararea zilei de 8 mai Ziua egalităţii de şanse între femei şi barbați, conform căreia:

– Ziua de 8 mai a fost proclamată drept – ”Ziua egalităţii de şanse între femei şi barbați”.

 • Conform acestei legii, ”autorităţile administraţiei publice locale pot organiza manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi Zilei egalităţii de şanse între femei şi barbați”, iar ”Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune vor putea include în programele lor emisiuni dedicate Zilei egalităţii de şanse între femei şi bărbați”.

Începand cu anul 2016, în România – 8 martie – Ziua femeii și 19 noiembrie – Ziua barbatului.

   

     Astfel, Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie — Ziua femeii și 19 noiembrie — Ziua bărbatului a fost promulgată de președintele României, Klaus Iohannis, la 3 martie 2016, și publicată în Monitorul Oficial, la 7 martie 2016.

 • Ziua femeii nu trebuie confundată cu cea a mamei şi ziua bărbatului cu cea a tatălui.

           

Ziua Femeii Creștine – Duminica Mironosiţelor 

femeii-8 

Duminica Mironosiţelor: Femeia creştină, purtătoare a mirului iubirii.

      Duminica a treia după Paşte este închinată femeilor mironosiţe care în ziua cea dintâi a săptămânii, duminica, au mers la mormântul Domnului să-I ungă trupul cu miruri, după rânduiala evreilor din acea vreme.

         Ele sunt cele dintâi cărora s-a arătat Iisus după Înviere, cele dintâi care au stat de vorbă cu El şi care, apoi, au dus vestea Apostolilor. Sfinţii Părinţi ne învaţă că şi noi putem “aduce mir Stăpânului” viaţa noastră curată şi faptele bune, iar Biserica sărbătoreşte în a treia duminică după Paște –  Ziua Femeii Creştine.

 • În Biserica Ortodoxă Duminica Mironosiţelor este de asemenea, ziua dedicată special cinstirii tuturor femeilor. Pentru creştini se doreşte evidenţierea valorii şi aprecierii femeii în general, în calitatea ei fie de soră, mamă, bunică, soţie, fiică ori prietenă. Prin intermediul acestei sărbători stabilite, întreaga Biserică îşi manifestă recunoştinţa şi preţuirea faţă de „cea prin care este adusă viaţa”. Prin aceasta înţelegandu-se cinstirea acordată atât faţă de menirea firească a unei femei de a naşte, dar şi cea duhovnicească, prin care poate lumina şi conduce suflete spre Dumnezeu. Şi aceasta, cu ajutorul virtuţilor pe care şi le poate însuşi conlucrând cu Dumnezeu.

       ”Femeile credincioase sunt şi mame bune, creştine devotate, soţii cinstite şi ostenitoare, model în societate. Femeile credincioase sunt întâi la biserică, întâi la rugăciune, la post, la lucru, la milostenie, la citirea cărţilor bune, la îngrijirea bolnavilor, la toate. Ele menţin căldura duhovnicească a credinţei, a dragostei, a răbdării şi a împăcării, în biserică, în familie, în societate.” Părintele Cleopa Ilie

         Vă oferim, în cele ce urmează, un interviu cu părintele Valentin Băltoi, paroh la Icuşeşti, Neamţ, despre ”semnificaţia zilei de 8 martie pentru femeile creştine”.

ÎNTREBARE reporter:  – ”Reflectă ziua de 8 martie profilul femeii creştine contemporane?”

RĂSPUNS părintele Valentin Băltoi:

 • 8 martie s-a impus ca Zi Internaţională a Femeii sub influenţa socialismului american, în urma eforturilor de emancipare a femeii. În statele fost comuniste, această sărbătoare e percepută ca „o moştenire“ a comunismului, deoarece în acei ani ea a fost folosită în scop propagandistic, pentru demonstrarea că numai în astfel de orânduiri femeia era apreciată la adevărata ei valoare. Pentru comunişti, 8 martie era ziua unui anumit tip de femeie – revoluţionară, eroină, muncitoare. În tradiţia populară românească nu a existat o dată în care să fie serbată în toată ţara ziua femeii. 

 • Plecând de la aceste premise şi înţelegând contextul istoric al naşterii şi impunerii ei la noi, am putea aprecia faptul că această zi nu evaluează tocmai adevăratele calităţi ale feminităţii şi cu atât mai puţin pe cele creştine„Sărbătoarea“ promovează valorile socio-politice pentru care a luptat şi luptă femeia modernă şi-i confirmă egalitatea de drept cu bărbatul.

 •  De departe, mult mai bine aleasă ca zi care să reflecte profilul creştin al femeii contemporane este cea decisă de Sfântul Sinod, Duminica Femeilor Mironosiţe – Zi a femeii creştine. 

 • Viaţa sfântă a femeilor mironosiţe, curajul de a înfrunta moartea, patosul credinţei, atitudinea pioasă, demnitatea le-au făcut vrednice ca numele să le fie trecute în Cartea vieţii, iar viaţa lor să fie paradigma vieţuirii creştine pentru femeile de astăzi. 

 • Cinstirea acestei duminici, ca zi a femeii creştine, este o recunoaştere a faptului că şi femeia de astăzi este purtătoare de mir, pe care-l păstrează în candela sufletului său, aşteptând, asemenea fecioarelor înţelepte, venirea lui Hristos.”

ÎNTREBARE reporter: – ”Ca atare, această zi nu ar trebui „serbată“ de femeile creştine?”

RĂSPUNS părintele Valentin Băltoi:

 • ”Fiecare zi a vieţii noastre ar trebui să fie un timp al regăsirii de sine şi al întâlnirii cu Dumnezeu.

 • Biserica acceptă sărbătorile oficiale, care au caracter naţional sau internaţional, însă promovează pe cele care îşi găsesc fundamentul în valorile autentic religioase. 8 martie face parte din categoria acelor sărbători internaţionale ce trec de multe ori peste specificul cultural şi religios al unui popor, în încercarea de a stabili punţi care să exprime aceleaşi idealuri ale femeilor de pretutindeni.”

 

Recomandarea Autorului (facultativă) 🙂

Dragi cititori, vă invităm să vă alegeți ziua/sărbătoarea cu care rezonați, în ideologia căreia vă regăsiți și pe care aveți bucuria și plăcerea să o petreceți alături de cei dragi dumneavoastră.

Orice moment de curățenie sufletească, bucurie și fericire este binecuvântat de Dumnezeu! Nimeni nu este îndreptățit să judece alegerea nimănui și nici să o blameze! Bucurați-vă din toată inima și lăsați iubirea să vă intre în suflet în mod necondiționat și să vă inunde viața ca o adiere de primăvară!

femeii-9 

Cu drag,

Echipa comunitatea-spirituala.ro

 

47 Comentarii
 1. Dorina Stronschi spune

  Este f.interesanta prezentarea si documentata !Merita sa-i acordati atentie !

 2. Gelu Lutai spune

  Femeile necrestine nu sunt femei ?!

  1. Margareta Salustia Sorban-Sorian spune

   Nu ati inteles nimic,pacat…mai cititi odata cu atentie!

  2. Avocat Florentina Ilisei spune

   Multumim, dna. Margareta, insa am convingerea ca dl. Gelu este bine intentionat, dar nu a avut suficienta rabdare sa parcurga articolul in intregime. Juristii, fiind mai mereu sub presiunea timpului, au tendinta de a privi in diagonala peste un text si reactioneaza din inertia primului impuls, care de cele mai multe ori este declansat de o convingere ”emotionala”, nu rationala.

  3. Avocat Florentina ILISEI spune

   Margareta Salustia Sorban-Sorian
   Nu ati inteles nimic,pacat…mai cititi odata cu atentie!

   Avocat Florentina Ilisei
   Multumim, dna. Margareta, insa am convingerea ca dl. Gelu este bine intentionat, dar nu a avut suficienta rabdare sa parcurga articolul in intregime. Juristii, fiind mai mereu sub presiunea timpului, au tendinta de a privi in diagonala peste un text si reactioneaza din inertia primului impuls, care de cele mai multe ori este declansat de o convingere ”emotionala”, nu rationala.

  4. Omul Invizibil spune

   dar care femei sunt crestine ?

  5. Omul Invizibil spune

   astea sunt crestine?

  6. Omul Invizibil spune

   astea sunt crestine d-le Gelu Lutai?

 3. Gelu Lutai spune

  Pacat ca ati inbicsit articolul bine documentat cu mironositele si aprecieri bisericesti ! Cind intreaga planeta serbeaza ziua international a femeii ,ma lasati cu in pace femeia crestina ca doar nu este mai virtuoasa decit celelalte,de alte religii ori credinte religioase !

  1. Avocat Florentina Ilisei spune

   Nu este ”pacat” sa scrii ceea ce a fost reglementat, legiferat sau orânduit de catre o autoritate, indiferent de forma si apartenenta sa, pacat este sa judeci…sau, cel putin, asa se spune. Dle. Gelu, nu puneti prea mult patos si suparare pentru o Zi atat de frumoasa! Nu ”Ziua femeii” sau apartenenta ne face virtuosi, ci consecința alegerilor noastre din fiecare zi. Prin acest articol nu s-au emis judecati – acolo unde exista deja o reglementare, indiferent ca aceasta este norma legala sau randuiala bisericeasca. Intentia a fost doar de a face cunoscute toate aceste reglementari si randuieli, pentru cine doreste sa le cunoasca, nu e obligatoriu sa fie puse in aplicare – pentru acest aspect exista liberul arbitru. 🙂

  2. Omul Invizibil spune

   d-le Gelu Lutai,esti cumva popa?numai ei dau dovada ca sunt misogini iar ceea ce postezi,d-le,asta dovedeste!

 4. Avocat Florentina Ilisei spune

  Nu este ”pacat” sa scrii ceea ce a fost reglementat, legiferat sau orânduit de catre o autoritate, indiferent de forma si apartenenta sa, pacat este sa judeci…sau, cel putin, asa se spune. Nu puneti prea mult patos si suparare pentru o Zi atat de frumoasa! Nu ”Ziua femeii” sau apartenenta ne face virtuosi, ci consecința alegerilor noastre din fiecare zi. Prin acest articol nu s-au emis judecati – acolo unde exista deja o reglementare, indiferent ca aceasta este norma legala sau randuiala bisericeasca. Intentia a fost doar de a face cunoscute toate aceste reglementari si randuieli, pentru cine doreste sa le cunoasca, nu e obligatoriu sa fie puse in aplicare – pentru acest aspect exista liberul arbitru.

 5. Chitu Dorel spune

  si a barbatului de ce pe 17 noiembrie?care este logica?

  1. Avocat Florentina Ilisei spune

   Ziua barbatului este reglementata, conform legii, pe 19 noiembrie. Proiectul de lege a fost respins de Senat, dar adoptat de Camera Deputatilor, for decizional in cazul acestui act normativ. Presedintele României, dl. Klaus Iohannis a semnat joi – 3 Martie 2016, decretul privind promulgarea acestei Legi. Concret, legea a fost adoptata, dar inca nu s-a publicat in Monitorul Oficial, motiv pentru care nu stim ce considerente au fost avute in vedere pentru aceasta zi…aspectele generale avute in vedere, le regasiti mentionate in articol.

  2. Avocat Florentina ILISEI spune

   Ziua barbatului este reglementata, conform legii, pe 19 noiembrie. Proiectul de lege a fost respins de Senat, dar adoptat de Camera Deputatilor, for decizional in cazul acestui act normativ. Presedintele României, dl. Klaus Iohannis a semnat joi – 3 Martie 2016, decretul privind promulgarea acestei Legi. Concret, legea a fost adoptata, dar inca nu s-a publicat in Monitorul Oficial, motiv pentru care nu stim ce considerente au fost avute in vedere pentru alegerea zilei de 19 noiembrie…insa aspectele generale avute in vedere, le regasiti mentionate in articol.

 6. Rusu Mariana spune

  Respectati toate femeile indiferent de ce credinta apartin dumnezeu e unul pentru toti !!!

 7. Pavel Dan spune
 8. Avocat Florentina Ilisei spune

  Ziua barbatului este reglementata, conform legii, pe 19 noiembrie. Proiectul de lege a fost respins de Senat, dar adoptat de Camera Deputatilor, for decizional in cazul acestui act normativ. Presedintele României, dl. Klaus Iohannis a semnat joi – 3 Martie 2016, decretul privind promulgarea acestei Legi. Concret, legea a fost adoptata, dar inca nu s-a publicat in Monitorul Oficial, motiv pentru care nu stim ce considerente au fost avute in vedere pentru alegerea zilei de 19 noiembrie…insa aspectele generale avute in vedere, le regasiti mentionate in articol.

 9. Omul Invizibil spune
 10. Omul Invizibil spune
  1. Maria Cososchi spune

   Bine punctat ! Problema e la „mansarda”.

 11. Toader Sapunaru spune

  Va doresc o seara frumoasa tuturor !

 12. Mariana Apostoaie spune
 13. Daniela Prichici spune

  Mulțumi pentru aceste informații interesante !

  1. Avocat Florentina Ilisei spune

   Cu deoasebita placere si va multumim ca ne-ati acordat din timpul dumneavoastra!

 14. Hannelore Maria Grindean spune
 15. Nicoleta Georgescu spune

  Amin

 16. Rodica Elena Lunca spune
 17. Rodica Elena Lunca spune
 18. Eliseliza Rus spune

  ,,,,,SI A CELEI NECRESTINE SAU ATEE ZI ESTE ,,,,NU MAI IMBARLIGATI SI IN ASTA BISERICA !!!

 19. Luminita Goga Maries spune

  ‘Iartai Doamne ca nu stiu ce fac’. Dzeu.ne iubeste pe toti!

 20. Luminita Goga Maries spune
 21. Luminita Goga Maries spune

  Materialul este f.explicit, fara tendinte. Bravo!

  1. Avocat Florentina Ilisei spune

   Va multumim pentru obiectivitate, apreciem in mod deosebit ca ne-ati acordat din timpul dumneavoastra!

 22. Luminita Goga Maries spune
 23. Brucar Georgeta spune

  De ce ? Toate femeile indiferent de naționalitate și religie sărbătoresc această zi a femeii să nu complicam !

 24. Avocat Florentina Ilisei spune

  Va multumim tuturor pentru comentarii, apreciem in mod deosebit ca ne-ati acordat din timpul dumneavoastra! Alegeti sa fiti informati corect si obiectiv; dispuneti/discerneti doar in functie de ceea ce vi se potriveste si va aduce armonie, speranta, incredere, bucurie si lumina pe chip!

 25. Maria Mandrescu spune
 26. Lili Elena spune

  Esti o dulce…

 27. Dobrita Fifere spune

  Femeia e sarbatoare,pentru ca ofera un sens universului,doar ea,fara niciun alt comentariu!

 28. Nelu Grasu spune
 29. Suzana Forgiarini spune
 30. Mariana Soponaru spune
 31. Gagiu Cosmin spune

  La multi ani si o primavara asa cum va doriti!

 32. Anonim spune

  La Mulții Ani

 33. Eugen Tanase spune

  La multi ani! O zi superba dupa suflet..😘

 34. Anca Panait spune

  La multi ani!!!

Lasă un răspuns