Ziua Femeii vs Ziua Mamei – istoricul și reglementarea

4

       Ziua Internațională a Femeii– este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și discriminarea și violența care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii. 

 • Anul internațional al femeii (1975), Deceniul Femeii (1976 — 1985) și cele trei conferințe internaționale ONU ale femeilor care au avut loc pe parcursul acestui deceniu sub moto-ul „egalitate, dezvoltare și pace” au constituit un moment de răscruce. În anii care au urmat, numărul activităților desfășurate în beneficiul femeilor a crescut în cadrul ONU.

 • În decembrie 1979, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat Convenția asupra eliminării tuturor formelor de discriminare a femeilor, care a reprezentat un pas important în vederea recunoașterii drepturilor femeii ca drepturi ale omului.

ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a femeii, 8 martie, în 1975 — Anul internațional al femeii.

8 martie Ziua Femeii – “Duminica maternităţii”

femeii-11

           Istoria Zilei Femeii începe însă undeva în jurul anilor 1600, când în Anglia se sărbătorea “Duminica maternităţii”.

        Cu această ocazie, oamenii aveau o zi liberă, ocazie cu care mergeau în vizită şi duceau mamelor prăjituri.

 • Obiceiul a fost denumit “mersul la colindatul mamei” şi în acea zi fiecare mamă din Regat primea o prăjitură tradiţională, apoi mamele le dădeau copiilor binecuvântarea.

           Mai târziu, sărbătoarea este reluată în Statele Unite, reinventată însă mai puţin de dorinţa omagierii mamei, ci ca manifest împotriva inegalităţilor sociale şi a discriminării dintre sexe.

 • Tot ei sunt primii care au “transformat” sărbătoarea femeii într-una dedicată mamei, iar preşedintele George Washington (1732 – 1799) a contribuit în mod simbolic la această tradiţie, după ce a adresat mamei sale o declaraţie emoționantă în public. Acest fapt i-a inspirat profund pe americani, care au dedicat aeastă zi în mod deosebit mamei.

          ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a femeii pe 8 martie, în 1975 Anul internațional al femeii.

          Concret, la început Ziua Femeii era un eveniment politic, dar cu timpul şi-a pierdut din semnificaţiile reale, devenind simplu, o ocazie pentru bărbaţi de a-şi exprima iubirea faţă de femeile din jurul lor, într-un mod asemănător zilei de Valentine’s Day.

       La noi, sărbătoarea de 8 Martie se împleteşte cu tradiţia locală a Mărţişorului, fiind considerată de către mulţi şi Ziua Mamei, aceasta fiind o reminiscenţă a ideologiei comuniste.

8 Martie – Ziua Internaţională a Femeilor Muncitoare

femeii-3 Ziua Internaţională a Femeii, la început denumită Ziua Internaţională a Femeilor Muncitoare, este marcată în data de 8 Martie, în fiecare an. Este o zi cu importanţă globală care celebrează drepturile obţinute de femei  în plan economic, politic şi social.

          Dar 8 Martie este mai mult decât atât! 8 Martie înseamnă în primul rând o celebrare a realizărilor femeilor şi în acelaşi timp o reafirmare a dorinţei de luptă pentru drepturi şi egalitate!  Să ne reamintim cele mai importante momente ale acestei lupte:

    -1857 Originea Zilei Internaţionale a Femeii o găsim la mijlocul secolului XIX.

 • În data de 8 Martie 1857, la New York, muncitoarele de la fabricile de textile au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva condiţiilor inumane de muncă şi a salariilor foarte mici. Femeile au fost dispersate cu brutalitate de poliţie.

femeii-2-1908 În data de 8 Martie 1908, 15 mii de femei au mărşăluit la New York, cerând să le fie micşorată ziua de muncă, salarii mai bune, dreptul la vot şi încetarea exploatării copiilor pentru muncă. Sloganul lor era: “Pâine şi Trandafiri”, pâinea simbolizând securitatea economică iar trandafirii, o îmbunătăţire a calităţii vieţii lor.

          Această revoltă pentru drepturi a femeilor  a fost curând asimilată de către Mişcarea socialistă. În luna mai a aceluiaşi an, Partidul Socialist din America a stabilit ca ultima duminică a lunii februarie să devină Ziua Naţională a Femeii.

– 1909 Prima Zi Naţională a Femeii a fost celebrată în Statele Unite în data de 28 Februarie 1909.

 • 1910 La nivel internaţional, organizaţiile socialiste din întreaga lume s-au întâlnit în anul 1910, la Copenhaga, în Danemarca. În cadrul acelei întâlniri, Internaţională Socialistă a propus o Zi Internaţională a Femeii.

– 1911 În data de 19 martie 1911,  Ziua Internaţională a Femeii a fost sărbătorită pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. În acea zi, peste un milion de bărbaţi şi femei au ieşit în stradă pentru o serie de revendicări.

 • Un alt moment istoric pentru lupta femeilor şi pentru însemnătatea zilei de 8 Martie, este tragedia de la fabrica Triangle Shirtwaist – New York, din 25 martie 1911, când într-un incendiu cauzat de nerespectarea siguranţei angajaţilor,  au murit peste 140 de oameni, majoritatea femei. Tragedia a scos în stradă peste 100.000 de protestatari, femei şi bărbaţi.

 • 1913-1914 Ziua Internaţională a Femeii devenise şi un mecanism de protest împotriva Primului Război Mondial. Femeile ruse au sărbătorit prima lor zi internaţională a femeilor în ultima duminică a lui februarie. În toată Europa, un an mai târziu, femeile au mărşăluit pentru pace şi pentru a-şi susţine cauzele.

femeii-5

 • 1917 Patru ani mai târziu, în anul 1917, după ce două milioane de soldaţi ruşi pieriseră pe front, mamele, soţiile şi fiicele lor au ieşit în stradă în ultima duminică a lui februarie pentru a protesta împotriva războiului. “Pâine şi pace” era sloganul lor.

 • 1920 -1970 – In multe parti ale lumii sarbatoarea a fost uitata sau i s-au atribuit alte semnificatii decat cele ale luptei pentru drepturi si egalitate: Ziua Mamei sau sarbatorirea primaverii. Pe la mijlocul anilor ’60, odata cu miscarile feministe, a fost readusa din nou la viata.

 • 1977 În anul 1977, Organizaţia Natunilor Unite şi-a asumat responsabilitatea pentru adoptarea unei zile internaţionale a femeii.

 • La 16 decembrie 1977, Adunarea Generală a invitat statele membre să proclame, în conformitate cu tradițiile și obiceiurile istorice naționale, o zi din an ca Zi ONU pentru drepturile femeii și pacea internațională. Statele au fost invitate să contribuie la crearea de condiții pentru eliminarea discriminărilor și pentru participarea, deplină și egală, a femeilor la dezvoltarea socială (rezoluția 32/142). Această acțiune a urmat Anului internațional al femeii (1975) și Deceniului ONU pentru femei (1976 — 1985), ambele proclamate de către Adunare.

  • Nu a fost menţionată  în mod specific data de 8 martie, însă multe ţări au ales să celebreze femeile în această zi.

 • În data de 8 martie, Ziua Femeii este sărbătorită în ţări precum: Albania, Algeria, Armenia, Australia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Brazilia, Bulgaria, Cambodgia, Chile, Columbia, Croaţia, Cuba, Cipru, Danemarca, Finlanda, Georgia, Grecia, Islanda, India, Italia, Israel, Letonia, Kazahstan, Macedonia, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Turcia, Ucraina, Ungaria, Vietnam.

“Este o zi când femeile sunt recunoscute pentru realizările lor, neţinând cont de diviziuni naţionale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice. Este o ocazie  când trebuie să ne amintim eforturile şi realizările din trecut şi, cel mai important, să privim în perspectiva la potenţialul neexploatat al femeilor şi la oportunităţile ce le asteapta pe femeile viitoarelor generaţii”. (UN Womenwatch – organism ONU).

 • 8 martie a devenit o sarbatoare politica si sociala, dar astazi este văzuta în multe tari drept prima zi a primaverii.

 • Laleaua este simbolul mondial al acestei zile, fiind apreciata pentru gingașie și popularitate.

femeii-10

Ziua Mamei (în România) 

femeii-6

      Până în anul 2009, România era printre puținele state ale lumii care, în lipsa unei Zile a Mamei, a marcat doar Ziua Femeii — 8 Martie, extinzându-i acesteia aria de semnificații.

 • Mai exact, până în anul 2010, în România nu exista o Zi a Mamei recunoscută oficial, printr-un act normativ.

 • Neoficial, aceasta se sărbătoarea, la fel ca în celelalte țări din fostul lagăr socialist, de Ziua Internațională a Femeii, o sărbătoare tipic comunistă.

 • Ziua Mamei și Ziua Tatalui au fost legiferate ca sărbători în România începand cu anul 2010, în baza Legii nr. 319/2009 pentru instituirea Zilei mamei şi a Zilei tatălui. Legea a fost dezbătută și aprobată în Camera Deputaților la 29 septembrie 2009. Inițiativa pentru instituirea acestor două sărbători a avut-o, în luna iunie 2009, Alianța Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA), precum și un grup de opt parlamentari.

 • Ziua Mamei a fost declarată sărbatoare publica și este în prima duminica a lunii mai, iar Ziua tatălui în cea de-a doua duminică a lunii mai.

 • Rolul acestei inițiative este acela de a sublinia importanța fiecăruia dintre cei doi părinți în viața de familie și în universul copilului.

      De asemenea, în Romania a fost adoptata Legea nr. 23/2015 – pentru declararea zilei de 8 mai Ziua egalităţii de şanse între femei şi barbați, conform căreia:

– Ziua de 8 mai a fost proclamată drept – ”Ziua egalităţii de şanse între femei şi barbați”.

 • Conform acestei legii, ”autorităţile administraţiei publice locale pot organiza manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi Zilei egalităţii de şanse între femei şi barbați”, iar ”Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune vor putea include în programele lor emisiuni dedicate Zilei egalităţii de şanse între femei şi bărbați”.

 

Începand cu anul 2016, în România – 8 martie – Ziua femeii și 19 noiembrie – Ziua barbatului.

   

     Astfel, Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie — Ziua femeii și 19 noiembrie — Ziua bărbatului a fost promulgată de președintele României, Klaus Iohannis, la 3 martie 2016, și publicată în Monitorul Oficial, la 7 martie 2016.

 • Ziua femeii nu trebuie confundată cu cea a mamei şi ziua bărbatului cu cea a tatălui.

         

Recomandarea Autorului (facultativă) 🙂

Dragi cititori, vă invităm să vă alegeți ziua/sărbătoarea cu care rezonați, în ideologia căreia vă regăsiți și pe care aveți bucuria și plăcerea să o petreceți alături de cei dragi dumneavoastră.

Orice moment de curățenie sufletească, bucurie și fericire este binecuvântat de Dumnezeu! Nimeni nu este îndreptățit să judece alegerea nimănui și nici să o blameze! Bucurați-vă din toată inima și lăsați iubirea să vă intre în suflet în mod necondiționat și să vă inunde viața ca o adiere de primăvară!

femeii-9 

Cu drag,

Echipa comunitatea-spirituala.ro

4 Comentarii
 1. Rotaru Paul spune
 2. Zinica Dumitrake spune

  La multi ani de ziua noastra!

 3. Elena Irimescu spune
 4. Gheorghe Crupa spune

  La multi ani !Binecuvantati.

Lasă un răspuns