Ziua bărbatului vs Ziua tatălui

8

 

  Ziua Internaţională a Bărbatului este un eveniment care se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 19 noiembrie, în zeci de ţări din întreaga lume.

 • Ziua Internațională a Bărbatului este sărbătorită în peste 60 de țări ale lumii, la 19 noiembrie, și are ca obiective sănătatea bărbaților și a băieților, îmbunătățirea relațiilor dintre sexe, promovarea egalității între sexe și prezentarea de modele masculine de urmat. Este, totodată, un bun prilej pentru bărbați să marcheze reușitele și contribuțiile pe care le aduc în comunitate, în familie, în căsnicie, dar și rolul pe care îl au în creșterea și educarea copiilor.

     ziua-barbatului-3Ziua bărbatului reglementată în România 

  La 3 februarie 2016, Plenul Camerei Deputaților a adoptat un proiect de lege pentru declararea zilei de 8 martie — Ziua femeii și 19 noiembrie — Ziua bărbatului, țara noastră aliniindu-se și ea acestei sărbători internaționale. Potrivit raportului Comisiei pentru egalitate de șanse, propunerea legislativă are ca obiect de reglementare declararea zilei de 8 martie — Ziua femeii și 19 noiembrie — Ziua bărbatului, având drept scop eliminarea discriminării dintre femei și bărbați și creșterea gradului de conștientizare privind concilierea vieții de familie cu viața profesională.

 

      Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie — Ziua femeii și 19 noiembrie — Ziua bărbatului a fost promulgată de președintele României, Klaus Iohannis, la 3 martie 2016, și publicată în Monitorul Oficial, la 7 martie 2016.

 • Ziua Tatalui a fost legiferată ca sărbătoare în România începand cu anul 2010, în baza Legii nr. 319/2009 pentru instituirea Zilei mamei şi a Zilei tatălui.

  • Legea a fost dezbătută și aprobată în Camera Deputaților la 29 septembrie 2009. Inițiativa pentru instituirea acestor două sărbători a avut-o, în luna iunie 2009, Alianța Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA), precum și un grup de opt parlamentari.

 

Ziua Tatălui (în România) – 

a doua duminică a lunii Mai

 ziua tatalui 3

 

      REȚINEȚI!!!

 • Ziua TATĂLUI a fost declarată sărbatoare publica și este în cea de-a doua duminică a lunii mai.

       –   Conform Legii nr. 319/2009 – Ziua TATĂLUI se va sărbători anul acesta – Duminică, 14 mai 2017.

 

     ISTORICUL REGLEMENTĂRII CUSTODIEI COMUNE si INSTITUIREA ZILEI TATALUI:

ziua tatalui 12

     Initiativa legislativa a apartinut Aliantei Antidiscriminare a Tuturor Taticilor – T.A.T.A.,

 • care a reusit sa convinga un grup de parlamentari pro-familie si multicolor din punct de vedere politic sa sustina acest demers firesc si benefic pentru orice societate civilizata.

 

     Proiectul legislativ

 • a avut la origine intrebarea atat de simpla adresata liderului T.A.T.A. de catre fiicele sale (Ariana, Alexandra si Karin) cu textul “Tati, cand este ZIUA TATALUI?”. Era luna martie si la gradinita se faceau pregatirile pentru ZIUA MAMEI, asimilata la acea data Zilei Internationale a Femeii, iar copilele isi exprimau o curiozitate fireasca. Ideea reglementarii ZILEI TATALUI a provenit asadar de la niste copile de gradinita, dornice sa-si serbeze ambii parinti.

 

8 Comentarii
 1. Sorin Laurentiu spune

  La multi ani lu tati tau multa sanatate

 2. Petricã Zabulic spune

  !

 3. Mariana Soponaru spune
 4. Mariana Soponaru spune

  La multi ani tatici ‘

 5. Florin Partnoi spune

  Bună o zi minunată.

 6. Florin Partnoi spune
 7. Florin Partnoi spune
 8. Florin Partnoi spune

  Bună o seară minunată.

Lasă un răspuns