Tort O mie şi una de nopti – reteta si mod de preparare
- Pentru blat: 4 ouă, 1 linguriţă mocca de scorţişoară măcinată, 60 ml de pălincă de caise, 6 linguri de zahăr, 5 linguri de făină, 30 gr de cacao pulbere, 1 linguriţă mocca de praf de copt
- Pentru cremă: 200 ml de lapte, 1 baton de vanilie,40 g de unt, 400 g de pireu de castane congelat, 1 pachet (2,5 g) de gelatină praf, 300 ml de frişcă nebătută
- Pentru ornat: 250 g marţipan preambalat, 20 g zahăr pudră
Mod de preparare:
- Preîncălzim cuptorul cu flacără medie (la 180 °C, în cuptor cu ventilaţie la 165 °C). Frecăm spumă gălbenuşurile cu scorţişoara măcinată, pălinca şi 2 linguri de apă. Batem o spumă tare din albuşurile cu zahăr. Amestecăm pulberea de cacao şi praful de copt în făină.
- Încorporăm cu grijă cele două compoziţii cu ouă, adăugând treptat şi făina cu cacao. Căptuşim cu hârtie pentru copt o formă de tort cu diametrul de 18 cm, o umplem cu compoziţia pentru blat, dăm la copt 25-30 de minute. Verificăm stadiul de coacere cu acul înfipt.
- Fierbem laptele cu batonul de vanilie despicat în lung, după care îl scoatem din el. Apoi îl frământăm cu untul şi cu pireul de castane.
- Dizolvăm gelatina în apă rece, o încorporăm în crema de castane, împreună cu frişca bătută spumă. Tăiem blatul de tort în două felii, îl umplem cu cremă, îmbrăcăm cu cremă şi partea de sus, şi cea laterală.
- Lăsăm să se răcească, apoi îl decorăm cu figuri decupate din compoziţia de marţipan.
- Este şi mai bogat, dacă punem toată crema între foile de blat, îmbrăcând exteriorul cu ciocolată topită.