TORT DE MERE – retata, ingrediente si mod de preparare

0

TORT DE MERE 

Ingrediente

  • 100g margarină pentru Creme,
  • 7-8 mere mai mari,
  • 1 praf de sare,
  • 1-2 mandarine,
  • câteva stafide,
  • 2 linguriţe zeamă de lămâie,
  • 3 linguriţe esenţă de rom,
  • 12 linguri făină,
  • 50g gem,
  • 100ml lapte,
  • 20g nucă,
  • 3 ouă,
  • un pachet și jumătate praf de copt,
  • 50ml ulei,
  • 15 linguri zahăr tos,
  • 1 pliculeţ zahăr vanilat.

Mod de preparare

  • Puneţi margarina  pentru creme şi 5 linguri de zahăr la topit într-o cratiţă de 22-25 cm diametru, la foc mic.
  • După ce s-a topit margarina, aşezaţi în mijloc şi de jur împrejur merele curăţate de coajă şi scobite de cotoare. Introduceţi în mijlocul fiecărui măr gem (dulceaţa), nuci, stafide (rahat, alune, migdale, etc.) şi din nou câte o linguriţă de gem (dulceaţa).
  • Daţi cratiţa cu mere la cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 20- 25 de minute până ce merele se înmoaie şi devin aurii.
  • Între timp frecați gălbenuşurile cu zahărul rămas, adăugaţi zahărul vanilat, praful de copt stins cu zeamă de lămâie, uleiul, laptele, esenţa de rom, făină şi omogenizaţi compoziţia.
  • Adăugaţi albuşurile bătute spumă tare cu un praf de sare şi amestecaţi uşor, cu telul, de jos în sus, până se încorporează.
  • Lăsati cratiţa cu mere să se răcorească 10 minute, turnaţi deasupra compoziţia de blat şi daţi tortul la cuptor pentru încă 35-40 minute (încercaţi cu paiul dacă este copt).
  • Lăsaţi-l din nou să se răcorească și tortul se va desprinde singur de pe marginile cratiţei. Mişcaţi energic cratiţa de mânere, puneţi un platou mai mare deasupra, apoi răsturnaţi.

Lasă un răspuns