SUPA DE DOVLEAC
- 1 dovleac mare
- 2 cepe
- 50 g unt sau margarina
- 4 rosii mari
- 100 ml smantana
- cateva frunzulite de patrunjel verde
- 1 morcov
- 1 telina mica
- sare si piper dupa gust
- Se curata cepele, se taie in doua si se toaca marunt fiecare jumatate;
- Se curata dovleacul de coaja, se taie in trei, se indeparteaza cu un cutit semintele si se taie apoi cuburi ceva mai mari;
- Se pune untul sa se topeasca intr-o tigaie si se caleste in el dovleacul si ceapa, amestecand continuu. Cand ceapa devine transparenta, se ia tigaia de pe foc si se pune deoparte;
- Se cresteaza cu un cutit fiecare rosie, se oparesc intr-un vas mai mare cu apa clocotita, se curata de pielita si se trec printr-o sita;
- Se amesteca intr-o oala, rosiile pasate cumorcovul si telina curatate si taiate marunt, dovleacul si ceapa, se pun pe foc cu 1,5 l de apa si, dupa ce incep sa clocoteasca, se acopera cu un capac. Se lasa sa fiarba incet 20-30 de minute la foc mic si se adauga sare si piper;
- Se mixeaza legumele fierte impreuna cu zeama in robotul de bucatarie, se rastoarna inapoi in oala si se adauga smantana, incalzind supa pe flacara mica;
- Cand s-a incorporat bine, serviti supa in farfurii, cu crutoane si cu frunzulite de patrunjel verde ca decor;
- Crutoanele vor fi mai gustoase daca inainte de a baga la cuptor bucatelele de paine, le presarati cu seminte de susan sau putin mac.