SUPA BOUILLABAISSE
- 2 kg peste marin in amestec (cod, somon, hering,ton, hering..)
- 500 g moluste (scoici, melci, creveti)
- 2 cepe
- 1 praz
- 2 rosii
- 150 ml ulei de masline
- 100 ml vin alb
- 4 catei de usturoi
- 2 frunze de dafin
- 1/2 lingurita fenicul
- un praf de cimbru
- 2 ardei iuti rosii
- 1 praf de sofran
- 6-7 felii de bagheta
- sare si piper dupa gust
MOD DE PREPARARE:
- Se taie ceapa pestisori, prazul rondele subtiri, iar rosiile in patru bucati;
- Se incinge uleiul si se rumenesc usor ceapa, rosiile si prazul, apoi se adauga usturoiul zdrobit, dafinul, semintele de fenicul, cimbrul si ardeii iuti;
- Se amesteca si se mai da in cateva clocote, se pune sare si piper dupa gust, se ia tigaia de pe foc si se lasa sa se raceasca;
- Se curata pestele, se taie si se despica capetele de peste, pentru a da maimulta savoare supei, se indeparteaza cozile, se portioneaza pestele si se pune la marinat in compozitia pregatita inainte, cam 4-5 ore;
- Intre timp se spala in apa rece molustele, jumatate din ele se pun in apa clocotita si se scot din cochilie;
- Bucatile de peste marinate se pun intr-o cratita, se adauga molustele cu cochilie, crevetii si se acopera totul cu apa rece pana aceasta depaseste amestecul cu 2 cm;
- Se pune la fiert si se lasa la foc mare 6-8 minute, dupa care se da focul mic;
- Se adauga sofranul, vinul alb, se acopera vasul si se mai lasa la fiert 10 minute;
- Se scot bucatile de peste si molustele afara din supa;
- Supa ramasa se paseaza si se condimenteaza dupa gust;
- Se toarna intr-un bol mare supa pasata, apoi se pun inauntru bucatile de peste, molustele cu si fara cochilie;
- SUPA BOUILLABAISSE se serveste in boluri peste felii de bagheta prajita.