SUPA AJO BLANCO
- 200 g samburi de migdale crude
- 150-200 g paine
- 2 catei de usturoi mari
- 1 paharel ulei de masline
- 1 lingurita otet de vin alb
- 1 l apa rece
- patrunjel (pentru ornat)
- crutoane de piine prajita
- struguri albi fara coaja stafide
- 2 mere verzi taiate bucati
- 1 pepene galben taiat cubulete
- sare si piper dupa gust
- Se tine painea in apa rece la inmuiat citeva minute;
- Se pun in mixer, pe rand: miezul de paine un pic scurs de apa, cateii de usturoi curatati, migdalele curatate, uleiul de masline, sarea si otetul si se amesteca bine de tot.
- Daca nu se trec prin mixer, se zdrobesc cateii de usturoi si migdalele cu zdrobitorul delemn si se amesteca incet cu uleiul, painea, sarea si otetul;
- Compozitia rezultata trebuie sa fie ca o maioneza de groasa.
- Se adauga apoi incet-incet apa rece (pana la consistenta unei supe-creme) si se da la rece pina se serveste;
- Se serveste rece cu patrunjel tocat si crutoane de paine prajita.
- Se acompaniaza neaparat de unul din fructele urmatoare: struguri albi curatati decoaja si seminte, stafide, pepene galben taiat cubulete sau mere verzitaiate cubulete.