Siropul de agave – descopera inlocuitorul zaharului rafinat!!!

1

siropul de agave

   Utilizat de azteci pentru a-si indulci mâncărurile si băuturile, siropul de agave se extrage din seva plantei cu acelasi nume, din care se prepară si tequila. Seamănă cu mierea lichidă, dar este mai gros. Constituie o alternativă sănătoasă la zahărul rafinat, dar contine fructoză, nerecomandată diabeticilor. Vegetarienii il folosesc ca in locuitor de miere.

AVANTAJE PENTRU SANATATE

Compozitia

Contine o proportie considerabilă de fructoză (intre 60 si 90%), glucoză (10%) si alte glucide in cantitate mică (zaharoză, fructo-oligozaharide, fructan).

Index glicemic scăzut

Are un inedex glicemic mic (intre 15 si 20, in comparatie cu cel al zahărului alb (70) si al mierii (85). Si totusi, este un zahar, tinand seama de compozitia sa bogată in fructoză, un glucid care nu determină variati bruste ale glicemiei.

Puterea de îndulcire

Siropul de agave este la fel de caloric ca zahărul, dar puterea de indulcire echivalează cu 140% din cea a zaharozei. De aceea, este utilizat în cantități mici.

Bun pentru oase

Siropul de agave furnizează siliciu organic, mineral care acționează sinergic cu calciul si previne demineralizarea si osteoporoza. Siliciul este un component structural al diferitelor tesuturi conjunctive (os, cartilaj, dermă, pereti arteriali etc) Are deci o actiune protectoare antiîmbătrânire. De asemenea, este foarte bogat in oligoelemente: fier, cupru, magneziu, potasiu.

Aliment anticancerigen

Dr. David Servan-Schreiber este de părere că siropul de agave este un aliment anticancerigen. Cum nu determină cresterea nivelului de zahăr în sânge, nu stimulează nici secretia de insulină, nici pe cea de IGF1 (Insulin Growth Factor 1 – Factor de crestere insulinică 1) un hormon care actionează asupra cresterii generale a tesuturilor, dar, din păcate, poate stimula si celulele canceroase.

BENEFICII NUTRITIONALE

Zaharurile (glucidele) furnizează energie celulelor, mai ales celor ale creierului. Prin urmare, conținutul mare de zaharuri al siropului de agave este un avantaj deloc neglijabil. In conformitate cu dr. Servan-Schreiber inlocuirea zahărului alb cu sirop de agave evită cresterea bruscă a glicemiei.

Siropul de agave acționează, după părerea sa, mai degrabă ca o fibră decât ca un zahăr, contribuind la dezvoltarea unei flore intestinale benefice (cunoscutele probiotice), dar si la absorbtia calciului si a magneziului. Se comportă ca un zahăr lent.

IN UTILIZARE

Cum să alegem? Culoarea sa variază între gălbui si bruninchis, in functie de gradul de purificare. Alegeti siropul cat mai inchis la culoare si de preferință bio.

Cum să consumăm? Pentru a inlocui zahărul alb, retineti că doua linguri de sirop de agave echivalează cu 100 g de zahar.

Poate indulci la rece sau la cald toate preparatele alimentare solide si lichide deopotrivă. Poate îndulci usor băuturile reci, fiindcă se dizolvă mai bine decât zahărul. Il puteti utiliza, de asemenea, la tarte, dulceturi etc. si chiar pentru a indulci iaurturile, clătitele sau salatele de fructe. Retineti insă că, prin incălzire, isi pierde anumiti nutrienti.

Cum să păstrăm? Nedesfăcută, sticla trebuie păstrată la adăpost de lumină si de căldură. Odată deschisă, tineti-o la frigider.

100 ml de sirop de agave va ofera

  • 20 kcal (în medie)
  • o,1 g proteine
  • o,05 lipide
  • 75 g glucide
  • 0 g fibre
  • Index slicemic: 15-20

DATE NOI DIN CERCETARE

Un aport prea mare de fructoză este dăunător. Studiile clinice demonstreaza clar că, în cantitate excesivă, fructoza mareste nivelul de trigliceride – factor în ficat de obezitate si de boli cardiovasculare. Fructoza ajunge direct in ficat, a fi digerată, si se transformă în trigliceride sau este stocata sub formă de grăsime.

In conformitate cu alte cercetări (studii statistice la om si mai multe la rozătoare), abuzul de fructoza ar putea contribui, totodata la aparitia rezistentei la insulină, mecanism aflat la originia diabetului de tip 2. De aceea, nu consumati sirop de agave in exces!!!

VA DORESC O VIATA SANATOASA!!!

siropul de agave

 

1 Comentariu
  1. […] Siropul de agave – descopera inlocuitorul zaharului rafinat!!! […]

Lasă un răspuns