Rosiile – beneficii

0
Beneficiile consumului de fructe și legume de toate felurile, inclusiv a roșiilor, sunt impresionante. Pe măsură ce proporția de alimente vegetale in dieta creste, riscul de boli de inima, diabet si cancer scade.  Fructele de mare și aportul de legume este, de asemenea, asociat cu o piele si un par sanatos, un aport de energie crescut și o scadere in greutate. Creșterea consumului de fructe și legume scade semnificativ riscul de obezitate si de mortalitatea in general.

1. CANCER

Fiind o excelenta sursa de vitamina C și de alți antioxidanți, roșiile pot ajuta la combaterea formării de radicali liberi cunoscuti drept cauza a cancerului.

2. CANCERUL DE PROSTATA

Licopenul este legat de prevenirea cancerului de prostata. Potrivit lui John Erdman, Ph.D., profesor emerit al departamentului de știință alimentară și nutriție umană la Universitatea din Illinois, „Consumul de rosii reprezinta un foarte bun si  puternic ajutor pentru sanatate, cu un impact major in reducerea riscului  aparitiei cancerului de prostata.”

3. CANCERUL DE COLON

Consumul alimentelor bogate in beta-caroten s-a dovedit a avea efecte in reducerea dezvoltarii cancerului de colon.Aportul mare de fibre din fructe si legume este asociat unui risc redus de cancer colorectal. Potrivit comunicatului Societatii Americane de Cancer, unele studii au aratat ca persoanele care au diete bogate in rosii au un risc mai mic in dezvoltarea diverselor tipuri de cancer, in special cancerul de prostată, plămân, și stomac.

4. PRESIUNEA SANGELUI

Mentinerea unui aport scazut de sodiu ajuta la pastrarea unei tensiuni arteriale sanatoase. Cu toate acestea, creșterea aportului de potasiu poate fi la fel de important, datorita efectelor in ceea ce priveste vasodilatația. O creștere a aportului de potasiu, împreună cu o scădere a consumului de sodiu reprezinta cea mai importanta schimbare in dieta unei persoane care doreste  reducerea riscului de boli cardiovasculare. Tomatele contin, de asemenea, acid folic, care ajută la menținerea nivelului de homocisteina sub control, reducându-se astfel un factor de risc pentru bolile de inima.

Într-un studiu s-a dovedit faptul ca, cei care au consumat 4069 mg de potasiu pe zi au avut un risc cu 49 la suta mai mic de deces cauzat de boli cardiace ischemice, comparativ cu cei care au consumat mai puțin de potasiu (aproximativ 1000 mg pe zi). Aportul ridicat de potasiu este, de asemenea, asociat cu un risc redus de accident vascular cerebral,  cu o protecție împotriva pierderii masei musculare, menținerea densității minerale osoase și reducerii formării de calculi renali.

5. DIABET

Studiile au aratat ca persoanele cu diabet zaharat de tip 1 care consuma diete bogate in fibre au niveluri mai mici de glucoza in sange, in timp ce persoanele cu diabet zaharat de tip 2 isi pot imbunatati nivelul zaharului din sange, lipide si nivelul de insulina. O cana de rosii cherry contine aproximativ 2 grame de fibre.

6. CONSTIPATIE

Consumul de alimente care sunt bogate în conținut de apă și fibre cum sunt rosiile pot ajuta la hidratarea și la imbunatatirea tranzitului intestinal. Fibrele ajuta la normalizarea scaunelor și sunt esențiale pentru reducerea constipație.

7. OCHI

Rosiile sunt o sursă bogată de licopen, luteina si beta-caroten, antioxidanti puternici care s-au dovedit ca ajuta in protejarea ochiilor împotriva deteriorării produse de lumina puternica asociată cu dezvoltarea de cataracta si degenerescenta maculara legata de varsta (AMD). Studiul bolilor oculare legate de varsta a constatat recent că persoanele cu aport alimentar ridicat de luteina si zeaxantina (ambele se gasesc in tomate) au avut  drept efect o reducere cu 35 la suta a riscului de AMD.

8. PIELE

Sinteza de colagen, o componentă esențială a pielii, părului, unghiilor și a țesutului conjunctiv, este strans legata vitamina C. Un deficit de vitamina C poate produce scorbut. Vitamina C este un antioxidant puternic, care ajuta la reducerea efectelor negative produse de soare, poluare si fum, care cauzeaza pielea lasata, petele, precum si alte efecte negative asupra sănătății.

9.SARCINA

Un aport adecvat de acid folic este esential inainte si in timpul sarcinii, pentru a proteja impotriva defectelor de tub neural la sugari.

10. DEPRESIA

Acidul folic din tomate ajuta impotriva depresiei prin prevenirea formarii unui exces de homocisteina în organism, care reduce accesul sângelui și a altor elemente nutritive sa ajunga la creier. Excesul de homocisteina interferează cu producerea hormonilor de  serotonina, dopamina si noradrenalina, hormoni care sunt raspunzatori pentru starea de spirit, somn si apetit.

ALTE BENEFICII
Mirosul din frigider.

Frigiderul începe să aibă un miros urât atunci când alimentele sunt ținute mai mult decât trebuie. A scăpa de acest miros neplăcut este foarte simplu. După ce faci curățenie în frigider, șterge interiorul cu o cârpă pe care ai înmuiat-o în suc de roșii nediluat.

Par deteriorat

În cazul în care părul blond este deteriorat, repară-l cu ajutorul sucului de roșii. Tot ce trebuie să faci este să aplici pe păr sucul nediluat, pe care-l lași să acționeze o jumătate de oră, apoi îl speli cu șampon. Repetă acest proces de două sau de trei ori pentru cele mai bune rezultate.

PROFILUL NUTRITIONAL AL TOMATELOR

Rosiile sunt o sursă bogată de vitamine A si C si acid folic. Rosiile contin o gama larga de nutrienti si antioxidanti beneficI, inclusiv acid alfa-lipoic, licopen, colină, acid folic, beta-caroten si luteina.

O cantitate medie de tomate (aproximativ 123 grame) contine 22 de calorii, zero grame de grăsime, 5 grame de carbohidrați (inclusiv 1 gram de fibre și 3 grame de zahăr) și 1 gram de proteine.

Rosiile  cresc aportul de nutrienți esentiali, cum ar fi licopenul, luteina si zeaxantina. Acidul alfa-lipoic ajuta organismul sa transforme glucoza in energie. Unele studii sugerează că acidul alfa-lipoic poate ajuta la controlul glucozei din sânge, pentru a îmbunătăți vasodilatația și protejarea împotriva retinopatiei la persoanele cu diabet zaharat si  poate ajuta chiar la păstrarea intacta a tesutului creierului și a nervilor.

Licopenul este antioxidantul care creeaza culoarea  roșie a tomatelor. Tomatele contin 80 la suta din aportul necesar de licopen.

Colina este un nutrient important gasit in tomate, care  ajuta  somnul, mișcarea musculara, precum si in procesele de invatare si memorie. De asemenea, ajută la menținerea structurii membranelor celulare, la transmiterea impulsurilor nervoase, la absorbția grăsimilor, precum si la reducerea inflamatiei cronice.

rosii-beneficii-1038x280

Lasă un răspuns