Rodia proprietati si beneficii pentru o viata sanatoasa!!!

2

Rodia

Dusman al teniei, acest fruct prea putin cunoscut este studiat în prezent de cercetători. Inimă, sânge, intestin, prostată rodia le ajută să functioneze mai bine, pentru sănătatea organismului. Este folosită pentru a mări libidoul, dar si pentru a calma tusea persistentă. In plus, are proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene si antivirale.

AVANTAJE PENTRU SĂNĂTATE

Vitamina C si antioxidanti

Rodia este bogată in vitamina C si in alti antioxidanti (polifenoli) – mai ales semintele si sucul său (fructul presat). Aceste proprietăți sunt date in special de polifenolii din rodie, taninuri numite punicalagine, care au, după toate aparentele, efecte pozitive asupra sănătății cardiovasculare si prote-jează împotriva anumitor cancere si tulburări neurologice.

Eficientă împotriva teniei

Proprietățile vermifuge ale rodiei sunt cunoscute încă din Antichitate. Coaja fructului si scoarta copacului contin un alcaloid (peletierina) care determină desprinderea viermelui de peretele intestinal. Este suficient apoi ca pacientul să ia un laxativ puternic pentru a elimina parazitul.

Atentie: alcaloidul este foarte toxic. Remediul este preparat sub formă de decoct de fitoterapeuti si de profesionistii din domeniul medical.

Astringentă

Coaja rodiei contractează tesuturile proprietate utilă in caz de hemoragie, diaree sau ulcere.

In general

Rodia este o sursă considerabilă de vitamina B9, dar si de vitaminele B5, B6, potasiu si cupru. De aceea este utilă in caz de astenie (oboseală) sau diz enterie (boală infectioasă a colonului).

BENEFICII NUTRITIONALE

Rodia este sătioasa si ocupă o pozitie de frunte in privinta  continutului de antioinxidanti, inaintea capsunilor, a zmeurel, a coacăzelor negre si chiar a ceaiului verde. Conform unor studii recente, ar depăși chiar si goji, fruct a cărui capacitate antioxidată pare să fi fost mult supraevaluată.

IN UTILIZARE

Cum să alegem? Fructul bine copt emite un sunet metalic atunci când este lovit cu palma. Alegeti rodii mai grele semn că sunt suculente.

Cum să consumăm? Ca atare. Pentru suc, stoarceti-o ca pe lămâi sau portocale. Poate fi, de asemenea, stoarsă la storcătorul de fructe, fără coajă. Sucul de rodie este disponibil si in comert. De asemenea poate fi folosita intr-o combinatie de smoothie.

Cum să păstrăm? Fructele proaspete se pot păstra câteva luni; sucul proaspăt, câteva zile.

DATE NOI DIN CERCETARE

Mai multe studii au relevat că un consum regulat de suc de rodie poate combate anumiti factori de risc cardiovascular, reducând valoarea sistolică a tensiunii.

Un studiu realizat la Universitatea din California pe 46 de bărbati afectati de un cancer al prostatei cărora li s-a administrat suc de rodie a scos in evidentă o evolutie a valorilor obtinute la testul PSA (antigen specific prostatic). In plus, sucul de rodie ar incetini evolutia anumitor tipuri de cancer (de colon, de sân etc).

Sucul de rodie are, de asemenea, un efect neuroprotector; ar putea ameliora simptomele nou-născutilor al căror creier a fost afectat de un deficit de oxigen sau pe cele ale bolnavilor de Alzheimer.

VA DORESC O VIATA SANATOASA!!!

rodia

2 Comentarii
  1. […] Rodia proprietati si beneficii pentru o viata sanatoasa!!! […]

  2. Mariana Soponaru spune

Lasă un răspuns