Profilul celor douăsprezece animale din astrologia chineză.

5

     Astrologia chineza are douasprezece semne pentru fiecare luna in parte iar acestea sunt denumite dupa cele doisprezece animale care, conform legendei, au ajuns in fata lui Buddha in timpul aniversarii Anului Nou Chinezesc.

   

Legenda

     Legenda spune ca Buddha a chemat la el toate animalele inainte de a intra in Nirvana, pentru a-si lua ramas bun inainte de a pleca definitiv de pe Pamant.

 • La chemarea lui au raspuns primele Sobolanul, Bivolul, Tigrul, Iepurele, Dragonul, Sarpele, Calul, Oaia, Maimuta, Cocosul, Cainele si Porcul.
 • In ordinea sosirii lor au fost alcatuiti anii zodiacului chinez.
  • De fapt Sobolanul a avut misiunea de a raspandi aceasta chemare impreuna cu Cocosul.
  • Cocosul era activ in timpul zilei iar Sobolanul alerga noaptea. Cocosul, cu zelul caracteristic de a aduna cat mai multe animale, a intarziat si a ajuns al zecelea.
  • Sobolanul cu mult simt practic si imaginatie alerga de colo colo, rugand animalele sa-l care in spate pentru a se deplasa mai repede, voind astfel sa-si conserve energia.
   • Calul, plin de temperament, cel mai rapid dintre ele, a refuzat sa-l ia in spate gratuit, de fapt din mandrie, neacceptand sa-i spuna cineva ce anume sa faca, dar mai ales cand sa faca.
   • Sobolanul l-a considerat pe Cal din acel moment egoist si nechibzuit, iar Calul a inteles ca Sobolanul este destept dar manipulativ si pretentios. De atunci au ramas dusmani.
   • Fara sa se descurajeze, Sobolanul a mers la Bou, care greoi dar cu o inima buna l-a dus in spate, si, mai mult decat atat, plin de simtul datoriei, Boul a ajuns inainte de vreme la intalnire, fiind primul sosit.
    • De aceea Buddha a anuntat ca-l va rasplati si ii va face onoarea de a-l numi primul semn al ciclului.
    • Sobolanul s-a urcat repede pe spatele Boului si si-a revendicat acest privilegiu.
    • Boul nu a protestat, apreciind munca pe care acesta o depusese, de aceea Buddha i-a dat pe buna dreptate dibaciului Sobolan locul intai si conducerea zodiacului.
    • Astfel, Sobolanul a capatat transport gratuit si locul cel mai de cinste.

 

animalele zod chinezesc

       

    Ca să le mulţumească pentru că au răspuns invitaţiei, Budha a instituit câte un an pentru fiecare dintre ele asociindu-le şi câte un element. Astfel că fiecare nou – născut preia caracteristicile animalului care guvernează anul naşterii sale. Este important să ştiţi că animalele din zodiacul chinezesc sunt cele care trăiesc în sălbăticie, mai puţin oaia care este un animal domestic.

Sunt 5 elemente care simbolizează anumite acţiuni.

– Apa, reprezentată de culoarea albastră, bleumarin şi chiar neagră are caracteristic sentimentele, emoţiile şi creativitatatea.

– Lemnul de culoare verde reprezintă vitalitate şi longevitate.

– Focul, este reprezentat de culoarea roşie şi simbolizează dinamism, putere, generozitate şi expansiune. Al patrulea element este

– pământul, reprezentat de culoarea galben şi maro fiind caracterizat de prudenţă, disciplină şi spirit practic. Al cincilea element este

– metalul, având ca reprezentare culoarea albă, argintiu chiar şi gri, fiind caracterizat prin ambiţie, independenţă, năzuinţă spre libertate. Aceste elemente îşi aduc şi ele contribuţia atunci când vorbim despre caracterul unui om în funcţie de anul naşterii, punându-şi amprenta în definirea personalităţii fiecăruia.

 •  Cum s-a precizat și mai sus, cele douasprezece animale sunt, in ordinea in care au ajuns: Sobolanul, Bivol, Tigru, Iepure, Dragon, Sarpe, Cal, Oaia(Capra), Maimuta, Cocos, Caine si Mistret. O atentie speciala trebuie sa aiba cei care sunt nascuti intre a doua jumatate a lunii ianuarie a fiecarui an pana la mijlocul lunii februarie, in stabilirea influentei carui semn sunt nascuti, deoarece anul chinezesc se stabileste in functie de anul lunar care nu corespunde cu anul solar.

   Chinezii acorda o importanta foarte mare celor cinci elemente fundamentale care intra in compozitia universului: metalul, apa, lemnul, focul si pamantul. Ele sunt interdependente, influentandu-se reciproc.

   Sunt folosite si in astrologie, definind caracteristici importante.
    Astfel:
Elementul metal da un caracter dur, inflexibil, increzatoar in sine, incapatanat,  sub semnul lui sunt persoane care nu se lasa coplesite de probleme, dar care pot sa opereze modificarile si transformarile pe care si le doresc. Metalului ii corespunde simtul auzului, iar dintre organele corpului, plamanii.
Elementul apa lucreaza neintrerupt si in tacere, persoanele aflate sub influenta ei, putand, precum apa sa erodeze stancile. Sunt persoane care doresc sa se infiltreze nu sa domine, care sunt flexibile si maleabile, dar in extrema indecise. Apei ii corespunde simtul vazului, iar dintre organe rinichii.
Elementul lemn pune mare pret pe etica, sub semnul lui sunt persoane expansive si generoase, care au spirit de echipa, cu o inalta tinuta morala, buni executanti, care progreseaza constant. Slabiciunea consta in a-si asuma sarcini prea numeroase, imprastiindu-si resursele in prea multe directii. Lemnului ii corespunde simtul mirosului iar dintre organe ficatul.
Elementul foc da personalitati conducatoare, hotarate si sigure pe ele. Sub semnul focului sunt persoane dinamice, intreprinzatoare, deschizatoare de drumuri. Ei atrag cu caldura si stralucirea pe care le emana, dar pot deveni si distrugatori prin impulsivitate. Focul corespunde simtului tactil iar organul specific este inima.
Elementul pamant se caracterizeaza prin munca, simt practic, organizare si obiectivitate. Sub semnul pamantului sunt oameni care lucreaza serios si metodic, indicati pentru a organiza, care nu intreprind nimic fara un motiv intemeiat. Pamantului ii corespunde simtul gustativ iar organul asociat este splina.

Profilul personalității în funcție de anul nașterii din zodiacul chinezesc

    Cu toate că toată data nașterii (zi, lună, an și oră) este importantă pentru a realiza astrograma completă a unei persoane de către un specialist, personalitatea sa poate fi definită parțial și de anul nașterii.

China 4

 

     Animalele în zodiacul chinezesc

   Rolul animalului anului din zodiacul chinezesc împreună cu tulpina celestă ne ajută să înțelegem diferitele tipuri de caractere asociate persoanelor născute în anii reprezentați de animalele corespondente. 

     Cele doisprezece animale sunt guvernate de cele cinci elemente (foc, pământ, metal, apă și lemn) și bineînțeles de polaritatea yin/yang.

 • sunt douăsprezece animale dintre care șase sunt cu caracter yang (șobolan, tigru, dragon, cal, maimuță, câine) și

 • șase cu character yin (bou, iepure, șarpe, capră, cocoș, porc).

    Cei născuți pe 3, 4 sau 5 februarie trebuie să consulte zodiacul chinezesc dar să fie atenți și la ora nașterii.

     Zodia se calculează în funcție de anul nașterii

    Ordinea celor douăsprezece animale are o mică legendă care spune că la aniversarea Anului Nou Chinezesc, Buddha a chemat toate animalele din regat la el, dar doar douăsprezece au venit. Primul a fost Șobolanul, urmat de Bou, Tigru, Iepure, Dragon, Șarpe, Cal, Capră, Maimuță, Cocoș, Câine și Porc.

 • Fiecare an a primit un nume după aceste douăsprezece animale și cei care se nășteau în acel an urmau să moștenească o parte din personalitatea animalului anului respectiv.

      Cele cinci elemente influențează semnele respective, accentuându-le sau diminuându-le acțiunea. Fiind douăsprezece animale, calculul este foarte simplu: Șobolan- 1924, Bou-1925, Tigru-1926, Iepure-1927, Dragon-1928, Șarpe-1929, Cal-1930, Capră-1931, Maimuță-1932, Cocoș-1933, Câine-1934, Porc-1935, și tot așa, în aceeași ordine Șobolan-1936, Bou-1937, Tigru-1938 s.a.m.d.

       In traditia chineza, animalul care guverneaza anul in care se naste un om are o influenta puternica asupra personalitatii omului respectiv, se poate spune ca semnul anului chinezesc arata “ animalul “ care se ascunde in adancul sufletului omului, arata modul cum te percep cei din jur ,modul  in care te prezinti. Fiecare dintre cele 12 animale sunt reglementate printr-un element la care se aduga o directie Yin sau Yang .

Sobolanul este primul semn, este Yang, element de apa

Bivolul este al doilea semn, este Yin,element de pământ

Tigru este al treilea semn, este Yang,element de lemn

Iepurele este al patrulea semn,este Yin, element de lemn

Dragonul este al cincilea semn, este Yang, element de pământ

Sarpele este al saselea semn, este Yin,  element de foc

Calul este al saptelea semn, este Yang, element de foc

Oaia este al optulea semn, este Yin , element de pământ

Maimuta este al noulea semn, este Yang,  element de metal

Cocosul este al zecelea semn, este Yin, element de metal

Cainele este al unsprezecelea semn, este Yang, element de pământ

Mistrețul este al doisprezecelea semn, este Yin,  element de apa

Caracterizările animalelor corespondente anului nașterii

Zodiac chinezesc 2

Șobolanul cel vrednic: are calități alese și capacitatea de a se înțelege foarte bine cu cei din jur. Sunt fermecători, sociabili, motivați, abili. Familia are un rol foarte important, este foarte protector și este apreciat pentru asta. Când promite ceva, se ține de cuvânt. Femeile Șobolan sunt mame și soții bune. Ca defecte: lăcomia, bârfa, critica și grija exagerată pentru propria persoană.

Bivolul cel disciplinat: știe tot timpul ce are de făcut, este muncitor și tenace, insistent și rigid. Greu de abordat, inflexibil, nu suportă să fie dependent de cineva. Bărbatul Bou impune disciplina acasă, face reguli. Femeia Bou impleteste atribuțiile de serviciu cu muncile casnice la perfecție. Sunt cei mai fideli parteneri.

Tigrul cel mereu surprinzător: iubește stilul de viață activ, este independent, n-o sa fie niciodată sub papucul partenerului, romantic, inventiv, îi place să aibă companie. Poate deveni foarte ușor impulsiv, imprevizibil sau nechibzuit. Este admirat pentru frumusețe, grație, dar i-ar face bine să coopereze și cu altii sau să țină cont de sfaturile celor de încredere.

Iepurele cel favorizat de soartă: îi place să trăiască bine, este echilibrat și diplomat, exagerat de precaut, neplăcându-i schimbările, ezită des, iar acest lucru îl poate costa pierderea multor ocazii importante. Are nevoie să fie mai îndrăzneț și mai insistent ca să câștige ceea ce-și dorește. Știe în schimb să negocieze, este elegant și dă sfaturi bune și aceste atuuri îl ridică ușor în carieră. Știe cum să evite certurile, iar acest lucru îl ajută să aibă cât mai puțini dușmani. Femeile Iepure sunt superficiale, dar compensează prin amabilitate și afecțiune.

Dragonul cel dinamic: cei mai norocoși oameni! Întreprinzători, plini de energie, siguri pe ei, dau tot ce-i mai bun așa încât de fiecare dată sunt dați ca exemplu, admirați și respectați. Fiind atât de sociabili, norocoși și veseli, atrag multă lume în jurul lor și se bucură împreună de succes. Își asumă responsabilități, trec imediat la treabă, riscă și cer mult de la cei din jur, dar totodată și de la ei înșiși, își depășesc limitele. Știu să ierte pentru că au învățat că daca țin supărarea, drumul le este îngreunat. Au puțini prieteni, dar buni.

Șarpele cel gânditor: sunt cei mai intuitivi, cântaresc mult timp lucrurile înainte să ia o decizie. Sunt buni ascultători, sunt percepuți ca fiind filozofii zodiacului, visători. Au mintea iscoditoare și o judecată solidă. Șarpele stă cam retras, este precaut, calm și șarmant, dar aceste calități nu le lasă la vedere. Este propriul său șef. Sceptic și secretos, iubește intimitatea și nu se deschide în fața oricui. Sunt frumosi și puternici, dar nu încercați să-i supărați pentru că “mușcă”.

Calul cel liber: iubește libertatea, își face prieteni ușor, este muncitor și captivant. Își face singur programul, se plictisește repede. De aceea trebuie să-i lăsați spațiu, căci altfel, va pleca. Dacă-și pierde cumpătul, spune vorbe grele, pe care, apoi le regretă. Trebuie să lucreze la temperamentul năvalnic, să fie mai diplomat și controlat astfel încât să poată avea o viață plină de realizări.

Oaia cea sentimentală: este culmea bunătății, a altruismului si a sensibilității. Este predispusă la ușoare depresii cauzate de prea mult stres. Îi place să traiască în liniște, nu ia inițiative, este empatică și are înclinații artistice.Trebuie să lucreze la pesimism și la grijile exagerate. Are noroc de prieteni buni care știu cum să o scoată din depresie.

Maimuța cea glumeață: curioasă și nerăbdatoare să facă lucruri noi, concurează în permanență cu cineva. Nu suportă să piardă și se consideră cea mai talentată persoană, îi place distracția, socializează des, știe cum să întoarcă totul în avantajul ei. Nu sunt persoane de încredere, nu prea le pasă de ceilalți, caută scurtăturile sau orice alt fel de tertip, iar acestea se pot întoarce împotriva ei la un moment dat. Prietenii sunt încântați de persoanele Maimuță, de tăria ei de caracter și de inteligența ei.

Cocoșul cel minuțios: persoane mândre, pretențioase, impresionează cu incisivitatea și siguranța în luarea deciziilor în momente cheie, după care, atunci când este lăudat pentru realizări, se umflă în pene. Este meticulos, impune respect și totodată este interesat de binele celor dragi. Sunt sinceri, le lipsește uneori diplomația, căci nu se pot abține de la critică. Gestionează cu ușurință banii, fiind un foarte bun organizator, știe să facă planuri ca nimeni altul, iar acest lucru îi este de multe ori în defavoare căci ar trebui să învețe să țină cont și de sfaturile celor din jur ca să aibă mai mult de profitat.

Câinele cel de încredere: este persoana care apare când ai mai mare nevoie de ea. Este loial, demn de încredere, spune lucrurilor pe nume, este dintr-o bucată, susține cauze drepte, câștigând astfel respect și admirație. Își face greu prieteni, nu îl interesează situația materială. Dacă-l calci pe coadă, poate deveni rău sau chiar nesuferit. Este în schimb o persoană de încredere, își face mereu treaba putând fi un bun lider.

Mistrețul cel protector: cele mai răbdătoare, sincere și drăguțe persoane sunt născute sub semnul mistretului. Sunt prieteni pe viață, care caută să vă facă să vă simțiți bine cu ei și la ei. Sunt blânzi și compasivi, glumeți, evită discuțiile în contradictoriu. Le place traiul bun și poate de aceea majoritatea au probleme cu greutatea. Abia când nu-i mai ai în preajmă, îi apreciezi cum se cuvine. Sunt naivi, cad ușor victime, mulți profită de bunătatea lor, chiar se folosesc de faptul că nu pot spune “nu”. Merg pe principiul: cu cât dai mai mult, cu atât primești mai mult.

 

Ora de naştere

Trebuie specificat că aceasta reflectă structura energiei persoanei care   s-a născut.
Sistemul chinez este împărţit în intervale de două ore, ceea ce are ca avantaj că nu se  acordă importanţă modificării orei, după ora de vară. Adică intervalul orar se păstrează chiar dacă ora se modifică.

zodiac chinezesc 3

   În al doilea rând este un mare avantaj, faţă de astrologia europeană, care se raportează la date strict astronomice, pentru că marea majoritate a oamenilor nu cunosc ora de naştere cu exactitate.

 • Chinezii au divizată o zi în 12 intervale a 2 ore fiecare, fiecare interval fiind guvernat de unul din cele 12 animale.

 • Sistemul chinezesc al orelor începe cu ora Şobolanului, dar fiindcă ea cuprinde intervalul orar 23.00-01.00, ea este practic divizată între două zile consecutive.

  • De aceea în tabel ora Şobolanului este divizată în două jumătăţi. Intervalului 23.00-00.00 – i se spune ora Şobolanului Târziu, iar intervalului 00.00-01.00  -ora Şobolanului Devreme.

  • Este interesant că Ora Şoblanului este singura care trece dintr-o zi în alta. El este singurul animal care are atât calitatea Yang cât şi calitatea Yin, fizic el are patru (număr par Yin) degete la labele din faţă şi cinci (număr impar Yang) degete la labele din spate. Poate acesta a fost motivul pentru care chinezii l-au ales să facă tranziţia de la o zi la alta.

În orice context trebuie să aveți încredere în voi și în capacitățile voastre. Acțiunile voastre fac diferența!

 

tabel-zodii-chinezesti

5 Comentarii
 1. Cristian Mihăescu spune

  Invenţie chinezească. Tot ei l-au inventat şi pe D-zeu. Dar spre exemplu,ştiaţi că : Marele Zid Chinezesc nu a fost construit de chinezi? Pun pariu cu nu ştiţi.

 2. Miron Miron spune
 3. Miron Miron spune
 4. Miron Miron spune
 5. Ioan Mariana Soponaru spune

Lasă un răspuns