Procesul vrăjitoarelor din Salem. ”Ce victorie ar fi pentru diavol să câştige un suflet pe care deja îl posedã?”

0

Salem – Massachusetts

 

”Ce victorie ar fi pentru diavol sã câştige un suflet pe care deja îl posedã?

Le ia doar pe cele mai bune, şi al cui este mai bun decât cel al pastorului”,

spune pastorul John Hale în piesa ”Vânãtoarea de vrãjitoare”.

 

    In anii 1692-1693 douăzeci și șase de persoane au fost judecate și apoi condamnate la moarte în Salem pentru vrăjitorie. Astăzi, orașul Salem este unul dintre cele mai vizitate  locuri de Halloween.

 • Salem găzduiește evenimente în toată luna octombrie, inclusiv tururi de locuri bântuite și infame, reiterarea proceselor, reconstituirea condamnarilor la spanzuratoare, cercul vrajitoarelor, focuri de artificii și o paradă.

 • Se poate vizita muzeul Casa Vrajitoarelor de pe colțul de nord al strazii Essex, singura clădire rămasă în Salem, care are legăturia directa cu procesele vrăjitoarelor din Salem.

 • Locuinta judecătorului Jonathan Corwin, unul dintre judecătorii care au condamnat la moarte persoanale acuzate de vrajitorie in acea vreme si, care acum este un muzeu al arhitecturii secolului al XVII-lea.

SCURT ISTORIC 

INCEPUTUL

   Cu secole în urmă, mulți creștini practicanți credeau cu tarie precum că diavolul, în schimbul loialitatii, ar putea da anumitor persoane cunoscute sub numele de vrăjitoare, puterea de a face rău altora. Aceasta  „isterie a vrăjitoriei” a inceput in Europa in jurul secolului al XIV – lea si s-a intins până la sfârșitul anilor 1600. Zeci de mii de vrajitoare – in cea mai mare parte femei – au fost executate.

 • Cu toate că studiile privind cazul din Salem, demonstreaza faptul ca acesta isi originea intr-o mentalitatea asemenatoare cu cea europeana, exista totusi anumite particularitati si  circumstanțe locale care explica debutul acestui proces rusinos.

  În anul 1689, conducătorii englezi William și Mary au început în coloniile americane un război cu Franța. Cunoscut sub numele de războiul regelui William, acesta a devastat regiunile din nordul statului New York, Nova Scotia și Quebec. Au fos trimisi refugiați în comitatul Essex și, în mod special, in Salem – Massachusetts.

  Trimiterea refugiatilor a creat un impact negativ asupra resurselor din Salem. Acest lucru a agravat si mai mult rivalitatea existentă între familiile bogate care faceau comert in portul Salem și a celor care încă depindeau de agricultură.

 • Aceasta situatia a fost accentuata si de controversele care au existat in privinta reverendului Samuel Parris, care a devenit în anul 1689 primul ministru hirotonit din Salem și care nu era agreat din cauza  felului sau rigid și  lacomiei. Satenii puritani au  inceput sa creada atunci ca toate aceste certuri si rivalitati sunt lucrarea diavolului.

  samuel-parris

  In ianuarie 1692, fiica reverendului, Elizabeth in varsta de 9 ani și nepoata Abigail Williams, in vârsta de 11 ani, au început să manifeste un comportament asimilat epilepsiei. Acestea tipau, aruncau lucruri, rosteau cuvinte de neinteles și se deformau în poziții ciudate, astfel ca un medic local a catalogat toate aceste manifestari ca avand origini supranaturale. De asemenea, o altă fată, Ann Putnam, in vârsta de 11 ani,  a inceput sa manifeste acelasi comportament.

 • La data de 29 februarie sub presiunea exercitată de magistrații Jonathan Corwin și John Hathorne, fetele au acuzat trei femei precum ca le-ar fi provocat acest tip de comportament, respectiv pe Tituba, un sclav din Caraibeaflat in slujba reverendului Parris, Sarah Good, o cerșetoare fără adăpost și Sarah Osborne, o femeie săracă în vârstă.

acuzarea

VANATOAREA DE VRAJITOARE

   Toate cele trei femei au fost aduse în fața magistraților locali și au fost interogate timp de mai multe zile, începând cu data de 1 martie 1692. Osborne si Sarah Good si-au susținut nevinovăția, dar Tituba a mărturisit: „Diavolul a venit la mine și imi poruncește să-l slujesc.”

Ea a descris imagini elaborate de câini negri, pisici, păsări galbene și un „om negru”, care a vrut ca ea să semneze in cartea sa.

Ea a recunoscut că  a semnat cartea și a mai marturist ca exista o serie de alte vrăjitoare care doresc să distrugă credinta puritanilor. Toate cele trei femei au fost puse închise.

de-halloween-7

   Cu aceasta idee bine inoculata, un curent de acuzații au urmat pentru următoarele câteva luni. Acuzații au fost aduse si împotriva Marthei Corey, un membru loial al Bisericii din Salem. Acest caz a preocupat in mod deosebit comunitatea locala, intrucat oamenii credeau ca dacă ea ar putea fi o vrăjitoare, atunci oricine ar putea.

       Magistrații au interogat-o chiar si pe fiica lui Sarah Good, Dorothy în vârstă de 4 ani, iar răspunsurile ei timide au fost interpretate ca o confesiune. Interogatorile au devenit si mai intense in luna aprilie, când guvernatorul adjunct Thomas Danforth și asistenții săi au participat la audieri. Zeci de oameni din Salem și din alte sate din Massachusetts au fost adusi pentru interogatoriu.

   Pe 27 mai, 1692, guvernatorul William Phipps a ordonat înființarea a doua Curți Speciale, la Oyer (pentru audieri) și la Terminer (pentru deciziile finale) la care erau arondate tinuturile Suffolk, Essex și Middlesex. Primul caz adus la curtea specială a fost Bridget Bishop, o femeie în vârstă, cunoscută pentru obiceiuri promiscue.

 • Când aceasta a fost întrebată dacă se face vinovata de vrăjitorie, Bridget Bishop a răspuns: „Eu sunt la fel de nevinovata ca și un copilul nenăscut.” Afirmatiile aduse in apararea ei nu a fost convingătoare, astfel că aceasta a fost găsita vinovata și, la 10 iunie, ea a devenit prima persoană spânzurata in locul care, mai târziu, a fost numit Gallows Hill.

bridget-bishop   Cinci zile mai târziu, respectatul ministru Cotton Mather a scris o scrisoare implorand instanța sa nu permitea si sa ia in considerare  dovezile si marturisirile care fac trimitere la vise și viziuni. Instanța a ignorat în mare măsură această cerere și astfel, cinci persoane au fost condamnate și spânzurate în iulie,  inca cinci in luna august și opt în septembrie. La 3 octombrie, Increase Mather, care mai apoi a devenit presedintele Universitatii Harvard, a denunțat utilizarea probelor spectrale afirmand

     „Mai bine sa fie eliberate zece persoane suspectate  de vrajitorie, decât să fie condamnata o singura persoana nevinovata.”

increase-mather

   Guvernatorul Phipps, ca răspuns la sustinerile lui Mather și motivat de faptul ca propria lui soție a fost chestionata pentru vrăjitorie, a interzis arestările,  a eliberat mai multe personae acuzate și a dizolvat Curtile din Oyer și Terminer la data de  29 octombrie.

 • Phipps le-a înlocuit cu o Curtea Superioară de Judecata, care  nu a mai acceptat proba spectrală, astfel ca dupa acest moment au mai fost condamnati doar 3 din 56 de inculpați. In anul 1693, Phipps i-a iertat în cele din urmă pe toți cei care se aflau în închisoare în baza acuzațiilor de vrăjitorie.

 • Cu toate acestea răul fusese deja făcut: 19 oameni au fost spânzurați pe Gallows Hill, un bărbat în vârstă de 71 de ani a fost strivit până la moarte cu pietre, mai multe persoane au murit în închisoare și aproape 200 de persoane au fost acuzate de practicarea „magiei diavolului.”

guvernatorul-phipps

RECUNOASTEREA COMITERII ERORILOR JUDICIARE

    Dupa multiple procese și execuții, o serie de persone implicate, cum ar fi judecătorul Samuel Sewall,  au admis ca s-a comis o eroare judiciara si si-au mărturisit public vinovăția. La data de 14 ianuarie, 1697 Curtea Genarala a dispus  instituirea unei zile de post și rugaciune pentru tragedia din Salem. În 1702, instanța  a declarat toate procesele ca fiind contrare legii.

 • In anul 1711, colonia a adoptat un proiect de lege pentru restaurarea drepturilor și a bunului renume al celor acuzați și a acordat despagubri in valoare de 600 £ moștenitorilor acestora. Cu toate acestea, de abia în  anul 1957 – cu mai mult de 250 de ani mai târziu de la abominabilele evenimente – statul Massachusetts si-a cerut scuze în mod oficial pentru evenimentele peterecute in anul 1692.

In luna august 1992, laureatul cu premiul Nobel (atentie de origina romana!!!) Elie Wiesel a ridicat un monument memorial in amintirea victimelor cauzate de procesul de la Salem.

   Elie Wiesel s-a nascut la 30 septembrie 1928, la Sighetu Marmatiei. 

 • A fost numit presedinte al Consiliului Memorial al Holocaustului din SUA (initial s-a numit Comisia prezidentiala pentru Holocaust) de catre presedintele Jimmy Carter (1978), iar in 1995 a fost medaliat de presedintele Ronald Reagan pentru realizarile sale. A primit Premiul Nobel pentru Pace, in 1986.

  Elie Wiesel a vizitat Romania in 1964 si in iulie 2002. A fost decorat de presedintele Ion Iliescu cu Ordinul National „Steaua Romaniei”, in grad de Mare Ofiter. De asemenea, a primit din partea presedintelui Academiei Romane, Eugen Simion, insemnele academice pentru calitatea de membru de onoare al acestei institutii (ales la 6 iunie 2001).

  Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania ii poarta numele, iar cu ocazia vizitei sale in Romania a fost inaugurata, in orasul natal, o casa-muzeu, „Elie Wiesel”.

  Scriitorul si activistul politic american originar din Romania Elie Wiesel a decedat la varsta de 87 de ani, la data de 2 iulie 2016.

    In prezent exista doua muzee dedicate proceselor vrajitoarelor: Peabody Essex Museum, care detine documentele originale din cadrul procesului, si cea mai vizitata atractie turistica Salem Witch Museum.

Lasă un răspuns