Postul negru – o terapie pentru suflet, minte si trup. Evolutie, semnificatii si beneficii.

6

 

Postul negru purifică trupul şi sufletul

     Încă din cele mai vechi timpuri, postul negru era considerat un mod de purificare a trupului şi de vindecare a sufletului. Ceea ce au spus cândva Sfinţii Părinţi este confirmat în zilele noastre şi de savanţii de la prestigioase institute de cercetare: postul negru este cel mai eficient tratament natural pentru tămăduirea diferitelor boli. Mai mulţi oameni de ştiinţă au demonstrat că, atunci când nu este hrănit, organismul consumă drept „combustibil” propriile rezerve, iar celulele bolnave nu se mai pot înmulţi.

    Postul a fost practicat de om şi de animale încă de la începuturi. Omul primitiv nu avea altă metodă de vindecare decât postul. Cu secole mai înainte, omul postea atunci când era rănit sau bolnav, întrucât postul era o parte din instinctul său de autoconservare. Pe lângă post el utiliza plante medicinale de pe câmp sau din pădure, ca tonice şi antiseptice.

 •  postul este remediul cel mai bun dat de Mama Natura. Pentru că, după cum vom vedea, postul condus corespunzător purifică corpul, restaurându-l la starea de sănătate atunci când toate celelalte remedii dau greş.

Postul nu este numai metoda cea mai veche pentru a lupta împotriva problemelor fizice, ci şi cea mai bună metodă pentru că nu are efecte secundare.
Este cel mai natural şi original proces de purificare a corpului.

 •  Instinctul care ne conduce la post atunci când corpul este bolnav sau rănit se află în celulele oricărei fiinţe vii. Motivul pentru care animalele bolnave sau rănite refuză să mănânce este instinctul de autoconservare care anulează senzaţia de
  foame.
 • Astfel, energia vitală (care altfel va fi utilizată în digestia hranei) este concentrată la rădăcina problemei pentru a îndepărta produsele reziduale, purificând astfel corpul.
 • Instinctul de post este atât de puternic şi de o importanţă vitală, încât chiar şi omul semicivilizat este încă influenţat de minunatele acţiuni ale naturii. Dacă acest om ascultă de instinctul natural şi nu mănâncă atunci când dispare foamea, el se va însănătoşi repede şi nu se va mai îmbolnăvi dacă mănâncă alimente naturale şi locuieşte într-un mediu sănătos.

 

    POSTUL ESTE LA FEL DE VECHI CA ŞI OMUL

Întrucât inteligenţa infaibilă a organismului înlătură senzaţiade foame atunci când există un exces de hrană sau când corpul a fost rănit, dorinţa de a posti începe atunci când există una din situaţiile de mai sus.

   În istoria veche citim că postul a fost practicat din vremuri străbune de către oamenii religioşi, de civilizaţiile vechi. Ei practicau postul nu numai pentru recăpătarea sănătăţii şi pentru conservarea tinereţii, ci şi pentru iluminare spirituală.

 • Astfel, îl vedem pe marele Pitagora cerând ucenicilor săi de a posti 40 zile înainte de a putea fi iniţiaţi în secretele învăţăturilor sale filozofice oculte. Pitagora susţine că minţile ucenicilor săi puteau fi purificate şi limpezite numai prin post pentru a putea înţelege profundele învăţături legate de secretele vieţii.
 • Ca şi în vremurile vechi, postul nu va purifica numai corpul şi va reface starea de sănătate, ci poate avea un mare efect asupra minţii şi spiritului uman.

 

     POSTUL TREZEŞTE MINTEA

 

postul-negru-1Dacă eu citesc astăzi o carte, mintea mea reţine ceea ce am citit la fel de clar ca şi când aş avea cartea în faţa ochilor mei. Asta înseamnă că am o memorie vizuală.

      După un post de 1-3 zile veţi observa că s-a ridicat acel văl negru de pe mintea dvs. Veţi putea gândi mult mai logic şi veţi putea lua mai uşor decizii, ceea ce cândva era o problemă mare devine acum simplă. După un post nu o să vă mai fie frică de nimic, iar lucrurile care vă îngrijorau sunt rezolvate uşor de mintea dvs. purificată.

 • Țin să vă mărturisesc faptul că, personal, programul meu de post mi-a dat o linişte interioară a minţii şi eu mă simt mult mai senină şi în pace cu mine însămi şi cu lumea înconjurătoare atâta timp cât continui programul meu de post.
 • Pe măsură ce vă purificaţi corpul şi mintea, veţi ajunge mai aproape de o PUTERE MAI PRESUS DE VOI ÎNŞIVĂ.
 • Această tărie internă, această putere, vă face să fiţi o persoană optimistă.

     

PATRIARHII AMINTIŢI ÎN BIBLIE AU POSTIT

postul-2
Ştiți că în vremurile vechi patriarhii din Biblie posteau frecvent. Moise, Ilie, David şi alţii posteau până la 40 zile. De asemenea, Iisus Hristos a postit 40 zile înainte de a începe să înveţe marele Adevăr al vieţii.

Citim în Biblie că Isus a trimis pe ucenicii Săi spunându-le: “Vindecaţi pe bolnavi, curăţiţi pe leproşi, înviaţi pe morţi, scoateţi demoni; fără bani aţi primit, fără bani să daţi”.

În acelaşi timp Isus cunoştea pericolele care îi aşteptau pe acei ce vor îndrăzni să ducă adevărul oamenilor. De aceea Isus i-a avertizat pe ucenicii Săi prin cuvintele: “Să ştiţi ! Eu vă trimit ca pe nişte oi în mijlocul lupilor: fiţi deci înţelepţi ca
şerpii şi blânzi ca niste porumbei”. (Matei 10:8.16).

Ca şi în zilele de demult, şi astăzi există oameni care nutresc un spirit posomorât, de teamă atunci când se vorbeşte despre post.
Am auzit oameni spunând cât de neştiinţific este să posteşti, iar când îi întrebam dacă au postit vreo dată, ei nu aveau decât un răspuns: “NICIODATĂ !”

 • Aceşti oameni rămân încă la vechea ideie că trebuie să mănânci pentru a-ţi păstra tăria şi că dacă nu mănânci cazi. Această afirmaţie este însă departe de adevăr! Câteva zile de stare mai puţin plăcută vor interveni desigur în timpul postului, şi aceasta numai pentru că noi am devenit creaturi ai obişnuinţei.
 • Dacă suntem în stare să depăşim primele 3 zile atunci postul devine o plăcere ! Dvs. vă pierdeţi pofta de mâncare, nu mai doriţi cu tărie măncare şi ca urmare dvs. vă rămâne la dispoziţie o cantitate imensă de energie. Desigur însă dacă sunteţi plini de otrăvuri toxice, postul va spăla acestea din organism, vă veţi simţi puţin neplăcut, însă acestea sunt experienţe de moment şi nu trebuie să vă îngrijoreze.
  • Aceasta nu înseamnă decât că postul lucrează în favoarea dvs. Dvs. ştiţi că postiţi pentru a purifica corpul de otrăvurile toxice morbide şi de reziduurile acumulate. Atunci când vă simţiţi puţin neplăcut vă puteţi spune: Aceasta nu este decât temporar. Va trece de îndată ce aceste vechi toxine vor fi evacuate din corpul meu. Şi ce minunată răsplată faţă de puţina neplăcere suferită în timpul postului.
  • Ochii dvs. devin mai luminoşi, toate simţurile naturale ale corpului par să fie mai ascuţite ! După un post, hrana dvs.are un gust mai bun, iar fructele şi legumele au un gust atât de plăcut pentru că aveţi acum un simţ revitalizat al gustului.
  • Corpul dvs. pare să fie neobosit şi veţi dormi ca un copil după ţinerea unui post. Există atâtea răsplătiri date de ţinerea unui post … Numai o persoană care a postit poate să-şi dea seama de marile beneficii ale postului.

 

         NU FIŢI SCLAVUL MÂNCĂRII!

postul-1-1     Majoritatea oamenilor sunt sclavii mâncării; ei trebuie să ia zilnic micul dejun, prânzul şi cina la ore regulate de masă, ani de-a rândul. Ei mănâncă indiferent dacă le este foame sau nu, iar săracul corp omenesc este încărcat cu supraalimentaţie, şi ce alimentaţie săracă !

 • Nu este de mirare că avem atâtea epave fizice.
 • Unul din cei mai mari profesori de nutriţie din lume, Arnold Ehret spunea:
  “Viaţa este o tragedie a nutriţiei. Omul îşi sapă propria sa groapă cu cuţitul şi cu furculiţa”.
 • Mulţi oameni nu oferă niciodată odihnă stomacului lor. Ei alimentează permanent organele digestive şi de eliminare cu o supracantitate de alimente, ceea ce duce în final la cedarea acestor organe datorită suprasolicitării. Întregul organism oboseşte.

       După ţinerea unui post veţi observa că nu mai aveţi nevoie de atâta mâncare ca mai înainte. Postul va contracta stomacul, iar dvs. veţi arăta mai bine, vă veţi simţi mai bine şi veţi fi mai viguros mâncând doar pe jumătate faţă de cât eraţi obişnuit în trecut.

 • După post veţi observa strălucirea ochilor dvs., minunata nuanţă a pielii dvs.
 • Veţi remarca o vitalitate mai mare şi o energie mai ridicată şi nu în ultimă instanţă, inima dvs. va bate mai uşor pentru că corpul dvs este curăţit din nou şi nu mai este încărcat cu atâtea toxine otrăvitoare. Dvs. aţi înlăturat o grea povară din calea fluxului sanguin şi de pe organele dvs. vitale.

 

    PLANIFICAŢI-VĂ PROGRAMUL DVS.  DE POST!

postul-negru-6    Aşadar, dacă doriţi să obţineţi toate aceste beneficii, atunci fiţi o persoană tare şi optimistă, programându-vă astăzi un plan de post, pe care apoi să-l respectaţi cu stricteţe. Nu spuneţi nimănui că veţi posti, întrucât persoanele de rând sunt ignorante cu privire la problema postului şi acestea nu sunt calificate să critice programul dvs. de post.

 • Eu nu discut niciodată programul meu de post cu oameni care nu au cunoştinţă de minunile şi miracolele postului. De ce le-aş discuta cu ei ? Ei sunt încă plini de aceleaşi vechi temeri că dacă pierd câteva mese atunci ei vor muri de foame.
  Stând de vorbă cu ei nu veţi obţine decât nişte sfaturi fără valoare.
 • Postul este o problemă foarte personală, este ceva ce aparţine numai dvs., nu şi rudelor sau prietenilor. Dacă credeţi în post, aceasta este tot ce vă trebuie.
 • Dvs. vă încredeţi în cel mai vechi şi mai respectat mod natural de purificare, refacere şi întinerire a corpului.

 

DACĂ DORIŢI SĂ POSTIŢI CU SUCCES, MINTEA TREBUIE SĂ VĂ CONDUCĂ CORPUL

postul-11

Nu uitaţi că “trupul şi carnea nu au raţiune”. Carnea nu are nici un fel de inteligenţă şi putere de a gândi.
Mintea dvs. trebuie să fie mai puternică decât poftele cărnii dvs., întrucât corpul dvs. a fost învăţat dintotdeauna să fie îndopat regulat la anumite intervale de timp.

 • Omul de rând se scoală dimineaţa şi ia micul dejun indiferent dacă îi este foame sau nu. Stomacul este cel ce guvernează, iar mintea se supune acestor cerinţe ale stomacului, şi prin urmare din reflex stomacul aşteaptă hrană dimineaţa.

 

Rețineți: TREBUIE SĂ VĂ MERITAŢI HRANA CA URMARE A UNEI ACTIVITĂŢI FIZICE!

Un alt motiv pentru care eu sunt un adept al ideii fără micul dejun, este faptul că masa de dimineţă luată în cantităţi mari, sleiesc pe majoritatea oamenilor de putere şi energia acumulată prin somnul din timpul nopţii.

 • Dimineaţa, energia dvs. … fizică, mintală şi spirituală trebuie să fie la nivelul cel mai înalt. Cu această nouă energie a corpului dvs. veţi putea presta o muncă deosebită, fizică şi de creaţie.
 • Datorită informării lor greşite, oamenii au fost învăţaţi că masa de dimineaţa ar fi cea mai importantă masă a zilei, este cea care îţi dă putere, energie şi vitalitate pentru a presta o muncă grea dimineaţa, fie ea muncă fizică sau intelectuală. Acest lucru este însă eronat ! Nu reprezintă un fapt ştiinţific real. Atunci când consumaţi o masă bogată dimineaţa,
  prin acţiune reflexă dvs. vă simţiţi plin şi satisfăcut, însă dvs. nu câştigaţi tărie. Vor mai trece ore până când această hrană va fi prelucrată de organele digestive şi ajunge să vă ofere energie.
 • Digestia este un proces foarte complicat. Fiecare componentă a hranei urmează să fie descompusă în fragmente chimice fine prin care să fie hrănite celulele corpului.
  “Înţelepciunea este lucrul principal; de aceea caută înţelepciunea; şi prin tot ce obţii caută să înţelegi.”

     

SUNTEŢI GATA SĂ POSTIŢI?

postul-6
Dacă sunteţi convins fără rezerve că postul vă va face bine, atunci dv. sunteţi gata. Ţineţi minte : Când vă adresaţi minţii dv. conştiente precum şi subconştientului că veţi posti în vederea purificării interne, atunci pregătiţi calea
spre succes.

 •  Dvs. aţi comunicat fiecărei celule din corpul dv. că, credeţi faptul că prin post veţi putea deveni un om calitativ mai bun. Fiecare celulă din corpul dvs. va accepta această comandă.
 • Încercaţi cu un post de 24 ore în care folosiţi doar apă distilată. Dacă însă mâncaţi şi fructe, atunci acesta nu mai este post, este doar o dietă cu fructe.
 • Dacă în acele 24 ore beţi sucuri de fructe sau legume, atunci nu mai este un post complet, ci devine o dietă de legume sau de fructe.
 • Doresc să vă imprimați în minte că postul înseamnă NIMIC ÎN STOMAC cu excepţia apei distilate. Primul dv. post poate fi uşor sau poate avea unele greutăţi de învins.
 • Dvs. puteţi posti de la prânz până la prânz, sau de la cină până la cină,astfel încât să vă abţineţi 24 ore de la hrană. Dacă sunteţi obişnuit cu cafea, ceai, bere sau alcool, atunci puteţi prezenta unele reacţii care se manifestă în general prin dureri
  de cap !

  • De ce? Pentru că celulele corpului dv. au fost condiţionate la doze regulate dintr-un stimulent. Când îndepărtaţi stimulentul de la nervi şi celule, atunci rezultă desigur o reacţie : nu uitaţi însă că acest post vă ajută să renunţaţi la acest obicei de stimulare, întrucât în timpul postului de 24 ore cu apă distilată, dv. veţi spăla (prin organele de eliminare ale corpului) multe din vechile reziduuri toxice acumulate în corpul dv.
 • În perioada unui post de 24 ore, majoritatea oamenilor îşi pot continua datoriile zilnice, chiar dacă se vor simţi puţin afectaţi şi va exista puţină turbulenţă în stomac. Totul va decurge însă bine dacă mintea dv. stăpâneşte carnea.
  Dvs. daţi comenzi de la celulele superioare ale creierului. Desigur că nu vă veţi lăsa condus de către celulele de la nivelul stomacului.

EU CRED ÎN POSTURI SCURTE CU O BUNĂ NUTRIŢIE ŞI

OBICEIURI SĂNĂTOASE ÎNTRE POSTURI

postul
Se spune că roţile abrazive şlefuiesc lent dar sigur.

        Am credința că mai mulţi oameni vor să experimenteze ştiinţa postirii dacă este vorba doar de posturi scurte.
Mulţi oameni vor încerca posturi de 24 sau 36 ore dacă ei îşi dau seama că se simt şi că arată mai bine. Aceşti oameni vor încerca apoi un post de 3 zile pentru că acum ei au încredere. Următorul post va fi în continuare cel de 7-10 zile care acum dă
rezultate pline de succes.

 •  Cu cât aveţi mai multă experienţă, cu atât veţi crede mai mult în post.
  Dacă nu aţi mai postit vreodată, atunci începeţi cu un post pe săptămână, 24-36 ore. Vă invit să judecaţi dv. înşivă puterea care face minuni prin post.
 • Apoi dv. puteţi trece treptat la 3-4 zile de post, mai târziu la 7-10 zile, fapt care vă va face foarte mândru de puterea voinţei dv. Dv. puteţi realiza o mare curăţire internă prin posturi scurte şi nu uitaţi că efectul este cumulativ. Cu cât postiţi mai mult cu atât veţi deveni mai curaţi intern – iar între posturi veţi trăi o bună viaţă de sănătate.
 • Nimic nu transformă pe cineva cu trecerea de la o atitudine pesimistă la una optimistă.
 • Când corpul dv. este purificat prin post şi când aveţi o vieţuire sănătoasă, atunci veţi descoperi că vă simţiţi minunat în orice clipă. Aceasta pentru că natura a dorit ca omul să fie fericit şi o persoană bine echilibrată, lipsită de temeri, crispări şi stres.

SEMNIFICAȚIA SI BENEFICIILE POSTULUI NEGRU

postul-4     

Organele au ocazia să se regenereze

 • Numit şi ajunare, postul negru este de fapt o înfrânare de la mâncare şi băutură, de obicei timp de 24 de ore.
 • Pentru creştinii ortodocşi, acest repaus alimentar este completat cu rugăciuni şi pocăinţă, cu spovedanie şi împărtăşire.
 • Poate fi ţinut o dată sau de două ori pe săptămână: miercurea, când Mântuitorul a fost vândut pentru 30 de arginţi, şi vinerea, când a fost judecat şi răstignit.
 • Postul negru a fost rânduit de Biserică şi în alte zile, cum ar fi: Ajunul Bobotezei, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul şi în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor.
 • Însă poate fi recomandat şi de părinţii duhovnici în anumite situaţii.
  • Iar atunci când este respectat cu stricteţe duce la vindecarea multor boli. Medicii au demonstrat că în aceste perioade corpul elimină toxinele acumulate, iar anumite organe se regenerează.

Terapie chiar şi pentru cancer

 • Numeroşi cercetători au studiat postul negru ca metodă de vindecare a diferitelor boli şi au ajuns la concluzia că este cel mai eficient tratament natural. Pentru a ne convinge, specialiştii ne dau drept exemplu animalele bolnave, care refuză orice hrană până când se însănătoşesc. Ei susţin că atunci când nu este hrănit, organismul foloseşte rezervele interioare, care îi sunt suficiente chiar şi mai multe zile.
 • Studiile au arătat că tumorile maligne au nevoie de o cantitate mare de glucoză din sânge pentru a se dezvolta. Iar pentru vindecare este nevoie de reducerea acestei cantităţi, nu de suplimentarea ei. Prin abţinerea de la mâncare o perioadă, celulele canceroase nu mai au cu ce să se hrănească, dar cele sănătoase pot supravieţui destul de bine.
 • Mai mult, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California susţin că postul alimentar cu 48 de ore înainte de un tratament cu citostatice poate face ca medicamentul să fie mai eficient în atacarea celulelor maligne.

Post total în clinici specializate

 • Postul negru, ca metodă terapeutică alimentară, este practicat în clinici specializate din mai multe ţări.
  • Renumite sunt cele din Austria, Germania, Elveţia, Franţa, Marea Britanie, dar şi Rusia, Statele Unite, Japonia şi China.
  • Pacienţii sunt asistaţi de medici, iar programul este riguros.
  • Durata variază în funcţie de afecţiuni, de la trei la cinci săptămâni, chiar şi 40 de zile pentru bolnavii de cancer.
   • Numai în clinicile din Germania sunt trataţi între 5.000 şi 10.000 de pacienţi pe an.
 • Cei care încearcă pentru prima dată această terapie au nevoie de o minimă pregătire, deoarece pot avea ameţeli, dureri de cap şi stări de leşin, care însă dispar în timp. Medicii spun că nu sunt altceva decât simptome normale care arată că acea persoană a acumulat o cantitate mare de impurităţi.

Eficient şi împotriva astmului

 • Cercetătorii au redescoperit această metodă la începutul secolului al XX-lea, şi de atunci au demonstrat că poate vindeca chiar şi boli grave.
 • Doctorul Guelpa din Franţa este recunoscut în toată lumea prin succesele sale în tratarea prin post a diabetului, astmului, bronşitelor, bolilor de stomac şi artritelor.
 • Au urmat aceeaşi cale şi medicii E.H. Dewey, Adolf Meier şi Sigmund Muller. Numeroşi pacienţi au fost vindecaţi de boli ale ficatului, ale bilei, ale inimii şi chiar de unele tulburări psihice.
 • De-a lungul anilor, medicii au folosit şi alte tipuri de post: doar cu apă, cu fructe, cu orez sau cu sucuri. Toate aceste forme au fost eficiente pentru că au făcut ca organismul să se vindece singur.

R E C O M A N D A R E:

postul-negru

          Cartea reprezinta – o viziune medicală, științifică, argumentată, ce prezintă rezultatele a zeci de ani de studii clinice asupra pacienților care au apelat la terapia prin post negru într-un cadru medical de specialitate. Abordarea subiectului postului negru – prin intermediul viziunii medicinei actuale, cu toate instrumentele de cercetare moderne oferite de noile descoperiri din domeniul geneticii și biochimiei moleculare, au permis validarea științifică a postului – ca un mijloc de auto-vindecare.

 • Pentru mine personal, cartea a constituit o revelație sub aspectul mecanismelor și fenomenelor ce se produc în corp pe durata postului.

      Metodologie:

 • în prima zi, se consumă dimineața apă cu sulfat de magheziu (cam două pahare) pentru producerea purgației și eliminarea resturilor de alimente din intestin, prin defecație. Se beau cel puțin 2  litri de apă pe parcursul fiecărei zile de post. Se face cel puțin o oră de mișcare zilnic (plimbări în aer liber, etc.), cât mai mult masaj, exerciții de respirație și yoga. Din a doua zi de post sunt recomandate clisme cu apă călduță (una dimineață și una seara).
 • În cea de-a doua sau a treia zi posibil pot să apară senzații de amețeală, dureri de cap, dureri articulare. Limba se acoperă de un strat albicios, ce dispare în cea de-a 4-a zi. Fenomenul medical este cel de acidoză a sângelui, ce se combate cu un consum cât mai mare de lichide (apă). În lipsa glucidelor din alimentație, ficatul procesează după primele 48 de ore de post așa-numiții corpi cetonici, ce hrănesc creierul și protejează inima în locul  glucidelor.
 • Din a 4-a zi, se experimentează o stare de bine, de luciditate mentală, ușurință fizică, putere de muncă sporită – inclusiv intelectuală, FĂRĂ APARIȚIA SENZAȚIEI DE FOAME !!! Somnul este odihnitor dacă temperatura din cameră este un pic mai scăzută. Postul negru poate fi ținut pe o durată aleasă a voință în funcție de scopul urmărit. El poate fi prelungit până la momentul în care organismul cere de mâncare (apare așa-numita “foame de lup”), de obicei după trecerea a minim 40 de zile de post.
 • Îeșirea din post se face gradat, cu alimentarea prudentă a organismului. Sucuri naturale, supe, apoi introducerea treptată a hranei solide, totul pe parcursul a 3-4 zile de revenire. Hrana să fie obligatoriu vegetariană, nu este permisă revenirea la consumul de produse animale decât din a 8-a zi.

    Sfaturile părintelui Ilarion Argatu

  Pentru cei care ajunează, părintele Ilarion Argatu a lăsat câteva îndrumări.

 • În ziua în care ţin post negru, credincioşii trebuie să se abţină de la orice păcat.
 • Important este ca ei să rabde şi să ierte orice, să nu se certe cu nimeni şi să îşi învingă orgoliile. În acea zi nu este bine să doarmă, iar mâncarea pe care ar fi trebuit să o mănânce să o împartă săracilor.
 • În cazul în care nu pot ajuna toată ziua, pot să mănânce o masă pe zi, dar numai de post.
 • Însă tot părintele atrage atenţia că postul negru, care începe în ziua premergătoare, la ora 18:00, nu trebuie să fie întrerupt la orice oră. Poate fi oprit la ora 15:00, când Mântuitorul şi-a dat Duhul pe Cruce, la ora 18:00, când a fost dat jos de pe Cruce şi îngropat, la ora 21:00, când s-a aşezat piatra pe mormânt, şi la ora 24:00, când Iisus Hristos a sfărâmat porţile iadului şi i-a scos pe cei drepţi.
 • Pentru cei demonizaţi, Ilarion Argatu a recomandat post negru timp de mai multe zile la rând, dar numai în cazul în care aceştia pot să facă acest sacrificiu.

• Specialiştii nu recomandă postul negru de lungă durată celor hipotensivi, copiilor, bătrânilor, femeilor însărcinate şi persoanelor cu afecţiuni pulmonare, cardiace şi endocrine.

 

 

Cu drag,

Florentina Ilisei

6 Comentarii
 1. Ioan Pop spune

  Este foarte important cum mancam )).

 2. Adina Maria spune

  La cum ma simt probabil eu voi muri 🙁 asta e, macar ma eliberez si gata.

 3. Ioan Mariana Soponaru spune
 4. Vasile Stan spune
 5. Vararu Verginia spune

  Este foarte adevarat

 6. Florica Maraloiu spune

  Se zice ca mancam pt. a trai ,nu trai pt .a manca.Cand esti f. stresat,nu dormi suficient (sotul meu are un cancer la plaman) poti tine un post ,,negru „.Respect orele de masa pt . a pastra vie dorinta de a ma hrani in speranta ca voi avea puterea de a rezista pana la capat…cat de departe e acesta numai bunul Dzeu stie.

Lasă un răspuns