Pepenele – beneficii
Pepenele a fost cultivat cu peste 5.000 de ani în urmă, conform registrelor din Egipt şi a fost răspândit către alte civilizaţii abia în secolul 10.Cu totii stim ca pepenele verde inseamna in primul rand o desfatare pentru papilele gustative si o adevarata racorire in zilele toride. In afara de excelenta hidratare pe care o asigura, pepenele verde mai are si alte surprize pentru organismul oamenilor.
Pepene roşu – beneficii pentru sănătate
Fiecare 100 de grame din acest fruct al îngerilor conţine 30 de calorii, 1 gram de fibre, 10 grame de zahăr, 1 gram de proteine, vitamina A, C, E, D, niacină, tiamină, vitamina B6, B12, acid pantotenic şi numeroase minerale precum fierul, calciul, magneziul, manganul, potasiul, fosforul, zincul, seleniul etc.
De asemenea, conţinutul extrem de scăzut de grăsimi şi colesterol şi nivelul crescut de antioxidanţi (licopenul) din pepene face din acest fruct un aliat de nădejde în lupta cu radicalii liberi, protejând astfel vasele de sânge şi împiedicând îngroşarea pereţilor arteriali.Pepenele roşu conţine citrulină, care se găseşte îndeosebi în coajă, aminoacid care are rolul de a relaxa şi a dilata vasele de sânge, reducându-se în acest mod stresul oxidativ, responsabil de majoritatea proceselor inflamatorii apărute în corp.
Aceiaşi antioxidanţi, împreună cu vitaminele conţinute de pepene joacă un rol activ în prevenirea a numeroase tipuri de cancer, printre care cancerul de sân, colorectal, de prostată, de plămâni sau cel de col uterin. Un studiu realizat în China în 2009 arată că femeile care consumă frecvent pepene roşu au mai puţine riscuri de a se îmbolnăvi de cancer mamar, datorită antioxidanţilor şi compuşilor care distrug celulele canceroase.
Pepenele roşu a căpătat de curând şi titulatura de Viagra naturală, deoarece citrulina ajută la relaxarea vaselor de sânge, permiţând astfel un flux sangvin mai abundent, deci o mai bună irigare a organelor, inclusiv a celor genitale precum penisul.Pepenele joacă un rol la fel de important şi în tratamentul diferitor infecţii ale organsimului, între care se numără şi inflamaţiile articulaţiilor. Astfel, consumul de pepene ajută la ameliorarea durerilor provocate de osteoartită şi permite o mai mare flexibilitate a membrelor.
Conţinutul crescut de potasiu din pepenele roşu este extrem de important în prevenirea formării pietrelor la rinichi şi dizolvarea acestora prin reducerea concentraţiei de acid uric din sânge, iar apa, în concentraţie de peste 92% are proprietăţi diuretice, făcând din acest fruct un ajutor în procesul de detoxifiere şi slăbire.
Pepene roşu – beneficii pentru frumuseţe
Pepenele roşu este o sursă excelentă de nutrienţi şi pentru piele. Există numeroase tratamente cosmetice pe bază de pepene roşu care îţi vor face pielea fină şi strălucitoare, iar acest efect este datorat conţinutului bogat în apă al pepenelui roşu (peste 90%).Astfel, pepenele roşu este ideal pentru hidratarea tenului uscat, exfoliază delicat pielea şi stimulează producţia de colagen, conferind fermitate tenului.
Iată câteva idei de măşti cosmetice pe bază de pepene roşu, în combinaţie cu alte ingrediente, pentru o piele de invidiat:
Mască cu pepene roşu şi mentă pentru pori măriţi – o ceaşcă de pepene roşu mărunţit şi câteva frunze de mentă se dau prin blender şi se mixează până se obţine o pastă, care se pune în recipiente pentru cuburi de gheaţă. Aceasta este lăsată la congelator ca să îngheţe şi apoi se masează faţa cu un cub de gheaţă cu pepene şi mentă, efectul fiind extrem de răcoritor iar porii vizibil micşoraţi.
Mască cu pepene roşu şi miere pentru ten uscat – se amestecă o lingură de suc de pepene roşu cu o lingură de miere. Compoziţia obţinută se aplică pe faţă şi se lasă să acţioneze 15-20 de minute, după care se îndepărtează cuapă călduţă. Rezultatul: hidratare în profunzime a tenului, datorită mierii de albine, care acţionează ca agent natural de umezire.
Mască cu pepene roşu şi avocado contra ridurilor fine – se amestecă o lingură de suc de pepene roşu cu o lingură de avocado mărunţit, se aplică pe faţă şi se lasă 20 de minute, după care se îndepărtează cu apă caldă. Pepenele roşu este bogat în vitamina C, care are efect antioxidant şi protejează pielea de acţiunea radicalilor liberi, conferind vitalitate, fermitate şi strălucire.
BENEFICIILE SEMINETELOR DE PEPENE
Pentru a te bucura din plin de proprietatile semintelor de pepene nu trebuie sa le inghiti intregi. Cine face asta, trebuie sa stie ca inghitite intregi, semintele traverseaza tractul digestiv si apoi sunt eliminate intacte.Este indicat sa le consumam zdrobite, fierte sau coapte, pentru ca astfel este expus miezul lor, cel care ale lagatura cu niste efecte miraculoase pentru sanatate. Astfel, semintele pepenelui verde contin foarte multe fibre, vitamine (n.r. – A, B, C), mineralele (n.r. – magneziu, fier, mangan, calciu), antioxidantii, grasimi polinesaturate si monosaturate. Cu ajutorul acestora, anumite probleme de santate – unele chiar foarte grave – sunt tratate cu succes si ii ajuta foarte mult pe cei afectati.
Fibrele din seminte asigura functionarea normala a aparatului digestiv, trateaza constipatia si elimina parazitii intesinali. In plus, acestea ii ajuta pe cei cu icter si pe cei care au diverse afectiuni inflamatorii. Semintele de pepene verde contin citrulina, un antioxidant ce contribuie la dilatarea vaselor de sange, ceea ce ii ajuta foarte mult pe toti cei care sufera de ateroscleroza, hipertensiune si angina pectorala. Ceea ce este stiut de parintii si de bunicii nostri, dar merita reamintit: semintele de pepene ajuta la eliminarea nisipului si a pietrelor de la rinichi.
Alt aspect: si-a pus cineva intrebarea cum ajunge pepenele in tarabele de piata, la marginea drumurilor , de cine este tolerat, cum intra in tara si cit ne costa noua acest import. Propun studentii in economie sa faca un calcul cit pierde bugetul si cit pierd producatorii autohtoni de produse de tip fruct. ( un cumparator care cumpara pepenele di import – acel romanesc nu este inca copt- numai cunpara visine, capsuni,zmeura etc .-il substituie. )