ORA DE VARĂ. Când se schimbă ora și care va fi cea mai grea zi.

   

Cum se schimba ora si care va fi cea mai grea zi, potrivit medicilor.

    
    Romania trece duminica la ora oficiala de vara, ceasurile vor fi date inainte cu o ora la 03.00, care va deveni 04.00, iar 26 martie va fi cea mai scurta zi din 2017.
 • În acest an, ora de vara se aplica din 26 martie pana in noaptea de 28 spre 29 octombrie, cand se va reveni la ora oficiala de iarna. Duminica, 26 martie, cand ceasurile vor fi date inainte cu o ora, va fi cea mai scurta zi din an. 

    Din 26 martie pana in 29 octombrie, perioada orei de vara, diferenta dintre ora oficiala a Romaniei si Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore.

In Romania, ora de vara a fost introdusa pentru prima data in 1932, intre 22 mai si 2 octombrie. Pana in 1939, ora de vara a functionat in fiecare an, intre prima duminica din aprilie, ora 00.00 si prima duminica din octombrie, ora 01.00.

 

 • Din 1941, ora de vara nu s-a mai folosit, fiind reintrodusa in Romania abia in 1979. Pana in 1996, ora de vara se introducea de la sfarsitul lunii martie pana la sfarsitul lui septembrie. Din 1997 s-a trecut la ora de vara din ultima duminica a lunii martie pana in ultima duminica din octombrie, potrivit Observatorului Astronomic.

 • Primii care au introdus ora de vara au fost germanii, incepand din 1916 (intre 30 aprilie si 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vara tot in 1916 (intre 21 mai si 16 octombrie).

 • Alte tari care au introdus ora de vara au fost: Belgia, Denemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia si Tasmania. Pe 19 martie 1918 a fost introdusa si in Statele Unite ale Americii, dar a fost folosita doar pana in 1919.

     Ora de vara este in prezent implementata in peste 70 de state, dar perioada variaza de la o tara la alta.

Medicii: Trecerea la ora de vara ne poate afecta, dar nu pe termen lung. Cea mai grea zi va fi luni

 • Trecerea la ora de vara ne poate afecta, dar nu pe termen lung, in cazul tinerilor si oamenilor sanatosi, in schimb, persoanele care sufera de anxietate si depresie, precum si varstnicii ar putea simti un disconfort crescut ca urmare a acestei modificari, explica, pentru News.ro, un psiholog clinician, un chirurg si un specialist in somnologie.

    In general, trecerea la ora de vara, ii poate afecta, pe termen scurt, pe oamenii sanatosi si tineri, dar, in cazul unor persoane cu anxietate si depresie si al varstnicilor, problemele pot fi de mai mare durata.

 • Cei mai multi dintre noi ne adaptam repede ceasul biologic la aceasta trecere si o asimilam cu o senzatie pozitiva, respectiv cu venirea verii, mai mult soare, mai multa lumina… Totusi, cercetarile spun ca persoanele care sufera de anxietate si depresie ar putea simti un disconfort crescut ca urmare a acestei modificari.

   Trecerea la ora de vara afecteaza ritmul biologic zilnic, mai ales in cazul varstnicilor.

 • Organismul este o constanta si este legat de foarte multi factori. Cu cat il modifici mai putin, este mai bine. Nu cred ca poate dovedi un stat care sunt economiile facute prin trecerea la ora de vara, dar pot spune ca pentru organism nu este benefic, iar cu varsta te adaptezi si mai greu.

      – „Cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obişnui cu noul program”, spune Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale. „Totuşi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că (n.r. ei) dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord”, spune Yang. 

     – Un studiu australian din 2008 a descoperit că riscul bărbaţilor de a se sinucide la câteva săptămâni după trecerea la ora de vară este mai mare decât în restul anului.

    – O altă cercetare realizată în 2008, în Suedia, a relevat că numărul atacurilor de cord a crescut cu 6 sau chiar 10 procente în primele trei zile lucrătoare după schimbarea orei. 

     Studiile au demonstrat că pe perioada de vară sunt mai puţine infracţiuni şi accidente rutiere, iar oamenii consumă mai puţină energie electrică. De asemenea, ţările cu mai multe ore de lumină naturală au locuitori mai fericiţi. După ce ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (numit impropriu şi GMT) va fi de trei ore.

 • Pe perioada lunilor de vară, când soarele răsare la ora 4.30 şi apune la ora 20.00, s-a recurs la această convenţie, aplicată în România din anul 1979, pentru folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.

 • În conformitate cu Convenţia fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.

 • Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2. România se află în fusul orar 2. 

 • Trecerea la ora de vară nu schimbă mersul trenurilor în noaptea de sâmbătă spre duminică. „Trenurile de călători vor circula după ora acutală (de iarnă) până în noaptea de 25/26 martie la ora 3.00, care va deveni ora 4.00. După ora 4.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară. Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 3.00, care devine ora 4.00, îşi vor continua mersul până la staţia de destinaţie, iar în cazul când orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 4.00-5.00, trenurile vor pleca în ordinea rangului”, se arată într-un comunicat CFR Călători, care face precizări legate de cum se schimbă ora  în 2017 şi în cazul mersului trenurilor. 

   Nu uitaţi! Acest weekend este weekendul când se schimbă ora. România trece la ora de vară, iar ceasul se va da înainte în noaptea de duminică spre luni, ora 03:00 devenind ora 04:00.

4 Comentarii
 1. Mariana Soponaru spune

  Mulțumesc pentru cuvintele frumoase !

 2. Mariana Soponaru spune

  Doresc să fie mereu fericire, iubire in casa tuturora !

 3. Mariana Soponaru spune
 4. Marga Vulpe spune

  Multumim !

Lasă un răspuns