Nocivitatea laptelui – CAZEINA (”Drumul spre vindecare” – extras din cartea lui Lorenzo Accera) (I)

0

NOCIVITATEA LAPTELUI (I)

 Inainte de a citi acest articol, sa aveti  in minte bine-cunoscuta fraza a lui Hippocrate

“Cand cineva doreste sa fie sanatos, trebuie intrebat mai intai daca este dispus sa inlature cauza bolii sale. Numai atunci este posibil sa-l ajuti”  

                                          

                 Extras  din cartea   lui   Lorenzo Accera     

                       “Il mal di latte (un percorso per la guarigione)”                   

                               Nocivitatea laptelui ( drum spre vindecare)

        Prefata

         Cui ii face rau laptele?

   La intrebarea : “ Daca ati avea o singura alegere de facut in ceea ce priveste alimentatia americana, ce schimbare credeti ca ati face, pentru a aduce un beneficiu cat mai mare sanatatii?”  dr. Russell Bunai, pediatru in Washington raspunde :“AS ELIMINA PRODUSELE  LACTATE. Nu as avea nici un dubiu, daca mi s-ar da o singura  posibilitate de a schimba ceva care ar duce la un beneficiu maxim pentru sanatate”

Dr. Michael Klaper din California  : “Cand mi se prezentau pacienti cu artrita reumatoida sau astma, prima si prima data le ceream sa nu mai consume lapte si produse lactate, si de fiecare data ma minunam cat de repede se vedeau semnele vindecarii, numai prin simplu fapt de a fi elimnat laptele si produsele lactate din alimentatie.”

In 1992 prof. Benjamin Spock,  care in toata istoria pediatriei americane a fost probabil cea mai autoritara personalitate in domeniu, spunea : “ Era un timp in care recomandand laptele consideram ca e un beneficiu indiscutabil pt. sanatate, dar acum observatii si cercetari stiintifice ne-au obligat sa reconsideram complet aceasta recomandare. Laptele si derivatele sale contribuie la un numar surprinzator de mare de probleme de sanatate.” si asta e valabil  nu numai pe termen scurt (privind  reactii de tip imediat ) dar si faptul ca “ consumul de lapte de vaca inca din fasa poate avea reactii pe termen lung  pe parcursul intregii vieti “ – spune Frank Oski, profesor universitar si director al  Clinicii de pediatrie al spitalului Johns Hopkins Medical School, in publicatia “Natural Health” –iulie 1994.

Iata si mesaje din afara lumii medicale :

Osho (1970) – care niciodata nu a recomandat nici un fel de restrictii discipolilor sai cu exceptia laptelui : “ Laptele care va este dat sa-l beti nu a fost produs pentru voi ci. pentru vitei. Odata devenit adult nici un animal nu mai bea lapte. Sa pui putin in cafea sau ceai mai merge dar nu deveniti consumatori de lapte.”

Martina Navratilova, sportiva care a ramas in competitii pana pe la 40 de ani, a fost indrumata de guru Doug Graham, care sustine ca o necesitate eliminarea laptelui si derivatilor sai din alimentatia atletilor. Beneficiile eliminarii laptelui si derivatilor sai sunt explicate si in cartea dr. David Ryde, „Yesterday’s food will become tomorrows food”,a  fost timp de 15 ani consultant  al echipei engleze olimpice.: “

Din partea celui mai faimos consilier de manageri in SUA, Anthony Robbins, scriitor de faima internationala si consilier al presedintelui Bill Clinton. : “ Pentru a reusi sa obtineti de la voi insiva tot ce e mai bun, nu mancati lactate. Care este efectul principal pe care il are laptele asupra organismului? Ingerat, el devine o masa mucilaginoasa care se intareste , lipindu-se la orice alta substanta pe care o gaseste in intestinul subtire facand astfel dificila buna functionare a organismului. Si branza? Nu e altceva decat lapte concentrat, pt a produce un kg de branza sunt necesari 4-5 litri de lapte. Intr-un timp si eu faceam ca voi : pizza era felul meu preferat, credeam ca n-am sa reusesc vre-odata sa renunt la ea. Dar de cand am facut-o ma simt atat de bine incat nu m-as mai intoarce la acele timpuri. Incercati sa eliminati din dieta voastra produsele lactate timp de 30 de zile si veti vedea rezultatele pe pielea proprie.”

Dr. Robert Kradjian, director al sectiei de chirurgie al spitalului “Seton Medical Center” din San Francisco, in 1998 spunea : “ Am examinat cam 2700 de publicatii stiintifice in care laptele, proprietatile si efectele sale erau obiect de studiu. Nu imi rezulta deci, ca nu ar exista o literatura medicala stiintifica privind efectele nocive a laptelui si a derivatelor sale (…) In opinia mea, cred ca exista numai un singur motiv valid pentru consumul de lapte si derivate si acela este : pentru ca asa dorim sa facem. Pentru ca ne place si a devenit parte a culturii noastre. Pentru ca ne-am obisnuit atat de tare cu gustul lui”

laptele-1CAPITOLUL I :  SA TII DEPARTE DE CORPUL TAU  CEEA CE ESTE  DESTINAT VITELULUI

      CAZEINA SI PERMEABILITATEA INTESTINULUI  ALTERATA  

Oracolul mi-a explicat ca exista o suprafata al intestinului subtire care este puternic corelata cu creierul. Cand creierul se “poticneste”(impiedica) inseamna ca peretele intestinului subtire este murdar , incrostat. In acest sens exista un dicton antic care spune : “Anxii intestinale, anxii cerebrale”  O stare generala de intoxicare de la produsele lactate se reflecta intr-un anumit grad in deficientele in comunicare si o incetinire a timpului de formulare a frazelor.

Cazeina reprezinta 80 % din proteinele laptelui de vaca. Este o substanta extrem de lipicioasa,  ceea ce a determinat si folosirea ei ca adeziv pt. lipirea etichetelor pe sticlele de bere. Incercati sa dezlipiti o astfel de eticheta si veti vedea ca nu e deloc usor. Cazeina e folosita de asemenea pt. a lipi bucati de lemn ( la fabricarea mobilelor, sau la tocurile de la ferestre). Industria alimentara o foloseste in mancarea congelata, in produse pt. microunde si in toate produsele elaborate ( semipreparate) , deoarece a inteles de mult ca aceast adeziv  tine laolata alimentele dandu-le o anumita consistenta mai stabila.

Laptele matern uman contine cazeina ? Da, 40 miligrame la un litru. Sau altfel : intr-un litru de lapte uman sunt 1% proteine si din acestea 4% este cazeina. Laptele de vaca contine cu 400% mai multa cazeina decat cel uman, si in acest caz ( a laptelui de vaca) este proteina covarsitoare, reprezentand 80% dintre proteinele aflate in lapte.

Deci,  laptele matern NU este acelasi lucru cu cel de vaca. Nu numai ca are o cantitate cu mult inferioara a celui de vaca dar are si proteine complet diverse de cel de vaca. In timp ce laptele uman formeaza in intestin mici “fulgi” pufosi care sunt usor de digerat, laptele de vaca  formeaza conglomerate ca niste bataturi, mari , groase si dense pe care organismul uman are dificultati in a le digera.

Laptele produce mucus ! “ Rezidurile rezultate din descompunerea bacterica a cazeinei produc mucus dens si filamentos care se prinde de alte mucoase obstructionand diversele conducte ale tractului digestiv. In medie, o persoana care consuma lactate, are in organism  circa 4-5 litri de mucus care obstructioneaza organele interne : rinichii, splina, pancreasul,  aparatul respirator, etc. Imaginati-va, daca ati inceta sa mai mancati lactate pt  o saptamana, o ceata interioara s-ar ridica din corpul vostru. Dar macati doar o felie de pizza in ultima zi, si imediat in urmatoarele 12-15 ore mucusul se va reintoarce pt a va ingreuna si bloca organele” ( Cohen R, “ Milk A-Z “ 1999, Argus Publishing)

Uhling (1997) a monitorizat activitatea electrica cerebrala la copiii cu sindrom de deficit de atentie si hiperactivitate. El demonstra pt. prima oara o corelatie intre activitatea cerebrala si consumarea de cazeina, a carei suspendare din dieta facea sa dispara si simtomele mentale si comportamnentale respective. El semnaleaza rolul peptidelor derivate din cazeina in producerea efectelor toxice asupra neurotransmitatorilor sistemului nervos central.

Studii de laborator pe animale au demonstrat ca imediat dupa ce cobaii au fost tratati cu cantitati mari de cazeina, au devenit agitati si violenti, alergau , aveau respiratia accelerata si strangeau din dinti. Dupa cateva minute deveneau inactivi, se miscau din ce in ce mai putin si apoi se retrageau intr-un colt al custii cu capul intre gratii. La autopsie, cand s-a studiat creierul, s-au gasit  fragmente de cazeina in 32 de puncte diverse ale acestuia, inclusiv in zonele responsabile cu : auzul, vazul si vorbirea. ( Panksepp 1979, Sahley & Gillman 1986, Ozonoff, 1994)

Multi cercetatori incearca medicamente eficace pentru a vindeca permeabilitatea intestinala. Pentru a le experimenta, ei au nevoie de cobai cu permeabilitate intestinala, si cum fac sa o procure?  Le administreaza acestor animale, pe un timp indelungat,  alimente pe baza de lapte de vaca ! “ ( Theodorou 1994)

Stomacul viteilor, cu cele 4 compartimente ale sale este mult mai adaptat decat cel uman in a “demonta” cazeina si proteinele din laptele de vaca in aminoacizi. Aparatul digestiv al omului nu reuseste sa faca acelasi lucru si de aici rezulta reziduurile daunatoare care raman in organism, consecinta a imposibilitatii organismului de a “demola” cazeina si care se traduce intr-un deteriorament al mucoasei intestinale.  Este ca si cum un motor ar fi alimentat cu carburantul gresit; in acest caz, unele din partile sale incep sa se deterioreaze.

 Pe de alta parte, capacitatea organismului uman de a crea un mediu digestiv eficient se diminueaza cu varsta : ne referim la faptul ca acidul clorhidric necesar digestiei, dupa 60 de ani este produs in cantitate de doar 20% din necesar.; sau la faptul ca renina, o enzima necesara pt “demolarea” cazeinei, dispare din organismul adultului datorita programarii genetice; si nu in ultimul rand la faptul ca enzimele pancreatice si hormonii necesari digestiei sifera si ei o diminuare.Si cand toate acestea se intampla, e evident ca prioritatea

este aceea de a evita cazeina, care este prin excelenta proteina cel mai greu digerabila raportand la oricare alta proteina din hrana ingerata.

      AUTOIMUNITATE

Intr-o situatie de permeabilitate intestinala ( inflamare a mucoasei digestive) se ajunge la stadiul in care  tot ceea ce se gaseste in intestin ( infectii, bacterii, subst. toxice) sa treaca in sange si deci sa ajunga si la restul organelor interne, inclusiv creierul.  Este un fapt demonstrat de literatura stiintifica medicala ca aceasta situatie, de alterata permeabilitate  intestinala este de fapt o etapa obligatorie spre bolile autoimune, in consecinta, cei care vor sa urmeze un tratament pt aceste boli autoimune (artrita, reumatism, osteoporoza, diabet, tiroida, celiaca,ciroza, dermatoza, scleroza multipla, lupusul,etc) in primul rand trebuie sa suspende consumul de prod. lactate. (……….)

ABSORBTIE DEFICITARA

Peretii intestinului, pe langa faptul ca ar trebui sa retina substantele nocive ( sa nu le lase sa treaca in sange) trebuie in acelasi timp sa permita absorbtia elementelor nutritive prin asa zisii “vili intestinali” (care se gasesc pe peretii intestinului subtire) de catre sange care apoi le transporta la organe. Daca intestinul pierde aceasta capacitate, atunci putem vorbi de o absorbtie deficitara. Noi consumam lapte care contine mult calciu, dar procesul insusi de absorbtie a calciului este foarte dificil de realizat datorita efectului cazeinei asupra vililor intestinali.

In aceste cazuri apare o crestere a absorbtiei de oxalat de calciu din mancare ( care este raspunzator pt formarea calculilor renali). Hesse -1995- spunea ca, cu cat mai grava este situatia de permeabilitate /alterare morfologica a intestinului, cu atat mai mare este factorul de risc in cristalizarea oxalatului de calciu in rinichi. Corelatia intre cazurile de absorbtie deficitara a intestinului si aparitia calculilor renali este documentata si de Bohles (1982), Abdullah (1992), Johnes (1987), Bennet (1987)

Forma extrema cea mai grava la care se poate ajunge datorita absorbtiei deficitare a intestinului este completa atrofie a vililor, conditie care este asociata cu o extraordinara multitudine de posibile simtome.O data ce este eliminat agentul care determina atrofierea vililor, adica laptele ( sau in cazul celiachilor, cerealele ce contin gluten) este observata nu numai disparitia anticorpilor specifici din sange, dar , odata cu normalizarea morfologiei mucoasei intestinale dispar si atacurile de epilepsie, calcificarile, anomaliile cardiovasculare, anemia, avorturile spontane, ciclul neregulat, anticorpii pt tiroida, pancreas, artrita reumatoida, etc. Din acest motiv, anemia ca si absorbtia scazuta a elementelor nutritive si a mineralelor, pierderea in greutate, deficiente in crestere, pierderea proteinelor la nivel gastro-intestinal si hemoragii evidente sau ascunse, toate acestea au fost bine documentate in literatura medicala ca fiind efecte ale consumului de cazeina.

     HORMONI PENTRU VITEL   

Laptele de vaca este un aliment “yin” care inseamna “ ce produce expansiune”. Aceasta caracteristica face ca laptele de vaca sa fie foarte nerecomandat mai ales persoanelor care deja au o constitutie  si alteratii de tip yin ( persoanele inalte, lapte-de-vaca-1slabe cu membre lungi, nervoase nelinistite, etc)

Laptele de vaca contine 59 hormoni diversi. In timpul gestatiei, placenta e cea care s-a ocupat cu producerea si transmiterea lor fetusului, ceea ce l-a facut sa creasca. Cand vitelul este adus la viata, laptelui matern ii revine sarcina sa transmita mesajul de “crestere” prin intermediul hormonilor pe care ii contine ( cu o rapiditate extrem de mare.)

Ar putea acesti hormoni bovini sa aiba un efect asupra oamenilor care consuma laptele de vaca?  Exista studii stiintifice care demonstreaza acest lucru si acestea au fost facute pe o intreaga natiune. In japonia consumul de lapte de vaca era necunoscut inainte de 1946.

“ Japonezii nu aveau vaci, oi sau capre. Pe atunci, sa bei un pahar de lapte proaspat  era pt un japonez ca si cum ai consuma “secretii de glande animale” ceea ce nimeni intreg la minte nu ar fi  dorit sa o faca” ( Cohen,1999)

Acest lucru se schimba dupa al doilea razboi mondial. Consumul anual pe cap de locuitor ( de lactate) urca de la 2,5 kg  in 1950 la 53,3 kg -1975. In 1950 fetita japoneza medie de 12 ani avea 1,37 m si cantarea 32 kg. In 1975 aceeasi fetita de 12 ani, era in medie cu 11,4 cm mai inalta si cantarea cu 9 kg mai mult.(Kagawa 1978)

Niciodata inainte de aceasta schimbare atat de pronuntata la nivel nutritional la o populatie a fost posibila realizarea unui astfel de studiu stiintific. Impactul  hormonilor din laptele de vaca asupra cresterii si sexualitatii precoce a fost net. In baza acelorasi studii, in 1950 fetita medie japoneza avea primul ciclu la varsta de 15 ani si 2 luni. 25 de ani mai tarziu fetita medie japoneza avea primul ciclu la 12 ani si 2 luni. In fiecare an, incepand din 1946, datele privind sexualitatea precoce la fetitele japoneze au reflectat cresterea consumului de lapte de vaca.

O fetita creste si devine o tanara apoi o femeie matura, si corpul sau e biologic pre-programat intai pt a raspunde hormonilor de crestere transferati ei din laptele matern apoi celor produsi de insusi corpul ei. O lingurita plina. Atat este cantitatea de hormoni produsa pe parcursul unei vieti. Hormonii lucreaza la concentratii atat de mici incat voi nici nu va imaginati, ajunge un miliard dintr-in gram pt a produce efecte biologice marcante.

       PILOZITATE SI DEZECHILIBRE  ENDOCRINE LA FEMEI

Annemarie Colbin scrie in cartea sa “Mancare si vindecare”. : “ Se pare ca femeile resimt mai mult decat barbatii efectele cumulative si obstructive  ale consumului de lapte iar simtomele se vindeca mai greu. Daca tinem cont de “mama natura” fluxul  normal este ca : laptele trebuie sa iasa din femeie si nu sa intre in ea. Cand se inverseaza acest flux natural, sistemul de energie se blocheaza. Odata  a venit la mine o femeie care se plangea de o durere premenstruala la sani. I-am sugerat sa renunte la consumul de lapte zilnic. Dupa o luna imi telefona sa ma intrebe daca era posibil ca asa in scurt timp sa-i dispara durerile; dupa cinci luni am mai vorbit cu ea si imi spunea ca mai avea dureri usoare doar in lunile in care manca putina branza sau inghetata”

Femeile, dupa ce vor citi bibliografia medicala ce o voi prezenta, vor fi cu siguranta mult mai atente la ingerarea pruduselor lactate. Consumul lor duce la pilozitate. !

Hormonii de crestere ( din lapte) stimuleaza sinteza de androsteron, a carui nivel crescut este asociat cu hirsutismul  ( cresterea excesiva a parului la femei in zone unde in mod normal nu exista) .

Sindromul de polichist ovarian ( care se manifesta cu multiple chisturi ovariene, amenoree si perioade neregulate de ciclu, cateodata si infertilitate, obezitate si hirsutism) a fost corelat cu consumul de lactate; s-a observat ca abstinenta de la aceste alimente a dus la regresia simtomelor. ( Silfen 2002)

In persoana adulta, faza de crestere rapida este terminata, dar hormonii din lapte si derivate, continua sa stimuleze glandele si celulele pentru o crestere anormala ducand la un dezechilibru hormonal si o proasta functionare a glandelor.

Colbin sublineaza  “ Consumul de produse lactate, inclusiv branzeturi, iaurturi, inghetate, pare sa fie strans corelate cu diverse patologii hormonale feminine….Pana si probleme de infertilitate au fost rezolvate doar cu suspendarea din alimentatie a acestor produse. Confirmarea acestei corelatii imi parvin zi de zi de la nenumaratele femei pe care le-am consultat si carora le-am recomandat acest lucru”

Continutul ridicat de hormoni steroizi prezenti in laptele de vaca produce o suprastimulare al sistemului glandular (endocrin) al corpului uman. Dupa o anumita perioada in care aceste glande sunt hiperactive, soseste momentul epuizarii care le face sa fie hipoactive. Aceasta activitate redusa a glandelor pituitare, suprarenale si tiroidale pregateste strada pentru o rapida degenerare si o crestere anormala a celulelor ( toti bolnavii de cancer, artrita si astma au glandele hipoactive)

Hormonii de crestere fac sa creasca nu numai viteii, ci si toata populatia mondiala care consuma lapte destinat vitelului. Nimeni nu o spune deschis, dar asta nu inseamna ca nu se intampla. Daca mai era nevoie de lamuriri ulterioare, aceste date sunt de necontestat (.. urmeaza tabele privind marirea diverselor organe la cobaii carora le-a fost administrat lapte, precum si o lista privind bibliografia pe aceasta tema )

Cine are o problema cu tiroida sau orice alt dezechilibru hormonal trebuie IMEDIAT sa suspende laptele si derivatele sale. De ce trebuie sa incurajam fetitele sa ingereze ( ca si cum ar fi un nimic) estrogeni, androgeni, testosterone, hormoni pituitari, etc, etc? Daca beau lapte,consuma branzeturi sau inghetata ingereaza forme concentrate din acesti hormoni care mai devreme sau mai tarziu vor duce la dezechlibre hormonale.

CANCERUL SE DEZVOLTA CU HORMONII DIN LAPTELE DE VACAlatte-provoca-cancro

Daca analizam mai atent producerea de catre corp de IGH-1 (“insuline-like growth factor”- insulina ca factor de crestere ) vom vedea ca aceasta este reglata de horrmonul de crestere si ajunge la nuvelul maxim la pubertate. Dupa aceasta perioada, IGH-1 scade treptat si ajunge ca o persoana de 70 de ani sa aiba nivelul acestui factor la jumatate fata de o persoana adulta. IGF-1 Este un hormon foarte puternic care are un profund efect chiar si cand concentratia sa in sange e de doar cca 200 ng/ml, adica 0,2 milioane de grame per mililitru. ( Wilson 1992, Cohen 1991)

De ce sa continuam sa consumam hormoni de crestere dupa ce am ajuns la completa dezvoltare a organismului?  Informatia hormonala din lapte, cea a cresterii rapide, poate avea de-a face cu cresterea rapida a celulelor cancerigene ? Da, negresit ! Acesti hormoni bovini determina o crestere anormala a celulelor. (……………)

“Hormonii de tipul IGF-1 si alti factori echivalentide crestere mentin fenotipul maglin in celulele de cancer la san” ( Harris 1992, Lipman 1991)  (……..)

Acesta este motivul pt care  specialistii in medicina naturala va recomanda sa intrerupeti imediat consumul de lactate. Acesti bolnavi de cancer, pe de o parte fac chimioterapie pentru a incetini cresterea celulelor canceroase dar apoi ingereaza lactate cu hormoni de crestere care accelereaza dezvoltatrea celulelor.! (…….)

“ In persoanele adulte, faza de crestere rapida este terminata dar, IGF-1 si alti hormoni bovini stimuleaza in continuare cresterea atat a celulelor sanatoase cat si a celor cancerigene.(Cohen-1991, Rrosenfield 1995)  (……..)

        CAPITOLUL II :  LA INCEPUT ERA NUMAI ALAPTAREA

Trebuie sa multumesc unei prietene de-a mamei mele pt.ca m-a stimulat sa scriu acest capitol,  cu o sectiune privind parcursul istoric al umanitatii relativ la consumul de lactate.

Eu incercam sa-i explic ca urticaria sa, ar disparea daca ar inceta sa mai consume lactate

In fine, ca dovoda definitiva despre efectul dezastruos al acestora, dupa ce i-am vorbit desprea cazeina si permeabilitatea intestinala, i-am explicat si efectul hormonilor bovini in proliferarea tumorilor si producerea altor efecte dezastruoase asupra org. uman. La acest punct, cum rezistenta ei ( la aceasta idee) incepuse sa se clatine imi spuse cu un murmur : “Si atunci ce se va intampla cu cei ce muncesc la producerea lactatelor, isi vor pierde locul de munca ?” Dar dupa o fractiune de secunda, tot ea isi dadu raspunsul : “ Ei, acum am sa ma apuc si de fumat, asa ca sa dau de munca si celor din industria tutunului; Si daca toti oamenii sanatosi s-ar imbolnavi, asa ar fi mai multe locuri de munca pt cadrele medicale, farmacisti, si relativa industrie.”  Apoi : “ Daca e asa cum spui tu, atunci vina este al primului om care a inceput sa consume lapte si derivate !”

Asa am decis ca trebuie neaparat sa descopar cam pe unde se afla acest moment in   istoria umanitatii si cred ca am adus astfel o anumita contributie si baza de reflectie pe marginea acestui subiect.

Pe cine sa dam vina? Desigur nu pe anticele populatii italice care au fost primele ce aveau oi . Pentru etrusci, copiii care fusesera alaptati de aceeasi femeie erau considerati ca fiind rude de sange, adica frati si surori, fiind considerati ca facand parte din aceeasi familie (………)

COPIII OMULUI SI LAPTELE PRAF

Michelangelo in 1475 a fost alaptat de o doica, ce era sotie de sculptor, circumstanta pe care el o considera ca ar fi influentat natura sa interioara si cariera. Acesta era modul de gandire a oamenilor in sec al XV-lea, si anume ca alaptarea da unui copil impulsul decisiv in viata, si cu siguranta Michelangelo nu nocivitatea-laptelui-2si-ar fi putut imagina ca la un moment dat oamenii ar fi inceput sa dea in mod sisitematic bebelusilor lapte de vaca. Ar fi fost o idee de-a dreptul infioratoare ! Cine ar fi dorit sa transmita oamenilor caracteristicile fizice si de indole (inclinatii naturale) specifice bovinelor ???

In 1472, Paul Bellardus scrise primul Manual de Pediatrie publicat in Italia de nord. Si de aici obtinem confirmarea ca laptele de vaca nu e absolut considerat ca o optiune de a hrani nou nascutii. In schimb gasim indicatii asupra calitatilor pe care trebuie sa le aiba o buna doica.

In vechile scrieri a coloniilor americane se spune ca in 1793 un om pe nume Underwood incerca sa hraneasca un copil cu lapte de vaca. Shelton (1972) afirma ca niciodata inainte de aceasta data, nu se de intampase acest lucru. Vorbim deci doar de 210 ani in urma, ceea ce nu este un moment chiar asa de indepartat cum v-ati fi putut imagina. In realitate am descoperit ca Underwood era doar un pionier al Vestului abia sosit si care incerca sa introduca aceasta practica exterm de rara, aproape necunoscuta in Europa si in Noua Lume ( America) . Intr-adevar intr-o carte medicala din Londra -1769 gasim doar o mentiune privind aceasta practica de alimentare a bebelusilor cu lapte de vaca. Autorul, Cadigan, comenteaza ca aceasta este considerata “ un lucru extrem de nenatural si de maxima periculozitate pt. sanatatea viitoare.”

Oricum, la un moment dat, intre 1475 si 1769 cineva trebuie sa fi inceput aceasta practica in Europa, altfel Cardigan nu ar fi avut motiv sa comenteze acest lucru. 1793 se poate sa nu fi fost chiar prima data lin istoria omenirii cand s-a tentat de a se alimenta copiii cu lapte de vaca, dar ramane punctul fundamental pe care Shelton sublinia : “ Putem sa spunem ca laptele de vaca este atat de natural incat a fost dintotdeauna o necesitate pentru copii? Departe de asta”

Sa mergem pentru un moment in Franta , la sf sec. XVIII , este 10 ianuarie 1779. Luigi al XVI

Rege al Frantei decreta ca, copiii abandonati sa nu mai fie adusi la Paris, cum se obisnuia pana atunci, ci sa fie dati in custodia administratiilor locale. Dupa traditiile medievale copiilor abandonati trebuia sa li se gaseasca o doica pt a fi alaptati si aceast lucru cadea in sarcina administratiei senioriale a locului. Pana in acel moment, ei erau dusi la Paris si incredintati regelui, mai tarziu devenind copii de Curte. “ enfants du Roy” Dar acest lucru nu a mai fost acceptat de rege. Autoritatile locale s-au plans in fel si chip de acest decret deoarece, asa cum gasim scris in documentele spitalului din Rheimis, 17 oct 1779, “ va fi extrem de dificil daca nu chiar imposibil sa recrutam doici pt alaptare si nici nu ne pare indicat sa le ospitam in incinta spitalelor locale. “ Alimentatia artificiala nu a fost niciodata considerata ca fiind o situatie posibila. Daca alimentatia artificiala ar fi fost o practica difuza si acceptata, ar fi optat pentru crearea de statii pt. distributia laptelui de vaca pt. copii, cu siguranta mult mai practic si economic, dar acest lucru se intampla totusi abia un secol mai tarziu, tot in Franta unde “depozite de lapte” au fost create pt prima oara in acest scop.  Faptul ca aceste depozite apar atat de tarziu in istoria umanitatii este o dovada graitoare ca alimentatia cu lapte de vaca a copiilor nu a fost niciodata pana in acel moment o practica difuza si oficial acceptata.

Intr-un studiu publicat in faimoasa revista medicala “ The Lancet” (1862) , dr. M.A.Baines afirma “ Alimentarea copiilor cu produse pe baza de lapte de vaca a esuat de mai multe ori si asta deoarece in general este atat de dezastruos in rezultate” …” Sa se depinda de laptele animal in alimentarea copiilor este o practica dintre cele mai dezastruoase si chiar daca bolile la care predispune pot sa nu fie fatale, determina oricum o conditie de predispozitie la diverse patologii in viitorul adult”

Ca si exemplu din literatura ( primul pe care l-am putut gasi) , Dickens scrise in romanul sau “ Great Expectations” 1861 ca, copilul Pip fusese hranit cu un preparat numit “pap” care consta dintr-un amestec de lapte cu paine, apa si putin zahar. Doctorii sec. al nouasprezecelea condamnara aceasta practica de a da copiilor preparate de tip “pap formula” si aceasta deoarece erau “ dificile de digerat” pt. copil. “ Intr-adevar, copilul alimentat cu produse pe baza de lapte de vaca este intotdeauna grotesc de obez, letargic, plange,  prezinta afectiuni alergice a pielii, sufera continuu de probleme digestive, este lent in a invata, si…mirosul este teribil” ( Maynes &Taylor, 1991)

Cu toate acestea, dupa vre-o 20 ani , preocuparile atat in ce priveste efectele pe termen lung al alimentatiei copiilor cu lapte de vaca, cat si problemele privind digestia dificila a laptelui de catre copii, a fost data uitarii. Primele tentative de a produce si vinde preparate pentru copii pe baza de lapte de vaca sunt atribuite farmacistului francez Dumas (1870) si a farmacistului german Justus von Liebig (1884) . La crema Liebig era o combinatie de lapte de vaca cu faina de grau, faina de mazare, faina de orz si bicarbonatul de potasiu. Cativa ani mai tarziu, Henri Nestlè se lauda ca ar fi salvat viata unui nou-nascut cu preparatul sau de lapte Nestle’s Milk Food ( in 1905 avu loc fuziunea intre Nestlè si o industrie de lapte condensat)  Era alimentatiei nou nascutilor cu lapte de vaca era la rasarit. Intr-o perioada in care industria de lactate incepea sa decoleze definitiv si in care sectorul industriei de carne avea o anumita scadere, multi crescatori se indreptau spre productia cazeara ca o alternativa. Laptele era din ce in ce mai usor de gasit si la preturi mici.

Depozitele de lapte introduse initial in Franta in 1894, s-au raspandit cu rapiditate si la alte natiuni europene si din America. Produsele din lapte de vaca incepeau sa devina “elementul esential” si principal pentru nou-nascuti. Numai dupa al II-lea Razboi Mondial, incepu o adevarata productie de masa de preparate de lapte pt. nou nascuti.De aceasta data, insasi alaptarea suferi un “cutremur” in fundamentele sale. Femeile americane intrara in masa in campul muncii. De fiecare data in istorie,cand era o necesitate ca femeile sa intre in numar mare in productie, inevitabil timpii de alaptare se micsorau. De data asta insa era si ceva in plus. Productia cazeara a inceput o crestere exponentiala de vre-o suta de ani. Laptele condensat si preparatele pe baza de lapte de vaca erau deja disponibile iar industria facea presiuni si promova in mod insistent utilizarea lor si in spitale, care au inceput sa fie finantate tocmai de aceasta industrie.

Din acest moment, nu numai ca laptele de vaca a devenit universal recunoscut ca o alternativa fundamentala pentru alimentarea nou- nascutilor, dar in acelasi timp a devenit tot mai mare tentatia de a reduce sau scurta alaptarea naturala in favoarea alimentatiei artificiale.

Nu ne mai ramane decat sa trecem in revista literatura medicala din diverse parti a lumii pentru a vedea ce fel de alimentatie aveau copiii sub un an, in epoci diferite.

Inainte de aceasta epoca, a alimentatiei artificiale a nou nascutilor, apropape toate civilizatiile din trecut, de la omul Sapiens incoace, incurajau alaptarea pe termen lung, cum se vede si din documentarea facuta cu 50 de ani in urma de Whiting si Child, intr-un amplu studiu istorico-geografic privind 75 de popoare. “ Intarcarea se facea pe la 2 ani si jumatate.  Numai 2 din cele 75 de civilizatii primitive luate in studiu incercau sa faca intarcarea inainte de un an. “ (1953)

In literatura antica a Asiei nu putem sa gasim nici cea mai mica referire la faptul ca laptele de vaca ar fi fost folosit ca aliment pt. copii, dar aceasta nici nu-i de mirare dat fiind faptul ca laptele nu era folosit nici de adulti. La cateva din populatiile din Asia, gasim in schimb mentiuni privind folosirea laptelui de cocos la copii, precum si a laptelui de mandorle (migdale),de orez, sau de avena ( ovaz) . Aceste tipuri de lapte erau introduse in alimentatia copilului din al 2-lea an de viata, cu putin inainte de a fi intarcat.  Laptele de cocos este un aliment cat se poate de delicat si nutritiv care din pacate a fost dat uitarii si care intr-adevar ar putea fi considerat un aliment capabil sa hraneasca si sa sustina organismul sanatos pt. o viata indelungata. De cand consumul de lapte de vaca a substituit pe cel de lapte de cocos in tarile din Oceanul Pacific, si la acesti copii, efectele daunatoare nu au intarziat sa apara. O populatie splendida ca cea hawaiana, a carei caracteristici memorabile erau : splendoarea pielii, a parului, si a dintilor ( vezi studiul facut de pionierul dr. Weston Price, cu documentari medicale si foto) a suferit o serie de schimbari neasteptate si in prezent practic, incidenta patologiilor degenerative in Hawai a ajuns la nivelul celor din Statele Unite.

Sa vedem acum in Europa: in antica Roma , nimeni nu a alimentat copiii cu lapte de vaca. Pana si copiii sclavilor vedem ca erau, in caz de imposibilitate de a fi alaptati de mama, alaptati de doici. ( Sorano, Roma, I sec i.C, ) In antica Roma exista o “colonie de lapte” unde, cine nu avea sau nu putea sa alapteze, gasea doici dispuse sa-si ofere laptele.

Gasim astfel de marturii si in sec. al XIII-lea, cand aflam de existenta unor case pt. copii abandonati, pentru care se cautau doici ca sa fie alimentati. ( Baumslag,1999)  (……)

Coffin (1878) conferma inca o data faptul ca pana la sf. sec al XIX-lea, in Italia, Olanda, Turcia si in tot Orientul, alaptarea dura cel putin un an. In sec al XVII si al XVIII-lea, era o practica standard intre doamnele de un anumit rang sa plateasca doici ca sa le alapteze copiii, doar pt ca asa doreau, si nu din motive fiziologice. In schimb pentru saraci, in caz de necesitate “populatia apela la “alaptatul de grup”, trecand nou-nascutul de la o doica temporara la alta, bine-nteles doar in cazurile de urgenta in care fie mama nu putea sa alapteze fie era la munca campului, fie decedase “ ( Raphael 1976)  (…)

Numai in sec al XIX –lea, si acest lucru nu se mai intamplase niciodata pana acum, gasim o intensa dezbatere pe tema alimentatiei artificiale la copii, si in esenta toate persoanele care participara la dezbateri erau in mod hotarat contrare acestui tip de alim. :” Acei nou nascuti a caror alim. materna le-a fost substituita cu cea artificiala, sunt, fara nici un dubiu, loviti in mod frecvent de boli intestinale si laptele creeaza in mod continuu aciditate in stomacurile lor. Acele proprietati ale laptelui amimal, “care pentru adulti cauzeaza adesea, putin spus , inconveniente”, la copii cauzeaza o interferenta mult mai importanta si nu au capacitatea de a digera laptele consumat.” Asa scrie obstreticul din Londra Michael Underwood in cartea sa “ Tratat privind bolile la copii” (1819)  Concluziile sale sunt “ E un adevar faptul ca omul nu este o musca si nici o vaca ….Ceea ce este necesar puternicului bou, va duce in schimb la scufundarea delicatului nou nascut”

Chiar si cand, la inc. sec al XX-lea, “depozitele de lapte” devenisera din ce in ce mai populare si propaganda in favoarea alimentarii copiilor cu lapte de vaca era din ce in ce mai mare, chiar si atunci era o importanta opozitie la aceasta practica. Dr. Abraham Jacobi (1912), presedinte al American Medical Association, descrise “oamenii din industria cazeara” ca inamici ai rasei umane, ca si invatamintele lor precum ca vacile sunt un corect substitut divin al alaptarii”  El mai spune “In Colonia, in 1894, la fiecare 100 de copii nascuti vii, dintre cei care au fost alaptati la san, 3 au murit in primul an de viata; dintre cei a caror mama i-au intarcat intre 3-si 9 luni, au murit 12; intre cei alaptati la san mai putin de 3 luni , au murit 35; dintre cei care au fost alim. artificial de la inceput, au murit 47 “ Statistici asemanatoare sunt raportate in aceeasi publicatie in multe alte parti din Europa, la Berlin la Londra sau Paris .

Primele descrieri medicale din istorie, privind enterocolitele infantile provin din perioada dintre al XIX-lea si al-XX-lea sec., tocmai in perioada in care laptele bovin devenea disponibil prin comercializare, si alimentarea copiilor incepea sa devina o practica comuna. Enterocolita descrisa de medicii din acea vreme se prezenta in general cu o stagnare a cresterii dupa intarcare, caracterizata de semne clinice prezente la copil ca : abdomen umflat, diaree untoasa si urat mirositoare, malnutritie cu distrofia membrelor” ( Greco 1997) (….)

……

 

Lasă un răspuns