Mierea – catalizatorul imunității; tipuri și proprietăți. Cum deosebim mierea naturală de mierea falsificată.

88

 

 

          Mierea a fost utilizata din cele mai vechi timpuri datorita proprietatilor sale. Pe langa gustul dulce atat de placut, mierea este un veritabil medicament natural, care are si proprietati antiseptice, antibacteriene, anti-inflamatoare si este un antibiotic natural.

Tipuri de miere si proprietățile acestora:

 Albinuțele harnice nu se odihnesc nicio clipă, iar rezultatul unei munci asidue ce durează de dimineață până seara, timp în care culeg nectarul florilor, este mierea.

Mierea de salcâm

 Cel mai cunoscut tip de miere este cea de salcâm, care este bogată în fructoză și rămâne foarte mult timp lichidă, fără să se zaharisească. Aceasta este un pansament pentru stomac, poate fi folosită în tratarea ulcerului și de asemenea este un excelent calmant pentru psihic.

 – este de culoare alb-galbuie, este parfumata si limpede. Are multa finete si discretie, ceea ce o face sa fie mult apreciata de catre copii. Indulceste alimentele si ceaiurile, fara sa le denatureze gustul. Este saraca in glucoza si bogata in fructoza, ceea ce o face sa cristalizeze foarte lent. In mod obisnuit, se considera ca ramane fluida pana la un an, dar daca este pura, poate sa nu cristalizeze mai multi ani.
Datorita continutului scazut de glucoza, ea poate fi consumata cu moderatie si de catre pacientii diabetici. Sunt permise 1-3 lingurite pe zi. La pacientii cu diabet (in special de tip 2), mierea in cantitati mici, pe stomacul gol, poate diminua si stabiliza glicemia.
Experimente prospective mai vechi s-au facut pe loturi de persoane dintre care unele consumau drept indulcitor doar zahar, iar altele consumau doar miere. Urmariti pe mai multi ani, s-a observat ca acei ce consuma zahar fac diabet in rata obisnuita, dar consumatorii exclusiv de miere nu se imbolnavesc de diabet.
La Universitatea Tor Vergata, din Roma, prof. Antonella Canini si echipa ei desfasoara studii asupra capacitatii antitumorale a mierii. Pe culturi celulare de melanom bovin, s-a evidentiat ca mierea de salcam in dilutie de 1/40, exercita, in 24 de ore de la tratare, un efect inhibitor celular de 35-45%.

      Mierea de salcam este expectoranta, calmanta a tusei, diuretica, antidiareica, regulator intestinal, indicata pentru suferinte gastrice, in tratamentul asteniei si al nevrozelor.Mierea de salcâm proaspătă este fluidă, are o aromă și un gust foarte plăcut și o culoare aurie, minunată. Se cristalizează foarte greu, abia după un an, un an și jumătate. Fiind un antitusiv excelent, aceasta este ideală ca și tratament pentru calmarea tusei, consumată în ceai cu lămâie, sau în stare naturală.

De asemenea, este folosită pentru a trata astenia și diferitele nevroze precum și gastrita.

Puteți dilua o lingură de miere de salcâm într-un pahar mic de apă călduță și să o consumați înainte de masă. În plus, mierea de salcâm este excelentă pentru gravide și pentru copii, pentru întărirea sistemului imunitar.

Mierea de salcam este varietatea de miere obtinuta din polenul florilor de salcam. Este tipul de miere care se zahariseste cel mai greu, datorita continutului sau mai bogat in fructoza decat al altor tipuri de miere.

Mierea de salcam are urmatoarea compozitie chimica:
– 41,7 % fructoza
– 10% zaharoza si maltoza
– 37,4% glucoza
Toate acestea reprezinta zaharuri naturale!
Mierea de salcam contine: – vitaminele B1, B2, B,6, B12, B9 (acid folic); enzime, fitohormoni (hormoni vegetali), acizi: lactic, malic, oxalic, citric; flavonide (substante antioxidante), dextrina, factori antibiotici, dar si substane minerale cum sunt: calciu, potasiu, siliciu, magneziu, sodiu, fosfor, cupru, calciu si sulf. In total, substantele care intra in compozitia acestei mieri sunt in numar de 435. Din acest motiv a fost denumita si “hrana vie”.
Din punct de vedere al substantelor nutritive, mierea de salcam contine numai 1% proteine si intre 70 si 80% glucide. Este un sortiment de miere mai dulce decat altele

  • Mierea de salcam are pH-ul 4 si o valoare energetica de circa 310 kcalorii per 100 de grame de produs.

    Din punct de vedere fizic, mierea de salcam este aproape incolora in momentul recoltarii, insa in functie de tipul de fagure si regiunea de unde albinele culeg polenul poate avea nuante diferite de auriu, galben pai sau galben foarte deschis.

  • Consistenta acestui tip de miere este uniforma si poate fi fluida sau vascoasa, neprezentand urme de cristalizare cand este proaspata. De altfel este mierea care se cristalizeaza cel mai greu in timp, ramanand fluida circa 1-2 ani, daca este pastrata in conditii corespunzatoare.

    Aroma sa este foarte placuta, specifica, unele persoane descriind existenta unei tente de vanilie sau de flori si este preferata de majoritatea consumatorilor. Este sortimentul cel mai usor de asimilat si digerat de catre organism, oferind foarte multe beneficii, substante nutritive si bio-active, dar si multa energie.

 

mierea-de-rapita-300x242Mierea de rapita

       Mierea de rapita este prima miere extrasa in anul apicol. Campurile galbene de rapita le ofera albinelor hrana pentru a-si reveni dupa iarna. Pe langa faptul ca se hranesc cu nectarul florilor de rapita, albinele produc si miere din aceste flori, o miere care se distinge prin gust si textura de celalte tipuri.

  • Mierea de rapita este buna pentru tratamentele de sanatate si pentru cele de frumusete.

  • Mierea de rapita are o culoare galben pal, alburie. Are o textura cremoasa, despre care unii oameni spun ca se aseamana cu untura de porc. Mirosul mierii de rapita este unul specific si este o miere mai putin dulce. Abunda in glucoza, ceea ce face sa se cristalizeze rapid, in cateva zile dupa ce a fost extrasa. Deoarece este produsa primavara, cand conditiile atmosferice sunt instabile (zilele ploioase alterneaza cu zilele insorite), mierea de rapita are un nivel de umiditate ridicat.

Mierea de tei

 Mierea de tei este cea mai aromată și mai plăcută, însă are proprietăți anafrodisiace și acționează ca un somnifer.

   – este deschisa la culoare si cu reflexe verzui, cristalizeaza usor, mai ales daca este pastrata la rece. Contine oligoelemente ca potasiu, calciu, mangan. Este foarte cautata de importatorii din toata Europa de Vest, datorita calitatilor sale deosebite. Se recomanda ca remediu impotriva oboselii si stresului, folosita drept calmant al sistemului nervos, in insomnii, prevenirea migrenelor. Are proprietati anti-microbiene, anti-inflamatoare si dizolva mucusul, ceea ce o face utila in tratarea guturaiului, laringitei, bronsitei, astmului bronsic, a tusei si a iritatiilor gatului. Se foloseste in terapia crampelor, a durerilor gastrice, a bolilor renale ori ale vezicii biliare.

  • Bărbații trebuie să o consume cu precauție. Are o culoare galbenă spre portocalie și poate fi chiar și roșiatică, fiind fluidă, vâscoasă.

  • Aceasta acționează atât ca și sedativ pentru sistemul nervos cât și ca tratament pentru insomnii, dar mierea de tei este excelentă pentru bronșite și bronșiolite.

Mierea de floarea soarelui

 Mierea de floarea soarelui este dulce și foarte parfumată, cunoscută pentru proprietățile sale tonice și revigorante, stimulează imunitatea și are proprietăți afrodisiace.

  • Mierea de floarea soarelui este, de asemenea, un stimulent intelectual excelent deoarece conține lecitină în stare pură. De asemenea, aceasta are proprietăți antibiotice și antibacteriene și stimulează circulația sangvină.

      Mierea de cimbrisor

    –  este de culoare aurie deschisa, este un sortiment cu aroma placuta si intensa, bogata in cupru si bor. Datorita proprietatilor antiseptice ale uleiurilor volatile de cimbrisor, mierea poate fi folosita in plagi purulente si alte infectii ale pielii. Administrata intern, are proprietati expectorante si calmante pentru spasmele cailor respiratorii, fapt pentru care se recomanda in tratarea tusei, chiar si a celei convulsive sau astmatice, a bronsitei, guturaiurilor, raguselii. Mierea de cimbrisor actioneaza asupra ficatului si rinichilor, ameliorand starea lor de functionare, poate activa circulatia, este tonica in cazul anemiilor.

         Mierea de castan 

     – este mai bogata in fructoza decat in glucoza, ceea ce o face sa ramana fluida timp indelungat. Are un gust placut, dulce-amarui. Este bogata in oligoelemente, in special potasiu, magneziu,mangan si bariu. Ca si cea de salcam, este permisa diabeticilor. Imbunatateste circulatia sanguina, in special pe cea venoasa. Are proprietati cicatrizante.

       Mierea din conifere

 Mierea ce se obține din conifere este, pe cât de rară, pe atât de apreciată deoarece este un adevărat medicament pentru cei ce suferă de afecțiuni ale miere-mana-600x300aparatului respirator și al plămânilor și un antitusiv excelent.

  • Bolnavii de plămâni apreciază atât mierea de brad și mierea de molid, pin, jep și larice pentru proprietățile sale excelente. Aceasta are o culoare specifică, pornind de la galben auriu până la verde închis, iar mirosul este, de asemenea, specific coniferelor.

Mierea de mentă

 Mierea de mentă este foarte revigorantă, este folosită ca un antitusiv natural nemaipomenit și ușurează digestia, combate balonarea dacă este consumată pe stomacul gol.

  • De asemenea, are efect de calmare a durerilor gastrice, antispastic și analgezic. În plus, este un tratament natural ideal pentru bolnavii de pneumonie.

Mierea de zmeură

 Mierea de zmeură are un gust excelent și o culoare albicioasă pură, care vă reîntinerește, poate fi folosită în tratarea unor afecțiuni ale aparatului genital feminin.

  • Astfel, mierea de zmeură reglează activitatea ovariană și previne apariția osteoporozei și a sclerodermiei.

  • Mierea de zmeură este des folosită pentru reîntinerirea tenului, folosită astfel în tratamente cosmetice.

Mierea de mac si mierea de trifoi

 Acestea sunt tipuri de miere ceva mai rar întâlnite, dar cu acțiune minunată asupra organismului.

  • Mierea de mac, pe de o parte, este un somnifer natural excepțional și un afrodisiac cum rar întâlnim și o putem recunoaște după culoarea închisă, iar mierea de trifoi are proprietăți diuretice.

Mierea polifloră

 Mierea polifloră, pe de altă parte este cea mai complexă, deoarece conține o combinație din mai multe tipuri de flori, iar tratamentul cu astfel de miere acoperă o gamă largă de afecțiuni.

  • Mierea polifloră este cea mai bogată în nutrienții și substanțele necesare omului și este cel mai complet aliment natural din câte există la momentul de față.

  • Aceasta nu numai că stimulează digestia și sistemul imunitar, ci stimulează și pofta de mâncare și regenerează ficatul.

  • În bolile de ficat se folosește un amestec de miere și lămâie, acesta fiind folosit și pentru stimularea imunității și a poftei de mâncare, sau se poate consuma miere polifloră la micul dejun cu grapefruit.

     Mierea de coriandru

    – are culoare deschisa si un parfum suav deosebit, care se percepe la doua saptamani de la extractie, dupa ce dispare mirosul initial, neplacut. E indicata in gastritele hiperacide si ulcere.

   

    Mierea de mentă

     – are aroma mentei si consistenta pastoasa. Faciliteaza o buna digestie, este tonica, antispastica, combate balonarea; este recomandata in dischineziile biliare, drept calmant gastric, analgezic. Se foloseste si ca antitusiv, bronhodilatator. Este bogata in vitamina C.

Ce cantitate de miere este indicată zilnic pentru consum?

     În primul rând, trebuie atenționați părinții ce au copilași mai mici de un an asupra faptului că mierea este strict interzisă până la această vârstă deoarece anumite microorganisme ce se dezvoltă în miere poate produce mierea-la-copii-600x400botulismul.

  • Însă, după vârsta de un an, aceștia pot consuma în jur de trei lingurițe de miere pe zi, a se evita mierea de mac.

  • După vârsta de trei ani și până la șase ani, aceștia pot primi o cantitate de până la cinci lingurițe de miere pe zi, fiind cunoscută ca un excelent stimulator al sistemului imunitar, iar dacă este amestecată cu cătină, copilul va fi ferit de gripe și răceli.

  • Copiii de peste șase ani au posibilitatea să consume mierea în diferite forme, simplă, în ceai sau pe pâine, până la opt lingurițe pe zi, iar adolescenții pot consuma aproximativ șaizeci – șaptezeci de grame de miere pe zi. Un echivalent de o sută de grame de miere este cantitatea admisă pentru consumul unui adult zilnic.

  • Trebuie menționat faptul că mierea se păstrează în condiții optime la o temperatură cuprinsă între zece și douăzeci de grade Celsius, la o umiditate medie, aproximativ șaizeci la sută.

 

Cât rezistă mierea fără să se altereze?

 Mierea  este poate cel mai uimitor dintre alimente. Pe lângă faptul că este un elixir natural de sănătate, tinerețe și frumusețe, deoarece este din ce în ce mai folosită în creme și în tratamente cosmetice, mierea are proprietatea uimitoare de a nu se altera.

Mierea nu numai că rezistă câțiva ani, ci recent, cercetătorii au descoperit în unele din piramidele din Egipt vase pline cu miere, ce datează poate de mii de ani, fără a fi stricată în vreun fel. Nu există alt tip de aliment pe care noi îl cunoaștem și îl consumăm care să aibă proprietățile mierii și care să aibă o durată de viață mai lungă decât a acesteia.

Compoziția chimică a mierii ajută foarte mult la păstrarea acesteia pe perioade foarte îndelungate de timp, aceasta fiind un zahar, iar în forma ei naturală, de zahăr, aceasta conține foarte puțină apă pe care însă, o poate absorbi din atmosferă.

De asemenea, aciditatea mierii este un alt factor pentru care aceasta nu se alterează, iar enzimele secretate de albine au și ele o contribuție importantă, deoarece, atunci când albinele regurgitează nectarul pentru a produce mierea, enzima se eliberează și astfel mierea se păstrează în condiții optime.

Mierea, elixir al tinereții tenului

 Pentru toate tipurile de ten, mierea face adevărate minuni.

  • Aceasta conține un complex important de vitamine, printre care enumerăm vitamina A, C, K, D, și complexul de vitamina B, și de asemeneamierea calciu, sodiu, potasiu, fosfor și săruri minerale, astfel că are proprietăți miraculoase cicatrizante, calmante, tonifiante și antioxidante când vine vorba de ten.

  • Tenul gras care prezintă acnee sau exces de sebum poate fi tratat prin aplicarea unei măști care se lasă pe față timp de douăzeci de minute și este obținută din două linguri de miere, o jumătate de linguriță de scorțișoară și o aspirină pisată.

  • Pentru exfolierea tenului cu probleme, poți apela la o mixtură de mălai și miere, obținut dintr-o lingură de miere și una de mălai, la care se poate adăuga puțină apă pentru a se omogeniza mai bine.

  • Tenul lipsit de strălucire poate fi tratat tot cu ajutorul unui mix dintr-o lingură de miere, una de ulei de măsline, una de iaurt și un gălbenuș de ou amestecate bine până ce rezultă o pastă ce se aplică pe față.

 

Ce afecțiuni previne și tratează mierea?

  Sunt foarte multe lucruri de spus despre mierea de albine, dar cel mai important este faptul că aceasta tratează și previne afecțiuni din cele mai diverse și mai grave, se crede că ar exista și un tratament miraculos cu miere împotriva cancerului.

  • În primul rând, mierea tratează și previne apariția obezității, fiind recomandată înlocuirea zahărului din alimentație cu un zahăr natural, mierea.

  • Diabetul și diabetul juvenil poate fi prevenit cu ajutorul folosirii mierii și a renunțării la dulciuri. Înlocuirea zahărului cu mierea ajută și la prevenirea apariției cariilor dentare și a constipației. Trebuie să consumați zilnic, o linguriță-două de miere pe stomacul gol, urmate de un pahar de apă călduță.

  • Osteoporoza și menopauza prematură, afecțiuni ce afectează în mare măsură femeile, pot fi prevenite printr-un consum regulat de miere.

  • Laringitele, faringitele, răcelile, bronșitele și bronșiolitele își găsesc alinarea în consumul de miere de albine, de preferință de eucalipt, tei sau conifere, asociată cu propolis și se administrează o linguriță de miere urmată de zece grame de propolis, de două ori pe zi, dimineața și seara.

 

Cum deosebim mierea naturală de mierea falsificată?

 Naturala sau artificiala?

   – Pentru a afla, amestecati intr-un flacon inchis ermetic, 2 linguri de miere cu 5 linguri de alcool de 90 de grade. Scuturati energic, apoi lasati sa se odihneasca o ora. Mierea falsa va lasa pe fundul flaconului, un strat de amidon.

Din păcate, din ce în ce mai mulți comercianți profită de consumul din ce în ce mai ridicat de miere și încearcă să suplimenteze mierea naturală prin diverse adaosuri de zaharuri pentru a obține miere falsă, care, desigur poate afecta sănătatea cumpărătorului, dar lor le aduc profit consistent.

Testul bolului de aer este cel mai eficient când vine vorba de a recunoaște mierea naturală.

  • Luăm un borcan de miere proaspătă și îl întoarcem cu capacul în jos.

  • Dacă în interior se formează un bol de aer, asemănător unui glob, aceasta este naturală, dacă nu, aceasta conține adaosuri de zaharuri.

Produsele derivate din miere au proprietăți medicinale

  • Produsele derivate din miere sunt, de cele mai multe ori, mult mai eficiente în tratarea diverselor afecțiuni decât mierea. Spre exemplu, polenul miereconsumat în mod regulat este benefic pentru o bună funcționare a sistemului nervos, pe când propolisul stimulează imunitatea, combate oboseala, este un excepțional antioxidant, antibacterian și antifungic.

  • Pe de altă parte, lăptișorul de matcă are multiple întrebuințări, folosit deseori în combaterea efectelor negative și nocive ale chimioterapiei, întărește sistemul imunitar și menține o stare de sănătate excelentă.

  • Veninul recoltat de la albine secretă cortizon și este folosit în diverse creme anti-îmbătrânire, dar este cunoscut și pentru faptul că este un puternic antiinflamator, stimulând imunitatea și circulația sangvină.

  • Și nu în ultimul rând, ceara de albine este folosită în diferite produse farmaceutice și cosmetice, și are multiple întrebuințări.

  • Ar trebui să ne îndreptăm atenția și către medicina naturistă, de vreme ce un singur aliment are atâtea întrebuințări și aduce atâtea beneficii sănătății noastre, precum mierea și derivatele acesteia.

  • O sănătate de fier este posibilă prin consumul regulat de miere.

 

Mierea  – un veritabil elixir pentru sănătate

  •  Mierea este un adevărat elixir pentru sănătate.

  • Din cele mai vechi timpuri, oamenii au cercetat îndelung proprietățile mierii și au descoperit faptul că tratează foarte multe afecțiuni, este un îndulcitor natural minunat, ajută metabolismul în foarte multe feluri și nu se strică niciodată.miere-rapita

  • Da, mierea este alimentul care poate fi consumat după foarte mulți ani deoarece nu se strică. Este un fel de elixir minune pentru oameni în timpurile actuale în care, din ce în ce mai multe E-uri și conservanți ne atacă sănătatea. Dar, oamenii au descoperit și metode prin care pot falsifica mierea, iar foarte puțini dintre noi știu cum să deosebească mierea naturală de cea falsificată.

 

Ce conţine mierea de albine?

 Pe lângă apă biologică şi zaharuri (fructoză, glucoză, maltoză, zaharoză), mierea mai conţine vitamine, cele mai importante fiind cele din complexul B şi în cantităţi mai mici, vitaminele A, C, D şi K. Într-o formă uşor asimilabilă de către organismul uman sunt prezente diferite minerale, în funcţie de tipul de miere: potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier, cupru, la care se adaugă cantităţi mici de seleniu, crom şi iod.

 Pe lângă toate acestea, mierea mai conţine acizi (formic, acetic, malic, citric, succinic), aminoacizi, carotină , pigmenţi xantofilici, albuminoide şi diverse enzime: invertaza, diastaza, catalaza şi inulaza, precum şi factori antibiotici (mai cunoscut fiind inhibina).

La ce este bună mierea ?

  În primul rând, mierea este cel mai rapid şi puternic energizant natural cunoscut. Ea întăreşte nervii, dă putere corpului şi prelungeşte viaţa.

 De asemenea, mierea este utilă în reglarea activităţii principalelor glande din corp şi în mentinerea echilibrului endocrin.

 Mierea  este şi un puternic antiinfecţios natural, care acţionează asupra principalelor sisteme şi aparate din organism, de la tubul digestiv şi căile respiratorii până la nivelul pielii şi al mucoaselor. Este un puternic stimulent al digestiei şi al metabolismului, ajută tranzitul intestinal şi Honey,garlic and lemon. Natural medicinefavorizează eliminarea promptă a toxinelor din organism.

 Mierea este un aliment de mare valoare pentru inimă, având proprietăţi stimulatoare pentru muşchiul cardiac.

 În total, în sânge există echivalentul unei linguriţe de zaharuri. Dacă această cantitate ar scădea la jumătate, ne-am pierde cunoştinţa. Dacă ar creşte chiar şi foarte puţin, şi-ar face apariţia diabetul. În miere există două zaharuri, glucoza şi fructoza: glucoza se absoarbe rapid în sânge; fructoza însă, absorbită mai lent, menţine concentraţia de zahăr la un nivel constant. Din acest motiv, mierea nu ridică zahărul din sânge peste nivelul benefic pentru organism.

Mierea este spontan apreciată de copii, fiind digerată rapid şi constituie forma ideală sub care ar trebui să se găsească zaharurile în alimentaţia copiilor.

 De asemenea mierea este potrivită şi pentru alimentaţia femeilor în timpul sarcinii, având un efect uşor laxativ şi calmant şi contribuind la dezvoltarea normală a fătului.

 Şi extern mierea îşi dovedeşte calităţile deosebite, în cazul plăgilor şi arsurilor, întrucât are un efect cicatrizant şi proprietăţi antibiotic, iar în cosmetică mierea este folosită la realizarea măştilor şi a cremelor, datorită efectului său hidratant şi emolient.

 Atât persoanele aflate în convalescenţă, cât şi vârstnicii pot consuma mierea cu succes, pentru că ea aduce un mare aport energetic fără a obosi sistemul digestiv. Tot din acest motiv, mierea este potrivită atât pentru cei care ţin un regim de slăbire (puţină miere la sfârşitul meselor sau între mese va da o senzaţie de saţietate şi va face mai uşor de suportat regimul alimentar), cât şi pentru cei care vor să ia în greutate (caz în care va fi folosită o cantitate de până la 200 g miere pe zi, ca atare sau în amestec cu mere rase).

 Nu în ultimul rând, mierea este foarte indicată în alimentaţia sportivilor, ea constituind practic alimentul energetic ideal, prin faptul că furnizează (aşa cum s-a constatat în urma a numeroase studii) cel mai repede, cea mai mare cantitate de energie.

 

    Cum se administrează mierea de albine?

 În privinţa copiilor sub un an, părerile specialiştilor sunt împărţite: unii nu recomandă deloc mierea, pe motiv că ei sunt sensibili la anumite microorganisme care se pot dezvolta în miere, alţii o recomandă în cazul sugarilor alăptaţi artificial, deoarece e foarte uşor digerabilă şi pentru efectele terapeutice în cazuri de constipaţie, vomă, infecţii, anorexie.

Copiilor între 1 şi 3 ani li se pot da 2-4 linguriţe de miere pe zi, iar celor între 3 şi 6 ani li se dau 4-6 linguriţe de miere pe zi. După şase ani le putem da până la 8 linguriţe de miere, adolescenţilor până la 15 linguriţe (aprox. 70g), iar adulţii pot lua 20 de linguriţe de miere pe zi (echivalentul a 100 g).

 Poate fi consumată simplă sau în amestec cu alte alimente: fructe rase, cereale, sucuri de fructe, lapte.

Mierea nu trebuie să provină de la albine care au fost hrănite cu zahăr sau siropuri artificiale în perioada recoltării nectarului.

 Mierea de albine nu se găteşte şi nu se încălzeşte la temperaturi de peste 40 grade Celsius, deoarece se distruge activitatea enzimatică, ceea ce îi scade mult valoarea terapeutică.

 După ce se consumă mierea ca atare, este bine să clătim gura cu apă sau să ne spălăm dinţii, pentru a nu risca să creăm un mediu propice dezvoltării microorganismelor.

 

     Atentie!

  • Mierea de salcam este cel mai usor de falsificat! Exista anumite persoana, care pun in stupi vase de apa cu zahar, iar albinele “proceseaza” aceasta solutie in loc de polen, transformand-o intr-o “miere” care nu are nicio proprietate din cele specifice mierii de salcam si este dificil de deosebit de cea veritabila fara anumite analize specifice. Un puternic miros de salcam al mierii poate insemna ca aceasta a fost “imbogatita” cu infuzie de flori de salcam insa nu are nicio valoare!

    Mierea de salcam poate fi consumata ca atare, sau poate fi folosita pentru a indulci diferite bauturi sau pentru prepararea anumitor leacuri terapeutice naturiste. Este ideala in indulcirea bauturilor, deoarece nu modifica cu nimic nici gustul si nici mirosul acestora. Poate fi folosita si de diabetici, in cantitati mai reduse, deoarece are un continut scazut de sucroza..

    Atentie! Nu puneti niciodata miere in bauturi a caror temperatura depaseste 40oC, deoarece, in aceste situatii, calitatile mierii sunt alterate si isi pierde si proprietatile curative.

    Actiunile sale terapeutice sunt: de energizare, tonifianta, laxativa, emolienta, expectoranta, antiseptica, diuretica, sedativa, antianemianta, stimuleaza digestia, curata ficatul, regleaza tranzitul intestinal, imbunatateste activitatea inimii si a sistemului circulator, ajuta la refacerea organismului dupa efort, combate oboseala, creste rezistenta organismului stimuland sistemul imunitar, creste numarul de globule rosii din sange.

    Mierea de salcam, datorita pH-ului sau slab acid poate fi folosita cu succes in tratarea afectiunilor digestive legate de o aciditate marita, cum ar fi gastritele si ulcerele.

    Este un excelent expectorant si ajuta la calmarea tusei, fiind un anti-inflamator puternic pentru sistemul respirator, din acest motiv fiind recomandata in raceli, sinuzite, rinite, pneumonii, tuberculoza sau alte tipuri de infectii bronho- pulmonare.

Alte indicatii terapeutice:

– insomnie, stres, astenie
– nevroze, depresii
– anemii, anorexie,
– convalescenta
– femei insarcinate
– astm
– tulburari de memorie
– reumatism
– boli ale cailor biliare
– boli de ficat
– afectiuni ginecologice
– plagi, arsuri
– alcoolism
– migrene
– afectiuni ale rinichilor

 

Mierea de salcam, un medicament natural

mierea-de-albine-coperta
Calitatile de medicament ale mierii se cunosc inca din antichitate, din aceasta cauza a fost numita „hrana vie”. Mierea de salcam este asimilata foarte usor de organism, oferind energie si substante bioactive si nutritive.

    Ce contine mierea de salcam?

Dintre numeroasele tipuri de miere, fiecare cu proprietatile ei specifice, mierea de salcam este un tonic general, care calmeaza tusea si este folosita in tratarea asteniei si nevrozelor.

Mierea de salcam contine vitaminele B1, B2, B6, B12, enzime, flavoane, flavonoide, compusi aromatici, fitohormoni, acizi organici (lactic, oxalic, citric, malic), dextrina, compusi ai azotului.

Aceasta are un continut in fructoza mai mare decat al celorlalte tipuri de miere (41,7%) si contine 10% zaharoza si maltoza si 34,7% glucoza, avand pH-ul 4. In total, mierea de salcam contine 435 substante.

Mierea de salcam este monoflora, ceea ce inseamna ca a fost culeasa in marea majoritate de la o singura specie de planta – in acest caz din salcam.

    Caracteristicile mierii de salcam

Culoarea mierii de salcam, imediat dupa recoltare, este transparenta, insa, depinde de fagurii in care a fost facuta. Astfel poate avea nuante de la incolor la galben pai sau galben deschis.

Mierea de salcam are un gust placut, dulce, este vascoasa si fluida si nu prezinta semne de cristalizare cand este proaspata. Cristalizarea este un proces natural si depinde de raportul dintre glucoza si fructoza din componenta mierii si de temperatura mediului. Datorita unei cantitati mari de fructoza, aceasta nu se cristalizeaza decat dupa un an si jumatate doi ani, dar nici atunci in totalitate.

Mirosul este specific. Trebuie sa tinem cont insa, ca mirosul pronuntat de salcam este un semn al falsificarii mierii prin introducerea unei infuzii de flori de salcam.

Retineti! Mirosul pronuntat de salcam este un semn al falsificarii mierii prin introducerea unei infuzii de flori de salcam.

      Indicatii terapeutice ale mierii de salcam

Principala calitate a mierii de salcam este aceea de calmare a tusei, este antiseptica si este folosita in tratamentul asteniei si nevrozelor. Aceasta mai este recomandata in:
Gastrita hiperacida – mierea de salcam, diluata in apa calda si luata cu 90-120 de minute inaintea mesei, diminueaza aciditatea gastrica si se absoarbe repede, calmand pirozisul „arsurile” (o lingura de miere in 100 ml apa);
– Ulcer – este foarte buna mierea de salcam diluata in 200 ml de lapte nefiert. Amestecul se bea seara inainte de culcare, bineinteles alaturi de un regim alimentar adecvat.

 

Mierea de salcam este un excelent tonic pentru copii, convalescenti, pentru intarirea sistemului imunitar si pentru gravide.

 

1. Te energizează
Numeroase cercetări au arătat că glucoza din mierea de albine împreună cu celelalte tipuri de zahăr natural care se găsesc în compoziţia ei măresc rezistenţa şi oferă energie organismului. În loc să alegi zahărul rafinat, Dr. Oz recomandă să te bazezi cu încredere pe mierea de albine naturală.

2. Te ajută să dormi mai bine şi să fii relaxată
Zaharurile naturale din compoziţia ei asigură o creştere treptată a nivelului de insulină şi permite substanţei responsabile cu somnul (triptofan) să ajungă la creier mult mai rapid. O lingură de miere luată înainte de somn poate să îmbunătăţească mult calitatea somnului.

3. Te vei confrunta cu alergii
Dacă ai alergie de sezon, Dr. Oz recomandă să consumi zilnic câte puţină miere timp de două luni şi înainte de anotimpul care-ţi înrăutăţeşte simptomele. Explicaţia este una simplă: albinele transportă polenul responsabil cu exacerbarea simptomelor, iacesta rămâne în miere, iar acest lucru permite organismului să se obişnuiască cu această substanţă şi să nu reacţioneze agresiv.

4. Vindecă tăieturile şi juliturile
Mierea de albine are proprietăţi antibacteriene şi împiedică infectarea zonelor cu tăieturi minore şi julituri. Datorită consistenţei groase, mierea nu permite bacteriilor să pătrundă în rană. Dacă te-ai julit sau te-ai tăiat aplică puţină miere de albine şi bandajează zona afectată.

5. Exfoliază şi hidratează pielea
Mierea are proprietatea de a hidrata pielea şi părul. Iată cum o poţi folosi pentru a te înfrumuseţa:

amestecă mierea cu sare de mare sau tărăţe de ovăz pentru a obţine un exfoliant;
amestecă mierea cu ulei de măsline pentru a obţine un balsam de păr natural;
amestecă mierea cu lapte, argilă verde/roz şi 2 picături ulei esenţial de lavandă pentru a obţine o mască hidratantă pentru ten.

6. Vindecă ulcerul
Dr. Oz susţine că mierea de albine ucide bacteria Helicobacter pylori, resposabilă de dezvoltarea gastritei care dacă nu este tratată poate să conducă la ulcer.

 

Mierea Ca Mijloc De Prevenire A Bolilor

Diabetul – studii recente, facute in mai multe tari ale lumii, arata ca inlocuirea totala a zaharului in alimentatie cu miere duce la o scadere cu 60-70% a ratei aparitiei diabetului. Mai ales in alimentatia copiilor si tinerilor este recomandata folosirea mierii ca unic indulcitor, deoarece ajuta la prevenirea diabetului juvenil, altfel imposibil de vindecat prin mijloacele actuale.

Obezitatea – se recomanda, de asemenea, inlocuirea totala a zaharului cu miere, care nu da aceeasi dependenta ca si zaharicalele obisnuite. Cercetari recente arata ca peste 60% din obezii din intreaga lume sunt, practic, dependenti de zahar si, mai ales, de produsele care il contin (ciocolata, prajituri, sucuri, bomboane, inghetata). La miere, aceasta dependenta nu apare.

Caria dentara – are drept cauza nu doar bacteriile fixate la nivelul smaltului dintilor, ci si anumite tulburarimetabolice produse, conform mai multor studii, de catre consumul de zahar. De la aparitia zaharului in alimentatie, in urma cu 200 de ani, rata aparitiei unor boli cum ar fi caria dentara, diabetul, obezitatea a crescut exponential. In prezent, caria dentara este cea mai raspandita boala din lume, 98% din populatia planetei suferind de ea. Daca vreti sa franati fenomenul aparitiei acestei probleme, inlocuiti complet zaharul cu mierea de albine.

Constipatia – se previne foarte eficient prin consumul zilnic de miere. Doza care se ia in fiecare zi este de doua lingurite de miere, pe cat posibil lichida si proaspata (obtinuta in anul respectiv).

Osteoporoza – apare atunci cand in organism nu mai sunt sintetizati suficienti hormoni estrogeni, hormoni care au un rol crucial in fixarea calciului in oase. Toate tipurile de miere contin in cantitati mici laptisor de matca, cea mai bogata substanta naturala in acest tip de hormoni. Asadar, consumul zilnic de miere furnizeaza sistematic organismului acest ajutor hormonal, ajutand la prevenirea acestei boli.

Menopauza prematura – nu poate aparea la femeile care consuma zilnic miere, legume si fructe crude. Aceste alimente sunt un puternic reintineritor, stimuland in mod armonios activitatea ovarelor si intarziind aparitia menopauzei, cu pana la zece ani.

Lipsa de calciu si de magneziu – nu este combatuta direct de miere, care contine totusi cantitati destul de reduse din aceste minerale. In schimb, inlocuirea zaharului cu miere impiedica aparitia carentelor in aceste substante, deoarece spre deosebire de “otrava alba” (cum este denumit zaharul), mierea nu consuma si nu perturba asimilatia acestor doua minerale esentiale.

Tulburarile de crestere si de dezvoltare la copii – pot fi extrem de eficient prevenite prin consumul sistematic de miere de albine si de polen de albine. Ambele produse stimuleaza in mod armonios procesele de crestere si de dezvoltare, atat la nivel fizic, cat si psihic sau mental.

Cata Miere Trebuie Sa Consumam Zilnic

Copiilor sub un an nu li se administreaza deloc miere de albine, acestia fiind extrem de sensibili la anumite microorganisme care se pot dezvolta in miere – e drept, in cazuri extrem de rare – si care produc boli grave (la care adultii sunt imuni).

Copiilor intre 1 si 3 ani li se administreaza 2-4 lingurite de miere pe zi, iar celor intre 3 si 6 ani li se dau 4-6 lingurite de miere pe zi.

Copiii peste sase ani pot consuma pana la 8 lingurite de miere de albine, adolescentii pana la 15 lingurite de miere (echivalentul a 70 de grame), iar adultii – 20 de lingurite pe zi (echivalentul a 100 g).

 

Cateva sfaturi pentru pastrarea mierii

Mierea nu se pastreaza decat in ambalaje perfect curate din sticla sau aluminiu.

Nu puneti miere in ele pe considerentul ca au continut tot miere. Pelicula de miere veche contine germeni de fermentatie care insamanteaza mierea noua, si aceasta va fermenta la randul ei, schimbandu-si gustul si mirosul.

Mierea nu se va pastra niciodata in vase confectionate din zinc, cupru, plumb sau aliajele lor, deoarece sub actiunea acizilor din miere se formeaza compusi chimici ce pot da intoxicatii grave. Nici ambalajele din fier nu sunt indicate, deoarece in urma corodarii fierului la contactul prelungit cu acizii continuti de miere, aceasta va capata gust si miros neplacute.

Borcanele cu miere nu trebuie tinute la un loc cu recipienti ce contin substante emanand mirosuri (vopsele, carburanti, esente) deoarece mierea prinde usor miros. De asemenea, nu se pune vasul cu miere descoperit in apropierea unor substante higroscopice ce favorizeaza mentinerea umiditatii in aer (sarea), aceasta contribuind la o fermentatie accelerata a mierii.

Mierea ambalata in borcane de sticla va fi ferita de lumina, care favorizeaza, de asemenea, deprecierea calitatilor ei, lucru ce poate fi usor observat prin schimbarea culorii (se inchide).

Mierea ce a cristalizat, pentru a fi folosita din nou in stare fluida, incalziti-o punand recipientul intr-o baie de apa fierbinte, in nici un caz direct pe foc. Atentie, nu trebuie incalzita decat acea cantitate ce va folosi o singura data, deoarece mierea incalzita fermenteaza mult mai usor, depreciindu-se.

 

Particularitatile mierii de albine…

Cum se conserva timp indelungat
Mierea rezista fara probleme daca vasele in care este tinuta sunt puse la adapost de lumina si umezeala. Daca observati ca apar bule de aer sau ca raspandeste un miros neplacut, aruncati-o. Inseamna ca mierea a fermentat.

Daca tineti cura de slabit
Nu ezitati sa inlocuiti zaharul cu miere. 100 g miere = 310 calorii, in vreme ce 100 g zahar = 400 calorii.

Daca suferiti de reumatism
Frecati locul dureros cu miere calda, obtinuta prin topirea usoara pe baie de aburi. Se foloseste miere solida. Aplicati deasupra un tifon.

Daca suferiti de enurezie nocturna
Luati pe stomacul gol o lingura de miere solida sau lichida. Lasati-o sa se topeasca usor in gura. Nu mancati nimic o jumatate de ora. Repetati procedeul inainte de a va culca, cu o jumatate de ora. Dupa o luna de cura, veti constata o ameliorare neta.

Bautura intaritoare
Puneti sa se topeasca pe baie de aburi 150 g miere cristalizata. Amestecati usor, iar cand s-a topit, adaugati putina apa, ca sa-si mentina fluiditatea. Intr-o carafa mare, puneti sucul de la trei lamai netratate, mierea topita si apa plata. Amestecati si serviti cu cuburi de gheata. Bautura va deveni si mai tonica, daca adaugati doi morcovi, o lamaie verde, un mar si inca 2 lingurite de miere.

DE CE SE ZAHARISESTE (CRISTALIZEAZA SAU GRANULEAZA) MIEREA DE ALBINE?

   Zaharisirea, cristalizarea sau granularea mierii este un fenomen natural prin care aceasta trece din stare lichidă intr-o stare semisolidă. Fenomenul survine chiar si in stup, mai ales pe ramele care nu sunt frecventate de albine.

Mierea de albine este o solutie concentrata de zaharuri, cam 70% din compozitia acesteia este formata din fructoza si glucoza. Cantitatea glucozei si a fructozei din miere variaza in functie de tipul de miere (plantele din care este facuta).   Motivul principal al cristalizarii mierii este redat de balanta intre aceste doua zaharuri (glucoza si fructoza).

Mierea cu un continut mai mare de glucoza se va zaharisi mai repede. Explicatia, din punct de vedere chimic al acestui fenomen, este ca glucoza este mai putin solubila in apa decat fructoza.

Mierea, prin cristalizare, se deschide la culoare datorita faptului ca glucoza tinde sa se separe sub forma de cristale dezhidratate, iar cristalele naturale de glucoza sunt albe.

MIEREA ZAHARISITA ARE ACELEASI PROPRIETATI CA CEA LICHIDA?

Da! Prin cristalizare mierea de albine nu-si modifica proprietatile nutritive si medicinale in nici un fel. Deci, puteti cumpara si folosi cu incredere mierea zaharisita.

NU-MI PLACE MIEREA ZAHARISTA. CUM O TOPESC?

    – Mierea zaharisita poate fi readusa in starea initiala prin incalzire lenta in Bain Marie. Pentru a nu distruge proprietatile produsului, se recomandă ca aceasta sa fie incalzita pana la maxim 40 de grade Celsius, deoarece asta este temperatura maxima in care mierea este produsa in stup.

Pentru topirea mierii cristalizate puteti urma pasii de mai jos:

  1. in primul rand, aveti grija ca mierea sa fie intr-un borcan din sticla si nu recipient din plastic.

  2. incalziti o oala cu apa suficient de inalta, pentru ca nivelul apei sa ajunga pana la nivelul mierii din borcan.

  3. cand temperatura apei ajunge la un maxim de 40 de grade, introduceti borcanul in apa si-l lasati acolo timp de jumatate de ora.

  4. caldura va topi incet cristalele de glucoza. Este bine sa mai invartiti in miere cu o lingurita, pentru ca mierea cristalizata e un slab conducator de caldura.

  5. daca vi se pare ca mierea nu s-a topit suficient, repetati procesul.

Prin supraincalzirea mierii veti reduce calitatea acesteia – se distrug enzime benefice organismului, se pierde din aroma si se inchide la culoare. Deci, este important ca temperatura apei in care topiti mierea zaharisita sa nu depaseasca 40℃.

Personal, mai folosesc un mic truc pentru a topi mierea. Am pus un servet (impaturit in cateva straturi) pe un calorifer si peste el tin cateva borcane  cu miere (ce urmeaza sa le consum) pe care le mai intorc cu capacul in jos si invers (cand trec pe acolo). In timp, acestea devin iarasi lichide.

Daca traiti la casa si aveti soba, cautati un loc caldut pe soba (nu fierbinte) unde sa puteti pune cateva borcane cu miere. Acestea, in timp, se vor topi si astfel veti avea miere lichida 🙂

   – Daca nu vreti batai de cap si nu va place mierea zaharisita, puteti optati pentru mierea de salcam – dezavantajul ei fiind ca e mai scumpa.

DE CE SA CUMPAR MIEREA ZAHARISITA?

 –  mierea zaharisita este un indicator ca mierea este naturala si de calitate.

    ATENTIE!!!

   – Apicultorii stiu ca majoritatea clientilor prefera mierea lichida, asa ca, de multe ori, acestia o topesc cand o scot la vanzare, pentru a avea un aspect comercial. Dar care este garantia dumneavoastra ca acestia au respectat indicatiile de topire a mierii pentru a-si pastra calitatile?  Multi apicultori, ca sa termine repede, incalzesc apa in care o topesc pana peste 50 de grade si, astfel, scade radical calitatea mierii pe care o vand. De aceea, va recomand ca atunci cand cumparati miere din surse necunoscute (marginea drumului sau targuri), sa o cumparati pe cea zaharisita si sa o topiti personal (respectand temperatura de 40℃), astfel avand garantia calitatii.

  • Incalzind mierea la temperaturi de peste 50℃ duce la distrugerea efectiva a acesteia. Se distrug enzime, substante antimicrobiene si o buna parte din vitamine, rezultand un amestec de zaharuri fara proprietati terapeutice – acest lucru nu-l spun eu din capul meu, ci a fost testat si prezentat de laboranti.

 

Deci, cumparati cu incredere miere zaharisita! Nu contine zahar si nu este contrafacuta!

 

Nu oricine poate consuma miere

 Este drept că o foarte mică categorie de oameni nu pot consuma miere de albine și în acest caz ne referim la persoanele alergice la polen, deoarece mierea conține polen și la persoanele ce suferă de diabet în stare avansată.

        Astazi, cand se discuta cu ingrijorare despre sfarsitul erei antibioticelor de sinteza, care nu mai pot face fata rezistentei crescute a microbilor, ar fi poate timpul sa ne reamintim despre antibioticele naturale, a caror forta a fost dovedita si de stiinta moderna: mierea de albine, propolisul, uleiurile volatile. Variabilitatea naturala a compozitiei acestor produse asigura adaptarea lor la schimbarea ingrijoratoare a germenilor nocivi. In natura neatinsa de mana omului, nu se mentioneaza epidemii microbiene la plante, albine sau animale. Acolo, plantele secreta acele substante care mentin germenii sub control; rezinele le protejeaza mugurii, bobocii si mladitele tinere, uleiurile volatile apara plantele si curata aerul din jur. Animalele salbatice si domestice care consuma o hrana naturala sunt sanatoase. Albinele recolteaza de la plante nectarul sau seva pentru miere, iar rasinile pentru propolis si le folosesc in cuibul lor, pentru curatenie si sanatate.
    Oamenii pot alege sa-si regaseasca sanatatea, utilizand produsele albinelor, adevarate sublimate ale produselor vegetale. Sta in puterea noastra sa fim intelepti, sa traim frumos, in armonie cu plantele si albinele, tovarasi de drum, de la facerea lumii.

88 Comentarii
  1. Cristian Mihăescu spune

    Un articol foarte interesant pe care mas media nu îl prea dezbate. Felicitări !

    1. Cristian Mihăescu spune

      Toate articolele dv sunt interesante dar din păcate lumea e leneşă şi nu mai doreşte să citească. Eu unul le-am citit şi mi-au fost de folos.

    2. Avocat Florentina Ilisei spune

      Aveti dreptate, am constatat cu tristete cât de ușor învinge „zvonul” nefondat in fata „informației” complexe dar bine documentate…românii și-au pierdut interesul pentru cultura și plăcerea de a citi…cu timpul, nu vom mai avea capacitatea de a discerne și nici de a raționa, riscam sa devenim un popor de executanți ușor de manipulat.
      Va multumesc in mod deosebit pentru comentariile dvs. pertinente si, de asemenea, pentru disponibilitatea si timpul acordat articolelor noastre! Multa sanatate si numai bine va doresc!

    3. Cristian Mihăescu spune

      Plăcerea este de partea mea.

  2. Ion Lucian Dobre spune

    Așa este…

  3. Marga Vulpe spune

    Un articol interesant si chiar bine venit.Va multumesc f mult ! Am primit un borcan de miere cica naturala de un galben cam ca uleiul,in doua straturi bine definite, jos zaharisita f fin si de culoare mai albicioasa iar sus lichida culoare mai intensa. Probabil de floarea soarelui sau rapita cu un miros cam greu.Separarea ma nedumereste, ceva de genul asta nu am intalnit.Ma puteti dumiri cumva ? E falsificata sau in proces de zaharisire ? Va multumesc !

    1. Petru Totoescu spune

      Daca pe fundul borcanului este miere zaharisita si deasupra este miere fluida, este posibil sa fie un amestec de miere de rapita cu altceva. Mierea de rapita zahariseste foarte repede si astfel este ca o maia care transmite efectul de zaharisire numai mierea poliflora nu si la cea de salcam.

    2. Marga Vulpe spune

      Va multumesc f mult,asta am banuit si eu.Mai astept sa vad daca se zahariseste si restul, e diferenta de culoare.Ma gindesc sa arunc pe cea lichida si restul s-o folosesc la gogosari in otet .S-au sa renunt definitiv la borcan.

    3. Avocat Florentina Ilisei spune

      Sustin opinia dlui. Vulpe, in sensul ca sigurati primit un amestec de mai multe tipuri de miere. Mierea de rapita areo culoare alg-galbuie, dar are o consistenta cremoasa – seamana la textura si culoare cu untura de porc, insa nu are miros. Mirosul ”cam greu” de care spuneti ma face sa cred ca persoana care v-a dat mierea nu a avut un borcan plin si v-a completat o miere mai veche cu un alt tip de miere – aici intervine o problema – Pelicula de miere veche contine germeni de fermentatie care insamanteaza mierea noua, si aceasta va fermenta la randul ei, schimbandu-si gustul si mirosul…la gogosari o puteti folosi 😉

    4. Avocat Florentina Ilisei spune

      De asemenea, mierea nu se va pastra niciodata in vase confectionate din zinc, cupru, plumb sau aliajele lor, deoarece sub actiunea acizilor din miere se formeaza compusi chimici ce pot da intoxicatii grave. Nici ambalajele din fier nu sunt indicate, deoarece in urma corodarii fierului la contactul prelungit cu acizii continuti de miere, aceasta va capata gust si miros neplacute.Mierea ambalata in borcane de sticla va fi ferita de lumina, care favorizeaza, de asemenea, deprecierea calitatilor ei, lucru ce poate fi usor observat prin schimbarea culorii (se inchide).
      Mierea care a cristalizat, pentru a fi folosita din nou in stare fluida, incalziti-o punand recipientul intr-o baie de apa fierbinte, in nici un caz direct pe foc. Atentie, nu trebuie incalzita decat acea cantitate ce va folosi o singura data, deoarece mierea incalzita fermenteaza mult mai usor, depreciindu-se.

    5. Marga Vulpe spune

      Va multumesc pt raspuns!Mai sigur o arunc!Ceva nu -i in regula !

    6. Petru Totoescu spune

      Nu aruncati. Puteti sa separati partea lichida de cea solida. Mierea cristalizata fin de culoare alba este de rapita si este un medicament. Cautati pe net despre mierea de rapita.

    7. Petru Totoescu spune

      Daca treceti prin Campulung Moldovenesc, va pot oferi miere de munte ( miere de mana sau poliflora de munte).

    8. Marga Vulpe spune

      Va multumesc,va voi cauta cu sigurata ! Toti cautam prduse naturale.Am sa va contactez .

    9. Avocat Florentina Ilisei spune

      Naturala sau artificiala?
      Pentru a afla, amestecati intr-un flacon inchis ermetic, 2 linguri de miere cu 5 linguri de alcool de 90 de grade (daca aveti prin casa) Scuturati energic, apoi lasati sa se odihneasca o ora. Mierea falsa va lasa pe fundul flaconului, un strat de amidon. Daca mai aveti timp si disponibilitate, mai lecturati articolul inca o data….am mai adaugat cateva informatii utile care va vor ajuta cu siguranta.

    10. Petru Totoescu spune

      Daca aveti miere cristalizata, va recomand s-o consumati in stare solida. Decristalizarea este pretentioasa si daca temperatura depaseste 45 grade Celsius, produsul respectiv isi pierde calitatile curative si mai rau devine un produs toxic pt cei care-l consuma. Aveti in casa soba de teracota sau calorifer? Va pot da o solutie buna pt decristalizare.

    11. Marga Vulpe spune

      Va multumesc f mult pt amabilitate,am miere lichida de zmeura !Folosesc f putina, ca medicament pt ca am diabet.Va doresc toate cele bune!Surprinzator mai regasesc si oameni amabili cu alta educatie,ma bucur dar cred ca suntem pe cale de disparitie !

    12. Marga Vulpe spune

      Doamna Forentina va multumesc din suflet pt lamuriri si deranj ,chiar am alcol de cand am facut visinata si voi testa mierea, nici nu credeam ca voi primi raspuns.Eu sunt poate cel mai vechi astrolog TV cu f multa experienta,cu telespectatorii in direct.Daca aveti nevoie de un sfat cu tot dragul !Din cand in cand mai postez cate ceva.Ne aflam intr-o perioada de mari schimbari.Venim dupa 9ani grei de stres…s-au deschi 3 portaluri de 999 si maine e o zi dificila luna face conj. cu Pluto..certuri,cazaturi..Puteti gasi art pe profilul meu ,s-au va pot trimite peWhatsApp daca va intereseaza.Va pot spune cateva generalitati in functie de zodie si generatie, cum doriti !Multe multumiri si toate cele bune!

    13. Petru Totoescu spune

      Daca nu ne-am inmultit (la figurat) sa fim bucurosi si cand conversam.

    14. Marga Vulpe spune

      Aveti dreptate,asa-i romanul,amabil si vorbaret, neam de inventatoi,inteligenti , o tara Varsator !Mai pierdem timpul pe FB, ca tot e f sanatos!

    15. Vera Buga spune

      N9 n

  4. Emil Ghiță spune

    Super

  5. Dutu Vasilica spune

    Catalizatorul IMUNITATII.
    SUPER comparatie pt.MIERE.

  6. Ghita Popescu spune
  7. Dragne Liana spune

    Dumnezeu ne oferă toate darurile Sale în pahare pline pana la refuz. Suntem ca un vas care așteaptă sa fie umplut cu binecuvântările Sale îmbelșugate. Mierea ne-a lăsat-o Dumnezeu încă de la creatiune. Este un leac natural.

  8. Dragne Liana spune

    „Albina, în cele câteva miligrame ale ei, conține mai mult mister decât piramidele de la Gizeh.Pierre Grasse

  9. Tiboc Doru spune

    Dacă nu scriai …..avocat…nu erai credula.ori cum am Diabet si ma lasă rece postarea ta avocato..

    1. Avocat Florentina Ilisei spune

      Îmi pare rău ca ați avut o experiența neplăcuta cu avocații…va rog sa observați ca postarea este făcută pe o pagina și un site – care au profilul articolelor declarat – in domeniul – social-cultural și juridic- dacă aveți plăcerea sa mai lecturați articole din aceste domenii – va invitam pe site-ul http://legijurisprudenta.com/ …dacă nu aveți interes in aceste domenii – accesați alte pagini. Ca sa nu mai aveți neplăceri pe viitor, citiți încă de la început descrierea paginii pe care o accesați – oamenii serioși își expun intențiile și obiectul profilului de fiecare data. Va mulțumim pt timpul acordat!

    2. Sandel Popescu spune

      Mierea de salcam poate fi consumata de catre diabetici,…

    3. Tiboc Doru spune

      Chiar despre asta este vorba despre expunerea intențiilor tale ….cuvântul avocat te face mai credula….îți mulțumesc pentru timpul prețios pe care mi l-ai acordat.Inteleg ca timpul este bani

  10. Tiboc Doru spune
  11. Americanu Usarmy spune

    Cel care jigneste….ãla este un Gunoi….nu se poate numi OM.!!!!!

  12. Maria-Elena Popescu spune

    Un energizant extraordinar -polenul crud .

  13. Petru Totoescu spune

    Atentie cu polenul, mai ales la copii. Poate fi daunator la cei alergici.

  14. Horia Pătrăhău Sr. spune

    Mierea nu poate fi decât de albine!

    1. Eva Secara spune

      Da numai de albine dar depinde cu ce le hraniti cu melasa etc….

    2. Horia Pătrăhău Sr. spune

      M-am referit la pleonasm…„miere de albine”!

  15. Alexandru Cristina spune

    Unii apicultori o botează cu apă și zahăr pntr. Vânzare si de aceea oamenii nu mai au încredere………

  16. Elena Barbu spune

    Deci daca am decridtalizato in apa fiarta nu o mai pot folosi. ?

  17. Petru Totoescu spune

    Daca temperatura mierii a depasit 40 – 45 grade Celsius ( decristalizare rapida ) poate fi toxica pt organism. Pt a nu fi modificate proprietatile, mierea trebuie decristalizata la temperatura scazuta si in timp ( 24 – 48 ore).

  18. Maria-Elena Popescu spune

    Multumesc Dna.avocat .

  19. Mariana Mocioalca spune
  20. Ursu Sanda spune
  21. Vasile Anton spune

    P

  22. Dumitra Comnea spune
  23. Jozsef Burjan spune

    Un medicament farte adevarat .am incredere eu consum de 16 an si farte bine ma simt (si nu consum medicamente) Felicitari D. Av.Florentina.

  24. Eva Secara spune

    Nu mai sperati la o miere adevarata mierea adevarata o gasiti intr o scorbura daca va lasa ursul sa o luati de acolo toata lumea isi hraneste albinutele cu ce poate melasa etc……
    De ce sa rsmana ceva natural altfelnu castigam

    1. Petru Totoescu spune

      Va inselati. Nu toti apicultorii urmaresc numai profitul.

    2. Eva Secara spune

      Ce bine ar fi sa nu am dreptate

    3. Eva Secara spune

      Si eu am fost un mare consumator de miere dar acum nu mai sunt dau30 ron pe un borcan demietedupa cateva zile e c un sapun si miroase imi pare rau

    4. Petru Totoescu spune

      Vreti miere de munte?

    5. Elena Si Gheorghe Gemanaru spune

      Mierea cristalizata , miroase a rapita (floral ) parfum de salcam , sau a floare de tei . Daca mierea din borcan miroase neplăcut , inseamna ca este fermentata ( pastrata la caldura sau, mierea conține apa adica extractia sa facut cand mierea nu era capacita pe faguri .)

    6. Ionel Barbulescu spune

      Elena Si Gheorghe Gemanaru Un raspuns exceptoonal. Pana rama nu este capacita complect nu se trage mierea . Ce este necapacita contine apa si atunci mierea se acreste .

  25. Domnita Szabo spune

    Sânt multe detalii pe care le am aflat abia acum!!!Multumesc mult !!!

  26. Moldovan Dumitru spune

    No mai lăudați atât că o să ajungă așa de scumpă ca icrele negre!

  27. Maria Stefan spune

    Foarte interesant multe detalii pe care nu le cunosteam ,multumim

  28. Ivanescu Constantin spune

    Somn usor, vise placute. Ingerii sa te sarute. Si pe buze si pe frunte. Iar in noaptea care vine. Un sarut si de la mine. Noapte buna,! Si-un pupic pentru somnul linistit. Nu-ti este frica sa dormi singurica,!!!??? Somn usor,! Ingeras….

    1. Gina Zillmann spune

      F frumos

  29. Maria Campeanu spune

    De ani de zile cumparam de ici de colo sperind ca cineva are frica de D-zeu si o vinde cum o lasa bietele si harnicutele albinute dar dezamagirea mare a pus stapinire pe noi care chiar avem nevoie de acest miraculos aliment foarte falsificat cu nerusinare incasind banii ca fiind miere naturala.

    1. Eva Secara spune

      Mare dreptatr aveti

  30. Cornel Benea spune

    Un gand bun din Romania. Iti doresc multa sanatate noroc, numai bucurii de la cei dragi!
    LA MULTI ANI!

  31. Meluta Nistor spune

    Mierea ne-a lasat-o Dumnezeu inca de la creatiune!

  32. Ecaterina Mihaesc spune

    mierea curata?intorci borcanul cu capacul in jos,in mijlocul borcanului ,vezi mierea adunata ca o minge!

    1. Dragomir Anişoara spune

      Multumesc mult nu stiam

    2. Avocat Florentina Ilisei spune

      Dna. Anișoara, citiți articolul integral – de pe site- http://legijurisprudenta.com/mierea-de-albine-catalizatorul-imunitatii-tipuri-si-proprietati-cum-deosebim-mierea-naturala-de-mierea-falsificata/ – o sa va lămurească pe toate aspectele, aveți o secțiune distincta despre testul- miere naturală vs miere falsificata.

  33. Gelu Ciobanu spune
  34. Gelu Ciobanu spune
  35. Maria Vasile spune

    Cine ar fi putut creea un asemenea aliment si medicament decit albinutele care sunt atit de inteligente.Ele cu munca si produsul lor vindeca atitia oameni.Din pacate oamenii au poluat tot si ele dispar.

  36. Florina Bojan spune
  37. Emilia Rotarescu spune
  38. Ispir Dumitru spune

    Unii apicultori sunt foarte subtili și când anul e nefavorabil sau vrea sa și suplimenteze producția de miere alimenteaza albinele cu cantități impresionante de sirop de zahar pe care albinele îl transforma în așa zisa miere.

  39. Mircea Popescu spune

    Neata !

  40. Mirela Nedelea spune

    Eu tot nu am inteles cum ne dam

  41. Mirela Nedelea spune

    Seama daca e naturala!!!

    1. Avocat Florentina Ilisei spune

      Dna. Mirela, citiți articolul integral – de pe site- http://legijurisprudenta.com/mierea-de-albine-catalizatorul-imunitatii-tipuri-si-proprietati-cum-deosebim-mierea-naturala-de-mierea-falsificata/ – o sa va lămurească pe toate aspectele, aveți o secțiune distincta despre testul- miere naturală vs miere falsificata.

    2. Mirela Nedelea spune

      Multumesc!

  42. Eva Secara spune

    Nu ne mai povestiti despre miere stim dar nu gasim la nimeni miere adevarata

    1. Petru Totoescu spune

      Sunteti la cca 500 km de mine. Daca erati mai aproape va aduceam miere de mana de la munte. Accept orice analiza.

    2. Eva Secara spune

      Sa va de a dzeu numai bine si mie imi pate rau ca nu suntem sproape poate aveti drrptate mai sunt si oameni corectti pe pamant

  43. Florina Bojan spune
  44. Cercul Apicol Horezu spune

    Cumparati de la apicultori cunoscuti sau recomandati de prieteni . Din pacate aveti dreptate, ne furam caciula uni la altii, vindem de toate ” inbunatatite ” : miere,lapte,branza,carne,tuica,vin,legume,fructe,etc. Apoi incepem sa ne „bucuram ” de sanatate pe de o parte si pe alta parte ca nu avem desfacere la produse. Chiar nu putem intelege ca banii obtinuti necinstit nu au valoare? Si totus, mai sunt si oameni seriosi si cu frica de Dumnezeu,putini dar sunt. Ganduri bune si multa sanatate la toti !

    1. Marin Barhalescu spune

      Din păcate acesta este adevărul şi nu ne vine mintea la cap. Bună dimineața şi poftă bună la cafea

  45. Mioara Antoniu spune
  46. Orhidee Orhidee spune
  47. Ioan Grosu spune

    Un sfat,o stire pentru cei mai multi ,foarte utila.. Mersi..

  48. Grigorescu Andrei spune

    Nu mai vorbiti airea cum ca nu gasesti miere naturala..poate daca nu sti de unde sa cumperi da..daca cumperi de la supermarket si te astepti sa fie naturala atunci despre ce vorbim… Daca gasiti un apicultor de incredere si o sa luati miere naturala s-ar putea sa nu va placa ca e prea „tare” sau aromata si o sa ziceti ca e falsa, obisnuiti fiind cu pisoalca din supermarket.. mai ziceau unii pe aci ca noi apicultorii dam sirop de zahar la albine si de aceea nu e naturala…pai toti apicultorii le dau sirop de zahar primavara daca vor sa imputerniceasca stupii sau daca albinele nu au ce manca, dar nu se face miere din asta… si la cat costa zaharul acum nu ar fi cine stie ce rentabil, dar pe urma la analiza ce faci cand iti intoarce mierea inapoi si ramai cu ea sau daca dai un borcan cuiva si iti bate obrazul pt asta…iar la mierea de salcam cum sa pui sirop de zahar la stupi sa iti zahariseasca mierea dupaia in cateva zile ? Daca este cules iti baga si 10 kg pe zi…nu te mai ti cu trasul dar sa mai ai timp de sirop …pt ce sa pui ? Sa iti strice mierea si sa nu ti-o primeasca la en gross sau sa dai un borcan cuiva si sa te faci de ras? Altadata mai ia de la tine? Oricum cine cunoaste cum trebuie sa fie mierea o recunoadte imediat dupa culoare gust si miros nu e mare inginerie…daca ati sti ce munca este cu stupii si ce sacrificii sunt nu ati mai vorbi prostiile astia ca e scumpa…daca compari cu un pachet de tigari de 16 lei pe zi si la cat de daunator este atunci mierea este de pomana

  49. Suzana Forgiarini spune
  50. Mariana Soponaru spune

Dă-i un răspuns lui Eva Secara Anulează răspunsul