Luna plină la granița dintre magie si stiinta. Influențe, superstiții și recomandări.

 

 

Luna plină la granița dintre magie si stiinta.

Influențe, superstiții și recomandări.

 

    Luna plină reprezintă perioada de apogeu a influenţei Lunii asupra planetei noastre. Este acel moment în care fluxul ajunge la maxim, creşte receptivitatea, iar sensibiliatea tuturor organismele vii este amplificată. Trebuie să avem în vedere că influenţa Lunii se manifestă în primul rând asupra lichidelor din organism, respectiv asupra psihicului. Tocmai din această cauză simbolismul lunar este în legătură cu subconştientul, cu apa, cu sensibilitatea, receptivitatea, adaptabilitatea, instinctul.

 

 • Cercetările întreprinse în perioada de Lună Plină au arătat că majoritatea oamenilor tind spre un comportament instinctual, ceea ce afectează drastic puterea decizională, discernământul. Acesta este şi unul din motivele pentru care nu se recomandă să luăm decizii pe Lună Plină, deoarece acestea pot fi ori pripite, ori rezultatul influenţei mediului şi a diferitelor persoane cu care interferăm, respectiv a ultimelor evenimente care ne-au impresionat (şi încă sunt la « suprafaţă » în subconştientul nostru).

 

INFLUENŢA NEFASTĂ A LUNII PLINE ESTE DE ± 18 ORE FAŢĂ DE MOMENTUL DE MAXIM. Această perioadă de influenţă reprezintă toleranţa de ± 8 grade din aspectul de opoziţie dintre Soare şi Lună.

luna plina 9

       Pentru a înţelege mai bine influenţa Lunii Pline, este necesar să privim mişcarea lunară sub forma unui ciclu ce are un moment de minimă şi de maximă influenţă. Momentul de minimă influenţă este reprezentat de perioada de Lună Nouă, iar perioada de maximă influenţă de perioada de Lună Plină.

 

– faza de creştere (de la Luna Nouă la Luna Plină) este o etapă de acumulare gradată, în care procesele de absorbţie, de sedimentare sunt din ce în ce mai intense.

 • Tocmai din această cauză ultima etapă a creşterii, ce culmineză prin Luna Plină, este un moment de saturaţie în care există posibilitatea manifestării excesive, adică putem să acumulăm mai mult decât este nescesar, putem să mâncăm mai mult decât putem digera, putem să asimilăm mai multe informaţii decât suntem în măsură să aplicăm.

 • În tradiţia populară se spune, cu privire la hrană, că este important să lăsăm de fiecare dată loc şi digestiei, adică să NU mâncăm până la saturaţie, ci să ne oprim cu puţin înainte.

  • Ca o concluzie foarte importantă, este necesar să avem simţul măsurii şi al echilibrului mai ales în această fază de maximă influenţă a Lunii.

 

       În ciclul Lunar există un moment foarte important, evidenţiat mai ales în tradiţia astrologică orientală, care arată că înainte cu două zile de Luna Plină influenţa acestui astru este deosebit de benefică asupra planetei noastre.

 • Este o zi privilegiată, fiind denumită ziua frumuseţii şi armoniei universale (denumirea orientală este de Tripura Sundari simbolizând Marea Putere Cosmică a frumuseţii şi iubirii divine). Este ziua în care simţul măsurii şi al armoniei, bunul simţ, sunt mult mai uşor accesibile fiecărei fiinţe umane.

 • Este ziua în care putem să ne temperăm pornirile şi ambiţiile egoiste prin conştientizarea adevăratelor noastre aspiraţii, fiind o zi pe care merită să o consacrăm iubirii, artei, frumuseţii, acţiunilor pline de dăruire.

 

         Rezultatul observaţiilor din această perioadă arată că ziua de Tripura Sundari este o zi eficientă pentru a ne implica în acţiuni de mare anvergură, dar care sunt în armonie cu aspiraţiile noastre sufleteşti, o zi în care se pot remedia multe probleme existente în plan relaţional,

 • o zi ce amplifică creativitatea, inspiraţiile artistice, exprimarea sentimentelor şi a trăirilor (o zi ideală pentru a evoca momentul magic al începutului unei relaţii afective, de a ne lăsa inspiraţi de chemarea inimii, de a ne urma intuiţiile, de a depăşi pragmatismul mental – ce adeseori este o piedică importantă în armonizarea sprituală a unei relaţii de cuplu).

 

           Alături de aceste explicaţii, există şi unele confirmări de natură subtilă ce ne permit să înţelegem mai bine influenţa nefastă a Lunii Pline. Aceste explicaţii se fundamentează pe diferite observaţii cu privire la transformările ce apar mai ales la fiinţele umane în perioada de Lună Plină.

 • această perioadă amplifică receptivitatea şi sensibilitatea psihică şi mentală, însă trebuie să înţelegem că un factor principal în acest sens este tocmai influenţa mediului cu care interferăm cel mai mult. Aici ne referim nu doar la mediul social în care trăim, ci mai ales la contextul global existent pe planeta noastră.

 • Luna Plină amplifică procesele de preluare, de asimilare a vibraţiilor mediului indiferent de natura lor. Astfel, daca vibraţiile mediului sunt benefice, în subconştientul nostru se vor depozita energii cu o frecvenţă de vibraţie elevată, generând predispoziţii spre stări superioare de conştiinţă.

  • Insă în cazul în care vibraţiile mediului sunt ostile, sau conţin o predominanţă materialistă, subconştientul nostru va fi saturat de energii cu frecvenţă de vibraţie joasă, generând predispoziţii spre comportament violent, agitaţie  mentală, nelinişte interioară, acţiuni instinctuale, animalice.

 

 • Nu este necesar să analizăm statistici pentru a ne da seama de orientarea predominantă a oamenilor din societatea de azi. Din păcate, încă mai domină viziunea materialistă şi tendinţele instinctuale spre supravieţuire.

  • Tocmai din această cauză este atât de important să ne protejăm în perioada de Lună Plină. Trebuie să evităm a lua hotărâri importante, fiindcă discernământul nostru poate fi afectat de influenţele nefaste ale acestei perioade.

 • Deasemenea este important să EVITĂM discuţiile inutile, începerea unei noi acţiuni, călătoriile (dacă nu e posibil, atunci este obligatoriu să fim foarte atenţi şi odinhniţi şi să invocăm atât înainte, cât şi în timpul călătoriei, protecţia divină), realizarea de proiecte, promisiuni, acţiunile riscante (bravada).

 • Trebuie să eliminăm din dieta noastră orice toxină, sau mâncarea artificială, este FOARTE IMPORTANT să amânăm intervenţiile chirurgicale, vaccinăriile, etc.

 

      ATENŢIE:

 • Luna Plină va amplifica stările noastre negative, cum ar fi orgoliul, mânia, egoismul, tendinţele dominatoare, etc. şi tocmai din această cauză este foarte important să ne cultivăm, mai ales în această perioadă, bunul simţ, detaşarea, umilinţa, simplitatea, bunăvoinţa, mulţumirea şi bineînţeles, nu în ultimul rând, credinţa în Dumnezeu.

 • Acesta este şi motivul pentru care se susține că NU este recomandat a se face dragoste în perioada de influenţă nefastă a Lunii Pline. În timpul actului amoros, datorită fuziunii şi dilatării aurice profunde dintre cei doi iubiţi, apare o foarte mare posibilitate de a prelua, într-un mod incoştient, vibraţiile negative existenete în mediu.

  • S-a constatat că acele cupluri care NU respectă această interdicţie, se confruntă mult mai des cu probleme şi tensiuni penibile, care nu au adeseori nicio motivaţie, respectiv asta exagerbează manifestarea geloziilor, a tendinţelor posesive, a pretenţiilor şi uneori a stărilor de violenţă verbală, psihică sau chiar fizică.

 

         Este important de ştiut că în urmă cu mai multe milenii, când vibraţiile planetei noastre aveau o frecvenţă ridicată de vibraţie (această frecvenţă de vibraţie este generată de nivelul global de conştiinţă, de aspiraţiile, gândurile şi sentimentele oamenilor), la diferite popoare,  ritualurile de iniţiere se realizau în momentul de Lună Plină, deoarece, atunci, apogeul ciclului lunar, amplifica receptivitatea faţă de vibraţiile superioare existente în aura Pământului (recomand să citiţi în această direcţie cartea lui Elisabeth Hech, « Iniţierea »).

 

 •     Datorită influenţei asupra psihicului, multe persoane, în perioda de Lună Plină, se confruntă cu stări de agitaţie, frici, angoase, respectiv cu probleme în timpul somnului (când contactul cu subconştintul este mult mai intens).

 • Bineînţeles că aceaste influenţe variază de la o persoană la alta şi depinde în foarte mare măsură de sănătatea mentală, echilibrul psihic, aspiraţiile principale, încrederea în sine, solaritatea armonioasă.

 • Este important să evităm medicamentele cu efect de calmare, deoarece acestea vor fi foarte rapid absorbite în organism, iar probabilitatea de otrăvire, sau de manifestare a efectelor secundare negative este mult mai mare.

 • Se recomandă în aceste situaţii să folosim plante medicinale cu efect de calmare, sub formă de macerat la rece sau ingerarea lor sublinguală (pulbere) – de exemplu salvie, gura lupului, tei, valeriană, sulfină.

 

Poveştile cu lună plină rămân în continuare o sursă pentru numeroase credinţe populare.

luna plina 8

 • Se spune astfel că luna plină ar favoriza travaliul la naştere, decolorarea lenjeriei, urgenţele psihiatrice şi delincvenţa, lumina lunii fiind propice totodată insomniilor.

Nopţile cu lună plină pot fi foarte agitate încă din copilărie. În fapt, luna îşi exercită influenţa chiar cu 2-3 zile înainte de noaptea fatidică. După aceea, somnul îşi reintră în drepturi.

 • Cele 3 nopţi de zbucium sunt greu de suportat dacă trăieşti într-o familie de insomniaci, întrucât se adună cu toţii în miez de noapte. Sunt voci care susţin că nu este nimic adevărat din punct de vedere ştiinţific în toată această afacere şi că luna plină, statuie a nopţii, nu afectează în nici un fel somnul.

Suferiţi de insomnii? Deschideţi fereastra, priviţi cerul şi dacă acesta este luminat de o splendidă lună plină, atunci puteţi sta liniştiţi, nu este nimic în neregulă cu organismul vostru. 

 • Potrivit unui studiu,omenirea încă reacţionează la ritmul geofizic al astrului în ciuda confortului şi a civilizaţiei de care se bucură astăzi.Nu-i de şagă cu natura, spun experţii care susţin că somnul nostru este influenţat de fazele lunii, chiar dacă nu ne dăm seama de acest lucru.Se pare că în nopţile cu lună plină, melatonina, hormonul somnului, este secretată într-o cantitate mai mică, iar noi ajungem să dormim cu circa 20 de minute mai puţin decât în mod obişnuit.

fazele lunii 2

Pe de o parte, mai mulţi oameni de ştiinţă au studiat comportamentul animalelor şi al plantelor în nopţile cu lună plină.

 • Metabolismul animalelor se accelerează, nivelul de agresivitate creşte, iar activitatea sexuală este mult mai intensă.

 • Cât despre plante, se pare că ele se dezvoltă mult mai repede. 

 • Există voci care spun că forţa gravitaţională exercitată de lună modifică efectele gravitaţiei asupra glandelor şi organelor corpului uman.

Pe de altă parte, ni se spune că toate acestea nu sunt adevărate şi că interpretarea cea mai plauzibilă a acestei credinţe populare perpetue ar fi aceea de fenomen psihologic inept, numit „pretext de confirmare”, cu ajutorul căruia nu reţinem şi nu luăm în seamă decât acele cazuri care ne confirmă convingerile, neglijându-le pe cele care ni le infirmă. În combinaţie cu o „gândire selectivă” de bun-simţ, cercul se închide şi mitul va dăinui în rândul oamenilor.

 • Cu alte cuvinte, luna plină nu-i va afecta decât pe cei care cred în forţele ei.

La fel de adevărat este că organismul te anunţă că se apropie luna plină, nu e nevoie de calendar ca să-ţi dai seama de acest lucru. În plus, se spune că luna plină roşiatică e mai rea decât toate celelalte, chiar şi decât cele pline de la schimbarea anotimpurilor.

 

Luna plină în 2017

    Fenomenul de Lună plină are loc, de asemenea, tot de 12 ori, pe parcursul lui 2017. Lipsește, așadar, fenomenul cunoscut sub numele de Lună Albastră (de două ori Lună plină în aceeași lună calendaristică, fenomen petrecut ultima dată în iulie 2015). În schimb, avem două Luni pline speciale: pe 11 februarie, când are loc o eclipsă de lună prin penumbră și pe 8 august, când are loc o eclipsă de lună parțială.

 

12 ianuarie: Lună plină în Rac (opoziție între Soarele din Capricorn și Luna din Rac)

11 februarie: Luna plină în Leu (opoziție între Soarele din Vărsător și Luna din Leu)

12 martie: Luna plină în Fecioară (opoziție între Soarele din Pești și Luna din Fecioară)

11 aprilie: Lună plină în Balanță (opoziție între Soarele din Berbec și Luna din Balanță)

10 mai: Luna plină în Scorpion (opoziție între Soarele din Taur și Luna din Scorpion)

9 iunie: Luna plină în Săgetător (opoziție între Soarele din Gemeni și Luna din Săgetător)

9 iulie: Luna plină în Capricorn (opoziție între Soarele din Rac și Luna din Capricorn)

7 august: Luna plină în Vărsător (opoziție între Soarele din Leu și Luna din Vărsător)

6 septembrie: Luna plină în Pești (opoziție între Soarele din Fecioară și Luna din Pești)

5 octombrie: Luna plină în Berbec (opoziție între Soarele din Balanță și Luna din Berbec)

4 noiembrie: Luna plină în Taur (opoziție între Soarele din Scorpion și Luna din Taur)

3 decembrie: Lună plină în Gemeni (opoziție între Soarele din Săgetător și Luna din Gemeni)

Lasă un răspuns