HALLOWEEN: Istoria, simbolurile și magia sărbătorii de pe 31 octombrie. De ce – pisicile negre, liliecii și paianjenii?

35

 

HALLOWEEN: Istoria, tradiţia şi obiceiurile sărbătorii de pe 31 octombrie

 

          HALLOWEEN este o sărbătoare împrumutată de câţiva ani buni şi în România, care şi-a câştigat repede adepţi, mai ales că în noaptea de 31 octombrie cei care merg la petreceri se deghizează în zâne, prinţese sau prinţi, vampiri, vrăjitoare, mumii sau schelete.

 • este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi  din Statele Unite ale Americii.

 • Sărbătoarea pe care o cunoaştem sub numele de Halloween a fost influenţată, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi. În Imperiul Roman era Ziua Pomona, la celtici era festivalul Samhain, iar la creştini Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor.

  • Vechii celţi credeau că graniţa dintre lumea aceasta şi cea de dincolo se slăbeşte în ziua de Samhain, permiţând spiritelor, bune sau rele, să o traverseze. Strămoşii familiei erau cinstiţi şi invitaţi acasă, în timp ce spiritele rele erau gonite.

      Halloween-ul, un derivat al Zilei Mortilor?

   Ziua Mortilor a fost instituita in urma cu mai bine de 1.200 de ani cand, in incercarea de a eradica sarbatorile pagane si a-i crestina pe bretoni, irlandezi, englezi si alte popoare de origine celta, papa Grigore al IV-lea a decretat ziua de 1 noiembrie ca sarbatoare religioasa, inchinata martirilor credintei – Ziua tuturor sfintilor. In 1006, Papa Ioan al XVIII-lea a decretat 1 noiembrie ca Zi a mortilor.

 • Traditia pagana, insa, era atit de inradacinata in constiinta oamenilor, incat a fost nevoie de un compromise : o sarbatoare crestina, grefata pe vechiul cult al stramosilor. In Marea Britanie, sarbatoarea s-a numit All Saints Day sau All Hallows Day, iar seara dinaintea ei, All Hallows Evening. In timp, prin prescurtare, a devenit Hallows’E’en si de aici Halloween, sarbatoarea de sorginte americana care, in ultimii ani, a fost adoptata intr-o oarecare masura si de catre romani. Halloween-ul – care inseamna, in primul rand, costume cat mai ciudate si dovleci scobiti, cu lumanari aprinse, pe post de felinare -, sarbatorit in 31 octombrie, a devenit un motiv de distractie si relaxare si pentru romani.

 • Desi este o sarbatoare pagana la origini, totusi este acceptata de reprezentantii Bisericii ca o sarbatoare nevinovata, comerciala, care se adreseaza in mod special copiilor.

 • Biserica sustine ca nu exista nicio legatura intre cele doua sarbatori. „Halloween-ul nu are nimic de a face cu acest cult al mortilor pe care il practicam noi. Este un eveniment sustinut de tanara generatie, o sarbatoare laica, ce are de-a face cu viata sociala, nu cu cea a Bisericii. Credinciosii isi cinstesc mortii in continuare de Ziua Mortilor”, considera preotul Marius Florescu.

       Etnologii sustin insa ca, dimpotriva, Halloween-ul isi are originea in sarbatorirea Zilei Mortilor. „Halloweenul si Ziua Mortilor sunt de fapt doua componente ale aceleiasi sarbatori. In Romania, ziua mortilor are o vechime de 40 de ani, iar Halloween este o sarbatoare a carei practica vine in ultimii zece ani si ii caracterizeaza pe tinerii scoliti de la oras. Totusi, chiar daca la origine sunt foarte apropiate, in spatiul romanesc este vorba de doua practici diferite.

 • Romanii au preluat Ziua Mortilor, dupa 1870, de la catolici. Este o zi de comemorare mai apropiata de rigorile urbane, chiar daca ne referim si la cimitirile din mediul rural, pentru ca se adauga obiceiului si elemente care tin de industria orasului – cum sunt jerbele, decoratiuni pe care lumea sateasca nu le agreaza. La sate lumea nu are nevoie de acest arsenal de obiecte, isi confectioneaza singura coronite din flori. Ideea e ca mortii sunt cinstiti prin vizita la cimitir, un moment de pelerinaj al familiilor la morminte, este o forma de intoarcere memoriala. In schimb, Halloween-ul este acel «Tout saintes», este trecerea de la Ziua sfintilor la Ziua mortilor, noaptea in care se intorc spiritele. In varianta sa originala, Halloween-ul are ceva vesel, nu are elemente inspaimantatoare cum este redat acum”, explica profesor universitar dr. Otilia Hedesan, decan al Facultatii de Litere, Istorie si Teologie, din cadrul Universitatii de Vest.

 • halloween-8Se crede că nevoia de a îndepărta spiritele rele a dus la purtatul de costume şi măşti. Ei îndepărtau spiritele rele deghizându-se ei înşişi în spirit rău pentru a le evita.

 • Legenda spune că pentru a se evita eventuale pericole şi pentru a nu fi posedaţi de spirite oamenii nu îşi încălzeau casele pentru a nu le face vulnerabile.

 • În Scoţia, rolul spiritelor era jucat de tineri îmbrăcaţi în alb cu feţele mascate sau înnegrite.

 • În anul 835, Biserica Romano-Catolică a transformat ziua de 1 noiembrie într-o sărbătoare creştină, Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor, “Hallowmas” sau “All Hallows”.

  • Cu ocazia acestei sărbători, copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje înfricoşătoare şi colindă din casă în casă, întrebând „Trick or Treat?”(n.r., Păcăleală sau dulciuri?), ca o ameninţare de genul că dacă nu li se dau dulciuri, persoana colindată va fi victima unei farse.

HALLOWEEN: Tradiţia şi obiceiurile din noaptea de 31 otombrie

 

 • Sculptarea dovleacului, acel de “jack-o’-lantern” (n.r., lanhalloween-3-300x150terna lui Jack), provine din obiceiul de Ziua Tuturor Sfinţilor de modelare a unor felinare din napi sau dovleci pentru luminarea sufletelor din purgatoriu.

 • Napul era folosit tradiţional de Halloween în Irlanda şi Scoţia, dar imigranţii veniţi în America de Nord au folosit dovleacul.

 • Tradiţia americană de sculptare a dovlecilor este atestată de la 1837 şi a fost asociată iniţial cu vremea recoltei, nefiind specifică Halloweenului decât spre sfârşitul secolului al XIX-lea.

 • Costumele de Halloween înfăţişează figuri supranaturale, monştri, schelete, fantome, vrăjitoare şi diavoli. De-a lungul timpului, printre costumele folosite apăreau şi cele ale unor personaje fictive, celebrităţi la ordinea zilei şi arhietipuri generice, cum ar fi prinţesele sau luptătorii ninja.

  Imaginile specifice Halloweenului provin din obiceiurile naţionale, operele literare de e898ad2a-c959-47aa-9a03-9c902b132ead-2334-00000250d42037ca_tmp-300x300ficţiune gotică şi horror sau din filmele horror clasice, precum Frankenstein şi Mumia.

 • Elemente ale toamnei, cum ar fi dovlecii, cocenii de porumb şi sperietorile de ciori sunt şi ele omniprezente în casele tuturor celor care celebrează Halloweenul.

 • Printre alte imagini de Halloween se numără temele morţii, răului şi ocultului, sau monştrii legendari.

 • Culorile tradiţionale ale sărbătorii sunt negru şi portocaliu.

 • Chiar dacă nu este considerată o sărbătoare tradiţională, cu entuziasm şi mult zel este foarte populară în rândul copiilor din Germania şi Mexic. Aceştia aşteaptă 31 octombrie întreg anul pentru a strânge dulciuri şi pentru a se îmbrăca în costumele special create.

 • De Halloween sau “Mischef Night” în unele părţi ale Regatului Unit oamenii obişnuiesc să îşi scoată uşile din balamale. Legenda spune că pentru a fi feriţi de spiritele rele uşa ar trebui aruncată într-un iaz.

Curiozitati despre Halloween: de ce sunt pisicile negre, liliecii si paianjenii simboluri ale sarbatorii

        Deși nu e o sărbătoare tradițională, Halloween-ul  a devenit din ce în ce mai celebrat și la noi în țară.

      Este relaxant să-l petreci cu gașca de prieteni, să ieși pe stradă și să vezi fel de fel de oameni trasnit îmbrăcați care să-ți suprindă imaginația și, nu în ultimul rând, e o ocazia bună să primești dulciuri.

 

      Până nu plecați în oraș, haideți să aflăm mai multe despre Halloween! halloween

 

1.  Obiceiul de a te costuma de Halloween provine de la celți. Aceștia care credeau că de Samhain, o sărbătoare precreștină, zidul dintre cele două lumi se subțiază atât de tare încât spiritele îl pot traversa.

Măștile din timpul festivalului aveau scopul de a crea confuzii în rândul fantomelor și a-i ajuta pe oameni să treacă neobservați. 

2. Cel mai mare dovleac din lume a fost prezentat de un cultivator elvețian, Beni Meier și cântărea 953,5 kilograme.

3.  Frica de Halloween se numește samhainophobie. 

halloween-64.  Pisicile negre, păianjenii și liliecii sunt simboluri ale Halloween-ului din cauza istoriei lor care le leagă de membrii Wicca. În trecut, se credea că sunt creaturi demonice care ascultă de vrăjitoare și erau asociate cu ghinionul. 

 

5.  Fetele din Scoția credeau că dacă vor atârna cearșafuri în fața unui foc de Halloween își vor vedea viitorul soț. 

6. Potrivit tradiției, dacă îți porți hainele pe dos și apoi mergi cu spatele în ziua de Halloween, vei da peste o vrăjitoare la miezul nopții. 

7.  Harry Houdini a fost unul dintre cei mai faimoși și mai misterioși magicieni ai tuturor timpurilor. Ciudat e că a murit într-o noapte de Halloween suferind de peritonită ca rezultat al unei rupturi de apendice provocată de trei pumni în stomac.

halloween-78.  Deși luna plină de Halloween apare în multe filme horror sau în spatele unei vrăjitoare ce zboară pe mătură, fenomenul e destul de rar. Următoarea lună plină de Halloween va avea loc în 2020, iar ultimele două au fost în 2001, respectiv 1955.   

 

casa-halloween9.  Cele două culori asociate cu Halloween-ul sunt negru și portocaliu.

 • Portocaliul este un simbol pentru forță și rezistență, alături de maro și auriu, ce reprezintă recoltele toamnei.

 

 • Negru ne aduce aminte că Halloween-ul era la origini un festival care marca granițele dintre cele două lumi și este un simbol al morții și al întunericului. 

10.  Orașul Boston din Massachusetts deține recordul pentru cei mai mulți dovleci (Jack O’Lanterns ) aprinși deodată: 30 128.

 

Vă dorim un Halloween fericit, vesel și …..plin de mister!

halloween-18

 

35 Comentarii
 1. Maria Cristolovean spune

  Mulțumesc!! 🙂 🙂

 2. Adina Maria spune

  Sa dea Dumnezeu sa dispara tot raul.

 3. Legi-Jurisprudenta spune
 4. Marian Ungureanu spune
 5. Emilian Horciu spune
 6. Maria-Elena Popescu spune

  Nu sunt de acord cu acest obicei ,mai ales cu exagerarile noastre .

  1. Avocat Florentina Ilisei spune

   Articolele despre Halloween, celor ce au disponibilitatea de a le citi, oferă informații interesante și mai puțin cunoscute despre istorie și cultura universala- nu promovează și nu se limitează la „Halloween”. Intentia/scopul site-ului http://legijurisprudenta.com/ este de a oferi informații din toate domeniile de interes pentru cititori, ceea ce include și a face cunoscute toate sărbătorile/evenimentele la care românii adera/le împrumuta și/sau au plăcerea să le celebreze sau curiozitatea să le cunoască. Mulți cititori ne-au solicitat date despre Halloween, sens în care am considerat că nu-i poate nimeni priva de bucuria de a cunoaște și participa astfel indirect la aceasta sărbătoare, mai ales ca este o mare bucurie pentru copii.
   …să luăm doar partea de ”poveste” și să alegem să nu ne pierdem, ci doar să fim informați…

 7. Avocat Florentina Ilisei spune

  Articolul, celor ce au disponibilitatea de a-l citi, oferă informații interesante și mai puțin cunoscute despre istorie și cultura universala- nu promovează și nu se limitează la „Halloween”. Intentia/scopul site-ului http://legijurisprudenta.com/ este de a oferi informații din toate domeniile de interes pentru cititori, ceea ce include și a face cunoscute toate sărbătorile/evenimentele la care românii adera/le împrumuta și/sau au plăcerea să le celebreze sau curiozitatea să le cunoască. Mulți cititori ne-au solicitat date despre Halloween, sens în care am considerat că nu-i poate nimeni priva de bucuria de a cunoaște și participa astfel indirect la aceasta sărbătoare, mai ales ca este o mare bucurie pentru copii.
  …să luăm doar partea de ”poveste” și să alegem să nu ne pierdem, ci doar să fim informați…

 8. Liliana Diaconu spune

  Noi luam tot ce e rău de la alții!

 9. Anisoara Zoltan spune

  Nu ne caracterizeaza aceasta sarbatoare. 😭😭😭

 10. Niculae Enache spune

  Noi avem sărbători tradiționale creștine,pe care ar fi bine v să le popularizati.

  1. Avocat Florentina Ilisei spune

   Articolul, celor ce au disponibilitatea de a-l citi, oferă informații interesante și mai puțin cunoscute despre istorie și cultura universala- nu promovează și nu se limitează la „Halloween”…
   Site – ul nostru a publicat articole despre toate evenimentele religioase crestine! http://legijurisprudenta.com/category/istorie-religie-mit-in-constiinta-romaneasca/

 11. Sorina Mihai spune

  Nașterea si Învierea Domnului trebuiesc promovate nu „Sărbători păgâne cu ritual satanic „am învățat noi romani popor fain sa primim orice val străin de tot gelu de „sărbători” fără a le cunoaște măcar însemnătatea!

  1. Avocat Florentina Ilisei spune

   Articolul, celor ce au disponibilitatea de a-l citi, oferă informații interesante și mai puțin cunoscute despre istorie și cultura universala- nu promovează și nu se limitează la „Halloween”…
   Site – ul nostru a publicat si promovează articole despre toate evenimentele religioase crestine! http://legijurisprudenta.com/category/istorie-religie-mit-in-constiinta-romaneasca/

 12. Viorica Petcu spune

  Nu sunt de acord..cu publicitatea acestei Sărbători Păgâne..

 13. Emilia Sandu spune

  Dar nu vå cere nimeni să fiți sau nu de acord! Este o informație, un articol! Dacã nu-i înțelegeți semnificația, treceți mai departe. Nu vă cere nimeni, nici măcar părerea!

 14. Mariana Raneti spune

  articolul cuprinde informatii eronate! Se spune in articol ca este vorba despre sarbatoarea crestina a Tuturor Sfintilor! FALS!!! Ar trebui precizat despre care „crestini” este vorba!! In calendarul ORTODOX, duminica Tuturor Sfintilor a fost anul acesta in 26 iunie! Deci despre care „crestini” si despre care „sfinti” vorbim?!? Wikipedia – „În bisericile occidentale, cea Romano-Catolică, cea Anglicană, cele protestante, sărbătoarea se ține în ziua de 1 noiembrie[2] din calendarul gregorian.”; „În bisericile orientale, anume cele ortodoxe și cele greco-catolice, prima duminică după Rusalii este Duminica Tuturor Sfinților…” Deci ce legatura au românii cu sarbatorile din „bisericile occidentale”?!?

 15. Cocan Carmen spune

  What for in România?

 16. Georgeta Fiordan spune

  Era traditie. Azi este afacere.

 17. Geta Olaru spune

  O sarbatoare imprmutata care ii imbogateste pe unii

 18. Doru Doru spune

  Dar jegosi de americani ce sarbatori rominesti.au cum le facem.noi pe ale lor ..

 19. Cezar Barcan spune

  Romanul imprumuta tot ce-i mai prost de la alte popoare,,,de vina este mass-media care face publicitate pozitiva,,

  1. Daniela Catana spune

   Corect!

 20. Adina Maria spune

  a trecut si ‘pisica’ n a murit :(, probabil tresa mor eu de foame?!

 21. Mircea Vac spune

  Din păcate toate samavolniciile si măgăriile le luati de la americani…toate manifestările Anticristice sunt la mare rang acum si la noi. Deci nu fac aceste afirmatii din răutate dar tot ceea ce tine de depravare si homosexualitate sunt primordiale si la noi….tot ce tine de dezumanizare si îndrăcire asa cum se prevede si-n Sinodsul tâlhăresc de la Creta de la greci….tineretul să fie scos din apanajul parental si să fie orientat să nu se mai manifeste spre căsătorie legitimă între bărbat si femeie…să trăiască într-o prostitutie liberalizată si părintii să nu mai aibă nici un drept în educatia tinerilor pentru că încalcă principiile drepturilor omului. Vai de tine tară ce-ai ajuns…

  1. Avocat Florentina Ilisei spune

   Ma așteptam ca dvs. sa aveți alta deschidere și sa nu puneți atâta patima in ceva ce nu a avut nici intenția și nici nu a urmărit sa promoveze ceva negativ – cu atât mai mult cu cât nici materialul nu conține decât partea de poveste, istorie și cultura universala – ma refer la ambele articole postate, care indirect ating tema Halloweenului -tocmai in încercarea de a le duce intr-o zona de cultura și lumina – nu in zona întunecată in care sunt așezate de persoanele care nu sunt informate corect.

 22. Mircea Vac spune

  Cu toată dragostea si fără supărare dar tematica ,,Hallowenului,, nu duce nicidecum spre cultură si nici spre lumină căci această mascaradă a copilăriei este luată cu asalt de către tineri – o motivatie ca să mai scape de sub apanajul părintilor pentru o oază de libertinism si de degustare a plăcerilor sodomice după câteva tigări fumate cu droguri si câteva guri de alcool, si asta în miezul noptii si nu la lumină…ori la ce fel de lumină faceti dumneavoastră referire…? Ori a te masca si ati pune coarne sau a te travesti în vrăjitoare sau orice fel de lighioană duce la ce…? la încălcarea crezului credintei din sufletele tinerilor…este un lucru bun…? Străinii si cu preponderentă Vestul nu doreste să ne păstrăm credinta si nici integritatea intelectului…ei vor cu orice pret subminarea inteligentei vlăstarilor nostrii tineri. Ori ce motivatie credeti că ar fi alta…? dacă la nivelul claselor a IV-a s-a introdus în programele scolare,,ore de sexologie,,- care să fie predate de către patroanele de la casele de tolerantă…si să se scoată din programe orele de istorie,limbă română si altele…aceste lucruri le considerati de bun augur…? nu cumva duc copii la îndobitocire ca să fie mai usor de manevrat si manipulat…fiecare face si gândeste în felul lui,dar de la dumneavoastră mă asteptam la mai mult…

  1. Avocat Florentina Ilisei spune

   Va înțeleg punctul de vedere și aveți dreptate pe aspectele indicate de dvs., însă articolele, dacă ar fi citite, s-ar observa simplu ca sunt intr-o zona a informație și decentei. Unele lucruri nu pot fi evitate, pentru ca fac parte din realitatea in care trăim, tot ce putem face este sa ne ținem departe de „depravarea” semnalata de dvs., printr-o informație corecta și chiar sa încercam sa punem peste – ceva util și frumos, diminuând astfel efectul a ceea ce se manifesta negativ in societate. Tăcerea nu este întotdeauna o soluție…și nici sa respingem sau sa încercam sa înțelegem măcar o intenție buna!

 23. Mircea Vac spune

  Eu n-a invocat reaua intentie a dumneavoastră – sper că nu mă întelegeti gresit…dar toată lumea precum afirmati la toate câte cele rele se întâmplă pe la noi – se face că nu observă si se adună cochilie si nu ia nimeni atitudine,iar în acest caz am căzut eu să dau explicatii domnisoară avocat cu tot respectul ce-l am fată de dumneavoastră. Cultura nu presupune să renunti la lucrurile ce tin de suflet si educatie si la principiile bunei cresteri,ca să ne-mbogătim cu ce…? cu nevolnicia si lăturile scurse de la drogatii altor neamuri…? nu avem si noi turbatii nostrii pe care cu greu se luptă cei abilitati să-i tină-n frâu…?Nu trebuie să mă aprobati la cele afirmate dar să nu credeti că întotdeauna sunteti judecătorul suprem si aveti ultimul cuvânt de spus…eu vă accept oricum…chiar si atuncă când timpul nu-mi permite să răspund,,promto,,- si în deziluzia acceptului închideti o usă…

  1. Avocat Florentina Ilisei spune

   Nu trebuie sa va explicați in niciun fel, v-am înțeles punctul de vedere de la început, mai exact -observ ca nu ne contrazicem cu nimic …nu tin sa am ultimul cuvânt, in niciun caz aici, unde scopul este de a transmite o informație și nu de a impune ceva anume. In formularea răspunsului, de fiecare data ma raportez la modul general – având in vedere ca acest dialog este public. Relaxați-va și zâmbiți mai mult! Numai bine!

 24. Ioana Muntean spune

  Citesc cu mare placere si interes postările dv. Sa aveți o zi frumoasa.

 25. Florin Partnoi spune
 26. Mariana Soponaru spune
 27. Florescu Angelica spune

  De asta nu dorm deloc. 😃😍😄

  1. Florescu Angelica spune

   Da da nu din alte motive 😃😍😄

Lasă un răspuns