Ghimbirul. Descoperiti proprietatile sale terapeutice!

0

Ghimbirul (Zingeber officinalis)

Rădăcina cărnoasă pe care o folosim la gătit este un rizom comestibil al unei plante sensibile perene care este nativă în sud-estul Asiei.

Părți folosite: Rădăcina.

Efecte:

  • pentru a elimina greata,
  • ameliorează durerile de cap si artrita,
  • are efect antiinflamator,
  • este un stimulent la nivelul sistemului circulator,
  • este expectorant, antispasmodic, antiseptic, diaforetic,
  • protejează împotriva formării de cheaguri de sânge, vasodilatator la periferii,
  • previne voma,
  • reduce gazele antioxidant.

Intrebuințări:

  Rădăcinile de ghimbir elimină starea de greata si răul de dimineață, prevenind astfel voma. Luati 1/4 până la 1/2 lingurite (1 pana la 2 ml) ghimbir măcinat in apa, o dată la 3-4 ore, pentru a elimina starea de greață sau răul masina. Este o plantă care curăță are si efecte de încălzire. Ghimbirul se foloseste pentru a stimula fluxul sanguin din sistemul digestiv si pentru a creste absorbtia de substante nutritive. De asemenea, stimuleaza actiunea vezicii biliare, in timp ce protejează ficatul impotriva toxinelor si previne aparitia ulcerului.

  Studiile au demonstrat că ajuta in cazul durerilor si umflăturilor cauzate de artrita fără a avea efecte adverse. In plus, ghimbirul de foloseste in caz de flatulentă probleme circulatorii, impotentă, dar si pentru a preveni starea de rău în urma chimioterapiei.

Atentie: Ghimbirul poate irita mucoasa intestinală; de aceea trebuie sa il consumati in timpul meselor sau după mese. Ghimbirul este contraindicat in cazul bolilor de ficat

Disponibilitate: Rădăcina proaspătă de ghimbir si pudra de ghimbir uscat este disponibilă în supermarketuri, in magazinele cu specific indian sau asiatic, dar si în magazinele naturiste.

Uz culinar: Rădăcina proaspătă de ghimbir este iute si pătrunzătoare cu o usoară tentă dulce, citrică. Pudra de ghimbir uscat are un gust mult mai puternic si mai amar. Atât ghimbirul uscat, cat si cel proaspăt au proprietăți terapeutice; prin urmare, folositi ghimbir proaspăt sau uscat atunci când gătiți, ca tonic general (echilibrează nivelul de hormoni), dar si pentru a scăpa de raceala si gripă. Folositi ghimbir proaspăt sau uscat zilnic în mâncare daca dumneavoastră sau cineva din familie suferă de migrene, dacă prezintă stări gripale, dacă sunteti diagnosticat cu artrită reumatoida, dacă suferiti de încheieturi rigide sau dacă doriti să  slabiti.

   Având un gust proaspăt si usor iute, ghimbirul proaspăt merge  bine cu majoritatea fructelor si cu multe legume. Adaugati felii de ghimbir proaspat la otet, ulei sau supe. Folositi ghimbir tăiat Julien in legumele trase la tigaie sau in felurile de mancare pe baza de legume. Tăiați sau dati pe răzătoare ghimbir si adăugati la dressinguri de salate, marinate, sosuri asiatice si creme de intins pe paine. Ghimbirul scoate în evidentă aroma tuturor felurilor principale de mâncare, prăjiturilor, conservelor dar si castraveciorilor murati. Folositi suc de ghimbir pentru a aroma dressingurile de salata, marinate sau sosurile. De asemenea, folositi ghimbir zaharisit in salatelee de fructe, deserturi, dressinguri de salate si sosuri. Curățați de coajă si tăiati ghimbir proaspăt si puneti-l la uscat, pentru a-l putea amesteca cu alte plante pentru ceaiuri.

Cum se depozitează rădăcina proaspătă de ghimbir:

  Dacă il depozitați într-un loc uscat si răcoros, ghimbirul proaspăt se păstrează numai câteva zile. Inveliti rădăcina proaspătă într-un servetel de hârtie si puneti-l într-o pungă de plastic care să stea deschisă; astfel, il puteți păstra mai multe săptămâni în frigider. De asemenea, il puteti închide într-o pungă de plastic si îl puteti pune la congelat. Dacă luati ghimbir si îl curățați, îl feliați si îl puneți într-un borcan pentru gem adăugând vodcă, îi strângeti capacul si tineti borcanul la frigider, va avea termen de valabilitate nedeterminat.

  Folositi ghimbir zaharisit sau conservat în aceleasi cazuri în care este nevoie de ghimbir proaspăt, în special la deserturi si băuturi. Ghimbirul zaharisit se păstrează un an sau mai mult si se poate folosi usor la gătit. Dacă aveți frunze de ghimbir, le puteti folosi pentru a decora farfurii sau pentru a servi diverse mini sandvisuri (finger food) sau hors doeuvres. Dacă aveți flori proaspete, folositi-le pentru salate sau ca decoratiuni comestibile. Ghimbirul uscat măcinat sau pudra de ghimbir măcinat se foloseste la gătit exact ca si cum ati folosi ghimbir proaspăt.

Lasă un răspuns