DRAGOBETELE – simbolul dragostei autohtone

20


DRAGOBETELE

Simbolul  Dragostei Autohtone

 

            Conform zicalei din vechime, „Azi e Dragobetele, se saruta fetele!”, în fiecare an, pe 24 februarie, românii de pretutindeni sarbatoresc Dragobetele.


   In mitologia romaneasca, Dragobete era zeul tineretii, al veseliei dar si al iubirii.

dragobetele-1-600x416

            Aceasta sarbatoare este puternic inradacinata in cultura româna. Dragobetele este un personaj transmis din generatie în generatie de la vechii daci, transformat mai apoi într-un protector al tinerilor și patron al iubirii.

           Conform unor legende populare, Dragobetele este chiar fiul babei Dochia, un tanar chipes si iubaret care obisnuia sa seduca toate femeile care ii ieseau in cale. Totusi, in zilele noastre, Dragobetele reprezinta pentru romani simbolul suprem al dragostei autohtone.

 • Celebrarea Dragobetelui se bucura de o simbolistica aparte, extrem de bogata si interesanta. Acesta reprezinta atat inceputul, cat si sfarsitul, inceperea unui nou anotimp, moment in care natura incepe sa prinda viata, dar si sfarsitul desfraurilor lumesti deoarece incepe Postul Sfant al Pastelui.

dragobete

 • In vremurile de demult si in unele zone chiar si in prezent, de Dragobete tinerii imbracati in faine frumoase obisnuiau sa se adune in paduri si sa culeaga buchete cu primele flori ale primaverii. Culesul floilor se facea cu voie buna dar si cu cantece si un fel de joc numit zburatorit.

           De asemenea, conform traditiei, in aceasta zi barbatii trebuie sa fie in relatii cordiale cu toate femeile. In aceasta zi barbatilor nu le era permis sa necajeasca femeile sau sa se certe cu ele. In caz contrar acestia ar fi avut parte de o primavara plina de ghinion si un an greu. Pentru ca iubirea dintr-un cuplu sa ramana vie de-a lungul anului, tinerii trebuie neaparat sa se sarute in ziua de Dragobete.

dragobete-2-600x438

 • Tot in aceasta zi, lucrul capului, tesutul, cusutul si toate treburile grele de pe langa gospodarie nu sunt permise. Totusi, in aceasta zi este permisa curățenia deoarece se considera ca aceasta este aducatoare de prospetime si de spor.

 • In ziua de Dragobete atat flacaii, cat si tinerele nu au voie sa planga. Conform traditiei, persoanele care plang in aceasta zi vor avea parte de necazuri si suparari in lunile care vor urma.

 • In unele regiuni din tara, ajunul de Dragobete este tratat la fel ca si noaptea de Boboteaza. Tinerele care doresc sa isi afle ursitul isi pun sub perna busuioc sfintit, sperand ca Dragobetele le va ajuta sa-si gaseasca ursitul.

 • Credinta populara româneasca spune ca cei care participa la Dragobete vor fi feriti de boli tot anul.

  Asadar: dimineata, imbracati in cele mai bune haine, tinerii se intalneau in centrul satului sau in fata bisericii. Daca timpul era favorabil, porneau cantand in grupuri catre padure sau prin lunci in cautarea ghioceilor si a altor plante miraculoase(folosite pentru descantece de dragoste), daca vremea era urata se adunau la unii dintre ei acasa si se tineau de jocuri si de povesti.

 • De Dragobete se faceau logodne simbolice pentru anul urmator (uneori le urmau logodnele adevarate) sau fetele si baietii faceau frății de sânge. 

dragobete-4


dragobete-6-672x515

Cu drag,

Echipa comunitatea-spirituala.ro

20 Comentarii
 1. Natalia Silvia Ifrosa spune

  ♡

 2. Rusu Mariana spune
 3. Angela Adriana Szauka spune

  Frumos.Sa păstram tradițiile noastre si sa le transmitem mai departe

 4. Liliacul Gaby spune

  Cu dragoste….

 5. Bia Biuta spune
 6. Anna Prundeanu Munteanu spune
 7. Flower Adreamy spune
 8. Cristina Pisoi spune
 9. Suzana Forgiarini spune
 10. Ioan Mariana Soponaru spune

  Buna seara draga prietena virtuala mulțumesc pentru postare felicitări

 11. Ioan Mariana Soponaru spune
 12. Adrian Bran spune

  Nu vreau sa te supar Dar cred ca smbolul dragostei a ramas demult uitat in fata simbolului cardului cu multe zerouri

 13. Adrian Bran spune
 14. Sandu Alexandru spune
 15. Leontina Iacob spune
 16. Ghiulgehan Acburi spune
 17. Mariana Soponaru spune
 18. Săndică Moisă spune

  Codruţa se sărută tot cu Dragnea sau taie mielul cu preşedintele ????.

 19. Anonim spune
 20. Anonim spune

Lasă un răspuns