De ce ne dorim sa dormim mai mult iarna
De ce ne dorim sa dormim mai mult iarna
Condițiile meteorologice din perioada iernii ne afectează mai mult decât simpla rutina specifica acestei perioade. De fapt acestea perturba unele dintre procesele naturale ale corpului, ceea ce determina nevoie noastra de mai mult somn.
Problema reala este ca, în timp ce s-ar putea sa simtim nevoia de a dormi mai mult si chiar sa dormim mai mult în timpul iernii, de fapt sa fie mai greu sa obtinem un somn eficient si care sa ne recupereze fizic si psihic.
Dr. Raj Dasgupta, MD, membru al Academiei Americane de Medicina (AASM), ne ofera cateva indicii de ce iarna are o astfel de influență asupra ciclurilor noastre de somn.
I. MAI PUTINA LUMINA
Nu este doar o iluzie: in timp ce zilele încep să se scurteze, dorința noastră de a dormi creste. Lipsa de lumină naturală în timpul iernii suprimă eliberarea de melatonina – hormonul care transmite corpului tau ca este timpul să se odihneasca – si drept rezultat perturba ritmul circadian (ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale). În timpul lunilor calde ziua este mai lunga, iar spre sfarsitul zilei corpul produce mai mult melatonina pentru a semnala că este timpul să te pregătești de culcare, dar in timpul iernii ziua fiind mai scurta, acest proces începe mult mai devreme.
Doctorul Dasgupta mai subliniază faptul că, în timpul iernii ziua fiind oarecum mai intunecata, corpul nu suprima eliberarea de melatonina ca în alte perioade ale anului, iar corpul tau nu va putea face o distincție clară daca se afla in timpul zilei sau pe timp de noapte, ceea ce duce la o dorință crescută de a dormi și totodata la dificultatea de a avea un somn odihnitor. Mai mult decât atât, lipsa de lumină în timpul iernii poate duce la anumite tulburări psihice, cum ar fi tulburarea depresivă sezonieră. Dasgupta sugereaza sa profitam cat mai mult de ziele cu soare din timpul iernii si sa facem cat mai multe plimbări în timpul prânzului cand soarele este mai purenic.
II. PREA CALD SAU PREA FRIG
Cand frigul iernii se lasa, sa o spunem drept, cu totii visam la caldura patului. Ceea ce e problematic într-adevăr il reprezinta faptul ca mulți oameni încep să se joace cu termostatul provocand temperaturi prea joase sau ridicate care pot perturba procesul natural de dormit al corpului. „Ca regulă generală trebuie sa cunoasteti faptul ca: atunci cand ne culcam temperatura corpului scade, iar cand ne trezim temperatura creste”, spune Dasgupta. Daca va jucati prea mult cu temperatura casei acest proces poate fi perturbat.
Să nu mai vorbim de faptul ca aceste diferente de temperatura provoca o sensibilitate la raceala si gripa, ceea ce poate determina cu adevărat un somn oribil. Cea mai buna aparare este sa menținem temperatura constantă acasă și sistemul imunitar puternic prin o dieta sanatoasa si echilibrata.
III. O DIETA CONFORTABILA
Adevarat
Poate singurà tatea ?uneori vbð
Interesant , bine de Ètiut !
Buna………