De ce ne dorim sa dormim mai mult iarna

6

 De ce ne dorim sa dormim mai mult iarna

  Condițiile meteorologice din perioada iernii ne afectează mai mult decât simpla rutina specifica acestei perioade. De fapt acestea perturba unele dintre procesele naturale ale corpului, ceea ce determina nevoie noastra de mai mult somn.

   Problema reala este ca, în timp ce s-ar putea sa simtim nevoia de a dormi mai mult si chiar sa dormim mai mult în timpul iernii, de fapt sa fie mai greu sa obtinem un somn eficient si care sa ne recupereze fizic si psihic.

   Dr. Raj Dasgupta, MD, membru al Academiei Americane de Medicina (AASM), ne ofera cateva indicii de ce iarna are o astfel de influență asupra ciclurilor noastre de somn.

I. MAI PUTINA LUMINA

   Nu este doar o iluzie: in timp ce zilele încep să se scurteze, dorința noastră de a dormi creste. Lipsa de lumină naturală în timpul iernii suprimă eliberarea de melatonina – hormonul care transmite corpului tau ca este timpul să se odihneasca – si drept rezultat perturba ritmul circadian (ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale). În timpul lunilor calde ziua este mai lunga, iar spre sfarsitul zilei  corpul produce mai mult melatonina pentru a semnala că este timpul să te pregătești de culcare, dar in timpul iernii ziua fiind mai scurta, acest proces începe mult mai devreme.

  Doctorul Dasgupta mai subliniază faptul că, în timpul iernii ziua fiind oarecum mai intunecata, corpul nu suprima eliberarea de melatonina ca în alte perioade ale anului, iar corpul tau nu va putea face o distincție clară daca se afla in timpul zilei sau pe timp de noapte, ceea ce duce la o dorință crescută de a dormi și totodata la dificultatea de a avea un somn odihnitor. Mai mult decât atât, lipsa de lumină în timpul iernii poate duce la anumite tulburări psihice, cum ar fi tulburarea depresivă sezonieră. Dasgupta sugereaza sa profitam cat mai mult de ziele cu soare din timpul iernii si sa facem cat mai multe plimbări în timpul prânzului cand soarele este mai purenic.

II. PREA CALD SAU PREA FRIG

  Cand frigul iernii se lasa, sa o spunem drept, cu totii visam la caldura patului. Ceea ce  e problematic într-adevăr il reprezinta faptul ca mulți oameni încep să se joace cu termostatul provocand temperaturi prea joase sau ridicate care pot perturba procesul natural de dormit al corpului. „Ca regulă generală trebuie sa cunoasteti faptul ca: atunci cand ne culcam temperatura corpului scade, iar cand ne trezim temperatura creste”, spune Dasgupta. Daca va jucati prea mult cu temperatura casei acest proces poate fi perturbat.

  Să nu mai vorbim de faptul ca aceste diferente de temperatura provoca o sensibilitate la   raceala si gripa, ceea ce poate determina cu adevărat un somn oribil. Cea mai buna aparare este sa menținem temperatura constantă acasă și sistemul imunitar puternic prin o dieta sanatoasa si echilibrata.

III. O DIETA CONFORTABILA

    Cand afară vremea este îngrozitoare, nimic nu te face să te simți mai bine și confortabil decat un castron mare de carbohidrati – am dreptate? Problema este că, în timpul iernii avem tendinta de consuma mese mai grele, care pot perturba somnul afirma Dasgupta. „Mai ales daca mananci mese aproape de culcare, acestea va pot provoca experimenta unor treziri frecvente”, afirma acesta. Nu ar trebui sa fiti surprinsi de faptul ca mesele grele nu  doar că provoca arsuri la stomac, dar aduc si multe kilograme in plus. Creșterea în greutate poate produce apneea, o tulburare de somn caracterizata prin dificultati de respiratie in timpul somnului.
    Dr. Dasgupta constată că in această perioadă a anului, oamenii tind să aibă mai puțin motivația de a face exercitii fizice. Cu toate acestea, exercitiile fizice au in aceasta perioda de timp si mai multa importanta din cauza alegerilor in diete. Să nu mai vorbim, ca odată cu apropierea perioadelor de sarbatori si de vacanță creste si consumul de alcool, care poate perturba, de asemenea, buna functionare a corpului si, implicit, a unui somn odihnitor.
  IV. STRESUL
   Marea majoritate a oamenilor sufera pe parcursul anului destul de mult stres, dar sarbatorile pentru unii dintre noi pot fi chiar si mai dificile. Rudele mai putin placute care ne vin în vizita si, bineinteles, problemele financiare ne indeparteaza cu totul de notiunea de relaxare. Problema reala este aceea ca un nivel ridicat de stres duce fara indoiala la insomnie. De asemenea, multi dintre noi, care nu reusesc sa se odihneasca in timpul saptmanii, incearca sa recurepeze in week-end.
    Dr. Dasgupta recomanda pe cat posibil sa ne stabilim o ora de culcare si una de trezire, dacă dorim cu adevărat să ne simtitim odihniti și sa culegem beneficiiile unui somn odihnitor. De asemenea, ne sfatuieste sa nu ne schimbam radical programul de somn in timpul iernii sau sa nu incercam mereu sa recuperam lipsa de somn in week-end. Acest fapt poate genera probleme de sanatate. Daca doriti si mai multa motivație in acest sens va facem cunoscut ca: cercetarile demonstreaza faptul ca obtinerea unui somn odihnitor în fiecare săptămână creste major șansa unei vieti sanatoase. Asa ca fă un bine corpului tau și începe sa te odihesti cu adevarat!
De ce ne dorim sa dormim mai mult iarna
6 Comentarii
  1. Ioan Mariana Soponaru spune
  2. Florentina Trif spune

    Adevarat

  3. George Stanescu spune

    Poate singuràtatea ?uneori vb😜

  4. Ioan Mariana Soponaru spune

    Interesant , bine de știut !

  5. Ioan Mariana Soponaru spune
  6. Doru Sttoica spune

    Buna………

Lasă un răspuns