Coacăzul negru – cortizon natural, stimulator al imunităţii, drenor universal

3

 

     Coacăzul negru este o tufă, un arbust, care creşte spontan la margini de pădure, acolo unde are suficientă lumină. El este cultivat şi în grădini, având locul lui privilegiat în preajma gardurilor, unde alcătuieşte asociaţii dense, ca un fel de hotar natural.

 • Are fructele mici, negre şi parfumate, dar gustul lor nu este prea îmbietor. În schimb, calităţile terapeutice fac din coacăzul negru o minune a naturii.

 • El dezintoxică organismul, reglează activităţile hormonale, elimină anemia, stimulează creşterea şi consolidarea oaselor, ajută la regenerarea organismului şi prelungeşte viaţa. Studii medicale recente arata ca substantele continute de boabele de coacaz negru au un puternic efect ANTI CANCER .  

 • În medicina popoarelor nordice şi baltice, acest fruct, care se coace în semiumbra pădurilor şi a poienilor, este considerat un adevărat panaceu. Mirosul său puternic, culoarea închisă a sucului său şi vitalitatea sa extraordinară i-au inspirat pe primii vindecători populari, care au considerat această plantă drept magică.

   Preparate din coacăze


Sucul de coacăze negre.

 •    Un vechi proverb german spune despre acest suc că este sănătos ca sângele de urs. Lesne de preparat, el n-ar trebui să lipsească din nici o vin-de-coacaze-negrecasă.

 • Sucul de coacăze negre se administrează intern, înainte de masă cu un sfert de oră, pe stomacul gol – 6-12 linguri la adulţi şi 5-10 linguriţe la copii, eventual cu adaos de miere.

  Coacăzele negre uscate.

 • Coacazele negre se desprind de pe ciorchine şi se spală foarte bine, se zdrobesc cu o furculiţă până devin ca o pastă, care se pune apoi într-un tifon curat şi se stoarce cu mâna. Se va obţine un suc negru, cu miros puternic şi efecte terapeutice excepţionale; restul de fruct care rămâne după stoarcere poate fi folosit la dulceaţă, prăjituri ori îngheţată.

 • Indicat este ca fructele să se expună pe bucăţi de hârtie, direct la soare, până se deshidratează complet şi devin zbârcite asemeni stafidelor. Din aceste coacăze negre uscate se prepară prin măcinare cu râşniţa electrică de cafea o pudră cu efecte vitaminizante extraordinare, care se foloseşte – aşa cum vom vedea – într-o multitudine de boli.

  Siropul de coacăze negre.

 • Se culeg ciorchini de coacăz negru şi se pun la uscat, foarte răsfiraţi, într-un loc bine ventilat şi cu foarte multă căldură (altfel fructele se strică).

 • Este, după părerea părintelui medicinei naturiste, preotul Sebastian Kneipp, un elixir de sănătate pentru gât şi căile respiratorii superioare. Fructele de coacăz se spală foarte bine (fără însă a le zdrobi prea tare) şi se pun într-un borcan între straturi de miere – un strat de fructe de jumătate de deget grosime se acoperă cu un strat de miere de un deget grosime. Se lasă vreme de două luni, după care se filtrează prin tifon sau se consumă ca atare. Acest preparat va fi gata chiar în mijlocul toamnei, fiind un extraordinar mijloc de protecţie împotriva guturaiurilor, bronşitelor şi puseelor reumatice, specifice acestei perioade.

  Câteva recomandări terapeutice

 • Oboseală cronică, suprasolicitare intelectuală. Dacă în această vară nu v-aţi putut încă permite o vacanţă şi căutaţi un mijloc regenerant rapid, coacaz-negru-2atunci cu siguranţă că sucul de coacăze negre vă va ajuta foarte mult.

  • Beţi câte 1-2 pahare pe zi, în reprize (în cazul când nu vă împăcaţi cu gustul său), vreme de măcar o săptămână.

  • Pentru cei care fac eforturi intelectuale mari este recomandat în mod special siropul de coacăze negre, din care se iau 1-2 linguriţe, atunci când apar stările specifice de ameţeală, somnolenţă, incapacitate de concentrare.

     

 • Dureri de gât, tuse, răguşeală, amigdalită. Siropul de coacăze negre are dublu efect: pe de o parte, acţionează direct asupra agenţilor microbieni, distrugându-i şi „reparând” ţesuturile (epiteliile) lezate, iar pe de altă parte, măreşte pe termen lung imunitatea locală, împiedicând îmbolnăvirea ulterioară. Se iau până la 8 linguriţe de sirop pe zi, fără apă, înghiţind extrem de lent, aşa încât planta să poată acţiona la nivelul zonei afectate.

 • Gută, reumatism. Se recomandă cura depurativă cu suc de coacăze negre. Se bea dimineaţa 1/2 – 1 pahar, iar seara aceeaşi cantitate, înainte de a mânca.

  • Coacăzele negre, în special sucul lor, sunt un excelent depurativ, îndepărtând multe din reziduurile toxice din organism.

     

 • Bronşită, pneumonie, tuberculoză pulmonară. Sucul de coacăze negre dă rezultate extraordinare în această categorie de afecţiuni. Se pare că secretul său este acţiunea imunostimulentă deosebit de eficientă, la care se adaugă şi efectele vitaminizante şi remineralizante de excepţie.coacaz-negru-3

  • Se iau câte 3-4 linguri, de cinci până la şase ori pe zi, în cure cât mai lungi cu putinţă. Dacă nu mai avem fructe proaspete din care să preparăm acest suc, putem continua cura cu pulbere de fructe uscate sau cu sirop de coacăze negre.

 • Aceste fructe sunt foarte indicate in cazuri de oboseala cronica sau suprasolicitare intelectuala. In acest scop, este bine sa beti cate 1-2 pahare pe zi, in reprize, daca nu va impacati cu gustul sau, timp de macar o saptamana.

 • Daca faceti eforturi intelectuale mari este recomandat in mod special siropul de coacaze negre, din care se iau 1-2 lingurite, atunci cand apar starile specifice de ameteala, somnolenta, incapacitate de concentrare. 

 • Trebuie sa mai stiti ca siropul de coacaze negre actioneaza direct asupra agentilor microbieni, distrugandu-i si “reparand” tesuturile lezate, iar pe de alta parte, mareste pe termen lung imunitatea locala, impiedicand imbolnavirea ulterioara.

 • In acest sens, se vor lua pana la 8 lingurite de sirop pe zi, fara apa, inghitind extrem de lent, asa incat planta sa poata actiona la nivelul zonei afectate.

          Utilizări externe 

 • Afte, boli ale gingiei (gingivită, paradontoză). O lingură de coacăze negre uscate se fierbe cinci minute într-o jumătate de cană de apă, la foc mediu, după care se filtrează. Cu acest decoct se fac clătiri ale gurii de 3-4 ori pe zi. Se coacaz-negru-1recomandă mestecări îndelungate ale pulberii obţinute din fructele uscate.
 • Răguşeală, faringită, amigdalită, tuse. Se face gargară cu decoctul de coacăze negre uscate, obţinut după metoda de mai sus. Starea de usturime şi iritaţie locală va dispărea rapid, ţesuturile refăcându-se într-un ritm mult accelerat.
 • Înţepături de viespe, albină, tăuni etc. Se freacă imediat locul afectat cu câteva fructe de coacăz negru. Senzaţia de durere sau mâncărime, precum şi tumefierea, dispar repede.

Coacăzele negre vă feresc de accidente vasculare

 • După culoarea fructelor, se deosebesc soiuri de coacăze albe, roşii şi negre.
 • Acestea se recoltează în luna iulie, primele ajungând la maturitate cele negre, cu aproximativ şapte-zece zile înaintea celor roşii şi albe. Ele sunt singurele care îşi intensifică însă culoarea în următoarele două-trei zile după recoltare, ceea ce constituie un avantaj la valorificarea lor.
 • De asemenea, coacăzele negre au cele mai multe proprietăţi, conţinând elemente minerale alcalinizante precum fosforul, manganul, magneziul, calciul, dar şi multă vitamina C, având efect antianemic.

    Produsele din fructe păstrează vitamina C

 • Coacăzele conţin apă (78,5%-87,7%), zaharuri (4,1%-8,8%), acizi (1%-3,6%, reprezentanţi în principal prin acid malic, acid citric şi acid tartic), tanin (0,26%-0,51%), substanţe proteice (0,94%-1,74%), celuloză (1,43%-4,57%), săruri minerale (0,3%-0,8%), provitamina A, vitaminele B1, B2, B6, acid pantotenic, vitamina C, vitamina P, vitamina PP şi antocian. Coacăzele negre se numără între fructele cele mai bogate în vitaminele C şi P.
 • Coacăzele menţin vitamina C în stare stabilă şi în formă activă biologic, deoarece nu conţin o enzimă care inactivează vitamina C, transformând-o în acid dehidroascorbic (forma inactivă). Acest acid lipseşte din coacăze. De aceea, ele sunt o sursă excelentă de vitamina C, păstrându-se până la 80%-100% din ea în produsele obţinute din aceste fructe.

   Sucul „pansează” gastritele cronice hiperacide

 • Coacăzele negre se folosesc pentru vin, sirop sau peltea.

  Ele sunt foarte bogate în mangan (0,13 mg la 100 g), element chimic care reglează activitatea unor hormoni, îndeosebi a celor sexuali), participă la coacaz-negru13formarea sângelui şi a laptelui şi stimulează activitatea sistemului nervos central.

  • Coacăzele sunt, de asemenea, bogate în magneziu, precum şi în fier (0,9 mg la 100 g), care le imprimă acţiune antianemică. Antocianii din coacăzele negre sporesc acuitatea vizuală.

 • Datorită substanţelor pectice, taninurilor şi sărurilor de potasiu, sucul de coacăze negre are acţiune antiinflamatorie, stimulează secreţia sucului gastric, reduce procesele de putrefacţie şi măreşte diureza, fapt pentru care se foloseşte în tratarea colitelor cronice, gastritelor cronice hiperacide, a stomatitelor, a proceselor inflamatorii ale ficatului, a calculozei biliare, a insuficienţelor cardio-respiratorii, a aterosclerozei, a unor boli reumatice care însoţesc insuficienţa cardiacă, precum şi pentru prevenirea accidentelor vasculare. Efectul remineralizant şi tonic al coacăzelor negre se datorează bogăţiei în vitamina C şi în elemente minerale alcalinizante: fosfor, magneziu şi calciu.

   Siropul, indicat în stări febrile

 • Având proprietăţi antianginoase şi febrifuge, coacăzele negre se folosesc în tratarea amigdalitei cronice. Consumul lor mai este indicat în hidropizie şi coacaz-negru-3scorbut.

 • Siropul de coacăze, diluat eventual cu apă, este foarte răcoritor în stări febrile infecţioase, în cazuri de rujeolă (pojar), scarlatină, inflamaţii urinare şi febre bilioase.

 • Siropul pectoral se prepară din 250 g coacăze la 1 litru de apă, care se fierb până scad la jumătate; apoi se adaugă o cantitate egală de zahăr şi se fierb din nou, până scade la jumătate. Se ia câte o linguriţă, la două ore, în caz de tuse, anghine sau laringite.

   

Util în prostatită, psoriazis şi infecţii urinare: maceratul din frunze

 • Decoctul din coacăze negre este foarte bogat în vitamina C. Se foloseşte contra arteritei şi aterosclerozei.

  Infuzia din frunze de coacăz negru 2%-3% are acţiune calmantă, hipotensivă şi diuretică. Se foloseşte în urticarie, hipertensiune arterială, alcoolism, periartrită scapulo-humerală şi chiar în tratarea înţepăturilor de insecte. Se prepară dintr-o lingură cu frunze uscate la 200 ml apă rece. Se fierb cinci minute, apoi lichidul se strecoară. Se beau câte 100 ml de două ori pe zi (dimineaţa şi seara).

 • Maceratul glicerinat din frunze de coacăz negru este indicat în prostatită, psoriazis şi infecţii urinare. Se obţine prin macerarea la rece a 100 g frunze la un litru de apă care conţine 10% glicerină. Se beau două-trei căni pe zi.

 • Tinctura din muguri de coacăz negru se foloseşte în tratamentul infecţiei urinare, al episcleritei, urticariei, psoriazisului, rinitei, rinosinuzitei alergice şi impotenţei. Se prepară din 20% muguri uscaţi în 100 ml alcool etilic 60%, prin macerare timp de opt-zece zile. Se iau de trei ori pe zi câte 50 de picături în puţină apă.

    Soiurile albe şi roşii au efect depurativ

 •       Coacăzele albe şi roşii, având un aport echilibrat între zahăr şi aciditate, se pot consuma în stare proaspătă, sub formă de suc pur sau de suc diluat cu apă (100-500 ml pe zi), precum şi ca jeleu. Ele au efect remineralizant, laxativ, diuretic, depurativ şi hemostatic.coacaz-negru
 • Ele sunt un decongestionant hepatic. Se recomandă în cazuri de inapetenţă, demineralizare, dispepsii (insuficienţa sucului gastric), inflamaţii digestive şi urinare, litiază urinară, insuficienţă hepatică, icter, artrism, reumatism, gută, constipaţie şi afecţiuni febrile.

Toamna, pentru a mari imunitatea, se face o cura de o luna de zile cu pulbere de fructe uscate!

    Pentru tratarea unor tulburari de circulatie, fructele uscate ale coacazului consumate sub forma de pulbere, obtinuta prin macinare cu rasnita electrica de cafea – 2 lingurite de doua ori pe zi -, are efecte exceptionale asupra circulatiei coacaz-negru-9periferice.

 • Cei care au extremitatile reci, chiar si in anotimpul cald, ar trebui sa incerce o cura de 5-6 saptamani cu acest remediu. Expertii sunt de parere ca aceeasi cura este indicata persoanelor carora li se umfla picioarele la caldura, care au fragilitate capilara si se invinetesc foarte usor.
 • In caz de hepatita virala sau gripa, in timpul verii, se poate face o cura de suc – 6 linguri, inainte cu 10 minute de fiecare masa. In hepatita si afectiunile splinei, acest suc nu numai ca mareste foarte mult imunitatea, ci si ajuta la decongestionarea acestor organe.

     Pe parcursul anotimpului rece, pentru a mari imunitatea, se face o cura, de o luna minimum, cu pulbere de fructe uscate – se iau 4 lingurite pe zi, pe stomacul gol. Specialistii mai spun ca sucul de coacaze negre are efecte cu adevarat magice in combaterea tuturor tipurilor de anemie. Pentru asta, va trebui ca sa consumati in fiecare zi cate 12 linguri de suc la adulti si 10-15 lingurite la copii, pe stomacul gol, in cure de minimum o luna.

 • In perioada anotimpului rece, se vor consuma fructele uscate, respectiv cate 4-6 lingurite de pulbere, obtinuta prin macinarea cu rasnita electrica de cafea, pe zi.

Extractul gemoterapic din muguri de coacăz negru (Ribes nigrum MG=D1) are organotropism/afinitate pe suprarenală, mucoase, aparat osteoarticular, căi genito-urinare şi aparat respirator.

 
Acţiune farmacologică: Este un cortison-like, stimulând secreţia hormonilor coacaz-negru-12antiinflamatori, stimulator al imunităţii, drenor universal.

 • Extractul determină creşterea nivelului corticosteroizilor, activatori ai răspunsului endogen în procesele inflamatorii (acţiune ‘cortison-like’ comportându-se ca un cortizon natural, fără a avea însă toxicitatea cortizonului).

 • S-a constatat experimental că:

  – activează şi stimulează 11-oxi-steroizii;

  – inhibă procesele enzimatice implicate în sinteza prostanoizilor, inhibând astfel procesele inflamatorii;

  – acţionează asupra granulocitelor eozinofile, reducând eozinofilia;

  – reduce valorile VSH;

  – previne sinteza şi eliberarea de histamină;

  – împiedică scăderea nivelului adrenalinei;

  – are acţiune antioxidantă puternică;

 • Efectul antiinflamator a fost demonstrat şi prin o serie de teste specifice: testul de rezistenţă la frig, testul edemului plantar la formol, testul cu introducerea unui corp străin subcutanat; testul edemului indus cu carrageen.

  Indicaţii terapeutice:

 • sindroame alergice acute, astm bronşic de tip alergic şi bronşite alergice, oculorinite alergice, urticarie alergică, dermatite şi dermatoze, eczemă atopică, sindroame inflamatorii la nivel local şi general, în special la nivelul mucoaselor (aparatului respirator, digestiv şi urinar) şi în toate cazurile de VSH crescut, asocieri în reumatism, artrite, artroze, fibrom uterin, chist ovarian, prostatite şi adenom de prostată, cefalee vasomotorie, astenie psiho-fizică în perioada de convalescenţă.

  Mod de administrare:

 • Câte 50 de picături, în puţină apă, de 2-3 ori pe zi; 75 de picături, în puţină apă, o dată pe zi în asocieri. În sindroame alergice, la copii cu vârste cuprinse între 2 şi 7 ani, doza recomandată este de câte 25 de picături, în puţină apă, de 2-3 ori pe zi.

  Asocieri:

  – în rinite şi rinofaringite recidivante, cu Extract din muguri de Brad şi Extract din mlădiţe de Măceş;

  – în sinuzite, cu Extract din muguri de Arin negru şi Extract din muguri de Carpen;

  – în emfizem pulmonar, cu Extract din muguri de Alun;

  – în eritem solar, alergie solară, gastrite, cu Extract din muguri de Smochin;

  – în bronşite cronice complicate, cu Extract din muguri de Carpen, cu Extract din muguri de Călin şi cu Extract din muguri de Nuc;

  – în bronşite alergice şi astm bronşic, cu Extract din muguri de Călin;

  – în maladia Dupuytren, cu Extract din mlădiţe de Viţă de vie sălbatică;

  – în pancreatită cronică, cu Extract din muguri de Nuc;

  – în toate formele de reumatism inflamator, cu Extract din mlădiţe de Viţă de vie sălbatică, Extract din muguri de Jneapăn şi Extract din muguri de Viţă de vie;

  – în prostatite cronice, cu Extract din mlădiţe de Sequoia, cu Extract din muguri de Stejar şi Extract din muguri de Mesteacăn pufos;

  – în adenom de prostată, cu Extract din mlădiţe de Sequoia;

  – în chist ovarian şi fibrom uterin, cu Extract din mlădiţe de Zmeur;

  – în atrofia nervului optic, cu Extract din muguri de Arţar.  Pont!       Contra înţepăturilor de insecte se poate freca locul dureros cu frunze de coacăz strivite.

   De reţinut!    Deoarece au conţinut redus în zaharuri, coacăzele pot fi consumate şi de diabetici.coacaz-negru-7

  Sfat!    Infuzia din muguri de coacăz negru (o lingură cu muguri la o cană cu apă clocotită) are acţiune antialergică şi este indicată în rinite, rinosinuzite alergice şi conjunctivită – se beau una-două căni pe zi.

3 Comentarii
 1. Ioan Pop spune

  Indicate în diabet, cu un conţinut ridicat de fructoza

 2. Ioan David spune

  Folosesc des ceai de frunze

 3. […] o pozitie de frunte in privinta  continutului de antioinxidanti, inaintea capsunilor, a zmeurel, a coacăzelor negre si chiar a ceaiului verde. Conform unor studii recente, ar depăși chiar si goji, fruct a cărui […]

Lasă un răspuns