Cele patru legaminte sau o cale catre bucuria de a trai

20

PRIMUL LEGAMANT

Fii impecabil in tot ceea ce spui

  De ce pornim de la cuvinte? Cuvantul este puterea prin care noi cream. Cuvantul este darul care vine direct de la Dumnezeu. In Evanghelia dupa Ioan din Biblie se spune, referitor la crearea universului: “La inceput a fost cuvantul si cuvantul era la Dumnezeu, si Dumnezeu era cuvantul”. Prin cuvant, noi ne exprimam puterea creatoare. Prin cuvant putem manifesta totul. Indiferent de limba pe care o vorbim, intentia noastra se manifesta prin cuvant. Tot ceea ce visam, tot ceea ce simtim si ceea ce suntem cu adevarat – toate acestea se manifesta doar prin puterea cuvantului.

  Cuvantul nu este doar un sunet sau un simbol scris. Cuvantul este o forta; este puterea care o avem de a ne exprima si de a comunica, de a gandi si de a crea evenimentele din viata noastra. Singur omul poate vorbi. Ce alt animal de pe planeta poate vorbi? Cuvantul este cea mai puternica unealta pe care o are omul; este unealta magiei. Dar, la fel ca si o spada cu doua taisuri, cuvantul nostru poate crea cel mai frumos vis, dar poate si sa distruga tot ce exista in jurul nostru. Un tais al sabiei il constituie asadar folosirea gresita a cuvantului, ceea care creeaza iadul pe pamant. Celalalt tais il constituie impecabilitatea cuvantului, care creeaza doar frumusete, iubire si raiul pe pamant. In functie de modul in care este folosit, cuvantul ne poate elibera, sau ne poate inlantui mai mult decat ne inchipuim. Intreaga magie de care dispunem se bazeaza pe cuvintele noastre. Cuvantul nostru este magie pura, iar folosirea lui gresita este magie neagra.

  Cuvantul este atat de puternic incat un simplu cuvant poate schimba o viata sau poate distruge vietile a milioane de oameni. Cu cativa ani in urma un om din Germania a manipulat prin folosirea cuvantului unul din cele mai inteligente popoare din lume. El i-a condus pe germani in iadul razboiului prin simpla folosire a cuvantului. I-a convins sa comita cele mai atroce acte de violenta. A activat frica oamenilor doar prin puterea cuvantului, iar rezultatul au fost crimele si un razboi mondial. Oamenii din intreaga lume au inceput sa ii distruga pe ceilalti oameni deoarece le era frica unul de celalalt. Cuvantul lui Hitler, bazat pe convingeri si compromisuri generatoare de frica, va ramane pentru totdeauna in istorie.

AL DOILEA LEGAMANT

Nu considera nimic ca fiind personal

  Orice s-ar petrece in jurul dumneavoastra, nu considerati ca este ceva personal. Folosind un exemplu anterior, dar eu vad pe cineva pe strada si ii spun: “Esti un prost”, fara sa-l cunosc, asta nu inseamna ca este ceva in neregula cu el, ci cu mine. Daca el va lua cuvintele mele in serios, atunci probabil ca va crede ca este intr-adevar un prost. Poate ca va gindi: “Cum de stie? O fi un clarvazator, sau chiar poate vedea toata lumea cat de prost sunt?”.

   Noi nu ne-am implica personal daca nu am fi de acord cu ceea ce ni se spune. Imediat ce ai fost de acord, otrava se raspandeste in interiorul tau si tu te lasi prins in visul iadului. Premisa acestei capcane este ceea ce numim importanta de sine. Importanta de sine, sau faptul ca luam lucrurile la modul personal, este expresia suprema a egoismului, deoarece noi facem presupunerea ca tot ce se petrece in jur are legatura cu noi. Noi invatam sa devenim subiectivi (sa interpretam totul la modul personal) in timpul educatiei noastre, al indoctrinarii noastre, cand ajungem sa credem ca suntem responsabili pentru tot. Eu, eu, eu, intotdeauna eu!

  Chiar atunci cand o situatie pare cu adevarat personala, chiar daca ceilalti ne insulta direct, acest lucru nu are de-a face cu noi. Ceea ce spun ei, ceea ce fac ei si opiniile pe care le au sunt intr-o stransa legatura directa cu legamintele pe care le-au facut in mintile lor, cu propriile lor dogme. Punctul lor de vedere s-a nascut din toate programarile pe care le-au primit pe parcusul indoctrinarii lor.

  Va hraniti astfel cu gunoiul lor emotional, care devine in acest fel gunoiul dumneavoastra. In cazul in care nu acordati insa acestor lucruri o interpretre personala, veti ramane imun in mijlocul iadului. Imunitatea la otrava din mijlocul iadului este darul acestui legamant.

AL TREILEA LEGAMANT

Sa nu faci presupuneri inutile

  Noi avem tendinta de a face presupuneri asupra oricarui lucru. Necazul este ca ajungem sa credem ca ele sunt chiar adevarate, ca sunt realitati. Noi facem presupuneri asupra a ceea ce fac sau gandesc ceilalti, interpretam propriile noastre prezumtii la modul personal, dupa care ii blamam pe ceilalti si reactionam negativ, transmitandu-le emotiile noastre otravite si ranindu-i prin cuvintele noastre. Vesnicele scenarii pe care le cream nu inseamna altceva decat noi probleme. Noi facem presupuneri, intelegem gresit, interpretam totul la modul personal si sfarsim prin a crea o mare drama din absolut nimic. Toate supararile si dramele pe care le-am trait in viata noastra isi au radacinile in faptul ca am facut scenarii si le-am dat o interpretare personala. Ganditi-va macar o clipa la adevarul acestei afirmatii. Tot acest autocontrol al oamenilor, lipsa de incredere reciproca dintre relatiile ei, au la baza simple presupuneri si interpretari personale.

  In relatiile de cuplu, prezumtiile nu pot aduce altceva decat probleme. De multe ori, noi facem presupunerea ca partenerii nostri de cuplu stiu la ce ne gandim si ca nu mai trebuie sa le spunem ce dorim. Noi pornim de la premisa ca ei vor face ceea ce asteptam de la ei, pentru ca ne cunosc atat de bine. Daca nu fac ceea ce credem noi ca ar trebui sa faca, ne simtim raniti si le spunem: “Ar fi trebuit sa stii…”. Sa luam un alt exemplu: decidem sa ne casatorim si pornim de la premisa ca partenerul sau partenera noastra de cuplu vede casnicia in acelasi fel ca si noi. Dupa ce traim o vreme impreuna, descoperim ca acest lucru nu este adevarat. Se creeaza astfel un conflict foart tensionat, dar nici unul din cei doi parteneri nu incearca sa clarifice lucrurile. Sotul vine acasa si isi gaseste sotia disperata, fara sa inteleaga de ce. Poate ca ea a facut o presupunere, iar el nu a corespuns. Ea nu-i spune ce doreste de la el, pornind de la premisa ca – oricum – o cunoaste atat de bine, ca stie ce asteapta de la el, ca si cum el i-ar putea citi gandurile. Se supara apoi pe el tocmai pentru ca nu i-a implinit asteptarile. Aceste presupuneri in relatiile de cuplu conduc la numeroase conflicte, certuri si neintelegeri, cu oamenii pe care se presupune ca ii iubim cel mai mult.

AL PATRULEA LEGAMANT

Fa intotdeauna tot ce iti sta in puteri (actioneaza impecabil)

 

  Actionand cu randament maxim iti vei trai viata foarte intens. Vei fi productiv, vei fi bun cu tine insuti, deoarece te vei darui familiei, comunitatii, intregii manifestari. Iar actiunea are darul de a te face extrem de fericit. Atunci cand esti obisnuit sa actionezi cu eficienta maxima, esti predispus catre actiune, pentru simplul motiv ca iubesti actiunea, nu pentru ca astepti o recompensa. Cei mai multi oameni fac exact opusul: ei actioneaza, ce-i drept, dar numai pentru ca asteapta o recompensa, si de aceea nu se bucura de actiune. Si acesta este movitul pentru care nu dau un randament maxim.

  De exemplu, cei mai multi oameni merg la serviciu in fiecare zi doar pentru ca se gandesc la ziua de salariu, iar banii care-i vor lua pentru serviciul pe care il presteaza sunt tot ceea ce-i intereseaza. Ei asteapta cu nerabdare ziua de vineri sau de sambata, sau orice alta zi in care isi vor primi salariul si vor pute sa-si ia liber. Ei muncesc pentru recompensa, si drept urmare, ei se impotrivesc de fapt muncii. Ei incearca sa evite actiunea, si in mod firesc, aceasta devine din ce in ce mai dificila, iar ei nu mai actioneaza la randamentul maxim. Ei muncesc din greu pe parcusul saptamanii, sunt dispusi sa presteze anumite servicii, sa actioneze, dar nu pentru ca le place ce fac, ci pentru ca asa considera ei ca trebuie. Ei stiu ca trebuie sa munceasca pentru ca trebuie sa-si plateasca chiria, pentru ca trebuie sa-si intretina familia.

  Sunt plini de fustrari, iar daca nu-si primesc banii, sunt nefericiti. Au doua zile de odihna pentru a face ceea ce doresc, dar ce-si doresc cu adevarat? Singurul lucru pe care-l incearca este sa evadeze. Multi beau si se imbata, deoarece nu sunt multumiti de ei insisi. Nu le place viata lor. Sunt atatea moduri in care ne putem rani atunci cand nu ne place ceea ce suntem. Pe de alta parte, daca actionati doar din placerea actiunii, fara a astepta vreo recompensa, veti descoperi ca va puteti bucura de orice actiune veti face. Recompensa va veni, dar nu veti mai fi atasati de ea. Este posibil chiar sa primiti mai mult decat v-ati fi imaginat singur ca ar putea fi recompensa. Daca ne place ceea ce facem, daca actionam intotdeauna dand tot ce e mai bun in noi, atunci inseamna ca ne bucuram cu adevarat de viata. Ne distram, nu ne plictisim, nu suntem fustrati.

Extras din cartea

CELE PATRU LEGAMINTE de DON MIGUEL RUIZ

don-miguel-ruiz

Miguel Ángel Ruiz este un autor mexican, shaman și profesor.El a fost un recunoscut chirurg, până când a avut o experiență aproape de moarte care l-a făcut să caute răspunsuri în tradiții ancestrale Toltece, mama lui fiind o mare vindecătoare și bunicul său un nahual (sau shaman).

A devenit cunoscut prin scrierea „Celor patru legaminte”, care a fost publicata în 1997 și vanduta in mai mult de 4 milioane de exemplare.  In carte se evoca dreptul la libertate personală și se descriu credințele care duc la limitări și nefericire în viețile noastre.

20 Comentarii
 1. Nicu Nicolae spune

  interesantă postarea.tot respectul pt.d-na avocat.

 2. Ioan Grosu spune

  Cuvantul este harul pe care ni l-am insușit cu mii de ani în urma ,când trebuia sa ne gospodărim palma de pământ..

 3. Vasile Dan Ditu spune

  Am citit cu cu placere postarea ,foarte interesante fragmentele din roman ,felicitari pt. postare !

 4. Adrian Preda spune

  Corect

 5. Anca Panait spune

  Super interesant ca tot ce postati dvs Eu citesc mai ales desre credinta.

 6. Dutu Vasilica spune

  Super postare.
  Mulțumesc.

 7. Avocat Florentina Ilisei spune
 8. Omer Melike spune

  Va multumim pt postarile interesante!

 9. Vasile Senior Stan spune
 10. Bujor Butanescu spune

  Interesant! Sunt pana la urma principii corecte,de viata!

 11. Mitica Mocanu spune

  Dar minciuna generală si manipularea mondialele care e supusă umanitatea?..focare de conflict întreținute intenționat!..explozii…bombe…foamete..haos…droguri!…mii de rele care ar putea dispare intr-o clipa daca mafia asta n-ar mai exista!

  1. Elena Savulescu spune

   Mare dreptate ai

 12. Danut Marian Badea spune

  multumim pentru postare m a pus pe ganduri….

 13. Ioan Mariana Soponaru spune

  Super postare : va felicit !

 14. Militaru Catalin spune

  Această postare naște polemici, multe…Asta arată încă odată că omul , în general, cunoaște foarte puține lucruri despre lumea care îl înconjoară…

 15. Jony Nicolae spune

  Crăciun fericit alături de cei dragi!

 16. Adina Claudia Anghel spune

  Este și o carte intitulată ,, Cele patru legăminte” scrisă de Miguel Ruiz !

 17. Simona Tironeac spune

  Tot respectul!

 18. Mariana Mosoianu spune

  Excelent! Va multumesc!

 19. Mariana Mosoianu spune

Lasă un răspuns