Cele Cinci EMOTII NATURALE si Consecintele REPRIMARII lor

2

Cele CINCI EMOTII NATURALE si CONSECINTELE REPRIMARII lor

 

 

Durerea este o emoţie naturală. 

emotii-naturale

 

    Este acea parte din tine care-ţi permite să spui la revedere când nu vrei să spui la revedere; să exprimi – să împingi afară, să expulzezi – tristeţea din tine, atunci când trăieşti experienţa oricărui fel de pierdere.

 • Ar putea fi pierderea omului pe care-l iubeşti, sau pierderea unei lentile de contact. Când ţi se permite să-ţi exprimi durerea, atunci scapi de ea.
 • Copiii cărora li se permite să fie trişti atunci când sunt mici, se vindecă de tristeţe când sunt adulţi şi, prin urmare, trec de obicei cu mare repeziciune prin tristeţe.
 • Copiilor cărora li se spune „Haide, nu mai plânge!” le vine foarte greu să plângă când sunt adulţi. La urma urmei, toată viaţa li s-a spus să nu plângă. Prin urmare, ei îşi reprimă durerea.

 

Durerea care este reprimată în permanenţă devine depresie cronică, o emoţie foarte nenaturală. Din cauza depresiei cronice, oameni au ucis, războaie au început, naţiuni au căzut.

 

       Mânia este o emoţie naturală.

debitorul-7
Când mânia se transformă în iritare, agresivitate permanentă şi ură, ea se întoarce împotriva noastră afectând ficatul, digestia şi sistemul imunitar. Ea poate fi însă transformată printr-o atitudine conştientă într-o emoţie pozitivă atunci când ne conduce la autoafirmare, la apărarea intimităţii noastre sau la apărarea stimei de sine.

 • Această emoţie ne vorbeşte despre intoleranţă, despre dorinţa de a controla viaţa şi pe ceilalţi aşa cum credem noi. Mânia este întotdeauna prezentă atunci când depindem de opiniile celorlalţi pentru a ne valida importanţa şi valoarea proprie.

   Este unealta pe care o ai şi care-ţi permite să spui „Nu, mulţumesc”. Ea nu trebuie să fie violentă şi nu trebuie niciodată să-i facă rău altuia.

 • Când copiilor li se permite să-şi exprime mânia, ei capătă o atitudine foarte sănătoasă faţă de ea când ajung adulţi. Şi, de aceea, de cele mai multe ori trec prin mânie foarte repede.
 • Copiilor care sunt lămuriţi să creadă că mânia nu este ceva în regulă – că este greşit să o exprime şi că, de fapt, ei n-ar trebui să aibă un asemenea sentiment – le va fi foarte greu ca adulţi să se descurce atunci când sunt mânioşi.

  Mânia care este reprimată în permanenţă devine furie, o emoţie foarte ne-naturală.
      Din cauza furiei, oameni au ucis, războaie au început, naţiuni au căzut.

 

    Dorinţa de a fi ca celălalt/invidia este o emoţie naturală.

5-emotii-naturale

 

       Este emoţia care-l face pe copilaşul de cinci ani să se străduiască să ajungă la clanţa uşii ca şi sora lui mai mare – sau să meargă pe bicicletă. Dorinţa de a fi ca celălalt este emoţia naturală care te face să încerci din nou; să te străduieşti mai tare: să continui să te lupţi până când reuşeşti. Este foarte sănătos şi foarte natural să ai o asemenea dorinţă.

 • Când copiilor li se permite să-şi exprime această dorinţă, ei capătă o atitudine foarte sănătoasă faţă de ea când ajung adulţi şi, de aceea, de cele mai multe ori trec prin această dorinţă foarte repede.
 • Copiilor care sunt lămuriţi să creadă că această dorinţă nu este un lucru în regulă – că este greşit să o exprime şi că, de fapt, ei n-ar trebui să aibă un asemenea sentiment – le va fi foarte greu ca adulţi să se descurce atunci când doresc ceva.

 

      Dorinţa de a fi ca celălalt care este reprimată în permanenţă devine invidie, o emoţie foarte ne-naturală. Din cauza invidiei, oameni au ucis, războaie au început, naţiuni au căzut.

 

     Iubirea/Dragostea este o emoţie naturală.

5-emotii-naturale-2

 

       Este cea mai atractivă dintre emoţii pentru că exprimă inocenţă, este o stare pură a sufletului şi este cea mai vindecătoare dintre toate emoţiile.

     Bucuria ne ajută să vedem întotdeauna partea bună a evenimentelor din viaţa noastră, ea înlătură temerile şi neliniştile. Bucuria ne face conştienţi de faptul că sursa tuturor emoţiilor benefice este inima, şi le oferă acestora un sens ascendent. Bucuria reprezintă un moment în care ne simţim liberi şi entuziasmaţi. Aceste momente fericite ne conferă o stare de relaxare, de detensionare şi ne provoacă o nouă atitudine, pozitivă şi încrezătoare.

       Când îi este permis să se exprime şi să fie primită de către copil în mod normal şi natural, fără limitări sau condiţionări, fără inhibiţii sau ruşine, ea nu cere nimic altceva, deoarece bucuria dragostei exprimată şi primită în acest fel este suficientă prin ea însăşi. însă dragostea care a fost condiţionată, limitată, învelită în reguli şi regulamente, ritualuri şi restricţii, controlată, manipulată şi reţinută, devine nenaturală.

 • Copiilor care sunt lămuriţi să creadă că dragostea naturală nu este un lucru în regulă -că este greşit să o exprime şi că, de fapt, ei n-ar trebui să aibă un asemenea sentiment – le va fi foarte greu ca adulţi să îşi manifeste dragostea aşa cum trebuie.

 Dragostea care este reprimată în permanenţă devine spirit de posesiune, o emoţie foarte ne-naturală.

       Din cauza acestui spirit, oamenii au ucis, războaie au început, naţiuni au căzut.

 

    Frica este o emoţie naturală.

interceptari-2

 

     Printre multele aspecte pe care le cuprinde teama, această emoţie ne vorbeşte în primul rând despre neîncredere, în noi şi în forţele proprii, despre nevoia de a cere o protecţie constantă în exterior. Teama excesivă şi necontrolată faţă de diferite aspecte ale vieţii ne poate distruge fericirea şi bunăstarea.

 • Această emoţie nu se referă la precauţia instinctivă pe care o avem de exemplu atunci când trecem strada, ci este acea emoţie care ne pune în cale obstacole de cele mai multe ori imaginate şi nu reale şi care ne face să ne simţim nesiguri.   

     Toţi copiii se nasc cu două temeri: teama de a cădea şi teama de zgomote puternice.

Toate celelalte frici sunt răspunsuri învăţate ca reacţie la mediul înconjurător, sau sunt induse de către părinţi.

 • Scopul fricii naturale este de a te face să fii precaut.
 • Precauţia este o unealtă care te ajută să-ţi ţii corpul în viaţă. Este un produs al dragostei. Dragostea de Sine.
 • Copiilor care sunt lămuriţi să creadă că frica nu este un lucru în regulă – că e greşit să o exprime şi că, de fapt, ei n-ar trebui să aibă un asemenea sentiment – le va fi foarte greu ca adulţi să se descurce atunci când le este frică de ceva.

 

     Daca analizam cele cinci emotii naturale constatam ca primele trei durerea, mânia si invidia au la baza forme de exprimare ale fricii si iubirii.

    Daca analizam frica o sa constatam ca ea nu inseamna altceva decat o manifestare a celui mai puternic sentiment de iubire, iubirea de sine.

      Asadar in spatele tuturor emotiilor gasim iubirea si constatam ca ea este esentialul trairilor noastre.

  Iubiti-va mult, traiti emotiile si lasati-va copiii sa traiasca cu toata fiinta!

 Frica reprimată în permanenţă devine panică, o emoţie foarte ne-naturală.

 Din cauza panicii, oameni au ucis, războaie au început, naţiuni au căzut.

  Şi, astfel, emoţiile naturale, când sunt reprimate, produc reacţii şi răspunsuri nenaturale.

 Majoritatea oamenilor îşi reprimă cele mai multe dintre emoţiile lor naturale, desi acestea sunt prietenii lor.   Ele sunt darurile făcute vouă!

Acestea sunt uneltele voastre divine ce vă ajută să treceţi cu îndemânare prin experienţă.

Aceste unelte vă sunt date la naştere, ele au ca scop să vă ajute să treceţi peste greutăţile vieţii.

 

Cu drag,

Florentina Ilisei

2 Comentarii
 1. Boarta Carmen spune

  Foarte interesant ●

 2. Gheorghe Stefanoiu spune

  Ne nastem din dragoste , traim copilaria in iubire , cu exceptiile de rigoare , adolescenta si tineretea e plina de iubire , dar invatam sa si uram , sa mintim , sa invidiem , de multe ori in numele iubirii . Din pacate societatea actuala materialista , lipsita de sentimente si plina de ura si coruptie .ne influienteaza foarte mult si uitam de iubire si chiar de bunele maniere . Ne scimbam in rau din pacate si de aici toata nefericirea noastra .

Lasă un răspuns