Ceasul biologic al organelor interne. Află ce organe din organismul tău Nu funcționează optim!

5

functionarea-organismului-coperta-1

 

       Ceasul biologic chinezesc este cunoscut si sub numele de ceas energetic al organismului. El arata incarcatura energetica din organism. Pe o perioada de 24 de ore, energia se misca intr-un interval de doua ore, in interiorul organelor corpului. Daca anumite organe nu functioneaza optim, simptomele incep sa apara.

 • Corpul uman este de fapt un sistem energetic, numit in medicina chinezeasca si sistem meridian. Sistemul arata deplasarea energiei in interiorul corpului, asemanator sangelui care strabate vasele. Acest sistem vizeaza intregul organism.

  • Sistemul meridian este divizat in 12 meridiane si fiecareia din ele ii este repartizat un organ precum stomacul, splina, intestinul subtire, intestinul gros, plamani, zona cardiaca, duodenul, ficatul si vezica. Aceste meridiane mai sunt numite si Meridianele Principale si sunt divizate in Yin si Yang. Meridianele Yin sunt: plamanii, splina, rinichii, ficatul si inima.

Aceste organe depoziteaza si proceseaza energia.

 • Meridianele de tip Yang sunt: stomacul, vezica, colonul, intestinul subtire, vezica biliara, duodenul si colonul. Aceste organe schimba si excreta substante.

    Aceste meridiane functioneaza timp de 24 de ore si sunt divizate in intervale de 24 de ore. Fiecare meridian ajunge in varful de sus atunci cand celalalt il atinge pe cel din partea de jos.

 • Prima intrebare pe care v-o adreseaza un medic din China este „in ce perioada a zilei va simtiti rau?” stiind acest lucru, va sti si unde se afla problema, si unde era punctul energetic in acel moment.

  • Va puteti ajuta propriul organism luand notite in legatura cu ceasul biologic si cand se manifesta simptomele in perioada zilei. De asemenea, notati si cand va simtiti cu cea mai mare energie insa fiti atenti si la ce ora, in timpul noptii, va treziti, de obicei deoarece acest lucru poate indica faptul ca un anumit organ nu functioneaza cum trebuie.

Perioada (intervalul orar) functionării maxime

1 – 3 – ficatul (detoxifiere, muschi si ochi)
3 – 5 – plamani (piele)
5 – 7 – colon (assimilare, eliminare, piele)
7 – 9 – stomac (limfa, digestie)
9 – 11 – splina, pancreas (limfa, digestie) functionarea-organismului-6
11 – 13 – inima (artere, circulatia sanguina)

13 – 15 – intestinul subtire (digestie, asimilare, artere)
15 – 17 – vezica (oase, dinti, eliminare, curatare)
17 – 19 – rinichi (oase, dinti, urechi, filtrare, eliminare)
19 – 21 – invelisul cardiac (comprimarea vaselor sanguine)
21 – 23 – duodenul (termoregularizarea)
23 – 01 – vezica biliara (digestie, muschi, ochi)

 

 

 

Perioada(intervalul orar) functionarii minimale sau odihna

1 – 3 – intestinul subtire (digestie, asimilarea arterelor)
3 – 5 – vezica (oase, dinti, curatare, eliminare)
5 – 7 – rinichi (oase, dinti, urechi, filtrare, eliminare )
7 – 9 – invelisul cardiac (comprimarea vaselor sanguine)
9 – 11 – duoden (termoregularizare)
11 – 13 – vezica biliara (digestie, muschi, ochi)functionarea-organismului-2
13 – 15 – ficat (detoxifiere, muschi si ochi)
15 – 17 – plamani (piele)
17 – 19 – colon (asimilare, eliminare, piele)
19 – 21 – stomac (limfa, mancare si digestie)
21 – 23 – splina, pancreas (limfa, digestie)
23 – 01 – inima (circulatia arteriala )

 

 • Am mentionat anterior faptul ca atunci cand un organ meridian are cel mai puternic nivel energetic, organul opus are cel mai scazut nivel energetic.

 • De exemplu, ficatul are cea mai mare energie intre orele 1 si 3 dimineata si in acelasi timp, organul opus- intestinul subtire, are cel mai scazut nivel energetic.

  • De aceea, atunci cand mancam tarziu seara si mergem imediat la culcare, intestinul subtire nu poate absorbi cantitatea alimentara asa ca, trebuie sa evitati sa faceti anumite activitati atunci cand organele se afla intr-un nivel energetic redus.

   •  In momentul in care organele au energia crescuta, si functionarea este sporita. In momentul in care suntem bolnavi, daca organele sunt active si functiile lor sunt mai puternice. In caz contrar, simptomele ne determina sa reducem energia in exces.

         Daca organele nu functioneaza asa cum trebuie, au nevoie sa fie „reparate”. Medicina naturista are numeroase remedii care va pot intari nivelul energetic si aici putem include homeopatia, acupunctura si multe altele.

       Daca ne dorim o viata armonioasa, atunci trebuie sa ne asiguram un ritm corect si in interiorul nostru prin cunoasterea bioritmului organelor noastre interne. Vechii intelepti chinezi cunosteau orarul de functionare al organelor si il foloseau in avantajul lor.

        Organismul isi trimite intreaga energie catre anumite parti ale sale, la un moment dat al zilei. Desi chinezii stiu acest lucru de mii de ani, in zilele noastre s-a demonstrat stiintific ca cine nu respecta si tulbura repetat ritmul interior se imbolnaveste mai des si mai repede. Johanna Paungger si Thomas Poppe, in cartea “Aus eigener Kraft”, fac o descriere amanuntita a ritmului functiilor organelor noastre interne.

În primul rand trebuie sa stim ca fiecare dintre organele corpului are o activitate maxima timp de 2 ore pe zi.

 

 • In functie de orele in care un anumit organ functioneaza la capacitate maxima, putem sa ne construim un ritm de viata sanatos.

 

 I. Dimineata, cel mai intens functioneaza organele digestive: stomacul (7:00- 9:00), splina si pancreasul (9:00-11:00).

image

 • Invatam de la animale sa ne trezim incet, relaxandu-ne corpul si intinzandu-ne membrele, incepand o noua zi fara graba.

 • Asadar, ar fi bine sa ne trezim putin mai devreme decat o facem de obicei pentru a fi linistiti inainte sa luam in piept tot ceea ce avem de rezolvat in ziua respectiva.

 • Ar trebui ca in acest interval sa ne programam micul dejun, iar dupa ora 9 sa limitam consumul de dulciuri.

       Cand stomacul are activitatea maxima, absorbtia la nivelul acestuia este cea mai buna si atunci ar trebui luat micul dejun. In schimb, intre orele 9-11 dimineata si noaptea stomacul are activitate minima si tot ce mancam se tranforma in toxine, nedigerandu-se mancarea corespunzator.

     II. In intervalul de activitate al pancreasului (9.00 – 11.00) este recomandat tratamentul pentru diabetici, administrarea insulinei.

    III. Intre 11:00-13:00, inima este in plina activitate si trebuie sa evitam consumul mare de energie care ar rezulta in urma unei mese copioase.

 • Pentru ca intre orele 13-15 activitatea inimii este minima, aceasta perioada ar trebui dedicata relaxarii.

 • Tot aceasta este si perioada in care apar cel mai adesea accidente vasculare cerebrale in special in timpul verii, deoarece caldura epuizeaza resursele energetice ale organismului.

    IV.  Intre orele 13:00 si 15:00 este intervalul intestinului subtire, in care acesta asigura digestia functionand la parametri maximi.

 • Activitatea lui e ghidata de sistemul nervos vegetativ, ea putand fi blocata sau dereglata de stres sau nervozitate. Din acest motiv se recomanda ca masa de pranz sa fie luata in liniste.

    V. Intre 15:00 si 17:00 lucreaza intens vezica urinara, iar        

    VI.   De la 17:00 la 19:00 este randul rinichilor.

 • Acest interval este, astfel, propice pentru detoxifierea organismului, ceaiurile diuretice avand cele mai bune rezultate intre aceste ore. Daca in acest interval puteti beneficia, alaturi de un ceai diuretic, si de un masaj de relaxare, se produce o dezintoxicare mai eficienta a corpului. Dupa ora 19:00 e bine sa nu se consume o cantitate prea mare de lichide.

    VII. In intervalul 19:00-21:00, corpul si mintea lucreaza intens, circulatia sangvina functionand la cote maxime.

 • Acum avem posibilitatea sa desfasuram activitati recreative. 

       VIII.   De la ora 21:00 pana la ora 23:00 se realizeaza o acumulare intensa de energie in corp.

 • Aceste doua ore ale recuperarii energetice se numesc la chinezi, dupa un meridian al corpului, “triplul incalzitor”. Somnul cel bun vine insa abia dupa ora 23:30.

 • Cei care sînt în aceastã perioadã sensibili la frig, cei care nu pot dormi decît într-o camerã încãlzitã nu ar trebui sã ignore acest semnal. Undeva s-a creat un dezechilibru fizic sau emotional si necesitã atentie. Pt multi dintre noi, cele 2 ore sunt pline de vitalitate.

  • Acest lucru e mai usor vizibil la tineri, care în aceastã perioadã se gîndesc sã meargã la distractii si nu la somn.

  • Multora dintre noi ni s-a imprimat ideea, ani de-a rîndul, cã seara trebuie sã ne culcãm devreme, corpul refãcîndu-se prin somn pînã la miezul noptii.

   • Poate cã aceste vorbe sînt de fapt interpretarea gresitã a ideii cã noi acumulãm intens energie între cele 2 ore.

      IX.   De la ora 23:00 pana la ora 1:00 lucreaza vezica biliara. Ca sa poata functiona optim, este bine sa nu-i dam mult de lucru cu alimente in exces sau grele.

 • Compresele umede si calde aplicate pe zona ficatului sunt benefice in acest interval orar. Ceaiul fierbinte, baut cu inghitituri mici, mai ales cel de pelin, baut cu 20 de minute inainte de masa, ajuta la activarea functiei bilei. Daca sunt probleme in functionarea bilei sau a ficatului, munca desfasurata in perioada noptii e foarte nociva, deoarece nu permite refacerea celor doua organe.

 • Vezica biliara, care contribuie cu secretiile ei la digestie, e un organ care, prin disfunctia lui, dã mari probleme întregului organism. Cei care se trezesc des noaptea în aceastã perioadã trebuie sã-si punã cumva problema unei functionãri gresite a bilei sau a ficatului.

 • Stresul si mîncarea consistentã cu prãjeli si grãsimi seara împiedicã o functionare corectã a bilei. Compresele umede si calde aplicate pe zona ficatului sînt benefice în acest interval orar. Ceaiul fierbinte, bãut cu înghitituri mici, mai ales cel de pelin, bãut cu 20 de minute înainte de masã, ajutã la activarea functiei bilei. Sucul de ridichi ajutã de asemenea.

  • E de mare importantã descongestiona­rea intestinului gros care, dacã nu se reali­zeazã în mod natural, se poate face cu ajutorul unor clisme. În acest interval orar ar trebui evitate, pe cît posibil, bãuturile si alimentele reci.

  • Dacã sînt probleme în fun­c­tionarea bilei sau a ficatului, munca des­fã­suratã în perioada noptii e foarte noci­vã, deoarece nu se pot reface cele 2 organe. Mai avem încã 6 ore din noapte pt a încheia ciclul de functionare al organelor interne pe parcursul unei zile.     

    X. Dupa ora 1:00, este randul ficatului sa lucreze din greu. Acest organ, daca are o structura deteriorata, se poate reface in anumite conditii, importanta fiind odihna prin somn, alaturi de o buna incalzire a corpului.

 • Functia ficatului sufera din cauza toxicitatii marite a unor alimente, a alcoolului, nicotinei, cat si a stresului.

 • Ficatul, dacã are o structurã deterioratã, se poate reface în anumite conditii, importantã fiind odihna prin somn alãturi de o bunã încãlzire a corpului. 

  Trebuie sa retinem ca alcoolul si nicotina au un efect mult mai daunator intre orele 1:00 si 5:00 dimineata.

   

   XI.    Ultima parte a noptii este rezervata plamanilor si intestinului gros. De la orele 3:00 la 5:00 functioneaza plamanii. De aceea, multi fumatori au un acces de tuse dimineata, pentru ca plamanii au lucrat toata noaptea si acum dau afara substantele care nu trebuie sa fie in interiorul lor.

 • Oamenii de la tara obisnuiesc sa se trezeasca la 4-5 dimineata pentru a lua prima gura de aer proaspat, timp in care se oxigeneaza cel mai bine plamanii. Este un interval favorabil pentru meditatii, exercitii de respiratie si mai ales pentru tratamente in cazul persoanelor care au probleme cu plamanii.functionarea-organismului-7

       

     XII.    Ciclul de 24 de ore este incheiat de intestinul gros, care termina digestia, functionand la capacitate maxima intre 5:00 si 7:00, aceasta fiind si perioada optima pentru golirea lui.

 

REZUMAT – PENTRU ASIMILAREA PRACTICĂ A INFORMAȚIILOR DE MAI SUS:

Vechii invatati chinezi cunosteau orarul organelor. Organismul iti trimite intreaga energie catre anumite parti ale sale, la un moment dat. S-a demonstrat stiintific ca cine nu respecta si tulbura repetat ritmul interior se imbolnaveste mai des si mai repede, iar uneori de boli foarte grave, care nu mai pot fi vindecate, din cauza uzurii organelor.

ORA 6

Este ora la care organismul se trezeste, chiar daca noi vrem sa mai lenevim. Incepe productia de hormoni a corpului nostru. La aceasta ora aminoacizii, hormonii, zaharul din sange actioneaza la capacitate maxima. Ce trebuie evitat la acesta ora? In afara de lenevirea in pat, ALCOOL si TIGARI.

ORA 7

Inima intra in viteza a cincea. Incepe productia de hormoni sexuali. Cine prefera sportul facut dimineata face o greseala, pentru ca inima este suprasolicitata,iar rezultatul este acelasi. La aceasta ora trebuie servit micul dejun, dar inainte este indicat sa bea si un pahar cu apa, pentru a ajuta digestia(un pahar de apa baut imediat dupa trezire face sa scapi de constipatie).

ORA 8

Organismul tanjeste dupa combustibil. Din nefericire este si ora la care au loc cele mai multe infarturi si accidente vasculare cerebrale. Este ora ideala, daca vreti sa va faceti o analiza a sangelui. Daca o amanati pentru alta ora, compozitia sangelui va fi schimbata din cauza stresului.

ORA 9

Organismul receptioneaza cel mai slab senzatia de durere, este imun fata de frica. Chimioterapia si injectiile trebuie facute acum, caci nu vor fi complicatii, iar datorita tolerantei sporite a organismului, sansele de vindecare cresc.

ORA 10

Este ora invatatului, creierul este cel mai receptiv. Capacitatea de a lua decizii si de a rezolva probleme este maxima. Temperatura corpului atinge punctul superior.Acum este momentul ideal, pentru a pleca la drum cu masina, atentia si reflexele sunt mult sporite.

ORA 11

Organismul isi arde grasimile. Gurmanzii pot consuma orice( totusi, mai cu mila, va rog)dupa pofta inimii. Cu putin inaintea pranzului, inima si circulatia sanguina se afla-n momentul lor de varf. Evitati sa mergeti la un consult cardiologic, pentru ca se poate ca diagnosticul sa nu fie cel real.

ORA 12

S-a dus deja jumatate din zi. Organismul este ocupat cu producerea de acizi, iar creierul nu este deloc in forma. Din cauza lipsei de oxigen trebuie sa stati in fata unei ferestre deschise. Aerisiti foarte bine incaperile. Rezultatul este benefic. Stomacul este singurul organ cu adevarat activ. Se pregateste pentrua produce sucul gastric si a primi mancarea.

ORA 13

Scade atentia, totul este programat pentru digestie. Este ora mesei de pranz urmata de o mica relaxare. Dupa masa de pranz bila incepe sa actioneze, digerand si absorbind lipidele din fluxul intestinal. Cine are probleme acum trebuie sa ia tratamentele specifice, pentru a o activa. Dar mai ales este bine ca pranzul sa fie consumat in liniste si fara alte preocupari decat a manca. Si FARA NERVI. Mancarea se serveste in liniste si armonie.

ORA 14

Forta vitala este foarte scazuta. Organismul trebuie sa se odihneasca.

ORA 15

Creierul se pune din nou in miscare. Ne putem continua in forta activitatea. Atentia si puterea de concentrare sunt in forma maxima. Daca aveti de lucru pentru acasa acum este momentul.

ORA 16

Trezirea creierului este urmata de revitalizarea corpului, dispus sa intre in functiune. Este ora ideala pentru un program de exercitii fizice. Plamanii si caile respiratorii sunt larg deschise. Faceti o plimbare in aer liber. La aceasta ora actioneaza cel mai bine remediile pentru stomac.

ORA 17

Mainile simt nevoia sa intre in functiune. Oamenii de afaceri au o putere de convingere neobisnuita, pictorii fac minuni, scamatorii se simt in forma. Sportivii stiu deja, cine se antreneaza sau concureaza, obtine acum cele mai bune rezultate. La acesta ora se inregistreaza cele mai multe recorduri sportive.

ORA 18

Este ora activitatilor culturale. Simturile sunt foarte ascutite in acest moment al zilei. Papilele gustative si simturile olfactive sunt la cote maxime. Este momentul de maxima activitate in ceea ce priveste cresterea unghiilor si a parului. Corpul este insa putin obosit. Nervii reactioneaza la durere sau furie.

ORA 19

Organismul este cel mai dispus sa accepte tratamente, iar pielea tanjeste dupa ingrijire, porii pielii se deschid si asimileaza produsele cosmetice. Dar atentie, scade tensiunea.

Ora 20

Cresc capacitatile vizuale. Este momentul sa alegeti materialele si modelele vestimentare. Ultima masa a zilei nu trebuie luata mai tarziu de ora 20, caci corpul reactioneaza deja intr-un ritm redus. Ficatul inregistreaza o activitate intensa, astfel bauturile alcoolice fiind mai bine tolerate la ora aceasta

ORA 21

Scade temperatura corpului si metabolismul. Nu se mai asimileaza nici un aliment. Mincarea ramane nedigerata sau digerata pe jumatate. Doar stomacul si ficatul mai lucreaza.

ORA 22

Ficatul nu mai lucreaza. Stop fumatului, caci in pauza ce survine in functionarea ficatului, organismul absoarbe toata nicotina nefiltrata.

ORA 23

Incepem sa visam cu ochii deschisi. De la aceasta ora corpul se linisteste. Nervul parasimpatic, responsabil cu acest lucru, reduce schimbul de substante, tensiunea, temperatura, activitatea cardiaca la minim. Productia de cortizol, hormonul stresului, este oprita. Daca vrem sa fim frumoase, noi femeile, trebuie sa ne punem la somn, la aceasta ora, pentru ca acum incepe procesul de regenerare a celulelor pielii.

ORA 24

Dupa perioada maxima din activitatea sa, organismul se autoregleaza la minim pe scala sa de functionare si se programeaza ca pentru maine. Este obligatoriu ca acesta ora sa ne gaseasca intr-un somn profund. Noaptea, intre orele 2 si 4, toate simturile sunt in stare de inhibitie. ATENTIE, este perioada catastrofelor de tot felul, a accidentelor rutiere, a naufragiilor si a accidentelor de munca. Mai bine stati acasa si plecati la drum la o ora favorabila. Intre ora 3 si 5 scade tensiunea arteriala. Dimineata retinem mai usor informatiile, dar pentru a le pastra in memorie pe termen lung trebuie repetate dupa-amiaza. Imi doresc sa tineti cont de aceste indicatii. Incercati si vedeti ca viata va va fi din ce in ce mai frumoasa si voi mai sanatosi.

CONCLUZIA FINALĂ

        Organismul este programat genetic sa traiasca 120 de ani, sustin gerontologii. Cu toate acestea, doar 1% din populatie atinge varsta de 100 de ani.

       Procesul de imbatranire celulara, desi incepe imediat dupa nastere, se accelereaza dupa varsta de 30 de ani. Potrivit cercetatorilor, factorii genetici contribuie la acest proces doar in proportie de 25%. In rest, cea mai mare influenta o are stilul de viata dezordonat.

   Dereglarea activitatii genei care imprima ritmul organismului poate provoca depresie, potrivit cercetatorilor americani de la Universitatea din Ohio. Tocmai de aceea este foarte important sa folosim in avantajul nostru ritmul biologic al organelor.

 

Cu drag,

Florentina ILISEI

5 Comentarii
 1. Cornelia Popa spune

  Foare interesant sper sa ajute pe foarte multi pacienti interesati

 2. Mia Toma spune

  Foarte interesant ! De reținut !

 3. Rodica Mariana spune

  Minune!

 4. Florica Maraloiu spune

  Studiind mai atenta ceasul biologic,observ ca e o corelatie (reala )intrece spune ceasul si ce spun stomacul si inima mea.Dna avocat aproape ca m- ati convins .

 5. Angela Ignat spune

  Foarte interesant si util.

Lasă un răspuns