Canonozarea Maicii Tereza de Calcutta. Viață, smerenie și miracol.

0

Tereza de Calcutta

 

       Maica Tereza, născută la Skopje, în Macedonia, cu numele de Agnes Gonxha Bojaxhiu, pe 26 august 1910, o călugăriţă catolică de origine albanezo-aromână, s-a mutat în India în 1929. Maica Tereza este înmormântată în sediul congregaţiei pe care a înfiinţat-o în 1950, Misionarii Carităţii, în Calcutta, iar mormântul ei a devenit un loc de pelerinaj pentru milioane de credincioşi. Ordinul Misionarii Carităţii s-a extins mai întâi în toată India şi, apoi, în alte ţări.

        După o viaţă întreagă consacrată alinării suferinţelor nevoiaşilor, bolnavilor şi muribunzilor din cartierele săracmaica-tereza-6e din Calcutta, Maica Tereza a primit premiul Nobel pentru pace, în anul 1979.

    Maica Tereza a fost beatificată de papa Ioan Paul al II-lea în octombrie 2003, la şase ani de la moarte sa – 5 septembrie 1997.

Slujbă istorică. La Vatican are loc canonizarea Maicii Tereza. 

       La Vatican, papa Francisc oficiază astăzi, 04 septembrie 2016, slujba de canonizare a Maicii Tereza. La ceremonie participă 12 şefi de stat şi de guverne.

      Tereza de Calcutta va fi prin urmare canonizată cu o zi înainte de comemorarea ei, la 19 ani de la moarte, în acest oraș indian și în plină desfășurare a Anului Extraordinar al Milostivirii.

     Suveranul Pontif a prezidat marți la Vatican Consistoriul Ordinar Public pentru canonizarea mai multor persoane beatificate, printre care și Maica Tereza originară din Albania, a cărei canonizare a fost deja semnată de papa Francisc.

  • Anunțul intervine după ce Biserica Catolică a aprobat în unanimitate „vindecarea extraordinară” a unui bărbat din Brazilia, în 2008, aflat în fază terminală în urma unor grave probleme cerebrale, după ce acesta s-a întâlnit cu viitoarea sfântă.

  • Cu aprobarea din partea Papei a acestui al doilea miracol, considerat obligatoriu pentru canonizare, s-a încheiat procesul în cadrul căruia Maica Tereza a fost beatificată în 2003, în timpul pontificatului Papei Ioan Paul al II-lea, care a numit-o „neobosita binefăcătoare a omenirii”.


maica-tereza-3-600x398Maica Tereza de Calcutta, a fost sprijinul, timp de peste 45 de ani, pentru numeroși săraci, bolnavi şi orfani. Maica Tereza s-a născut pe 26 august 1910, la Skopje, oraș aflat la vremea aceea sub ocupație otomană.

      Părinții săi, de origine albaneză, i-au fost un exemplu de devotament. La numai opt ani, Maica Tereza şi-a pierdut tatăl, apropiindu-se de mama sa, care i-a insuflat spiritul carității. La vârsta de 12 ani, a simțit prima chemare către viața religioasă, pentru ca la18 ani să se alăture călugărițelor irlandeze de Loretho. Acolo a primit numele Sora Maria Tereza, după Sfânta Tereza din Lisieux. Un an mai târziu, s-a oprit în India, la Darjeeling, unde, în 1931, a depus primul jurământ de credință.

 

    maica-tereza-2-600x337Mulţi ani, a predat la Liceul „Sfânta Maria”, încercând să le insufle elevilor devoțiunea față de Isus Hristos: „Dă-mi puterea să fiu lumina din viața lor, pentru ca, în cele din urmă, să-i pot conduce către Tine”, scria Maica Tereza într-o rugăciune.

       În anul 1948, a renunţat la straiul monahal al ordinului Surorilor şi a îmbrăcat un sari alb, cu o panglică albastră pe margine. Solicită cetăţenia indiană şi începe munca de caritate. Un an mai târziu, a fondat Ordinul Misionarii Carităţii în Calcutta, unde şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii.

 
maica-tereza-copertaMiracolele săvârșite de călugăriță

I.   În 2002, Vaticanul a stabilit că o femeie din India care avea o tumoare la stomac a fost vindecată miraculos, după ce s-a rugat la Maica Tereza.

II.   Cel de-al doilea miracol atribuit unei intervenţii speciale a Maicii Tereza în faţa lui Dumnezeu – de care este nevoie pentru ca o persoană să fie canonizată – a constat în vindecarea inexplicabilă a unui bărbat care suferea de o maladie cerebrală mortală.

    Membrii familiei acelui bărbat s-au rugat în faţa Maicii Tereza, iar el s-a vindecat, spre surprinderea medicilor, care nu au putut să explice acea vindecare miraculoasă.

  • 01.09.2016, Roma (Catholica) – Bărbatul brazilian ce a fost subiectul miracolului care permite canonizarea Maicii Tereza și-a împărtășit istoria, afirmând că el și soția sa sunt credincioși simpli care au primit un semn extraordinar al milostivirii lui Dumnezeu. „De la început diagnosticele nu erau bune și păreau a fi din rău în mai rău. Dar din acel moment, în această mare suferință, am înțeles că s-a întâmplat ceva”, a povestit Marcilio Haddad Andrino despre vindecarea sa miraculoasă. „Sunt sigur că Maica Tereza a fost cea care m-a vindecat.”

  • Andrino, care vine din Santos, Brazilia, a fost vindecat prin mijlocirea Maicii Tereza și a vorbit despre aceasta cu jurnaliștii la Întâlnirea de la Rimini, din 19-25 august, alături de soția sa, Fernanda. Aceasta a explicat că Marcilio era bolnav de doi ani și a văzut nenumărați doctori. „Era neliniștit, deoarece de doi ani era foarte bolnav și nu știam care era problema”, a spus ea, amintind că prima încercare de tratament „a fost fără succes. Medicul a schimbat terapia, dar starea lui Marcilio a continuat să se deterioreze.” Abia când Marcilio a fost spitalizat în octombrie 2008 au primit un răspuns. După o serie de teste „medicii, luminați de Spiritul Sfânt, au înțeles că Marcilio are opt abcese cerebrale”. „Ne-am rugat mereu Maicii Tereza”, a spus ea, subliniind că preotul paroh le-a oferit o relicvă a acesteia înainte de căsătorie.

  • „Am pus relicva pe capul lui Marcilio, unde erau abcesele. Am recitat rugăciunea de beatificare și ce mi-a mai venit din inimă”, a spus ea, explicând că „nu a fost ușor, dar această perioadă m-a îmbogățit mult, a îmbogățit iubirea noastră, credința noastră… Astăzi pot să spun că a meritat.” Marcilio a spus că s-a trezit pe 9 decembrie 2008 cu o durere de cap de nesuportat. I-a cerut soției să se roage pentru el. „Din acel moment mulți medici au venit să mă viziteze și au găsit că situația mea era foarte gravă”, astfel că în cele din urmă a fost dus la spital și pregătit pentru intervenția chirurgicală. Dar nu a ajuns niciodată acolo. În schimb s-a trezit în sala de operație cu „o mare pace în mine și nu mai aveam durerea de cap. Nu înțelegeam ce mi s-a întâmplat.”

  • Medicii i-au spus că dat fiind că se simte mai bine, îl vor muta la secția de terapie intensivă și îl vor opera a doua zi. A dormit fără probleme peste noapte, iar când s-a întâlnit cu medicul a doua zi i s-a spus să revină în salon dacă tot nu îl doare capul. După ce s-a întors a aflat că abcesele erau mult reduse, după câteva zile fiind complet refăcut, așa că de Crăciun s-a putut întoarce acasă. Marcilio a crezut inițial că este efectul unui antibiotic luat. Medicul i-a explicat însă că „nu există antibiotice care să aibă efect pe a doua zi… Cineva sus te iubește mult”.

  • După ce a plecat de la spital, el și Fernanda au vorbit cu preotul paroh despre cele întâmplate. Preotul, care i-a însoțit în boală, le-a spus să scrie Misionarelor Carității, explicându-le cele întâmplate. „Cazul meu era unul foarte dificil”, a spus Marcilio, explicând că miracolul nu a însemnat doar vindecarea creierului lui. Datorită tratamentelor urmate i s-a spus că nu vor putea să aibă niciodată copii. Deși devastați, cei doi au acceptat, spunându-și: „Dacă Dumnezeu vrea, vom avea copii”. După șase luni de la vindecare, cuplul s-a mutat în Rio de Janeiro, iar Marcilio și-a reluat munca. Pe atunci Fernanda a început să aibă grețuri. I s-a spus că este gravidă, iar Marcilio nu a crezut inițial, dar i s-a confirmat că Fernanda purta un copil.

  • Viața i s-a schimbat semnificativ de la acest miracol, a mărturisit el. „Credința mi-a crescut mult. Văd harul. Eram bolnav, nu puteam umbla, eram mereu ajutat. Astăzi umblu, am o familie și sunt foarte recunoscător.” Fiind tânăr pe când Maica Tereza mai trăia, Marcilio spune că o știa la modul general, ca toată lumea, dar abia după vindecare a început să îi cunoască în profunzime viața. Acum, la opt ani după miracol, ea și Fernanda continuă să ducă relicva Maicii Tereza oriunde merg și să se roage ei cu copiii lor. „Când mă uit la copiii mei, o văd pe Maica Tereza. Acest miracol a făcut familia mea mai puternică și mai unită”, a spus el.

maica-tereza-7-600x409

Prin eforturile Maicii Tereza, milioane de oameni au primit adăpost și au fost tratați în clinici specializate și sute de mii de copii abandonați au fost îngrijiți și dați spre adopție. Un exemplu de compasiune şi credinţă, Maica Tereza a primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 1979 şi a fost beatificată de Vatican în 2003, la şase ani de la moartea sa.

        Maica Tereza s-a definit simplu: ”După sânge, sunt albaneză. După cetățenie — indiană. După credință, sunt călugăriță catolică. După chemare, aparțin lumii. Iar în ceea ce privește inima mea, aparțin în întregime Inimii lui Cristos”.

      Începând de astăzi, catolicii sunt mai bogați cu încă o sfântă, la care se pot ruga și care le poate alina suferințele așa cum a dovedit-o aici, pe pământ, printre săraci, bolnavi și orfani.

      Maica Tereza a murit în 1997, la vârsta de 87 de ani și a fost beatificată în 2003, de fostul papă Ioan Paul al II-lea. Beatificarea, care necesită înfăptuirea unui miracol, reprezintă ultima etapă înainte de sanctificare.

 

 

maria-tereza-9-672x249

Cu drag,

 

 

Lasă un răspuns