Călătorie cu dichis, din 8 Martie până la prima duminică din luna Mai…

 

       Ziua Internațională a Femeii– este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și discriminarea și violența care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii. 

 • Anul internațional al femeii (1975), Deceniul Femeii (1976 — 1985) și cele trei conferințe internaționale ONU ale femeilor care au avut loc pe parcursul acestui deceniu sub moto-ul „egalitate, dezvoltare și pace” au constituit un moment de răscruce. În anii care au urmat, numărul activităților desfășurate în beneficiul femeilor a crescut în cadrul ONU.

 • În decembrie 1979, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat Convenția asupra eliminării tuturor formelor de discriminare a femeilor, care a reprezentat un pas important în vederea recunoașterii drepturilor femeii ca drepturi ale omului.

ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a femeii, 8 martie, în 1975 — Anul internațional al femeii.

8 martie Ziua Femeii – “Duminica maternităţii”

femeii-11

           Istoria Zilei Femeii începe însă undeva în jurul anilor 1600, când în Anglia se sărbătorea “Duminica maternităţii”.

        Cu această ocazie, oamenii aveau o zi liberă, ocazie cu care mergeau în vizită şi duceau mamelor prăjituri.

 • Obiceiul a fost denumit “mersul la colindatul mamei” şi în acea zi fiecare mamă din Regat primea o prăjitură tradiţională, apoi mamele le dădeau copiilor binecuvântarea.

           Mai târziu, sărbătoarea este reluată în Statele Unite, reinventată însă mai puţin de dorinţa omagierii mamei, ci ca manifest împotriva inegalităţilor sociale şi a discriminării dintre sexe.

 • Tot ei sunt primii care au “transformat” sărbătoarea femeii într-una dedicată mamei, iar preşedintele George Washington (1732 – 1799) a contribuit în mod simbolic la această tradiţie, după ce a adresat mamei sale o declaraţie emoționantă în public. Acest fapt i-a inspirat profund pe americani, care au dedicat aeastă zi în mod deosebit mamei.

          ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a femeii pe 8 martie, în 1975 Anul internațional al femeii.

          Concret, la început Ziua Femeii era un eveniment politic, dar cu timpul şi-a pierdut din semnificaţiile reale, devenind simplu, o ocazie pentru bărbaţi de a-şi exprima iubirea faţă de femeile din jurul lor, într-un mod asemănător zilei de Valentine’s Day.

 

       La noi, sărbătoarea de 8 Martie se împleteşte cu tradiţia locală a Mărţişorului, fiind considerată de către mulţi şi Ziua Mamei, aceasta fiind o reminiscenţă a ideologiei comuniste.

8 Martie – Ziua Internaţională a Femeilor Muncitoare

femeii-3 Ziua Internaţională a Femeii, la început denumită Ziua Internaţională a Femeilor Muncitoare, este marcată în data de 8 Martie, în fiecare an. Este o zi cu importanţă globală care celebrează drepturile obţinute de femei  în plan economic, politic şi social.

          Dar 8 Martie este mai mult decât atât! 8 Martie înseamnă în primul rând o celebrare a realizărilor femeilor şi în acelaşi timp o reafirmare a dorinţei de luptă pentru drepturi şi egalitate! 

 • În data de 8 martie, Ziua Femeii este sărbătorită în ţări precum: Albania, Algeria, Armenia, Australia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Brazilia, Bulgaria, Cambodgia, Chile, Columbia, Croaţia, Cuba, Cipru, Danemarca, Finlanda, Georgia, Grecia, Islanda, India, Italia, Israel, Letonia, Kazahstan, Macedonia, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Turcia, Ucraina, Ungaria, Vietnam.

“Este o zi când femeile sunt recunoscute pentru realizările lor, neţinând cont de diviziuni naţionale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice. Este o ocazie  când trebuie să ne amintim eforturile şi realizările din trecut şi, cel mai important, să privim în perspectiva la potenţialul neexploatat al femeilor şi la oportunităţile ce le asteapta pe femeile viitoarelor generaţii”. (UN Womenwatch – organism ONU).

 • 8 martie a devenit o sarbatoare politica si sociala, dar astazi este văzuta în multe tari drept prima zi a primaverii.

 • Laleaua este simbolul mondial al acestei zile, fiind apreciata pentru gingașie și popularitate.

femeii-10

Ziua Mamei (în România) 

femeii-6

      Până în anul 2009, România era printre puținele state ale lumii care, în lipsa unei Zile a Mamei, a marcat doar Ziua Femeii — 8 Martie, extinzându-i acesteia aria de semnificații.

 • Mai exact, până în anul 2010, în România nu exista o Zi a Mamei recunoscută oficial, printr-un act normativ.

 • Neoficial, aceasta se sărbătoarea, la fel ca în celelalte țări din fostul lagăr socialist, de Ziua Internațională a Femeii, o sărbătoare tipic comunistă.

 • Ziua Mamei și Ziua Tatalui au fost legiferate ca sărbători în România începand cu anul 2010, în baza Legii nr. 319/2009 pentru instituirea Zilei mamei şi a Zilei tatălui. Legea a fost dezbătută și aprobată în Camera Deputaților la 29 septembrie 2009. Inițiativa pentru instituirea acestor două sărbători a avut-o, în luna iunie 2009, Alianța Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA), precum și un grup de opt parlamentari.

 • Ziua Mamei a fost declarată sărbatoare publica și este în prima duminica a lunii mai, iar Ziua tatălui în cea de-a doua duminică a lunii mai.

 • Rolul acestei inițiative este acela de a sublinia importanța fiecăruia dintre cei doi părinți în viața de familie și în universul copilului.

   

Recomandarea Autorului (facultativă) 🙂

Dragi cititori, vă invităm să vă alegeți ziua/sărbătoarea cu care rezonați, în ideologia căreia vă regăsiți și pe care aveți bucuria și plăcerea să o petreceți alături de cei dragi dumneavoastră.

Orice moment de curățenie sufletească, bucurie și fericire este binecuvântat de Dumnezeu! Nimeni nu este îndreptățit să judece alegerea nimănui și nici să o blameze! Bucurați-vă din toată inima și lăsați iubirea să vă intre în suflet în mod necondiționat și să vă inunde viața ca o adiere de primăvară!

femeii-9 

Cu drag,

1 Comentariu
 1. Vasile Senior Stan spune

  Foarte frumoase postari merita 5 stele cu felicitari,,,,

Lasă un răspuns