”Balena albastra”-jocul morții care vânează adolescenții vulnerabili, a trecut granița în România!

3

   Sute de adolescenţi din România sunt implicaţi într-o activitate online intitulată „Blue Whale Challenge“, care a provocat zeci de morţi printre tinerii din spaţiul ex-sovietic. 

 

Hashtagurile legate de „Balena albastră” ar putea fi blocate în Moldova

 

    Poliţia din Republica Moldova a cerut administratorilor mai multor reţele de socializare să blocheze hashtagurile care trimit spre jocurile morţii, după ce s-au descoperit peste 200 de profiluri și postări care aveau legătură cu aceste jocuri controversate

Cel mai popular dintre aceste jocuri este „Balena albastră”, care a făcut deja peste 100 de victime în Rusia.

  • Astăzi, în România, cinci elevi de clasa a șasea care intraseră în acest joc sinucigaș au ajuns la spital.

În urma monitorizării efectuate în ultima săptămână pe internet, a fost identificat un coordonator al jocurilor periculoase în Republica Moldova, care ar fi reuşit să ademenească trei persoane. Pe numele mamei unuia dintre minorii implicaţi a fost întocmit proces contravenţional.

Doar într-o săptămână au fost găsite peste 200 de profiluri, postări şi mesaje care aveau conţinut privind jocurile morţii. De asemenea, au fost identificate 24 de persoane care şi-au manifestat interesul de a se implica în această activitate periculoasă, mai scrie Publika. md.

     Balena albastra este un joc online morbid și șocant, apărut pe o rețea de socializare, care în acest moment se bucură de o mare popularitate în Rusia. Se numește „Blue Whale” (balena albastră) și se joacă timp de 50 de zile, timp în care participanții trebuie să îndeplinească 50 de sarcini sau „provocări”, uneori grave, cum ar fi să-și facă tăieturi pe brațe, sau mai anodine, cum ar fi să se trezească la o anumită oră din noapte sau să asculte o melodie tristă… În cea de-a 5o-a zi, participantul la joc trebuie să-și pună capăt zilelor.

  •   Jocul a fost inventat de un tânăr din Rusia în urmă cu aproape patru ani. Filip Budeikin a pus la punct o reţea socială, un fel de Facebook rusesc, unde a atras tineri vulnerabili şi hărţuiţi, dispuşi să joace „Balena Albastră”.

  • Doar în Rusia, în cazul sinuciderii a circa 130 de adolescenţi, anul trecut se bănuiește o legătură cu acest joc.

  • Decese s-au înregistrat şi în alte ţări, majoritatea fost republici sovietice. Inventatorul jocului, Filip Budeikin, a fost arestat în noiembrie 2016 şi inculpat pentru incitare la sinucidere.

  •   între 2013-2016, iniţiatorul său, Phillipe Budeikin, a creat opt grupuri dedicate pe reţeaua socială VKontakte (n.r. – varianta rusească a Facebook).

  • Din noiembrie 2015 până în aprilie 2016, 130 de tineri ruşi s-au sinucis aruncându-se în gol sau în faţa trenului.   

  • Jocul în sine mizează pe o provocare psihologică: cu un anunţ pe una dintre paginile oficiale ale jocului de pe VKontakte, potrivit căruia sunt interesaţi să joace „Balena Albastră“, tinerii pot adera la grupurile care promovează conceptul.

  • Adolescenţii sunt contactaţi imediat după înscriere de „călăuze“. Ulterior, timp de 50 de zile, primesc câte o sarcină de îndeplinit, una mai sinistră decât alta: li se cere, de exemplu, să se automutileze pe antebraţ, unde să deseneze o balenă cu o lamă de bărbierit.

    • Mai sunt provocaţi să se trezească la ora 4.20 şi să vizioneze un film de groază sau să se plimbe, în echilibru, pe marginea unei clădiri. Ultima sarcină este sinuciderea, prin metode diverse.   

  •  Jocul morţii s-a răspândit puternic atât în spaţiul ex-sovietic, cât şi în Estul Europei sau în Occident.

    – Ucraina, Letonia şi Republica Moldova au înregistrat cazuri recente de sinucideri la adolescenţi care şi-au postat pe conturile personale de pe platformele sociale simbolurile provocării.

    Deşi diverşi lideri de opinie sau părinţi avertizează asupra implicaţiilor deosebit de grave, avertismentele sunt aproape ignorate în prezent.   

     Un reporter „Adevărul“ a petrecut câteva zile, sub acoperire, în mijlocul adolescenţilor de pe VKontakte (VK) care încearcă „Blue Whale Challenge“.

   –  ”În spatele unui cont fals, am făcut cunoştinţă cu adolescenţii români sau străini care se declară ajunşi la capătul puterilor în viaţa de zi cu zi şi care spun, pur şi simplu, că vor să moară. 

  •   „Mama e plecată din ţară, tata e un beţivan“ „I want to play Blue Whale“, am anunţat pe contul proaspăt înfiinţat pe VK. În mai puţin de o oră, o aşa-zisă călăuză ne-a scris în privat. După o conversaţie scurtă, un utilizator cu numele Tristan B. ne-a trimis cele 50 de sarcini şi ne-a avertizat că la finalul lor trebuie să ne sinucidem, că aşa este regula impusă de „creator“. Ca să fie sigură că jucăm, călăuza cere şi câte o fotografie în care să surprind faptul că am îndeplinit sarcina primită.   

  • „Vreau să mor. De asta vreau să joc Balena Albastră“, ne-a spus Wika M, una dintre tinerele din reţea, cu care am conversat. De la începutul lui martie, fata care apare ca având vârsta de 19 ani este în căutarea unui balene călăuze care să o însoţească spre moarte şi zilnic postează anunţuri de intrare în joc: „I want to play Blue Whale“, „I’m looking for a guardian“, „I’m in the game“, cuplate cu hash-tagurile …….

    • Un utilizator care se declară călăuză i-a răspuns pe 12 martie. De atunci Wika n-a mai răspuns mesajelor private.     

  • Paul P., un băiat de 18 ani dintr-o localitate din Nordul ţării, ne-a spus că vrea să intre în joc pentru că nu mai are nimic de pierdut. „Mama este în Italia de 15 ani, tatăl este un beţivan, deci nu am nimic de pierdut“, a mărturisit tânărul. Paul lucrează într-o benzinărie şi tot acolo locuieşte în lipsa unei situaţii decente acasă. Vrea să intre în jocul „Balena Albastră“, dar n-a găsit o călăuză. Şi-a pus pe profil chiar o fotografie din care reiese că a îndeplinit prima sarcină şi şi-a notat pe mână f57 (un alt nume simbolic al jocului), sperând că va fi contactat de un ghid al morţii.   

     Tentative pe Facebook

    În ultimele luni, au apărut şi pe Facebook tentative de a promova jocul morţii sau de a afla informaţii, dar acestea par a fi înăbuşite din faşă.

   – De exemplu, administratorii grupului „Eşti din Iaşi dacă…“ au exclus din comunitatea online mai mulţi tineri utilizatori care au pomenit despre acest flagel.

   – Pe de altă parte, părinţii unei eleve de 12 ani din Iaşi, care au preferat să-şi păstreze anonimatul, ne-au explicat că Balena Albastră nu mai este demult o noutate pentru şcolari.

  • Adolescenta le-a povestit părinţilor că jocul este la modă printre colegii ei, unii dintre ei tăindu-se cu lama pe mâini pentru a-şi desena celebra balenă.   

  • Motivaţia cinică a iniţiatorilor Potrivit Novaya Gazeta, o mamă psiholog, a cărei fiică a jucat „Balena Albastră“ şi s-a sinucis, a studiat ulterior nebunia, încercând s-o înţeleagă. Femeia a găsit pe unul dintre grupuri un slogan care ar fi influenţat-o şi pe fata ei de 12 ani să se considere grasă: „Niciodată nu vei înţelege cum să trăieşti fiind aşa mare şi impunătoare. Balenele niciodată nu se gândesc cum arată. Balenele sunt mai înţelepte decât oamenii, ele sunt frumoase. Eu am văzut cum balenele zboară, este de necrezut. Ştii de ce balenele se aruncă pe mal? Pentru că sunt disperate“.

O altă reprezentare simbolică a jocului 

  • În plus, psihologul rus a descoperit că diverse „călăuze“ promovau pe aceste grupuri o carte intitulată „50 de zile până la sinuciderea mea“, un bestseller scris de Stace Kramer. Autoarea încearcă, de fapt, să convingă prin cartea ei cât mai mulţi oameni să nu-şi ia zilele. Cu toate acestea, titlul a a fost răstălmăcit, iar cele 50 de sarcini pentru utilizatori par a fi insipirate din acest volum.

  • Pe aceleaşi comunităţi online, se explică unele simboluri ale jocului cunoscute de utilizatori: f57, f57-58, f58, 4:20 prin trimiteri biblice. „Casa liniştită”, un alt nume al jocului, ar reprezenta Iadul, iar balenele doar nişte cadavre. Pe unul din grupuri, mama psiholog a găsit şi o postare a lui Philipp Budeikin – administrator – care anunţa că intenţionează să-şi lanseze un album cu versuri sataniste şi ar fi creat comunităţile online să-şi adune admiratori.

  • În momentul în care psihologul a intrat în joc, grupurile erau urmărite de peste 230.000 de utilizatori ai platformei VK.    „Jocul acesta este un fel de isterie în grup” Platformele pe care se joacă „Balena Albastră“ trebuie să blocheze conturile care se arată interesate de provocare, susţine Gabriel Crumpei, medic primar psihiatru, doctor în psihologie. „Jocul acesta este un fel de isterie în grup pe care o întâlneam altădată în cămine sau în leagăne, acolo unde, dacă se sinucidea un puber, mai apăreau încă un caz-două. Dacă atunci se putea controla situaţia, pentru că ştiai cu cine se însoţeşte copilul tău, acum, în mediul online, nu prea mai este această posibilitate. 

    

     Adolescenţa este o perioadă de schimbări intense, schimbări care sunt normale, dar care generează angoasă şianxietate în grade variate, subliniază Anca Hardulea, consilier şcolar, directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Iaşi. „Pentru a aborda aceste schimbări, adolescentul apelează adesea la un grup pe care-l percepe ca fiind solidar în explorarea provocărilor specifice vârstei. Nu întotdeauna însă alegerea grupului este adecvată şi, în multe situaţii, spre exemplu în cazul socializărilor în mediul online, grupul la care aderă copilul nu este cunoscut de către părinţi. Apartenenţa la un grup periculos este indicată de comportamente precum: comunicare deficitară, impulsivitate, tăinuirea unor relaţii sau fapte“, a subliniat profesorul ieşean.   

     Regulile jocului „Balena Albastră”

     În prima zi, călăuza îi indică jucătorului să-şi deseneze pe mână unul dintre simbolurile jocului – o balenă, f58-f57, 4:20, f57 şi să-i trimită o fotografie nud.

    În următoarea zi, jucătorul trebuie să se trezească la 04.20 să se uite la filme de groază.

    În a treia zi, utilizatorul trebuie să-şi facă trei tăieturi cu cuţitul, cuiul sau lama pe mână.     

Simbolul balenei pe mâini, prima sarcină  

    Următoarea sarcină presupune un desen cu o balenă pe un obiect la îndemână sau pe contul personal de VK.

     În a cincea zi, dacă ghidul apreciază că jucătorul a îndeplinit întocmai sarcinile, îl acceptă în rândul „Balenelor Albastre“ doar după ce îi arată că şi-a însemnat cu cuţitul pe un picior cuvântul „yes“.

     În zilele următoare, ghidul îi cere jucătorului să se trezească la 04.20 să urce pe acoperiş, să meargă în staţiile de tren sau să-şi însemneze mâna cu cuţitul, desenându-şi o balenă sau să-şi taie buzele.

       În a treia săptămână de joc, utilizatorul primeşte misiune secrete, iar de la ziua 30 la ziua 49, jucătorul trebuie să se trezească la 04.20 şi să se uite la filme de groază, să asculte muzică din aceeaşi categorie, să vorbească cu alţi jucători – numiţi balene – să-şi taie zilnic mâna şi să se retragă complet din mijlocul familiei sau cunoscuţilor.

     În ultima zi, sarcina jucătorului este să se sinucidă astfel încât să învingă jocul.

    Se impune ca autorităţile să facă un apel public, să anunţe ce se întâmplă, şi acolo unde e cazul să blocheze aceste platforme, aceste conturi.  

   Până în prezent, autorităţile române nu au luat nicio atitudine vizavi de jocul care face victime printre adolescenţi.

    În comparaţie, pe 6 martie 2017, Poliţia Naţională Franceză a transmis pe contul oficial de Twitter un mesaj scurt. „Nu vă lăsaţi influenţaţi, pentru nicio provocare nu merită să vă riscaţi viaţa“.   

 

Surse Adevarul.ro, Digi24.

3 Comentarii
  1. Oana Rain spune

    Ce trebuie sa ii spui copilului daca te intreaba despre balena albastra in aceste zile.

    Balena albastră (Balaenoptera musculus) este un mamifer marin din subordinul balenelor cu fanoane. Cu o lungime de 30 m și cu o masă corporală de peste 170 tone,este cel mai mare animal cunoscut că ar fi existat vreodată.Până la începutul secolului al XX-lea balenele albastre erau abundente în aproape toate oceanele de pe Pământ. Vânătorii de balene le-au vânat timp de peste o sută de ani până au ajuns aproape de dispariție, și au fost protejate de comunitatea internațională în 1966.Un raport din 2002 estima că mai există între 5.000 și 12.000 de balene albastre în toată lumea, aflate în cel puțin cinci grupuri.Balenele albastre pot atinge viteze de 50 km/h pe distanțe scurte, de regulă când interacționează cu alte balene, dar 20 km/h este o viteză de deplasare mai obișnuită. Când se hrănesc, încetinesc până la 5 km/h. Balenele albastre se hrănesc în general cu krill, deși consumă, în cantități mai mici, și copepode. O balenă albastră adultă poate consuma până la 40 de milioane de exemplare de krill într-o zi. Balenele se hrănesc întotdeauna în zonele în care este cea mai mare concentrație de krill, consumând uneori până la 3.600 kg de krill într-o singură zi. Necesarul zilnic de energie al unei balene albastre adulte este în preajma a 1,5 milioane de kilocalorii. Hrănirea lor este afectată de variații sezoniere. Balenele albastre se hrănesc masiv cu krill în apele bogate din Antarctica înainte de a migra spre zonele de împerechere din apele mai puțin bogate din preajma Ecuatorului. Balena albastră poate acumula de 90 de ori mai multă energie decât consumă, ceea ce îi permite constituirea de considerabile rezerve de energie.

  2. Oana Rain spune
  3. Vasile Senior Stan spune

Lasă un răspuns