BABELE și MOȘII lui Mărțișor – între mit și credință

31

BABELE și MOȘII lui Mărțișor

– între mit și credință

 babele babele-si-mosii-111

           Dragi cititori, încep prin a vă spune că originea acestei sărbători ar fi, după unii etnologi, romană, iar după alţii traco-dacă. Întâlnită numai în sud-estul Europei şi în Italia, sărbătoarea are ca punct de plecare străvechi practici rituale, făcând parte dintr-un scenariu amplu şi complex care urmărea înnoirea anului primăvara, la naşterea şi moartea simbolică a Babei Dochia, întruchipare a Marii Zeiţe a Pământului.

babele-si-mosii-1

De unde vine însă mitul babelor?

           Dragii și înțelepții noștri bunici cunosteau ca primele zile din aceasta lună sunt fie prea friguroase, fie prea calde. Ei au numit aceste zile cu vreme schimbatoare, zilele babelor.

          Etnografii spun că mitul „babelor” este unul din cele mai importante mituri româneşti, cel al Babei Dochia. Există credința că Baba Dochia şi-a luat numele de la Sfânta Muceniţă Evdochia, sărbătorită de biserică pe 1 martie. Astfel, bătrâna reprezintă de fapt sezonul rece, care este pe sfârşite şi nu renunţă prea uşor în faţa primăverii, de unde şi cele 9 zile de instabilitate meteorologică.

        De la 1 martie la 9 martie sau pana pe 12 martie, cum se stie în unele regiuni ale tarii, zilele Babelor sunt strans legate de schimbarea si de legendara Baba Dochia. Nu se poate sti exact daca obiceiul martisorului a influientat legenda babei Dochia sau invers. Cert este ca nu pot fi rupte una de cealalta. De pilda, o legenda spune ca Baba Dochia umbla prin padure si torcea lana din furca. Gasind un banut, l-a gaurit, a tors un fir de ata din furca si l-a legat. Asa a facut Baba primul martisor.

 

babele-si-mosii-2

 • Baba Dochia apare ca intruchiparea anului vechi, care este pe sfarsite si trebuie sa moara. Moartea Dochiei in ziua de 9 martie se considera hotar intre anotimpul friguros si cel calduros. Astfel, perioada cuprinsă între 1 şi 9 martie reprezintă intervalul de timp în care Dochia îşi implineşte destinul urcând muntele, împreună cu turma sa de oi, pentru a muri înspre renaştere. Aspectul instabil al vremii din aceasta perioada este considerat a se datora caracterului capricios al Babei Dochia.

 • In lumea satului, Baba Dochia este asemuită cu soacra rea care își supunea nora la grele încercari.

        O punea să-i aducă apa cu ciurul de la fântană, să spele lâna neagră pana se facea alba…iar, într-o zi geroasa de Făurar, să-i aduca fragi dulci de padure. Nora a plecat să cutreiere poienile, doar-doar o gasi o minune, pentru că nu avea curaj să se intoarca acasă cu mâinile goale. Pe cărare i-a iesit în cale Dumnezeu, cu parul alb și lung, scăldat în lumină. I se facu milă de durerea fetei si I-a umplut cofița cu fragi. Cum i-a vazut Baba, s-a bucurat că vine primavara și și-a pregătit turma de oi să urce la pașune. Si-a luat nouă cojoace în spinare și toiagul la picioare, și p-aci ți-e drumul. Dumnezeu făcu vremea frumoasa și calda si Baba lepăda un cojoc, apoi o dadu în ploaie strasnica si Baba mai lepăda un cojoc, pentru că se îngreunase cu apa. Si, tot asa, vremea o pacali pe Baba sa-si lepede toate cojoacele, unul cate unul.

          Apoi, Dumnezeu, știind-o rea la suflet, dădu un ger strasnic de îngheta Baba pe munte, cu tot cu oile ei, ca să rămână amintire.

babele-si-mosii-3 

Babele – responsabile pentru vremea urâtă?

 

babele-si-mosii-4 

        Astăzi, în ultima zi a lui februarie, trebuie să ne alegem o babă ca să aflăm cum ne va merge tot anul, judecând după vremea din ziua babei preferate.

 • Dacă va fi o babă rea, cu vreme rece, vântoasă şi înnorată, ne va merge rău.

 • Dacă va fi o zi senină cu vreme călduţă, va fi o babă bună.

         …Dar cine a auzit de babe bune?! Baba Cloanţa Cotoroanţa şi Baba Iaga sunt vrăjitoare recunoscute, dar nici Baba care se piaptănă când arde ţara sau Baba care s-a dus cu colacii nu sunt nişte exemple pozitive !

        Zilele Babelor diferă ca număr de la o zonă la alta.

 • De exemplu, în Muntenia sunt 12 babe, iar în Maramureş se obişnuieşte „bătutul uşilor“, pentru a goni iarna din casa. Aici, Baba Dochia se mai numeşte şi Odochia, tot aici se practică „botezul“ babei pe care ţi-ai ales-o. Mai exact, se rebotează copiii bolnavi cu alte nume, pentru ca răul să nu-i mai găsească.

      În unele zone ale Moldovei, se alege ziua după data de naştere. Atunci când aceasta este un numar mai mare de nouă, se împarte şi se alege unul din rezultate sau se aduna cele două cifre componente.

      În Ardeal, babele se numesc şi Vântoase, iar în Muntenia este obiceiul ca de Babe să fie aleasă câte o bătrănă din sat.

 • “Daca ziua aleasă este frumoasă, înseamnă că bătrâna respectivă este bună la suflet. Dacă este frig, bate vântul, ploua sau ninge, înseamna că baba e rea la inimă şi este considerată responsabilă pentru vremea urâtă”, spun specialiştii de la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi.

Cum ne alegem Babele?

babele-si-mosii-12 

        Zilele începutului de martie ne amintesc de Anul Nou serbat primăvara, românii făcând acest lucru până în veacul al XVII-lea. Uneori, primele patru zile închipuiau cele patru anotimpuri, după cum era vremea acum aşa urmând a fi şi anotimpul respectiv. Dacă pe 1 martie era timp frumos, toată primă­vara va fi la fel, ploaia din această zi anunţând un an îmbelşugat.

    Mai amintim şi faptul că uşile şi ferestrele ar trebui lăsate larg deschise acum pentru a intra aerul de primăvară.

        Ca la orice început, se poate prevesti ceea ce va urma. Astfel, înainte de 1 martie, îndeosebi femeile îşi aleg o zi din cele nouă. După cum era vremea în ziua respectivă, aşa urma să fie şi traiul lor. Alteori, în acelaşi mod, aflau flăcăii cum avea să le fie nevasta. Aşadar, în legenda Babei Dochia îşi are originea şi obiceiul de a ne alege câte o „babă” începând de la  1 şi până la 9 martie.

Babele se fixează dinainte, ţinând cont, cel mai adesea, de două criterii:

 • fie îţi alegi baba la întâmplare,

 • fie în funcţie de data naşterii.

  • Asta înseamnă că dacă eşti născut pe 7 ale oricărei luni, baba ta va fi pe 7 martie, însă, dacă eşti născut pe 18, baba ta va fi pe 9. De ce? Fiindcă aduni 8 cu 1 şi dă 9. Dacă eşti, de exemplu, născut pe 28, aduni 2 cu 8 şi dă 10; apoi mai aduni încă o dată 1 cu 0 şi dă 1. Deci, baba ta este pe 1 martie, chiar de Mărţişor!

  • În funcţie de cum va fi ziua respectivă se crede ca aşa va fi şi anul în curs pentru tine. În funcţie de starea vremii se va constata dacă vei avea parte de un an „frumos, urât sau norocos”. Alţii spun că ziua cu pricină ne „descrie” inclusiv pe noi ca persoane. O vreme urâtă sau mohorâtă vorbeşte despre o persoană tristă sau rece. Dacă afară este vijelie se spune că persoana respectivă este rea, iar dacă vremea este frumoasă şi afară este cald şi soare, înseamnă că persoana a cărei babă este în acea zi are un suflet bun.

Credinte si obiceiuri din popor

       În multe regiuni din țară, femeile țin ziua de 1 Martie ca pe o sarbatoare religioasa, desi ea nu are cruce rosie in calendarul ortodox.

        Ele nu lucreaza si nu spala rufe, de teama sa nu o supere pe Baba Dochia cea urâcioasa, care poate întoarce crivatul si gerul în prag de primavara.

       În credința populară:

 • vremea Babei pe care ti-ai ales-o arata nu doar norocul de peste an, ci si firea ta, vesela si generoasa sau rece si egoista;

 • ziua de 9 Martie, cand Baba Dochia îngheata pe munte, este considerat hotarul dintre iarna si primavara. Dupa aceasta data, cand se sarbatoresc cei 40 de mucenici, incep zilele Mosilor care anunta caldura si vremea buna de semanat;

 • zilele friguroase de dupa 9 Martie, când se intampla sa mai ninga, poarta numele de Zapada mieilor, numai buna sa inmoaie pamantul pentru araturi. Dupa ele, vin zilele calde ale pasarilor: ziua Berzei, ziua Cucului, ziua Mierlei.

BABELE de pe platoul Bucegilor- stanci de poveste și izvor de apă buna

babele-si-mosii-13

      Dochia din muntii Ceahlău sau Babele de pe platoul Bucegilor sunt stanci de poveste. Ele au forme bizare, inchipuind o forma omeneasca incovoiata, si sunt inconjurate de stanci mai mici, reprezentand caprele sau mioarele Babei care s-au prefacut in stana de piatra. Istoricii spun ca, înca din vremurile dacilor, aceste stanci au capatat și aura mitica, fiind considerate zeitati ale muntelui.babele-si-mosii-14

        Tot Baba Dochia poarta numele și stanca din Valea Urlatoarei, din muntii Buzaului. De sub stanca izvoraste o apa limpede si rece ca gheata, la care se opresc si azi ciobanii cu oile.

       Alte legende spun ca Dochia din Ceahlau era preafrumoasa soră a lui Decebal, pe care soldatii lui Traian au vrut să o duca în lanțuri la Roma. Dar fata a scapat de urmaritori și s-a rugat la spiritul muntelui să o transforme în stanca, sa nu fie tarata in sclavie. Odata cu ea, au incremenit pe vecie si mioarele pe care le păstea. La picioarele stancii, a rasarit un izvor subtire de apa, din lacrimile pe care le-a varsat tânăra prigonită.

MOȘII de primăvară – în credința autohtonă

        Simion Florea Marian mentiona in lucrarea „Trilogia vietii”, „ca pe tot parcursul anului, in spatiul romanesc exista 20 de zile de Mosi”. Cuvantul „mosi” vine de la „stramosi”, si se refera la persoanele trecute la cele vesnice. Cu apelativul „mosi” sunt numiti nu doar mortii, ci si principalele sarbatori ce le sunt consacrate, precum si pomenile facute pentru ei. Din zilele de Mosi amintim: „Mosii de primavara” (de Macinici), „Mosii de vara” (sambata dinaintea Rusaliilor), „Mosii de toamna” (in prima sambata din luna noiembrie), „Mosii de iarna” (sambata dinaintea Duminicii lasatului sec de carne).

   În perioada 10 şi 19 martie sunt zilele Moşilor sau Uncheşilor care promit încălzirea vremii şi înstăpânirea primăverii.

 • Moşii sunt buni, fără putință de tăgadă. Gândiți-vă doar la ce le spunem copiilor când le povestim despre –  Moş Crăciun şi Moş Nicolae, Moş Ene … și modul de adresare este edificator: dragii, moșului! …n-o să auziți niciodată: dragii, babei!…

      Şi ca să vedeţi că nu încerc să vă duc în eroare comparând răutatea babelor cu bunătatea moşilor, e suficient să vă gândiţi la Fata Babei cea rea şi Fata Moşului cea cuminte…Până şi femeia care îşi ajută semenele să aducă pe lume copii se numeşte moaşă!

 • Zilele Moşilor, cuprinse între Mucenici (care se sărbătoresc pe 9 martie) şi Alexii, mai exact cele nouă zile ale Moşilor sunt cu mult mai blânde şi mai puţin capricioase decât Babele de dinaintea lor.

  • Prima zi a Moșilor se suprapune cu ultima zi a Babelor și anume, ziua de 9 martie, o zi în care se prăznuiește și sărbătoarea creștin ortodoxă a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia.

  • Drept urmare, prima zi a Moșilor aduce cu ea o sumedenie de tradiții și obiceiuri, în funcție de diferitele regiuni ale țării.

       Cel mai întâlnit obicei este acela de a bate pământul cu bâte și maiuri pentru a alunga gerul și a scoate căldura. Acest lucru nu-l poate face oricine, ci numai aceia care cunosc descântecele potrivite acestui ritual.

 • Totodată, mamele de oieri trebuie să facă o turtă de porumb sau de grâu, pentru ca turmele să fie protejate și ferite de primejdii.

 • Prin unele regiuni ale țării, gospodinele de la sate nu iau ouăle de prin cuibare, deoarece există o superstiție care spune că acestea trebuie lăsate acolo pentru a fi spor la ouă și la pui tot anul.

 •  O altă superstiție spune că în prima zi a moșilor nu trebuie aruncat gunoiul din casă pentru a nu se înmulți lupii.

 • În unele zone din Oltenia există obiceiul ca, în dimineața zilei de 9 martie, să se afume casa și pe cei care locuiesc în ea, deoarece așa vor fi feriți tot anul de animale și lighioane sălbatice.

 • Tradiția populară ne învață, de asemenea, ca așa cum va fi vremea în 9 martie așa va fi timp de 40 de zile, iar dacă în prima zi a Moșilor va fi frig, atunci e semn că iarna va dura până la Sfântul Gheorghe.

  • Multi cred ca daca ploua în ziua de Mucenici sigur va ploua si de Paște, iar apa de ploaie cazuta pe 9 martie este buna pentru durerile de cap si pentru ochi.

  • Tot in aceasta zi sunt asteptate berzele aducatoare de noroc. Se spune ca daca tună pe 9 martie vara va fi una roditoare, insa daca tunetul se-aude inainte de aceasta zi, vara va fi una seaca.

 • În trecut, de Mosi, cei care aveau livezi sau vii trebuiau să bea 40 de pahare de vin sau tuica și să verse cateva picaturi pe vie sau pomi, pentru ca plantelor sa le mearga bine tot anul si roadele sa fie bogate. Cu timpul s-a pierdut semnificatia benefica pentru vie sau livada.

        Cultul moşilor, care patronează ciclurile naturale şi asigură belşugul ogoarelor şi sporul vitelor în noul an se află în centrul atenţiei sătenilor. În cinstea lor, în ziua de 9 Martie se fac copturi rituale ce se oferă de pomană. Femeile fac măcenici, pe care îi numesc sfinţişori sau bradoşi. Aceştia sunt în formă de om, opturi, melc, spirală sau albină. Se duc la biserică şi se împart nevoiașilor. Tot acum se face şi un fel de turtă în chip de om fără ochi, numită Uitata. Ea se dă copiilor s-o mănânce cu miere şi se face pentru morţii care, din greşeală, n-au fost pomeniţi peste an.

 • Există şi datina ca, în această zi, fiecare să bea 40 de pahare cu vin, câte unul pentru fiecare din cei 40 de mucenici, ştiut fiind că numărul 40 se asociază morţilor.

babele-si-mosii-8

MOȘII DE IARNA – în tradiția creștină 

    Sâmbăta, 5 martie, Biserica Ortodoxa face pomenirea celor trecuti la cele veșnice. Aceasta sambata este cunoscuta în popor sub denumirea „Moșii de iarna”, care reprezintă pomenirea mortilor, pentru ca Biserica nu vede in moarte sfarsitul existentei omului.

     Religia creștină îi numeste pe cei trecuti in viata de dincolo „adormiti”, termen care are intelesul de stare din care te poti trezi. Ea nu vorbeste de trecere intr-o stare de nefiinta, ci de trecere dintr-un mod de existenta în alt mod de existenta.

      –  Mantuitorul, cand ajunge în casa lui Iair a carui fiica de numai 12 ani murise, spune: „Nu plangeti, n-a murit, ci doarme” (Luca: 8,52).

 • Moşii de iarnă este sărbătoarea populară din sâmbăta care precede Lăsatul Secului de Brânză sau Lăsatul Secului de Carne, dedicată morţilor, moşilor şi strămoşilor. Moşii de iarnă, împreună cu Moşii de Sâmedru formează Moşii cei Mari de peste an. La Moşii de iarnă se împart alimente (plăcinte, colaci, produse lactate) şi, uneori, vase umplute cu mâncare gătită sau cu apă.  Sărbătoarea se respectă pretutindeni în România.

 • Sfinții Părinți au randuit ca sâmbata să se faca pomenirea celor adormiti, pentru ca este ziua în care Hristos a stat cu trupul in mormant si cu sufletul în iad, ca sa-i elibereze pe dreptii adormiți. Pe de alta parte sambata e deschisa spre duminica, ziua invierii cu trupul. Duminica este numita si ziua a opta, pentru ca este ziua începutului fara de sfarsit, ea nu va mai fi urmata de alte zile, va fi eterna.

mosii-si-babele-15babele

Cu drag,

Echipa comunitatea-spirituala.ro

31 Comentarii
 1. Nicoleta Ghiea Radut spune

  Sa aveti o primavara frumoasa !

 2. Avocat Florentina Ilisei spune

  Mulțumim!

 3. Carmen Carmen spune
 4. Marcel Moldovan spune

  totul se trage din paginism,nimic din credinta

  1. Avocat Florentina Ilisei spune

   Păgânismul este un cumul de credințe religioase de pana la creștinism, precum si a celor necreștine. Credinta este esența tuturor lucrurilor- reprezinta convingerea/certitudinea, mai exact faptul de a crede in adevarul unui lucru…nu trebuie privită strict sub aspect religios…

 5. Viorica Iacob spune
 6. Steluta Lazar spune

  Ne tavalim in sarbatori pagane care mai decare pentru ca au la baza mancare, mautura si imoralitate. Dumnezeu este scos din viata noastra. Ne distram acum, dar ce vom face la urma??

  1. Avocat Florentina Ilisei spune

   Este corecta observatia dvs., daca va referiti la modul general. Dumnezeu nu poate fi scos din viata noastra pentru ca El este in fiecare din noi. Insa oamenii detin liberul arbitru si isi fac propriile alegeri ale caror consecinte le vor trai pe deplin. Noi incercam sa va oferim o alta viziune a acestor practici si traditii, pe care insa nimeni nu le poate schimba fundamental. Va rog sa cititi articolul pana la sfarsit. Multumim!

 7. Avocat Florentina Ilisei spune

  Orice traditie, indiferent ca este religioasa la origine sau nu, daca poate fi motiv de bucurie si ne face sa zambim, chiar pentru un moment, nu trebuie sa fie blamata sau judecata. In contextul de astazi sunt atat de rare momentele in care ne putem bucura din tot sufletul; oamenii si-au pierdut capacitatea de empatie si intelegere emotionala, iar in lipsa unui interes – rar isi fac timp pentru semenii lor sau chiar pentru propria familie, tocmai din acest motiv trebuie sa profitam de orice traditie/obicei, insemnat sau nu, deoarece niciodata nu vom fi raniti de un mit sau o poveste, insa avem ocazia sa ne oferim energie pozitiva, o zi frumoasa si sa redescoperim ”inocenta” din noi.

 8. Letitia Ardelean spune
 9. Zavada Vasile Istrate spune

  Mitul este in opozitie cu credinta

  1. Avocat Florentina Ilisei spune

   Nu este in opoziție. Mitul se formează pe baza unor credințe despre originea lucrurilor. Credinta reprezinta convingerea/certitudinea, mai exact faptul de a crede in adevarul unui lucru…nu trebuie privită strict sub aspect religios…

 10. Avocat Florentina Ilisei spune

  Nu este in opoziție, se împletesc ca un mărțisor. Mitul se formează pe baza unor credințe despre originea lucrurilor. Credinta reprezinta convingerea/certitudinea, mai exact faptul de a crede in adevarul unui lucru…nu trebuie privită strict sub aspect religios…

 11. Brumar Vasile spune

  Ce a fost mai intai…mitul sau credtinta? (apropo de oul si gaina)

 12. Varvara Emilia spune
 13. Rodica Cioncu spune

  ITI DORESC O PRIMAVARA FRUMOASA PLINA DE IMPLINIRI

  1. Avocat Florentina Ilisei spune

   Multumim! Sa aveti un An binecuvantat!

 14. Traian Mihai Boieriu spune

  ZSi asa cum spune povestea,azi 07 martie este si baba mea!Frumusica pina la ora asta !

 15. Avocat Florentina Ilisei spune

  Va multumim tuturor pentru comentarii, apreciem in mod deosebit ca ne-ati acordat din timpul dumneavoastra! Alegeti sa fiti informati intr-un mod corect si obiectiv; dispuneti/discerneti doar in functie de ceea ce vi se potriveste si va aduce armonie, speranta, incredere si bucurie in viata!

 16. Gabriel Gabi spune

  la fel cum nici baba novac nu era un baboi ci ditamai voinicul la fel este clar ca nici baba dochia nu era o babornita urata ca talpa iadului ci o mandrete de fata numai buna de maritat si care la fel ca voinicul baba si ea purta acelasi nume ! cert este ca era o dacoaica plina de nuri si frumoasa foc si datorita ei si pe acest plan stramosii nostri daci au intaietatea mondiala in descoperirea si practicarea acestei placute indeletniciri numita pe daceste striptis.

 17. Luminita Goga Maries spune

  E un obicei fain.

 18. Vasile Senior Stan spune
 19. Mariana Soponaru spune

  Multumesc !

 20. Mariana Soponaru spune
 21. Anonim spune

  multumesc !

 22. Anonim spune
 23. Florescu Angelica spune

  Am ales baba din data de opt

  1. Avocat Florentina Ilisei spune

   9 …😘

 24. Mariana Soponaru spune

  Eu pe data de 6.

 25. Gheorghe Crupa spune

  Am ales,8 Martie.

 26. Leontin Tirca spune

  Super doamna avocat

Lasă un răspuns