Anul Nou chinezesc.Tradiții care vă aduc noroc și spor.

4

     Pe  28 ianuarie 2017  incepe un nou an lunar chinezesc (anul 4715 , în calendarul chinezesc), anul de Cocos Foc Yin (Ding Yu).

 – pentru a nu se confunda calendarul solar cu cel lunar, vă oferim câteva detalii mai jos.

 • Anul Nou Chinezesc (în conformitate cu calendarul lunar) începe pe 28 ianuarie 2017 și este extrem de sărbătorit în întreaga lume de către chinezi. Anul Nou Chinezesc  prevesteste noi începuturi și un nou început pentru toți. 

 • La nivel social, Anul Nou Chinezesc este foarte mult un eveniment de familie și este un timp de reunire, iertare, impartasire și mulțumire prin festivități. 

       În 2017 Anul Nou Chinezesc cade sâmbătă 28 ianuarie 2017, ora  08:07 China (calendarul lunar), sâmbătă 28 la 00:07 in Marea Britanie, vineri 27  la 16:07 California, SUA, și sâmbătă, 28 la 01:07 Barcelona Spania .

       Din cauza diferențelor de timp din întreaga lume, Anul Nou Chinezesc va parea a veni o zi mai devreme, în unele țări.

 • Aceasta este data la care  sărbătoriti Anul Nou Chinezesc cu Ang Pow, focuri de artificii, etc și nu data la care sa plasati remediile si amelioratorii in Feng Shui pentru  2017 , care va fi 3 februarie anului 2017.

      Ziua de Anul Nou  in calendarul Lunar chinezesc este foarte diferita de Noul An Solar (Hsia).

 • Calendarul lunar formulează zilele lunii în conformitate cu ciclul Lunii în timp ce anul solar este guvernat de Soare. Cu toate ca anul solar chinezesc începe la o dată diferită de anul occidental, teoria prin care se calculează anul pe cât de mult este nevoie pentru a merge in jurul soarelui este aceeași.

  • Ciclul lunar dureaza aproximativ 29.5 zile si pentru ca inceputul Anului Nou Lunar nu este îndepărtat de Anul Nou Solar, chinezii  introduc încă o lună, aceasta fiind numită o lună intercalară, o dată la câțiva ani. Acesta este motivul pentru care Anul Nou Chinezesc se încadrează la o dată diferită în fiecare dintre cele două calendare.

 • În timpul calendarului solar (Hsia)  Anul Nou începe la începutul primăverii, care se încadrează în mod normal, între 3 și 5 februarie, calendarul lunar (Yueh) marchează Anul Nou pe a doua Lună Nouă după solstițiul de iarnă. 

     În 2017, Anul Nou Lunar Chinezesc, de asemenea, numit „Festivalul de primăvară”, cade în 28 ianuarie 2017, care este Anul Nou, care este celebrată de toate comunitatile etnice din China. 

    anul nou chinezesc 1      Anul Nou solar (3 februarie anului 2017) nu este sărbătorit la toate și este folosit numai pentru amplasamente Feng Shui.

 • Numirea Regelui Galben a avut loc în primăvara anului 2697 î.Hr. Dar ei au folosit prima zi a solstițiului de iarnă ca prima zi a anului. Deci, primul solstițiul de iarnă a fost  pe 23 decembrie 2698 î.H.  

 • 01 ianuarie nu înseamnă nimic  pentru Regele galben. Dacă contorizam suplimentar opt zile, în 2698 î.H. pentru un an, atunci anul 2017 este al 4715 an chinezesc.

     Astfel – Vineri, 03-02-2017, la 23:34 in Hong Kong , este Anul Nou in calendarul solar si este data ce o folosim atunci când introducem remediile anuale Feng Shui și nu o zi pentru a sărbători Anul Nou.

 • Anul nou solar il celebram in Romania vineri 03 03 2017 la orele 17:34.

    Anul Nou este cea mai importantă sărbătoare tradițională a chinezilor, care durează 15 zile – prima zi fiind 28.01.2017.

    anul nou chinezesc 3       Anul Cocoșului de Foc va fi, spun astrologii, unul al energiilor puternice și al momentelor rare, cu şanse nesperate, împliniri şi bucurii pe care le vom ţine minte toată viaţa. Depinde doar de noi să folosim ocaziile pe care le vom avea și să ne transformăm munca în beneficii.


Sărbătoarea, care durează două săptămâni, începe, în prima zi din prima lună a calendarului chinezesc și ia sfârșit cu Festivalul Lampioanelor care are loc în a cincisprezecea zi. Pregătirile încep, însă, cu o lună înainte. Oamenii cumpără cadouri, materiale pentru decoraţiuni, alimente şi haine, fac curăţenie în case pentru a alunga ghinionul și vopsesc, din nou, ușile și tocurile de la geamuri, de obicei în roșu. Apoi, ele sunt decorate cu benzi de hârtie roşie (Chun Lian), pe care sunt înscrise diferite urări de fericire, prosperitate şi viaţă lungă.

Anul nou chinezesc 2

    Ca peste tot in lume asiaticii au si ei ritualuri pe care le respecta. Mai nou, esticii si vesticii isi imprumuta aceste obiceiuri pentru ca li se par logice. Pentru cei care cred si-si doresc sa afle ce obiceiuri au chinezii inainte, la trecerea dintre ani si in urmatoarele cincisprezece zile dupa noul an ca sa atraga sanatatea, abundenta, linistea si armonia in vietile lor o sa enumar cateva dintre acestea si cine doreste sa tina cont de ele este binevenit sa le aplice.

Traditiile si obiceiurile asiaticilor au o simbolistica aparte; astfel, inainte de trecerea dintre ani ei isi repara acoperisurile, tavanele, podelele, tevile, toaletele si bateriile de la chiuvete – deoarece orice infiltratie de apa aduce pierderea prosperitatii familiei si stres financiar.

 • Vopsitul peretilor, tavanului si cumpararea macar a unui obiect de mobilier nou sau decoratiuni in living si lenjerie noua macar intr-un dormitor;

 • ungerea balamalelor usilor pentru a nu scartai; covor nou in centrul casei in culorile apei sau metalului (elementul care produce apa) – albastru, negru, argintiu, auriu, alb, gri;

 • curatarea colturilor camerelor de praf si dezordine pentru a curge energia meandrat,

 • aruncarea lucrurilor care nu mai sunt de folos, a vaselor ciobite sau sparte, reviste si jucarii incomplete,

  • toate acestea sunt de bun augur daca tinem cont de ele si le remediem inainte de 28 ianuarie.

      Pe 27 sau pe 28 ianuarie, pana in pranz, chinezii isi curata fizic si energetic casele cu betisor de santal sau tamaie, salvie arsa deasupra apei ca s-o purifice, apa cu cateva firicele de sofran este si aceasta purificata daca o tin un rasarit si un apus pe pervaz iar pe 28 stropesc prin casa cu ea insistand pe la colturile camerelor unde se aduna energia stagnanta;

 • clopotelul tibetan sau orice clopotel pe care sa-l zdrangane in sensul acelor de ceasornic si cu care sa se plimbe prin toata casa miscandu-l, bolul tibetan si Mantra pe care o incanteaza in timpul purificarii:NA MA SALVA TA TA GA TA VALOCHITE OM SAMBARA SAMBARA HUM  – fac parte din ritualul pe care il respecta.

anul nou chinezesc 6      Prima persoana care paseste in casa dvs. pe 28 ianuarie trebuie sa fie barbat și trebuie sa arunce opt portocale pe jos;

 • sau puneți un copilaș să se joace cu opt portocale si să le rostogolească prin casă – începand de la usa de la intrare spre interiorul casei – după care le spălați și le asezați intr-o fructiera – unde trebuie să stea cincisprezece zile, puteți să le inlocuiți pe cele stricate si le puteți completa daca consumați din ele în această perioadă – asa se întampina zeul bogatiei.

    In noaptea de 27 spre 28 cat si pe 28 ianuarie nu se recomanda sa se manance carne de pasare ci un peste intreg (cu cap si coada) pe care il mananca intreaga familie,

 • se consuma cinci feluri de carne (mai putin pasare), nu se mananca orez simplu caci e mancarea saracului ci taitei lungi care inseamna prosperitate, longevitate si bogatie;

 • la micul dejun, pe 28 ianuarie nu se mananca orez (scade prosperitatea) si carne (zeitatile sunt vegetariene si nu vor sa vada ca se mananca acest aliment care inseamna sacrificiu).

     Tot in acea dimineata nu e bine sa treziti brusc pe nimeni (sa nu trebuiasca impinsi de la spate tot anul),

 • nu luati medicamente decat cele neaparat necesare (ca sa fiti sanatosi tot anul),

 • nu spalati rufe pe 28 caci e ziua zeului apei,

 • nu recuperati datorii financiare pe 28 caci veti alerga dupa bani tot anul (recuperate-I pana pe 27 ianuarie sau dupa 29 ianuarie),

 • nu maturati pe 28 (aruncati prosperitatea),

 • nu dormiti pana la pranz (leneviti tot anul), nu va spalati pe par si nu va tundeti, nu va imbracati in alb sau/si negru,

 • nu vizitati prietenii daca v-a murit cineva drag de curand, nu va certati in primele 15 zile dupa anul nou chinezesc,

 • nu ridicati vocea si nu pedepsiti copiii, femeia sa nu foloseasca pe 27 seara si pe 28 cutite si sa nu gateasca folosind cutit (manie, taierea norocului), sa manance mancare gatita inainte, fara cutit, sa evite sa sparga farfurii, cani, dar daca se intampla sa le stranga si sa le arunce abia pe 29,

 • femeia proaspat casatorita sa nu-si viziteze mama pe 28, sa purtam ceva nou de imbracat si accesorii pe 28, sa invitam prieteni dragi la masa de pranz ca sa mancam peste intreg gatit si cele cinci tipuri de carne cu taitei lungi,

 • sa radem si sa fim veseli toata ziua, daca vrei bogatie in noul an pe 28 trebuie sa privesti catre SE,

 • daca vrei noroc privesti catre NV si daca vrei sa ai suportul mentorilor privesti catre SV, aprindeti betisoare parfumate, puneti-va dorinte si lasati o cupa cu vin langa altarul casei dumneavoastra (unde aveti icoane) ofranda pentru zei; usile nenorocoase pe care nu e bine sa le folosim pe 28 ianuarie (le lasam ori inchise ori deschise, ca si ferestrele din acele sectoare) sunt in Nord-Est, Nord si Est.

 • Pe 29 se sarbatoreste ziua pamantului;

 • pe 30 zeul maniei (fara cearta);

 • pe 31 zeul bucatariei (bogatie pe masa);

 • 1 februarie – zeul bogatiei (patronii sau parintii sa va daruiasca bani ca sa aveti noroc tot anul);

 • 2 februarie – ploaia,

 • 3 februarie – umanitate, iertare, impacare;

 • 4 februarie – anul solar (ochiul primaverii), ziua incheierii odihnei, aducerea in prezent a feng shui-ului casei (anul solar nou chinezesc) stropim din nou cu apa purificata prin casa.

 

Iată o enumerare a momentelor sărbătoririi Anului Nou la chinezi:

 • Prima zi a Anului Nou Chinezesc, cea a Lunii Noi, este dedicată întâmpinării zeilor cerurilor şi pământului. Se practică abţinerea de la consumul de carne, considerându-se că asta aduce o viaţă lungă şi fericită.

 • În a doua zi se fac rugăciuni adresate strămoşilor şi tuturor zeilor. Câinii sunt îngrijiţi cu multă atenţie şi sunt hrăniţi bine, căci se crede că a doua zi este ziua de naştere a tuturor câinilor.

 • În zilele a 3-a şi a 4-a, ginerii au îndatorirea de a prezenta socrilor respectul lor.

 • A 5-a zi, numită Po Woo, este dedicată Zeului Bogăţiei. Oamenii rămân acasă pentru a-l onora. Nimeni nu merge în vizite la rude sau la prieteni în această zi, fiindcă se crede că asta aduce ghinion.

 • Din ziua a 6-a până în a 10-a zi, chinezii îşi vizitează după dorinţă, fără a fi invitaţi, rudele şi prietenii. Ei se duc şi la temple ca să se roage pentru noroc şi sănătate.

 • Ziua a 7-a este cea în care agricultorii îşi expun produsele. Cu acest prilej se prepară o băutură specială, din 7 plante diferite. Aceasta se consideră a fi şi ziua de naştere a tuturor fiinţelor umane.

 • În a 8-a zi are loc o cină în familie, iar la miezul nopţii se adresează o rugăciune Zeului Cerurilor.

 • În a 9-a zi se aduc ofrande Împăratului de Jad, una dintre cele mai importante zeităţi Daoiste.

 • Zilele a 10-a, a 11-a şi a 12-a sunt cele în care prietenii şi rudele trebuie invitaţi la cină.

 • După atâtea mese bogate, ziua a 13-a este rezervată unei diete mai simple, pentru purificare.

 • A 14-a zi este rezervată pentru a se pregăti Festivalul Lanternelor, marea festivitate care va avea loc în cea de-a 15-a zi, pe Lună Plină.

Daruri care se oferă de Anul Nou

   Ce putem dărui celor dragi la schimbarea anului chinezesc, pentru a avea prosperitate şi noroc:

 • Plicurile roşii Lai-See, numite şi Hong-Bao, conţinând bani, sunt dăruite tinerilor adulţi şi copiilor în timpul anului nou chinezesc. Oferirea reciprocă a cadourilor este, de asemenea, o tradiţie străveche specifică noului an.

 • Răvaşe de primăvara – sunt scrise, de obicei, cu cerneală neagră pe hârtie roşie, şi exprimă în versuri dorinţele sau urările legate de fericire, noroc, bogăţie şi longevitate. Ele sunt expuse apoi pe ferestre şi uşi timp de două luni, pentru a se împlini.

 • Tava prosperităţii, la multe familii se păstrează obiceiul de a expune în casă o tavă plină cu dulciuri, bomboane şi fructe uscate cu care sunt trataţi musafirii. Numite “chuen-hop” sau tăvile apropierii dintre oameni, acestea au în mod obişnuit  8 compartimente, fiecare dintre ele fiind destinat unui anume fel de mâncare, specificând importanţa anului nou. 

 • Portocalele care semnifică averea sau bogăţia nu trebuie să lipsească de pe masă în această zi, la fel şi mandarinele care sunt simboluri consacrate norocului.

 • Cei care-şi permit este bine să ofere flori de prun care simbolizează speranţa şi curajul şi flori de narcisă care sunt simbolul noului an.

     – și tablourile, stampele sau schiţele şi amuletele simbolizând aceste flori sunt la fel de puternice şi pot fi oferite sau prezente în fiecare casă.

    anul nou chinezesc 5Se anunta un an nou cu multe lucruri bune daca actionam si nu asteptam sa ne pice din cer, vor fi multe certuri dar daca intervine liberul arbitru si te impinge sa te opresti faci foarte bine, nu actionam la primul impuls ci gandim de doua ori daca se merita sa ne consumam energetic, in prima jumatate a anului putem face bani mai usor, cele mai bune luni de prosperitaate financiara sunt mai, iunie si iulie iar august este cea mai buna luna pentru vacanta.

     anul nou chinezesc copAnul Cocosului de Foc reprezinta o stradanie incununata de angajamente, satisfactii si realizari care vor aduce mult bine celor care tin cont de faptul ca cearta si pedeapsa nu castiga in fata puterii de a gandi de doua ori inainte de a nu actiona din impuls. Cu totii vom avea suisuri si coborasuri in acest an iar cei care vor gestiona situatiile tensionate, vor fi optimisti si pozitivi se vor bucura de acest an plin de castiguri pe toate planurile si de influentele pe care le exercita semnul Cocosului asupra tuturor semnelor din constelatia zodiacala pana pe 15 februarie 2018 cand vom intra in anul Cainelui de Pamant.

 

L A   M U L Ț I   A N I !

 

anul nou chinezesc 2017

4 Comentarii
 1. Cristian Mihăescu spune

  Nu s-au mai terminat sărbătorile? Am întrebat.

 2. Lică Bradea spune

  Credeți in Evanghelie si va pocaiti

 3. Profu de Mate spune

  Ce prostii sunt chinezariile astea si totusi isi gasesc adepti.Ciudat.

 4. Stela Murariu spune

  Speram sa fie un an bun !

Lasă un răspuns