Sistemul imunitar este format dintr-o colectie complexă de celule care se găsesc în întregul corp. Aceste celule au rolul de a proteja corpul impotriva infectiilor, dar si de a distruge celulele canceroase.
Pielea si membranele mucoase, alături de substante chimice precum mucoasele, lacrimile si acidul din stomac sunt, de asemenea, o parte importantă a sistemului imunitar, reprezentând bariera din prima linie care previne intrarea în corp a substantelor străine sau a organismelor patogene.
Atunci când sistemul imunitar nu funcționează la cotele optime, există un risc ridicat de infectii si de cancer; de asemenea, semnalăm riscul de a dezvolta alergii si boli inflamatorii.
Putem tine la distanță alergiile si inflamatiile si putem spori rezistenta corpului la răceli, gripă si cancer prin întărirea sistemului imunitar, consumând alimente integrale, consumând o cantitate corespunzătoare de apă, prin exercitii fizice moderate regulate si prin relaxarea la nivelul mintii.
Va prezentam cele mai bune alegeri pentru un sistem imunitar sanatos
Alimentele pe bază de soia
Cu un continut bogat de proteine, carbohidrati si polinutrienti, produsele pe bază de soia organică, nemodificată genetic sunt un aliment preferat pentru prevenirea bolilor. Desi cercetările sunt contradictorii si neconcludente, se pare că fitoestrogenii din soia, genisteine si daidzeina, protejează femeile împotriva unor forme de cancer, blocând receptorii genului. Unele studii indică faptul că o alimentatie bogată în oestrogeni poate reduce si riscul de cancer de prostată la bărbați. Cumpărați numai boabe de soia si produse pe bază de soia organnică, nemodificată genetic.
Legume crucifere
Broccoli, conopida, varza, varza de Bruxelles, kale si Collard Greens fac parte din familia legumelor crucifere sau familia Brassica. Acestea sunt preferate, pentru că reprezintă o sursă variată de substante nutritive, inclusiv indol. Indole-3-carbinol are capacitatea de a converti moleculele dăunătoare de estrogen in variantele lor nedaunatoare, protejând astfel împotriva anumitor forme de cancer.
Uleiul din seminte de in
Uleiul din seminte de in este o alegere excelentă, pentru să este una dintre puținele bogate în acizi polinesaturati omega 3. Acizi grasi polinesaturati din uleiul din semintele de in sunt transformate în EPA (acid eicosapentaenoic) moleculele active care se regăsesc si în uleiul de peste, care inhibă inflamatiile. Studiile indică faptul că utilizarea uleiului din seminte de in in alimente reduce cantitatea de substante care contribuie la aparitia inflamatiilor. Prin urmare, adăugati ulei din semințe de in in salate si supe sau amestecati o cantitate mică în smoothie-uri (piure-uri de fructe si legume) dimineata. Tineti minte să nu încingeți uleiul din seminte de in si păstrati-l la frigider, intr-o sticlă închisă la culoare, pentru ca acesta să nu râncezească
Ciupercile shiitake
De nenumărate ori, s-a demonstrat faptul că ciupercile shiitake ar avea proprietăți anticancerigene. Elementele active din ciupercile shiitake pot opri dezvoltarea tumorilor printr-o moarte programată a fiecărei celule canceroase în parte
Rosiile
Licopenul, care se găseste in cantităti foarte mari în rosii, joacă un rol crucial în corpul nostru, oferind protectie impotriva anumitor forme de cancer (incluzând aici cancerul de plămani si de prostată) si stimulează sistemul imunitar. De asemenea, se gaseste si in sucul de rosii si în sosul de pizza. De fapt produsele pe bază de rosii procesate sau gătite contin o formă mult mai activă de licopen decât rosiile crude.
Avocado
Acest fruct absolut delicios – unul dintre fructele despre care s-au făcut cele mai multe studii si cercetări se dovedeste a fi cel mai bun în cazul pacienților care suferă de osteoartrită. Avocado are un continut ridicat de glutation, antioxidant, si grăsimi monosaturate.
Orezul brun
Orezul este unul din alimentele de bază în alimentatia din Asia, unde incidenta cancerului de sâni si de colon este sub nivelul din Occident. Orezul poate proteja împotriva cancerului, inclusiv împotriva cancerului de sân si de colon, dacă il consumăm mai ales în forma lui neprocesată, mai degrabă decât dacă consumăm orez alb. De asemenea, orezul brun este minunat, pentru că nu conține atât de multi alergeni precum celelalte cereale. De aceea, el nu este o povară pentru sistemul nostru imunitar, care este si asa atacat de multi alergeni si substanțe poluante.
Afine
Afinele sunt o sursă bogată de antocianine, care distrug radicalii liberi din corp. De fapt, conform studiilor, afinele se află în fruntea listei cu cele mai bune alimente cu efect antioxidant.
Ceaiul verde
Polifenolii din ceaiul verde au un puternic efect antioxidant, antiinflamator si antimicrobian. Băut chiar si în cantități moderate (2 căni/500 ml pe zi), ceaiul verde are capacitatea de a proteja împotriva efectelor oxidante la nivelul ADN-ului din celule, reducând astfel riscul de cancer.
Seminte de dovleac
Semintele de dovleac au un conținut ridicat de zinc, un mineral care stimulează imunitatea, protejează impotriva radicalilor liberi si este necesar pentru repararea rănilor. Zincul ajută la prevenirea infectiilor recurente si reduce durata simptomelor de răceală. Uleiul din seminte de dovleac se poate folosi si pentru a distruge parazitii din tractul intestinal.
1 Comentariu
MulÈumesc pentru postare” bine de Ètiut