Afla de ce este indicat să mănânci direct cu mâna. Istoric, traditie si beneficiile asupra sanatatii.

38

  

De ce este bine să mănânci cu mâna?

 

      Cu mii de ani în urmă, înţelepţii yoghini au realizat imensa importanţă a hranei lacto-vegetariene asupra sănătăţii, remarcând totodată efectele sale multiple atât asupra vitalităţii şi regenerării corpului, cât şi asupra mentalului.

 • Nimic ce are viaţă în natură nu este etern şi neschimbat. Un mare yoghin spune că: „Corpul uman este construit din nenumărate celule vii. Celulele cresc şi se dezvoltă cu ajutorul entităţilor similare. Natura energiilor subtile ale celulelor noastre vii va fi formată în funcţie de felul alimentelor pe care noi le consumăm predominant. Toate acestea influenţează, în definitiv, şi într-un anumit grad, vitalitatea, psihicul şi mentalul omului. Dacă celulele corpului uman se hrănesc şi se dezvoltă pornind de la o hrană aproape moartă, putredă şi dezgustătoare, provenind din carnea proaspătă a animalelor la care instinctele de bază predomină, este normal, prin urmare, ca mentalul să gândească şi să se orienteze în jos.”

        Importanţa vitalităţii hranei a fost apreciată de marele iniţiat Pitagora acum 2500 de ani: „Doar hrana vie şi proaspătă îi poate permite omului să rămână sănătos, să fie fericit şi să simtă adevărul.”

Tacâmurile au rolul lor, însă uneori poți renunța la ele. Vezi de ce este bine să mănânci cu mâna.

 • Poate nu te-ai gândit niciodată, dar mâncatul cu mâna este foarte sănătos. Specialiștii susțin că acest obicei previne apariția unor boli grave.

Previne diabetul de tip 2

 • mancatul-cu-mana-5Oamenii care mănâncă repede au un risc crescut de diabet de tip 2.

 • Mâncatul cu furculița și cuțitul este mult mai rapid, așa că poți să te gândești să înlocuiești tacâmurile cu degetele tale.

 • Îmbunătățește digestia

 • Oricât te-ai spăla pe mâini, tot vor rămâne bacterii pe mâinile tale. Nu te îngrijora, însă, că multe dintre acestea sunt bune și te ajută să ai o digestie bună. În plus, terminațiile nervoase de pe degete trimit semnale către creier în legătură cu tipul de mâncare pe care îl consumi, temperatură și consistență, pregătându-ți, astfel, tractul digestiv pentru alimentele pe care le va primi.

Previne mâncatul în exces

      Oamenii care mănâncă cu mâna sunt mai slabi, pentru că nu consumă multe alimente. În plus, pentru că nu mai pot face altceva în timp ce stau la masă, se concentrează numai pe mâncare și pot estima mai bine cât consumă.

 • Când mănânci cu furculița, poți tasta sau poți face și alte lucruri, astfel că riști să mănânci mai mult decât ai nevoie.

Previne arsurile

 •      Degetele iau temperatura alimentelor pe care le consumi, astfel că vei evita să te arzi, când mănânci.

     De ce să ții cont cânt mănânci cu mâna:

 • Când mănânci cu mâna, taie alimentele în bucăți mici, ca să le poți mânca mai ușor. Între mușcături, pune mâncarea în farfurie, ca să nu faci multă mizerie.
 • Evită să te apleci peste farfurie și încearcă să stai cât mai dreaptă. De asemenea, nu îți pune niciodată coatele pe masă. Ia mușcături mici, ca să fii sigură că nu împrăștii mâncarea peste tot, iar dacă bucăți de mâncare cad înapoi în farfurie, nu le lua cu mâna, ci folosind o furculiță.
 • Folosește întotdeauna șervețelul. Pune-l în poală, nu la gât, și șterge-te pe mâini de câte ori ai nevoie.
 • Evită să îți lingi degetele dacă te afli la masă cu mai multe persoane. Nu te șterge niciodată la gură cu mâna, ci folosește șervețelul.
 • Când adopți acest obicei, nu ai voie să atingi telefonul la masă.

     

Oare câți copii au auzit măcar o dată fraza: “NU TE MAI JUCA CU MÂNCAREA!”?

      Cred că foarte mulți. Și eu mă număr printre ei, din păcate. Asta totuși nu m-a împiedicat să încep să mă joc cu mâncarea atunci când am crescut.mancatul-cu-mana-1

       Cel mai mult îmi place să mănânc cu mâna. Mâncând cu mâna, alimentele capătă o nouă dimensiune. Este uimitor cum la o simplă atingere, mâncărurile devin absolut savuroase.

 • Mâinile sunt un instrument extrem de sofisticat, ce transmit constant creierului și stomacului mesaje despre natura, temperatura, textura sau consistența alimentelor ce urmează a fi consumate sau respinse, după caz. Mâinile împreună cu ochii și nasul pregătesc întregul sistem digestiv pentru ceea ce urmează chiar înainte ca alimentele să ajungă în gură.

         A te bucura de mâncare este o abilitate. Lipsa ei împreună cu un comentariu de tipul “Mănâncă tot din farfurie!” i-a făcut pe unii copii să aibă o teamă legată de mâncare. Alții au devenit mofturoși. Și asta doar pentru că nu le-a fost permis să experimenteze gusturile și mâncărurile.

 

Mâncatul direct cu mâna – înțelepciunea vedică din spatele acestui obicei
Consumul alimentelor cu mâna hrănește trupul, mintea și spiritul


            Consumul de alimente cu mâinile, în societatea occidentală de astăzi, poate fi uneori perceput ca fiind neigienic, nemanierat și primitiv.

Cu toate acestea în cultura indiană există un vechi proverb care spune că „Mâncatul cu mâinile hrănește nu numai trupul ci, de asemenea, și mintea și spiritul”.

 • Cu câțiva ani în urmă, un participant al seriei Big Brother din Anglia s-a plâns de un participant din India care își folosea mâinile în timp ce prepara hrana și care mânca cu mâna și nu cu tacâmuri. Deși practica mâncatului cu mâna este foarte veche în cultura indiană, în zilele noastre, în multe gospodării din India aceasta a fost înlocuită de utilizarea tacâmurilor.
 • V-ați gândit vreodată de ce generațiile anterioare din India au mâncat cu mâinile? Există un motiv pentru acest lucru. Practica de a mânca cu mâinile își are originea în învățăturile ayurvedice. Oamenii cunoșteau din învăţăturile vedice puterea care există în mâini.  
 •     Tradiția antică, nativă de a consuma alimente cu mâinile este derivată din practica MUDRA (practica gesturilor simbolice), care este răspândită mancatul-cu-mana-4în multe aspecte din hinduism.

 • MUDRA-ele sunt utilizate în timpul meditației și sunt, de asemenea, folosite în multe forme clasice de dans.

 • În cultura hindusă mâinile sunt considerate cel mai prețios organ de acțiune. Acest lucru este legat de rugăciunea vedică „Karagre vasate Laksmih karamule Sarasvati Karamadhye tu Govindah prabhate karadarsanam” („Pe vârful degetelor este Zeița Lakshmi, la baza degetelor este Zeița Saraswati, în mijlocul degetelor este Domnul Govinda”), pe care indienii o recită în timp ce se uită la palmele lor.
  • Astfel, această rugăciune sugerează că toate puterile divine sunt prezente în efortul uman.

 

      Hindușii cred că mâinile și picioarele noastre sunt niște canale ale celor cinci elemente subtile esențiale. Textele ayurvedice menționează că fiecare deget este o extensie a unuia dintre aceste elemente.

Astfel,mancatul-cu-mana-2

 • degetul mare este corelat cu elementul subtil pământ,

 • arătătorul cu apa,

 • degetul mijlociu cu focul,

 • inelarul cu aerul și

 • degetul mic cu eterul (sau spațiul).

 

       Fiecare deget ajută la transformarea produselor alimentare înainte ca acestea să ajungă în digestia internă. Strângerea laolaltă a vârfurilor degetelor, atunci când apucăm mâncarea, stimulează cele cinci elemente și invită AGNI (focul digestiv) să producă sucurile digestive.

 • Pe lângă îmbunătățirea digestiei, în acest fel devenim mai conștienți de gusturi, texturi și mirosul alimentelor pe care le consumăm, care toate se adaugă la plăcerea de a mânca.

 • Bătrânii din familiile hinduse aproape că nu folosesc ustensile pentru a măsura diferitele tipuri de masala (condiment specific indian) și preferă să-și folosească mâinile pentru a aprecia diferitele cantități de mirodenii.

 

 • Ei cred că mâinile fiecărui om au mărimea potrivită pentru a oferi o cantitate adecvată de mirodenii și condimente pentru propriul trup. În general, există șase forme principale pe care mâinile le pot lua pentru a mancatul-cu-mana-6obține o măsură potrivită a diferitelor tipuri de produse alimentare, de la alimente solide la semințe și făină.

 • Acesta este doar unul din multitudinea de exemple care se pot da din cultura hindusă despre anumite obiceiuri ce pot părea ciudate și neobișnuite la prima vedere, dar care la o privire atentă dezvăluie o vastă cunoaștere aflată în spatele lor.

 

     Prin urmare, data viitoare când gătiți încercați să puneți sarea cu mâna, s-ar putea să fiți surprinși și să constatați că ați știut să puneți exact cantitatea necesară.

 

   Să nu uitați de importanta binecuvantarii alimentelor inainte de a fi consummate- alimentele, ca si celelalte lucrurile din viata omului, trebuie primite cu multumire adusa lui Dumnezeu. Pentru aceasta, hrana omului este intotdeauna binecuvantata, fie ca este vorba de rugaciunile rostite inainte si dupa masa de fiecare crestin in parte, fie ca este vorba de binecuvantarea speciala, rostita de preot.

Cu drag,

Florentina ILISEI

 

38 Comentarii
 1. Elena Merisan spune

  Adevarul ,e mai comod cu mana…..sa maninci

  1. Avocat Florentina Ilisei spune

   …si daca este si benefic…se poate transforma intr-o reala placere 😉

 2. Rodica Popescu spune

  Multumesc.o clioa m-am speriat ca iar aflu ce trebuie sa mananc.Superb ce ai scris si chiar adineauri fsceam o remarca despre cat de benefica e atingerea corpului cu mainile si in concluzie cat de usor te poti ajuta practicand Reiki.

  1. Avocat Florentina Ilisei spune

   Aveti dreptate si …un spirit analitic si intuitiv. Evoluție frumoasa in continuare, multa sanatate si Doamne ajuta! 🌺

 3. Dadi Nelu Purcelu spune

  Ultimul dumicat din farfurie il maninc cu mina nu stiu de ce dar asa ma simt mai bine

  1. Emilia Sandu spune

   Și eu!

 4. Mioara Iordache spune

  Multumesc pentru articole, sunt foarte educative, poate ar trebui sa le preia si ministerele invatamintului si sanatatii, ca inainte oamenii, mincau cu mina si plante si carne de la diferite animale si nu mai erau atitea boli si atit colesterol si cancer. Acum, suntem atit de simandicosi si avem atitea produse „de dezinfectare” si ne maninca viermii de vii. Ce evolutie? Sau cita hotie pe fata, iar oamenii cit de credului au devenit si cit sau indepartat de origini.

  1. Mioara Iordache spune

   Voi citi cu placere articolele Dvs. O seara frumoasa si linistita.

  2. Avocat Florentina Ilisei spune

   Va multumesc in mod deosebit pentru disponibilitatea dvs. si timpul acordat paginii.
   Daca aveti placerea sa citiți mai multe articole in domeniul social-juridic, va invit sa accesați site-ul nostru – http://legijurisprudenta.com/.
   Multa sanatate si o seara plăcuta in continuare!

  3. Mioara Iordache spune

   Multumesc pentru inimioare.

  4. Mioara Iordache spune

   Multumesc pentru inimioare, ar fi foarte bine daca cei care au acces la aceste informatii, sa incerce sa-i educe pe cei cunoscuti, sau sa le arate partea buna a ceea ce a fost bine….odata, si sa incercam sa folosim multe produse romanesti, si sa-i facem pe cei ce lucreaza in industria alimentara sa respecte cel putin retetarul romanesc, in care hrana cea de toate zilele sa fie cit de cit mai sanatoasa.

 5. Paula Pricopie spune

  Multumesc frumos f interesant si in acelasi timp ne invita la meditatie s a reflectam

 6. Paula Pricopie spune

  Felicitari foarte multe lucruri afli de pe pagina ta apreciez ce faci iti doresc cit m ai multe articole esti minunata tinara si inteligenta si stiu ce spun credema o noapte binecuvintata iti multumesc mi ai facut seara interesanta

  1. Avocat Florentina Ilisei spune

   Va multumesc in mod deosebit pentru disponibilitatea dvs. si timpul acordat acestei pagini. Daca va interesează un anumit subiect sau doriti informatii dintr-un anumit domeniu, astept sugestiile dvs. Multa sanatate si numai bine! Doamne ajuta!

 7. Eugenia Iacob spune

  Deci cat traim invatam , aveti articole foarte bune .

 8. Paula Pricopie spune

  Adevarat si lucruri care ne sunt folositoare

  1. Avocat Florentina Ilisei spune

   Daca aveti placerea sa citiți mai multe articole in domeniul social-juridic, va invit sa accesați site-ul nostru – http://legijurisprudenta.com/.
   Multa sanatate si o seara plăcuta in continuare!

 9. Mircea Vac spune

  Orgoliile evolutiei sociale ne-au adus aici pentru că dacă facem o retrospectivă în urmă o să ne aducem aminte căci lingura si furculita au fost înfintate de chineji dar ei nu le folosesc niciodată….

 10. Gina Avram spune

  Mai ales cand ai unghiile lungi de 2 cm, cred ca e foarte benefic…. =D

 11. Mari Vior spune
 12. Mari Vior spune
 13. Florinel Florea spune

  Macar pe copii sa-i lasati sa manance cu mana

 14. Nicorici Frunza Maria spune
 15. Nicorici Frunza Maria spune

  mancarea, mancata cu mana, mi se pare mai gustoasa, incercati !

 16. Tibi Rosu spune

  De acord, doar pentru anumite alimente!

 17. Dascalescu Aneta spune
 18. Tiboc Doru spune
 19. Stanca Ivan spune

  Eu foarte des fac ăsta .

 20. Iuga Nuti spune
 21. Degeratu Toni spune

  Ref interesant !

 22. Degeratu Toni spune

  Ff interesant !!

 23. Elena Georgeta Cornea spune

  Pare că are o logică …pt mine nu mai poate deveni o regulă dar prin excepție ,o uzitez !

 24. Toader Iulian spune

  Dar le furculisionul?

 25. Daniela Paduraru spune

  Cartofii prajiti mancati cu mana parca sunt mai gustosi , nu ?!

 26. Gigi Tudor spune

  DOAR , ACASA !

 27. Elisabeta czibak spune

  am pensie de 800 lei eu am lucrat la chiosc de ziare am muncit in fiecare sambata si duminica inclusiv sarbatorile kraciun pasti zi nationala nu am fost rasplatita conform legi in cartea de munca anu a fost tecut acest aspectadica cite ore si cate zile am lucrat iar salariul `este minim pe economie mai pot face ceva pt mine cu pensia

  1. Legi Jurisprudenta spune

   Stimata Doamna,

   pentru a va raspunde la intrebarea dvs, v-am transmis cateva intrebari suplimentare in mesageria privata.

 28. Vasile Stan spune

Lasă un răspuns