În această noapte se schimbă ora. Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă.
Duminică, 29 octombrie 2017, va fi cea mai lungă zi din acest an. Trecerea la ora de iarnă, prin schimbarea orei 4:00 cu ora 3:00, în noaptea de 28 octombrie spre 29 octombrie, se face în conformitate cu Ordonanţa de Guvern nr. 20 din 18.08.1997, privind stabilirea orarului de vară-iarnă.
-
România se afla în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită „timpul legal român”.
-
Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.
– Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2.
– Cel care a gandit prima dată ca posibilă introducerea acestui tip de orar convenţional a fost neo – zeelandezul George Vernon Hudson, în 1898.
– Nu toate ţările folosesc în acest moment ora de vară, ci doar 69 de ţări din întreaga lume. În plus, nu toate ţările au aceleaşi perioade pentru schimbarea orei de vara. Din toamna anului 2011, Rusia a renunţat la acest sistem, pe motiv că „schimbarea orei de două ori pe an este un lucru nociv la adresa sănătăţii oamenilor şi provoacă stres”.
-
În acest an şi Turcia a luat decizia de renunţa la trecerea la ora de iarnă pentru a le da şansa cetăţenilor să se bucure mai mult de soare. În urma acestei decizii, Turcia va fi cu trei ore înainte faţă de ora medie Greenwich (GMT) pe toată durata anului.
-
Polonia ar putea renunţa la ora de iarnă, după ce un proiect de lege în acest sens a fost susţinut în unanimitate, în prima fază, în Parlament. Cei care l-au propus susţin că schimbarea orei provoacă probleme de sănătate şi afectează economia.
– Trecerea la ora de iarnă, realizată de mai multe ţări în acest an în noaptea de 28 spre 29 octombrie, poate avea efecte neaşteptate. Potrivit Institutului belgian pentru Securitate Rutieră (IBSR), numărul accidentelor ce implică pietoni creşte cu 28% în această perioadă. Odată cu trecerea la ora de iarnă se întunecă mai devreme şi vizibilitatea conducătorilor auto este redusă. „Trecerea la ora de iarnă este începutul unei perioade de risc. Din octombrie până în noiembrie, numărul accidentelor în care sunt implicaţi pietoni creşte cu 28% în timpul orelor de vârf de seară”, spune IBSR. Prin urmare, această autoritate le cere pietonilor şi în primul rând şoferilor să fie foarte atenţi.
Pot apărea tulburări de somn, de poftă de mâncare, capacitatea de muncă poate fi afectată, la fel și concentrarea.
-
Pentru a trece cât mai ușor peste această schimbare e bine să facem câteva lucruri simple. De pildă, să reglăm ceasul din timp pentru a ne obșnui cu gândul modificării, să mergem la culcare cu o oră mai târziu sâmbătă seara, astfel încât trezirea de dimineață să se facă la ora considerată obișnuită pentru organism.
-
Este important, însă, să nu lenevim mai mult în pat, duminică dimineață, deoarece seara, riscăm să nu ne fie somn la ora la care ar trebui să mergem la culcare. Astfel, luni dimineață, ne vom trezi greu și vom fi obosiți.
Scurt istoric al schimbarii orei
In fiecare primavara, mai precis in ultima noapte de sambata spre duminica a lunii martie, trecem la ora de vara. In acest fel, se foloseste lumina naturala pentru o perioada ceva mai lunga de timp, pe parcursul unei zile. In schimb, odata cu instalarea toamnei, in ultima noapte de sambata spre duminica a lunii octombrie, se revine la ora normala.
In tara noastra, acest sistem a fost instaurat in 1932. Pe atunci, ora se schimba in prima duminica a lunii aprilie respectiv in prima duminica a lunii octombrie. Aceasta practica a ramas valabila pana in 1943, cand legea trecerii la ora de vara nu a fost in vigoare. De abia dupa 36 de ani, in 1979, s-a revenit la acest procedeu.
Pana in 1983, trecerea la ora de vara se facea in prima duminica a lunii aprilie, iar cea la ora de iarna, in ultima sambata a lunii septembrie. Din 1984 pana in 1996, ora de vara era fixata pe ceas in ultima duminica a lui martie, iar cea de iarna, in ultima duminica a lui septembrie. Odata cu anul 1997, insa, s-a stabilit o noua regula, care se aliniaza celei respectate de majoritatea statelor lumii si care este valabila si in prezent: la ora de vara se trece in ultima noapte de sambata spre duminica a lunii martie, iar la cea de iarna, in ultima noapte de sambata spre duminica a lunii octombrie.
In plus, trebuie sa mai stii ca, in vreme ce in emisfera nordica in care este situata si tara noastra, se va trece la ora de iarna, in emisfera sudica, se va trece la ora de vara. Motivul il reprezinta faptul ca anotimpurile sunt inversate, datorita inclinarii axei planetei si a unghiului sub care razele soarelui pica pe scoarta terestra. Astfel, in Australia, de exemplu, trecerea la ora de vara a fost deja facuta in prima duminica a lui octombrie, iar cea la ora de iarna se va face in prima duminica a lui aprilie.
Un alt lucru interesant de mentionat este faptul ca, in unele state din nordul Africii, cum ar fi Egiptul si Tunisia, trecerea la ora de vara si revenirea la ora obisnuita se fac inca in lunile aprilie, respectiv septembrie.
Cum iti influenteaza schimbarea orei bioritmul
Este posibil ca organismul tau sa resimta cand se schimba ora prin instalarea unei stari de oboseala cauzate de tulburarile de somn. Va dura cateva zile pana cand te vei obisnui cu noul mod in care se scurge timpul si va trebui sa iti faci o noua lista de prioritati, astfel incat sa termini tot ce ti-ai propus.
Alaturi de oboseala, poate aparea si o usoara depresie, dar si o lipsa a poftei de mancare. Toate acestea se traduc printr-o astenie de toamna sau de primavara, in functie de momentul din an despre care vorbim.
Nu va fi foarte usor sa te obisnuiesti cu schimbarea, specialistii sustinand ca poate dura pana la o luna sa iti revii. Pentru ca procesul de acomodare sa fie mai rapid, trebuie sa ai grija ca orarul tau de somn sa fie unul sanatos, sa faci miscare cel putin o jumatate de ora zilnic, pentru a scapa de starea de depresie. De asemenea, este indicat sa ai un meniu echilibrat, din care nu trebuie sa lipseasca fructele de toamna.
Chiar dacă vom avea parte de o oră de somn în plus, medicii au observat că modificarea orei de trezire induce un anumit tip de stres la care organismul reacţionează.
-
Mai exact, trecerea la ora de iarnă sau de vară duce la creşterea activităţii sistemului nervos simpatic, ducând la dereglarea ritmului circadian (somn-veghe). Tocmai de aceea, multe persoane se confruntă timp de câteva zile după ce are loc schimbarea de oră cu insomnii, stare de oboseală accentuată, nervozitate şi chiar stare de depresie.
-
Specialiştii consideră că aceste modificări ale orelor favorizează şi instalarea aşa-numitei Seasonal Affective Disorder, sau mai exact astenia de toamnă. Aceasta se resimte mai ales în cazul femeilor cu vârsta între 30 şi 40 de ani, după cum au indicat mai multe cercetări. Printre cele mai frecvente simptome se numără dificultatea de a ne trezi dimineaţa, stări de rău general, astenie şi nervozitate.
-
O cercetare desfăşurată în 2012, la Universitatea Glasgow Marea Britanie, la care au participat peste 3.000 de adulţi, a arătat că, odată cu schimbarea orei în luna octombrie, calitatea somnului scade timp de câteva zile, însă efectele negative ar trebui să dispară după cel mult patru zile. Oamenii de ştiinţă au observat că ora de somn în plus pare că oferă un plus de energie, dar că efectele benefice sunt aparente, mai ales în cazul persoanelor care au probleme cu somnul. La scurt timp după schimbarea orei, subiecţii au mărturisit că se simt mai rău decât atunci când dormeau mai puţin.
Pe cÄraruie înainte !
Multumesc !