De Sfânta Marie mare, în august, se culeg plante de leac, care puse sub icoana Maicii Domnului se spune că dobândesc puteri tămăduitoare. Ziua Adormirii Maicii Domnului (15 August) este prin părţile Moldovei, zi de pomenire a morţilor iar nu de sărbătoare onomastică; cel mult, aceasta se poate sărbători pe 8 septembrie. Dar să vedem superstiţiile legate de această zi. În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte; nerespectarea acestei superstiţii aduce pericol de boală, incendiu şi boli care pocesc pentru cei ce mănâncă gătit la foc în acele zile. Dacă gospodarii satelor lucrează în acea zi, recoltele lor vor fi blestemate şi fără roade, vitele se îmbolnăvesc şi gospodăria se destrama.

  • Dimpotrivă, pe 8 Septembrie fiecare casă trebuie să aibă candela aprinsă pentru alungarea spiritelor rele (Satana) şi pentru preamărirea naşterii Fecioarei Maria. În aceste zile mamele nu gătesc pentru a-şi feri copiii de boli; de asemenea, se spune că dacă aprinzi focul – de foc vei pieri.
  • Oamenii merg la biserică unde înalţă rugăciuni Fecioarei: fetele de măritat pentru un “ursit” bun, femeile pentru temeiul gospodăriei, bărbaţii pentru recolte bogate. Este multă credinţă în toate, dar şi multă superstiţie.
  • În sfârşit, țin să vă amintesc o legendă plină de gingăşie: se spune că Ana, mama Mariei, a rămas “grea” mirosind o floare. De atunci ar fi rămas vorba: “copil din flori”.