8 Mai – ”Ziua egalităţii de şanse între femei şi barbați”

 

  În Romania a fost adoptată Legea nr. 23/2015 – pentru declararea zilei de 8 mai Ziua egalităţii de şanse între femei şi barbați, conform căreia:

– Ziua de 8 mai a fost proclamată drept – ”Ziua egalităţii de şanse între femei şi barbați”.

 • Conform acestei legi, ”autorităţile administraţiei publice locale pot organiza manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi Zilei egalităţii de şanse între femei şi barbați”, iar ”Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune vor putea include în programele lor emisiuni dedicate Zilei egalităţii de şanse între femei şi bărbați”.

 • Proiectul legislativ, inițiat de senatorul UDMR, Rozalia Biro, a fost adoptat de Senat pe 9 septembrie 2014, iar de Camera Deputaților, for decizional, la 11 februarie 2015, cu 281 de voturi „pentru” și trei abțineri. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis la 6 martie 2015.

 • Senatorul UDMR Rozalia Biro, inițiatorul acestui proiect legislativ, a declarat că a ales această dată pentru că pe 8 mai 2003 ”a fost adoptată strategia privind egalitatea de șanse între femei și bărbați, de către Ministerul Muncii de atunci, care a devenit apoi legea 202 a egalității de șanse”.

       – De asemenea, senatorul UDMR a susținut că acesta „este un fundament pe care putem construi ceea ce dorim noi pentru a atinge acel scop al Uniunii Europene care vorbește de egalitate între femei și bărbați. Ei au trecut de etapa egalității de șanse. Din păcate, noi suntem la stadiul când începem să facem câte ceva pentru dezvoltarea egalității de șanse între femei și bărbați’.

     – Ea a făcut referire și la rezoluția Parlamentului European, „Egalitatea între femei și bărbați în cadrul strategiei Europa 2020”, care arată că există, la nivelul Uniunii Europene, o diferență de salarizare de 17% între femei și bărbați, iar violența în familie și relele tratamente sunt în continuă creștere. De asemenea, femeile se confruntă cu un nivel de sărăcie mai mare decât al bărbaților, iar în mediul rural, lipsa locurilor de muncă este mai frecventă la femei.

 

     Cu șaizeci de ani în urmă, egalitatea între femei și bărbați a fost inclusă în Tratatul de la Roma ca una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene. Astăzi, rata de încadrare în muncă a femeilor a atins cel mai ridicat nivel de până acum.

 

 •   Cu toate acestea, diferențele de remunerare persistă, femeile câștigând în continuare cu 16,3 % mai puțin decât bărbații, la nivelul întregii Europe.

      – De asemenea, continuă să existe un „plafon de sticlă” în ceea ce privește accesul femeilor la funcțiile de administrare și de conducere. În această privință, Comisia este pe cale să își îndeplinească obiectivul privind o reprezentare a femeilor într-o proporție de 40 % în funcțiile de conducere de nivel mediu și superior până în 2019.

      Comisia lansează astăzi un nou apel în favoarea egalității între femei și bărbați în UE și în întreaga lume. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat: „Europa este un pionier în domeniul egalității de gen, lucru de care putem fi mândri. Femeile și bărbații trebuie să fie tratați în mod egal în toate domeniile, de la încadrare și condițiile de muncă la formarea profesională, securitatea socială sau accesul la bunuri și servicii. Acestea sunt drepturi consacrate prin lege. Din păcate, rămân încă obstacole în calea realizării egalității efective. Iată de ce nu ne putem slăbi eforturile în acest domeniu. Egalitatea reprezintă o piatră de temelie a administrației pe care o conduc și sunt mândru că, în cei doi ani de mandat, am făcut cu toții eforturi considerabile pentru a atinge obiectivul de 40 % privind reprezentarea femeilor în funcții de conducere. Dacă însă intoleranța și șovinismul încep să prolifereze pe teritoriul Uniunii sau în afara acesteia, va trebui să ne dublăm eforturile pentru a transmite un mesaj simplu și profund european: egalitatea între femei și bărbați nu este doar o aspirație, ci un drept fundamental.”

  • Raportul publicat la data de 8 martie 2017-  prezintă principalele evoluții de politică și juridice ale UE în domeniul egalității între femei și bărbați din ultimul an, precum și exemple de politici și acțiuni din statele membre.

  • Astfel, Raportul din 2017 privind egalitatea între femei și bărbați arată că femeile întâmpină în continuare obstacole în mai multe domenii: Rata șomajului în rândul femeilor rămâne la un nivel foarte ridicat, în special în țările din sudul Europei, față de rata șomajului în rândul bărbaților.

 

 •  Femeile din UE câștigă în continuare, în medie, cu 40 % mai puțin decât bărbații, iar disparitatea de gen în privința pensiilor este constantă, la un nivel de 38 %.

 

  • În acest ritm al schimbării, ar dura încă un secol pentru a elimina diferențele de remunerare între femei și bărbați. – „Plafonul de sticlă” continuă să existe: doar patru state (Franța, Italia, Finlanda și Suedia) au o reprezentare a femeilor de cel puțin 30 % în consiliile de administrație ale marilor întreprinderi. – Femeile sunt încă subreprezentate în politică. În opt țări (România, Bulgaria, Grecia, Croația, Cipru, Letonia, Ungaria și Malta), femeile reprezintă mai puțin de 20 % dintre membrii parlamentelor naționale.

  • În cadrul Comisiei Europene, obiectivul stabilit de președintele Junker în ceea ce privește reprezentarea femeilor într-o proporție de 40 % în funcțiile de conducere de nivel mediu și superior până în 2019 este aproape atins: la doi ani de la începerea mandatului actualei Comisii, aproape 35 % din funcțiile de conducere de nivel mediu și 32 % din funcțiile de conducere de nivel înalt (directori sau niveluri superioare) sunt ocupate de femei.

  • În ultimii doi ani, Comisia a numit mai multe femei în funcții de conducere de nivel superior – director general sau director general adjunct – mărind astfel gradul de reprezentare a femeilor la acest nivel la 29 %, față de 13 % în noiembrie 2014.

 

 • Egalitatea între femei și bărbați este o valoare fundamentală a Uniunii Europene și un drept care a fost consacrat în tratat încă de la început: Tratatul de la Roma cuprindea o dispoziție privind egalitatea de remunerare. Programul de lucru privind „Angajamentul strategic pentru egalitatea de gen” pentru perioada 2016-2019 a fost adoptat în decembrie 2015 și reflectă angajamentul Comisiei de a-și intensifica acțiunile în domeniul egalității de gen.

2 Comentarii
 1. Maria Oltean spune

  Cu Arabia Saudita la conducerea Comisiei drepturilor femeii de la ONU, slabe sanse!

 2. Mariana Soponaru spune

Lasă un răspuns