5 Octombrie – Ziua Mondială a Educaţiei! La mulţi ani profesorilor!

1

 

    Astăzi, 5 octombrie 2017, preşcolarii, elevii şi profesorii din toata lumea marchează Ziua Internaţională a Educaţiei prin manifestări artistice dedicate acestui eveniment, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ.

      ziua-educatiei-6Aceasta zi se sărbătoreşte în peste 200 de ţări, denumirea ei fiind World Teachers’ Day în engleză sau Journée Mondiale des Enseignants în franceză. În mai multe țări, Zilele profesorilor sunt destinate a fi zile speciale de apreciere a cadrelor didactice. Unele dintre ele sunt sărbătorite la sfârșitul săptămânii, în timp ce altele sunt celebrate în timpul zilelor lucrătoare.

 • „Referindu-se la principiile noii paradigme a educației, Bruno Wurtz amintește în 1992 principiul egalitarist și flexibilitatea și integrarea vârstelor, referindu-se la faptul că ritmurile înaintării în materie pot fi diferite, datorită diversității individuale. Bernard Schwartz consemnează în 1976 faptul că egalizarea șanselor de reușită în învățământ nu înseamna promovarea uni egalitarism, a unui’ tratament identic pentru toți în numele egalității’, ci din contră, egalizarea înseamnă ‘a oferi fiecărui individ un ritm și forme de învățământ care să i se potrivească’.”

 • Ziua mondială a Educaţiei adună anual sute de mii de elevi şi părinţi din întreaga lume, pentru a aduce un omagiu tuturor cadrelor didactice al căror rol este vital pentru reconstrucţia socială, economică şi intelectuală a fiecărei ţări.

 

   5 Octombrie – ZIUA MONDIALĂ A EDUCAŢIEI

În 1994, în data de 5 octombrie, UNESCO a inaugurat prima Zi Mondială a Educatorilor pentru a comemora semnarea, în anul 1966, a Recomandării făcute de UNESCO şi Organizaţia Internaţională a Muncii privind condiţiile de muncă ale personalului didactic.

Sărbătoarea fost desemnată la 5 octombrie de către UNESCO pentru a marca semnarea, în 1966, a „Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor“ (1966) şi „Recomandarea privind învățământul superior“ (1997), principalele documente de referinţă privind cadrele didactice la nivel internaţional.

Prin urmare, UNESCO a creat această zi pentru a atrage atenţia anumitor guverne asupra condiţiilor rele de muncă în care cadrele didactice îşi desfăşoară activitatea, asupra salariilor mici ale acestora.

În România, printr-un ordin de ministru al Educaţiei Naţionale şi Cercetării, în care a fost stabilită structura anului şcolar 2016 – 2017, miercuri, cursurile conform programului obişnuit, vor fi suspendate.

 

ziua-educatiei-350 de ani de la adoptarea Statutului cadrelor didactice

 • Anul acesta se ȋmplinesc 50 de ani de la Recomandarea UNESCO şi a Organizaţiei Internaţionale a Muncii cu privire la statutul cadrelor didactice. Tema din acest an este “Să-i preţuim pe profesori, să le îmbunătăţim statutul”

 • Asociaţia Generaţiei de Azi a sprijinit dintotdeauna educaţia tinerilor şi dezvoltarea acestora pe mai multe segmente. Considerăm că educaţia ȋşi merită o astfel de zi, deoarece cum spunea şi Aristotel „Educaţia este cea mai bună provizie pe care o poţi face pentru bătrȃneţe”. Iar această provizie nu ar fi disponibilă fără ajutorul sculptorilor, şi anume profesorii. Această zi trebuie recunoscută şi sărbătorită ȋn toată lumea pentru a se aminti că rolul profesorului şi a celorlalte categorii de personal din educaţie este vital pentru reconstrucţia socială, economică şi intelectuală a fiecări ţări ȋn parte.

        „ Se spune că ȋn Japonia, singurii care nu se înclină în fata împăratului, sunt profesorii. Motivul: Nu pot exista împărați fără profesori. În perioada din ultima vreme, am observat că se doreşte o societate mai neştiutoare. Profesorii trebuie să se adapteze actualei societăţi, să fie mai open-minded, mai bine pregătiţi şi mai aproape de elevi. Numai prin profesori foarte bine pregătiţi vom avea o societate mai bine pregătită. Ziua Mondială a Educaţiei nu consider neapărat necesar a fi sărbătorită printr-o zi liberă, ci mai degrabă prin conştientizarea importanţei educaţiei. Eventual ar trebui o analiză swot.” a declarat Cristian Tănase, Preşedintele Asociaţiei Generaţiei de Azi.

 

ziua-educatiei-2Rata abandonului şcolar creşte de la un an la altul

Rată abandonului şcolar creşte de la un an la altul, iar sărăcia pare să fie motivul principal pentru care elevii români renunţă la studii şi pentru care părinţii lor îi retrag de la şcoală.

Cele mai periculoase consecinţe ale sărăciei în România se reflectă în abandonul şcolar, unul dintre cele mai serioase motive de îngrijorare subliniat în raportul asociaţiei Salvaţi Copiii România.

Asociaţia arată că peste jumătate din copiii români (52,2% mai exact) trăiesc în risc de sărăcie sau excluziune socială. Asta în timp ce în restul statelor europene, rată sărăciei este de 28%, raportul Salvaţi copiii arătând că resursele alocate pentru educaţie, sănătate şi protecţie socială sunt scăzute, ceea ce creşte cu atât mai mult vulnerabilitatea copiilor care provin din familii defavorizate.

 • Acelaşi raport arată şi că aproape 366.000 de copii cu vârstă între 3 şi 17 ani nu urmau în anul 2013 nicio formă de învăţământ (preşcolar, primar, gimnazial, liceal sau profesional). Eurostat arată că la finalul anului şcolar 2014-2015, a crescut rată părăsirii timpurii a şcolii cu 1,8%, ajungând în doi ani la 19,1% de la 17,3%.

     ziua-educatiei-5Asupra educatiei ca intreg se reflecteaza, in ultima vreme, tot mai putin. Fiecare stie cit de subfinantat este sistemul de invatamint, atentia se concentreaza mai mult pe identificarea unor politici potrivite pentru ascensiunea educatiei in Romania iar cele mai multe eforturi se consuma in protestele de cerere a drepturilor, de obicei banesti. Rezulta, cel mai adesea, o ignoranta remarcabila asupra valorii educatiei, ignoranta manifestata politic, social si personal. Ecaterina Andronescu, fost ministru al educatiei, apreciaza ca intr-o epoca in care informatia este culeasa din medii extrem de complexe, scoala ramine singura care selecteaza corect si eficient informatia.

 • Bineinteles, cel care trebuie sa constientizeze cel mai bine rolul educatiei in societate este dascalul. Acesta trebuie sa fie constient de vocatia sa de educator, formator si informator avind in vedere faptul ca dascalul ramine un pilon important in formarea elevilor.

 • Ramine, insa, de vazut daca societatea in ansamblul ei recunoaste rostul si rolul invatamintului. Intr-un context istoric marcat de multe confuzii, societatea se afla in pericolul de a nu intelege efectele pe termen lung ale educatiei.

 • De asemenea, deocamdata, la nivel inalt, scoala risca adesea sa fie perceputa ca o o simpla institutie negeneratoare de profit care consuma, in schimb, multe resurse.

 • Indiferent de care ar fi probleme intr-un anumit sistem, precum educatia, solutiile pentru reusita valorificarii rolului sau nu pot sa vina decit din dorinta comuna de a actiona pentru buna sa desfasurare si nu doar a ne deprinde cu emiterea de teorii utopice si… atit.

 • De ziua mondiala a educatiei fiecare membru al societatii poate reflecta si la asta.

   ziua-educatiei-1 Cred ca ar trebui sa se schimbe ceva in scoli. Copiii sa invete de mici adevarata scara a valorilor. Atunci poate se va schimba ceva in mentalitatea noastra ca popor.
     Ca sa schimbi mentalitatea unui popor care nu mai crede in nimic, nu mai pune baza pe valorile morale, ar trebui in primul rand, sa invatam copiii inca din gradinita , respectul de sine. In momentul in care invata sa se respecte pe el insusi, fiecare individ invata sa aprecieze adevaratele valori morale care ar trebui sa ne defineasca ca stat, ca natiune….adevarul, dreptatea si nu in ultimul rand integritatea.

1 Comentariu
 1. Mariana Soponaru spune

Lasă un răspuns