3 Martie – astăzi celebrăm Ziua Mondială a Scriitorilor…a creatorilor de monumente morale

0

     

   Data de 3 martie, este marcată, în întreaga lume, ca Ziua Mondială a Scriitorilor şi celebrează rolul pe care îl are literatura în dezvoltarea societăţii umane, în oricare colţ al globului, prin libertatea cuvântului.

Astfel, astazi, 3 martie, la nivel mondial se sarbatoreste Ziua Scriitorilor, o sarbatoare deosebit de frumoasa in cultura internationala, pentru ca literatura nu are granite, iar rolul ei in dezvoltarea societatii umane este unul primordial.

     Ideea de a sărbători la începutul lunii martie – Ziua Internaţională a Scriitorului, a fost pusă în aplicare la cel de-al 48-lea Congres internaţional PEN Club, care s-a desfăşurat în perioada 12-18 ianuarie 1986.  

  • Organizatia PEN Club International (Poets – poeti, Essayists – eseisti, Novelists – nuvelisti) a fost fondata la Londra in anul 1921 si este o asociatie ce include scriitori ai tuturor genurilor literare, de la traducatori si jurnalisti pana la istorici, si are ca scop promovarea sprijinului intre scriitori din intreaga lume.

  • Ideea fondarii asociatiei apartine scriitorului englez C. A. Dawson Scott, iar primul presedinte a fost John Galsworthy. Printre primii membri ai organizaţiei – considerată primul O.N.G. din lume – s-au numărat Joseph Conrad, Elizabeth Craig, George Bernard Shaw şi H.G. Wells.

  • PEN Club International reprezinta asociatia scriitorilor de pretutindeni si are drept scop promovarea prieteniei si a sprijinului intelectual intre scriitorii din toate colturile lumii.  

     Cu toate ca numele organizatiei este dat de initialele cuvintelor Poets, Essayists si Novelists (Poeti, eseisti si novelisti), aceasta include scriitori ai tuturor formelor de literatura, de la jurnalisti pana la istorici.  

      In prezent, PEN Club International are filiale in peste 130 de tari  si reprezinta cea mai mare organizatie literara, care accentueaza rolul literaturii in dezvoltarea culturii mondiale si lupta pentru libertatea de expresie. Cel mai mare si important centru PEN Club se afla in SUA.  

  • PEN Clubul Roman a fost infiintat in anul 1923, printre initiatori aflandu-se Liviu Rebreanu, iar printre membri, de-a lungul timpului, s-au numărat Camil Petrescu, Lucian Blaga, Ion Pillat, Mihail Sebastian, Mircea Eliade, Ion Minulescu, Octavian Goga, Vasile Voiculescu sau Ion Barbu.

  • Evenimentele istorice i-au întrerupt funcţionarea până în 1964, de când a fost din nou recunoscută, formal, în România.

  • Renasterea clubului s-a realizat in  1990, cand Ana Blandiana a devenit conducatorul clubului din Romania si a incercat sa refaca legatura cu marii scriitori aflati in exil.

  • În 2013, a fost înfiinţat Premiul PEN România, care se acordă anual unei cărţi ce promovează valorile morale, memoriale şi politice.

  • Vă reamintim unul dintre principiile cuprinse în Charta Pen Club: “Literatura nu cunoaşte frontiere şi trebuie să rămână o monedă curentă între oameni, în ciuda frământărilor politice internaţionale”.

  • În concluzie, International PEN a fost creat pentru a promova prietenia şi cooperarea intelectuală între scriitorii de pretutindeni, indiferent de opiniile lor, politice sau de altă natură, pentru a lupta în favoarea libertăţii de expresie şi pentru a a-i apăra pe aceia care au de suferit în regimurile politice opresive.

Lasă un răspuns