26 martie – Soborul Arhanghelului Gavriil(Gabriel).

7

 

Biserica Ortodoxă sărbătorește la 26 martie Soborul Arhanghelului Gavriil.

     Arhanghelul Gavriil este una dintre căpeteniile îngerilor vestitori ai voii lui Dumnezeu. După mărturiile Sfintei Scripturii și ale tradiției Bisericii, se spune că Arhanghelul Gavriil a fost cel care l-a învățat pe Moise în pustiul Egiptului să scrie Cartea Facerii. Tot acesta i-a vestit Sfântului Proroc Zaharia că Elisabeta va naște pe Înaintemergătorul Domnului, Sfântul Ioan Botezătorul. De asemenea, Arhanghelul Gavriil a adus vestea cea bună Sfintei Fecioare Maria.

 • Reprezentat în iconografia Bisericii Ortodoxe ca având în mâini floarea de crin, Sfântul Arhanghel Gavriil mai este sărbătorit și la 8 noiembrie, împreuna cu Sfântul Arhanghel Mihail.

 • Astăzi este și odovania praznicului Bunei Vestiri. Odovanie se numește sfârșitul sărbătoririi unui praznic împărătesc sau a unui praznic mai deosebit. Sărbătoarea Bunei Vestiri este o sărbătoare mare rânduită în cinstea Maicii Domnului

Arhanghelul Gavriil

 

    Sfântul Arhanghel Gavriil (sau Gabriel) a fost numit, alaturi de Sfantul Arhanghel Mihail, conducator al ostirilor ceresti.

     Numele sau a fost adesea asociat cu multe intamplari din Sfanta Scriptura, si mai ales cu vestirea catre Maica Domnului a zamislirii Domnului Iisus Hristos. Arhanghelul Gavriil este considerat vestitorul mantuirii oamenilor.sfantul_arhanghel_gavriil

 • Biserica ține Soborul Sf. Arhanghel Gavriil pe 26 martie, in ziua de dupa Buna Vestirie și, de asemenea –  pe 13 iulie.

 • Este sarbatorit, de asemenea, impreuna cu ceilalți Arhangheli pe data de 8 noiembrie. In limba ebraica, Gabriel inseamna “Dumnezeu este puterea mea”.

 • Este ingerul reinvierii, al compasiunii, al pedepsei divine, al mortii si al revelatiei divine.

 • De asemenea, el este considerat a fi guvernatorul Paradisului. Toate mentiunile Biblice referitoare la el il infatiseaza ca pe un mesager ce poarta vesti importante. Este prezent in viziunile lui Daniel despre intoarcerea evreilor din captivitate, caruia i-a dezvaluit si viitorul natiunii.

 • Tot el i-a vestit lui Zaharia nasterea Sfantului Ioan Botezatorul si lui Ioachim si Anei nasterea Fecioarei Maria. In cadrul traditiei crestine, Arhanghelul Gabriel este considerat si ingerul pazitor al lui Iisus Cristos pe durata vietii sale umane, pe Pamant.

 • El este cel ce i s-a aratat lui Iisus in Gradina Ghetsimani si tot el a rasturnat piatra de la mormantul lui Mantuitorului la inviere si le-a vorbit femeilor mironosite. In traditia islamica, Gabriel este considerat spiritul divin al adevarului, sub protectia caruia s-a nascut Islamul.

 • Profetul Mahomed afirma ca Arhanghelul Gabriel, cel cu 140 de perechi de aripi, i-a dictat Coranul vers cu vers. Acesta il considera ingerul sau protector si inspirator, care l-a ajutat totodata sa realizeze mai multe minuni. Arhanghelul Gabriel este inger al darurilor, al intuitiei, al clarviziunii si al calatoriilor astrale.

 • Misiunea sa legata de omenire este in principal aceea de a selecta suflete din Rai pentru incarnare si de a le informa despre ceea ce trebuie sa stie pe Pamant. El restaureaza viata si lumina in aspectele neclarificate ale vietii si faciliteaza comunicarea intre oameni.

        

 

7 Comentarii
 1. Ana Nicolai spune

  AMIN.!!

 2. Ana Nicolai spune
 3. Rody Rusu spune

  Multumim! O duminica binecuvantata !

 4. Mariana Soponaru spune

  Da minunat, mulțumesc pentru postare felicitări!

 5. Dan Andrei spune

  Si la……B.O.R. , citim legislatie !

 6. Marga Vulpe spune

  Multumesc , chiar nu am stiut ca Arhanghelul Gabriiel era inger al intuitiei , clarviziunii si al caltoriilor astrale !

 7. Doina Niculae spune

  Amin!

Lasă un răspuns