13/14 Ianuarie – ”Noaptea dintre ani” pentru creștinii ortodocşi de rit vechi. La mulți ani cu sănătate!

21

       Anul Nou la ortodocşii pe stil vechi în 2018♦

 

     Creştinii ortodocşi pe stil vechi, sărbătoresc Anul Nou cu întârziere de două săptămâni.

 • Aceştia sărbătoresc trecerea în noul an în noaptea din 13 spre 14 ianuarie, după calendarul Iulian.

 • Credincioşii creştini de rit vechi fac parte din biserici ortodoxe care nu au preluat calendarul iulian îndreptat, precum şi de creştinii care nu au acceptat îndreptarea calendarului de către bisericile din care făceau parte.

 • Pentru sârbi, ucraineni, ruşi şi lipoveni, această noapte înseamnă mese întinse până la ziuă, muzică şi multă veselie.

 

La cumpana dintre ani      – În satele din Republica Moldova obiceiurile de Anul Nou sunt păstrate cu sfinţenie. Cete de tineri colindă uliţele satului şi pocnesc din bice. Aceştia ură din casă în casă cu talăngi şi buhaiuri pentru un an mai roditor şi mai îmbelşugat.

 • Apoi, flăcăii încing şi dansul căluţilor, pentru ca gospodăriile să fie protejate în anul care vine. Obiceiul de a ura în prag de An Nou datează din cele mai vechi timpuri. Tinerii colindă în ultimele zile ale anului prin sat şi fac urari pentru fertilitatea pământului şi belşugul gospodăriei.

 

 • datini-de-anul-nouPotrivit tradiţiei, flăcăii din comună, îmbrăcaţi în haine tradiţionale şi purtând măşti care întruchipează diferite figuri mitologice, cântă şi dansează pentru a întâmpina noul an cu voie bună.

 • Se păstrează obiceiul de a se prepara unele mâncăruri speciale pentru sărbători: clătite cu brânză şi carne, vărzări, cozonaci, cârnaţi şi sarmale.

    – Decalajul de 13 zile dintre sărbătorile oficiale ale creştinilor ortodocşi şi ale celor de rit vechi a apărut în anul 1924, când unii credincioşi au refuzat să adopte calendarul Gregorian, menţinându-l pe cel Iulian.

 

   12059300-standard  În noaptea de 13 spre 14 ianuarie în Rusia şi unele ţări se sărbătoreşte neoficial Anul Nou pe stil vechi. Această tradiţie este legată de diferenţa de 13 zile dintre cele două calendare, Iulian şi Gregorian.

    Aproape toate statele europene au trecut la calendarul Gregorian din sec. XVII. Rusia a făcut acest lucru în 1918. Biserica Ortodoxă Rusă continuă să folosească calendarul Iulian.

 

 • 1Conform tradiţiei, în comunitatea rusilor lipoveni – urarea de „Srecna Nova Godina” se va face la miezul nopţii.

 • Dansurile specifice, Hora mare şi mică, sarmalele, fripturile unse cu vin şi ţuică vor fi ingredientele de bază pentru această seară.

 • De pe mesele lipovenilor nu vor lipsi nici clătitele cu brânză sau cu carne, varzări, piroşte sau găluşti din aluat cu carne tocată, precum şi cozonacii învârtiţi.

    În România trăiesc peste un milion de adepţi ai Bisericii Creştin-Ortodoxe de Stil Vechi, îndeosebi ruşi lipoveni şi sârbi.

     – Singurul lăcaş de stil vechi din Bucureşti este Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului, de pe strada Televiziunii, în ţară existând peste 80 de astfel de biserici.

 • Sediul Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România se află la Mănăstirea Slătioara care este o mănăstire ortodoxă de călugări din România, situată în satul Slătioara din comuna Râșca (județul Suceava) și înființată în anul 1947.

 anul nou

Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou pe stil vechi

 

    – O veche tradiţie în comunităţile sârbeşti din Timişoara spune că cei care se lasă acoperiţi înainte de miezul nopţii de fustele ţigăncilor vor avea noroc tot anul. Desigur, în schimbul norocului pe un an, ţigăncile solicită răsplata în bani.

    – Sârbii din Banat obişnuiesc să spargă de podea paharele din care au băut prima şampanie în noul an, ei fiind convinşi că astfel vor fi sănătoşi tot anul.

    – Rusii din Galaţi mai păstrează încă obiceiul unor mâncăruri tradiţionale de sărbători: un fel de clătite cu brânză sau cu carne, varzari, piroste, găluşti din aluat, cu interior de carne tocată, fierte în apă cu sare. În rest, şi rusoaicele învârtesc de sărbători cozonac, cârnaţi şi sarmale.

      Anul Nou este sărbătorit prin obiceiuri diverse şi inedite de diferitele popoare, însă peste tot se manifestă credinţa unui nou început şi speranţa unui viitor mai bun, prin aruncarea lucrurilor vechi din casă, aprinderea de artificii sau exprimarea unor dorinţe.

Tree-in-Red-Square-MoscowAnul Nou în Rusia

   La Moscova, locul cel mai aglomerat de Anul Nou (Noivi God) este Piata Rosie, unde cerul se inunda la 12 noaptea de artificii si de dopuri de sticle de sampanie.

    Cei adunati acolo sunt pusi la curent cu miscarile acelor ceasornicului Saviour. Intre timp, petrec cu Ded Moroz (varianta a lui Mos Craciun sau mai degraba Mos Gerila) care calatoreste insotit de ‘Snegurocika’ – fetita de zapada. Ded Moroz poarta o mantie lunga , nu neaparat rosie, ale carei margini sunt brodate cu motive populare rusesti.

Tuturor creștinilor ortodocși de rit vechi, le urez: 

O viață în lumină alături de cei dragi și un An Nou binecuvântat!

LA MULȚI ANI CU SĂNĂTATE!

an-nou-fericit-2017

21 Comentarii
 1. Nicolai Ovesea spune

  La multi ani mai buni!

 2. Sterlina Sterli spune

  LA MULTI ANI

 3. Jane Sîrmå spune
  1. Lică Bradea spune

   Nu banul si băutura Comoara cea mai de preț Viața vesnica In Hristos Iisus

 4. Nicolae Carbunaru spune

  La Multi Ani!

 5. Floarea Savu spune

  La Multi Ani

 6. Maria Boieriu spune

  La multi ani !

 7. Lică Bradea spune

  Credeți in Evanghelie si vă pocaiti

 8. Ioan Mariana Soponaru spune

  La multi ani !

 9. Ioan Mariana Soponaru spune
 10. Crisan Ovi Crisan spune

  Frumos ce ai postat

 11. Ion Urzica spune
 12. Angela Moț spune
 13. Standolariu Carmenica spune

  UN AN NOU FERICIT!

 14. Standolariu Carmenica spune

  LA MULTI ANI!

 15. Ioan Covalciuc spune

  VA MULTUMESC FRUMOS PENTRU MESAJ VA DORESC LA FEL SI DUMNEAVOASTRA LA MULTI ANI FERICITI =2017=LINGA CEI DRAGI DOAMNE AJUTANE PE TOTI

 16. Mihai Dumitrescu spune

  La multi ani !

 17. Sofica Antipa spune

  La mulți ani.

 18. Mariana Soponaru spune
 19. Mariana Soponaru spune

  la multi ani !

 20. Florin Partnoi spune

  La mulți ani, și o seară frumoasă.

Lasă un răspuns