12 Mai – celebrăm ”Ziua Internationala a Infirmierelor”

   

    Putina lume stie ca data de 12 mai este stabilita de organizatiile internationale sa fie celebrata in fiecare an drept Ziua Internationala a Infirmierelor. Cu atat mai putini sunt cei care stiu sa cinsteasca aceasta zi, desi toti putem ajunge candva pe patul de suferinta.

 

    – Data n-a fost aleasa intamplator. Este ziua de nastere a primei femei care a facut din ingrijirea bolnavilor o preocupare nobila si o indeletnicire profesionala abnegata, fara sa fie indemnata de interese materiale, ea insasi povenind dintr-o familie bine situata.

 

Florence Nightingale s-a nascut in 1820. Era fiica a unor mari proprietari funciari britanici, care o pregateau atat pe ea cat si pe sora ei sa devina doamne fara griji, situate pe cele mai inalte trepte ale elitei sociale.

 

La 17 ani, in ziua de 17 februarie 1837, Florence a comunicat brusc celor din jur ca a avut o revelatie: „Dumnezeu mi-a vorbit si m-a chemat in slujba Lui”. Slujba Celui de Sus consta in ingrijirtea oamenilor aflati in suferinta si in alinarea durerilor lor.

   – Pentru familie, a fost o lovitura de trasnet. In perioada victoriana, infirmierele erau desconsiderate, iar spitalul nu constituia locul cel mai indicat pentru o distinsa doamna. Mama ei tocmai se pregatea sa prezinte cele doua fiice la Curte, pentru a fi inscrise in agenda invitatelor la baluri.

    – Balurile au atras-o numai pe sora ei, care s-a casatorit curand, in timp ce Florence a ramas necasatorita, fara alte preocupari in afara de ingrijirea bolnavilor. A refuzat partide stralucite, unul din pretendenti, Richard Monckton Milles, fiind atat de insistent, incat a curtat-o timp de sapte ani, pana s-a convins de idiferenta celei pentru care palpita inima sa.

    – Ea insasi a oscilat multi ani intre chemarea careia era hotarata sa i se dedice si indemnurile familiei. La 31 de ani, a luat insa taurul de coarne, a parasit tara si a plecat in Germania, pentru a urma cursuri de specialitate, calcand definitiv peste restrictile impuse de familie.

 

 Doamna cu lampa

Absolvind cursurile, s-a intors in Anglia, unde o familie de prieteni suspusa a recomandat-o ca directoare a spitalului pentru femei din Harley Street. Scriitorul Charles Dickens relateaza ca Florence a dotat spitalul cu facilitati care nu existau in niciun alt spital din lume: grupuri sanitare dezinfectate zilnic, farmacie, lifturi, clopotel la fiecare pat, pentru chemarea personalului ajutator.

Adevarata valoare a efortului ei s-a vazut insa in timpul si dupa razboiul din Crimeea, cand a reorganizat pe baze noi intreg sistemul spitalicesc.

Atunci a primit porecla „Lady with the Lamp” (doamna cu lampa), deoarece obliga toate infirmierele de serviciu sa inspecteze saloanele in timpul noptii, pentru a verifica starea pacientilor, luminadu-si drumul cu o mica lampa.

Dar soarta nu iarta pe nimeni. Intoarsa in tara, s-a imbolnavit brusc la 37 de ani, ramanand paralizata in pat. Totusi, si-a continuat cu tenacitatea activitatea. Continua sa organizeze spitalele din patul ei de suferinta. Oficialitati ale vremii ii cereau parerea, ea elabora proiecte de perfectionare a muncii in spitale, formula norme. A redactat in total 17.000 de scrisori adresate celor carora le era util sfatul ei profesional, sau carora le cerea sprijin.

Misiune indeplinita

In 1901, Florence Nightingale si-a pierdut complet vederea. Avea 81 de ani si mai urma sa traiasca pana la 89. Atunci a reamintit celor din jur ca Dumnezeu ii daduse o misiune, iar ea considera ca si-a indeplinit-o, de vreme ce tot Domnul ii face semn sa se opreasca. Nu mai trebuie decat sa astepte ziua cand El o va chema sus.

A murit la 13 august 1910 si a fost ingropata in cavoul familiei din East Wellow. In memoria ei, organizatiile internationale au declarat in anul 1974 ca data ei de nastere, 12 mai, sa fie declarata Ziua Internationala a Infirmierelor.

Merita amintit in aceasta ordine de idei ca astazi termenul poate parea socant, daca nu tinem seama de evolutia lui. O calificare ulterioara a infirmierelor din vechime a facut sa mai apara si surorile de caritate, iar calificarea superioara a acestora a facut sa apara actualele asistente medicale.

Constiente sau nu, toate sunt urmasele celei care a fost Florence Nightingale, o femeie a carei abnegatie n-o mai prea intalnim in zilele noastre.

    Tema anului 2017, stabilită de Consiliul Internațional al Asistenților Medicali este ”Asistenții medicali-vocile care conduc spre atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”. Este vorba despre 17 obiective care acoperă o gamă largă de probleme de dezvoltare durabilă pentru lume, cum ar fi eliminarea sărăciei, foametei, îmbunătățirea sănătății și a educației, combaterea schimbărilor climatice și multe altele.

Profesia de asistent medical are o tradiție puternică în studierea factorilor determinanți ai sănătății.

    – În celebra sa lucrare, “Observații privind îngrijirea bolnavilor”, Florence Nightingale a detaliat modul în care ea a înțeles sănătatea și gama întreagă de factori determinanți. Ea a făcut legătura dintre factorii personali, cum ar fi igiena și alimentația, relațiile sociale, precum șiritualurile de vizitare a bolnavului de către prieteni, considerentele economice,inclusiv influența clasei sociale asupra locuințelor și sănătății. Preocupările legate de mediu care cuprind curățenia tuturor lucrurilor, de la așternuturi până la pereți și mai departe sunt, de asemenea, extrem de importante.

“Factorii sociali și impactul acestora asupra sănătății nu sunt noțiuni noi pentru profesia de asistent medical. De fapt, se află chiar în centrul profesiei. Asistenții medicali au sarcina de a fi ambasadori și lideri în acest domeniu. Această profesie se extinde mult dincolo de obiectivele legate de sănătate și include acei determinanți cu impact asupra sănătății și bunăstării”, precizează Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR).

 

1 Comentariu
  1. Anonim spune

Lasă un răspuns