10 Mai – Ziua Păsărilor şi a Arborilor

0

     În fiecare an la data de 10 Mai se sărbătoreşte Ziua Păsărilor şi a Arborilor. Această zi a apărut la iniţiativa iubitorilor de natură, care au dorit să facă public faptul că nu e nimic rău în a da atenţie naturii sau a fi mai buni cu aceasta, natura fiind o minune care ne înconjoară. Oamenii ar trebui să fie mereu în armonie cu natura. În acelaşi timp, prin ocrotirea păsărilor şi a arborilor se realizează şi conservarea habitatelor.

 

  • Aniversarea Zilei Păsărilor şi Arborilor a fost iniţiată de iubitorii de natură implicaţi direct în serviciile de protecţie şi conservare a mediului, dorind să arate faptul că a ne întoarce la natură şi a fi generoşi cu aceasta nu reprezintă un efort prea mare din partea noastră. “Ocrotind păsările şi arborii şi, implicit, conservând habitatele, garantăm moştenirea pe care-o vom lăsa generaţiilor viitoare.

  • Diversitatea biologică reprezintă o particularitate specifică Terrei, particularitate care asigură funcţionalitatea optimă a ecosistemelor, existenţa şi dezvoltarea biosferei.

  • Măsurile întreprinse şi realizarea celor preconizate creează premise ne­cesare în vederea salvării geosisteme­lor, ecosistemelor şi speciilor de impor­tanţă majoră pentru generaţiile viitoare, stabilirii fundamentului necesar pentru managementul adecvat al resurselor naturale şi conservarea biodiversităţii”.

         Protecţia mediului înconjurător este considerată a fi printre primele cinci probleme care determină, în epoca actuală, soarta omenirii. În ultimul secol omul a distrus numeroase specii de plante şi animale, fiind imperios necesară adoptarea unor măsuri de protecţie şi conservare, în acest moment, aproape 20.000 de specii de pe glob fiind ameninţate cu dispariţia.

 

       De aceea, semnificaţia acestui eveniment ecologic este mai mult de natură educativă şi informativă, iar acţiunile organizate cu acest prilej au fost şi sunt orientate spre conştientizarea societăţii civile, cu speranţa trezirii dorinţei oamenilor de a fi mereu în armonie cu natura.

      Prin marcarea acestei zile dorim să atragem atenţia asupra faptului că păsările şi habitatele lor sunt în pericol, iar dacă noi cei care suntem responsabili de protejarea lor nu facem tot ce ne stă în putinţă pentru a le salva, riscăm să le pierdem.
      –  “Nu vom salva tot ce ne-ar plăcea să salvăm, dar vom salva mai mult decât dacă n-am fi încercat deloc.” – Sir Peter Scott.

    Stiati că?

• Dureaza doar 1 minut sa tai un brad, dar este nevoie de 60-80 de ani ca bradul sa ajunga la maturitate.

• Din 8000 de puieti folositi la plantarea unui hectar de padure, mai raman doar 600 pana la varsta de exploatare.

• Un hectar de padure de conifere capteaza anual 50 tone de dioxid de carbon si elibereaza, in acelasi timp, 25-30 tone de oxigen.

– A sadi un copac sau a plasa casute pentru pasari sunt lucruri foarte simple pentru noi, dar importante pentru mentinerea echilibrului ecologic. A nu distruge padurile, a nu le defrisa masiv ne ajuta la mentinerea unei mediu mai curat si a unei vieti mai sanatoase.

– Fie ca este vorba de excursii in natura, de expozitii de desene si fotografii cu tematica sau de recitaluri de versuri, de intruniri, simpozioane si conferinte, aceasta zi nu trebuie sa treaca neobservata. Mai multi oameni pot fi mai bine informati cu privire la problemele de mediu si la actiunile si evenimentele organizate pentru protejarea mediului.

Lasă un răspuns