1 Octombrie – creştinii ortodocşi prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului (”Pocroavele”)

16

  În prima zi a lunii octombrie, Biserica Ortodoxă prăznuiește ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI, o sărbătoare ce este cunoscută în popor și ca ”Pocroave”, un praznic cu adânci semnificații în viața creștinilor. Este un moment în care rugăciunile de ajutor și ocrotire la Maica Domnului fac minuni. Acoperamantul Maicii Domnului îi ține sub protecția lui pe toti creștinii care vor să fie feriți de încercări și de suferințe.    

     Acoperamantul Maicii Domnului este sarbatoarea randuita de Biserica in amintirea aratarii Maicii Domnului in biserica din Vlaherne. Pe 1 octombrie acoperamantul-maicii-domnului-coperta-600x512911, se facea priveghere in aceasta biserica, pentru salvarea cetatii care era asediata. La ora patru dimineata, Maica Domnului s-a aratat inaintea poporului, stand in vazduh si rugandu-se cu lacrimi. Sfantul Acoperamant era tinut in maini deasupra capetelor credinciosilor. In jurul ei se aflau apostolii, sfintii si mucenicii.

 • În zilele împăratului Leon cel Înţelept în Constantinopol, spre o duminică, făcându-se priveghere de toată noaptea în sfânta biserică Vlaherna a Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, în întâia zi a lunii octombrie, şi mulţimea poporului stând înainte, ca la patru ceasuri de noapte fiind, Sfântul Andrei cel nebun pentru Hristos şi-a ridicat ochii în sus împreună cu ucenicul său, Fericitul Epifanie, şi au văzut pe Împărăteasa cerului, pe ocrotitoarea a toată lumea, pe Preasfânta Fecioară Născătoare de Dumnezeu, stând în văzduh şi rugându-se, strălucind cu lumină şi acoperind pe popor cu cinstitul său omofor, înconjurată de oşti cereşti şi de mulţime de sfinţi, care stăteau în haine albe cu cucernicie împrejurul ei; din care doi erau mai aleşi, Sfântul Ioan înaintemergătorul şi Evanghelistul Ioan.

 • Pe 1 octombrie 911, se facea priveghere in aceasta biserica, pentru salvarea cetatii care era asediata. La ora patru dimineata, Maica Domnului s-a aratat inaintea poporului, stand in vazduh si rugandu-se cu lacrimi. Sfantul Acoperamant era tinut in maini deasupra capetelor credinciosilor. In jurul ei se aflau apostolii, sfintii si mucenicii.

     Acoperãmântulul Maicii Domnului este sãrbãtoarea care încheie cele douã luni ale anului, august si septembrie, în care este cinstitã în mod deosebit Maica Domnului.acoperamantul-maicii-domnului-6

 Anul bisericesc este diferit de anul civil, el începând la 1 septembrie si încheindu-se la 31 august. De aceea, sãrbãtorile cele mai importante ale începutului si sfârsitului de an bisericesc sunt închinate Maicii Domnului, pentru cã ea este „începutul mântuirii oamenilor”.

 • Sãrbãtoarea mai este cunoscutã în popor si sub denumirea de Pocroave, denumire ce vine de la cuvântul slavon „pocrov” cu semnificatie de vãl, aici de acoperã- mânt al pãmântului cu brumã sau cu zãpadã.

 • Denumirea populară a sărbătorii – Pocroavă, Pocroave, Procoave etc. vine de la cuvîntul „pocrov” – acoperămînt al pămîntului cu brumă sau cu zăpadă. La origini era o sărbătoare precreştină cu dată fixă (1/14 octombrie) dedicată unei divinităţi meteorologice responsabile de acoperirea pământului cu brumă.

 • Se crede cã cele mai adânci rãdãcini ale traditiilor sãrbãtorii ajung pânã la perioada agriculturii primitive, sãrbãtoare precrestinã cu datã fixã, dedicatã unei divinitãti meteorologice ce marcheazã intrarea în anotimpul rece, atunci când pãmântul se acoperã de zãpadã.

 • În constiinta oamenilor s-a fãcut asociatia între acoperirea pãmântului cu brumã si acoperirea capului fetelor mari îmbroboditul cu basma la nuntã, ca semn al trecerii la statutul de femeie mãritatã.

  • Fetele mari se rugau divinitãtii „Pocroavã” sã le acopere capul cu pãr bogat si frumos, pentru a fi plãcute flãcãilor, dar si sã le acopere capul în sensul mãritatului.

  • Pãrul lung era un însemn al puterii si divinitatea se îndura adesea de rugãciunile fetelor, dându-le pãr frumos, ajutându-le astfel sã-si gãseascã ursitul mai repede.

  • Se considerã cã în era crestinã biserica a adaptat la ziua aceasta o sãrbãtoare religioasã cu sens apropiat Acoperãmântul Maicii Domnului.

   • S-a fãcut legãtura între notiunea acoperirii pãmântului cu brumã si continutul traditiei crestine care povesteste urmãtoarele: odatã, la Mãnãstirea Vlahilor din Constantinopol stãteau si multi greci care se rugau la Dumnezeu sã-i izbãveascã de dusmani. Iesind afarã staretul mãnãstirii, cuviosul Andrei, privind spre cer, a vãzut-o pe Maica Domnului, înconjuratã de sfinti, rugându-se la Dumnezeu pentru neamul omenesc. Maica Domnului a luat acoperãmântul de pe cap si l-a întins deasupra crestinilor, care se aflau la mãnãstire. Acoperãmântul, se spune, cã strãlucea mai puternic decât soarele. Dimineata, tot orasul stia despre minunea vãzutã de Sf. Andrei.

   • De la aceastã întâmplare, în amintirea minunii, a rãmas sãrbãtoarea numitã Acoperãmântul Maicii Domnului. Întru cele mai de pe urmã cumplite vremi, când s-au înmultit pãcatele noastre, s-au înmultit si primejdiile asupra noastrã, când s-au împlinit cuvintele Domnului: „Cã se va scula limbã peste limbã si împãrãtie peste împãrãtie, si va fi foamete si ciumã, si cutremure pe alocuria; când ne supãrã pe noi nãvãlirile celor de alt neam, rãzboaiele cele dintre noi si rãnile cele purtãtoare de moarte, atunci Prea Curata si prea binecuvântata Fecioara Maria Maica Domnului ne dã nouã acoperãmântul sãu sã ne acopere, si sã ne pãzeascã pe noi sub acoperãmântul sãu nevãtãmati.”

       acoperamantul-maicii-domnului-4
    În traditia popularã, în prima zi din octombrie femeile cinstesc sãrbãtoarea „Procoavele” prin post si rugãciuni la Maica Domnului pentru a fi acoperite si sã aibã în pazã casa si familia de toate primejdiile: de înec, de boli, de foc, de cumpãnã, de nãpastã, de ducã-se-pe-pustii, de ucigã-l-toaca si de vrãjmasul cel rãu, pentru a fi casa si recolta ferite de foc, iar oamenii pãziti de înec si de boli, vitele sunt stropite cu apã sfintitã, pentru a fi ferite de boli în sezonul rece.

 • Sãrbãtoarea Pocroavelor se respectã si astãzi, chiar dacã se tine post, în multe zone fiind si hramul satului. Pentru aceasta, tinerele fãceau diverse acte de divinatie. Femeile posteau pentru sãnãtatea copiilor, iar fetele se rugau „Sfântului Procoavã” sã aibã pãrul frumos si sã le aducã cât mai degrabã cununa de mireasã. Mai întâi ajunau, apoi mâncau o jumãtate dintr-o turtitã sãratã fãcutã în acea zi, iar cealaltã jumãtate o puneau sub pernã. Se crede cã procedând astfel fetele îsi visau prima întâlnire cu ursitul. Astfel cã tinerele fete se împodobesc astãzi ca pentru nuntã pentru a avea parte de o cãsnicie lungã si fericitã si îsi servesc rudele si oaspetii cu plãcinte umplute cu mere sau cu dovleci.

 • În traditia popularã „Sfântul Procoavã” ar fi un sfânt sfintit de Dumnezeu printre cei dintâi. El acoperã pãmântul cu un strat de zãpadã; de aceea fetele i se închinã, pentru a le acoperi si lor capul cu belsugul pãrului si pentru a le ajuta sã se mãrite cât mai curând.

 • În credinta poporului se povesteste cã în aceastã zi Sfântul Andrei a vãzut-o pe Maica Domnului plutind în vãzduh cu mâinile întinse, rugându-i-se lui Dumnezeu pentru neamul omenesc, iar de atunci oamenii o roagã, la rândul lor, sã îi acopere cu mila sa si sã-i pãzeascã de toate relele…

Cu drag,

16 Comentarii
 1. Dragu Constantin spune

  In Tot acest Tot se regaseste Totul !

 2. Cristian Mihăescu spune

  O sărbătoare păgână preluată de creştinism,adică plagiată precum tezele de doctorat ale preacinstiţilor noştri politicieni. Ăsta e adevărul care trebuie spus oamenilor. Ce Maica Domnului,Pocroave,potcoave etc ? Ce minuni face sau a făcut? Aceste minuni se întâmplă numai în imaginaţia oamenilor.

 3. Vararu Verginia spune

  Amin

 4. Emil Ghiță spune

  Amin

 5. Popa Daniela spune

  Amin !

 6. Nelu Drughinel spune

  Bună dimineața! Frumos,

 7. Nicolae Oprea spune

  Mama lui isus a fost evreica. De ce evreii NU i-au recunoscut, NU-i recunosc si NU-i vor recunoaste vreodata pe isus si pe mama lui?

 8. Maria Pirvu spune

  Amin

 9. Pantica Nuti spune

  Doamne ajută Amin .

 10. Dorina Nuta spune

  Doamne ajuta

 11. Nicu Moraru spune

  Doamne ajuta !

 12. Doina Repede spune
 13. Ana Terme spune

  Amin

 14. Tincuta Ionita spune

  Amin!

 15. Florescu Angelica spune
 16. Dorin Bolta spune

Lasă un răspuns