Sindromul Cotard – „delirul negatiei”

0

   Toti am auzit despre boli psihice cunoscute în toată lumea, cum ar fi anxietatea, schizofrenia, tulburarea obsesiv-compulsiva, dependenta obsesiva, etc. Dar există si alte boli “ciudate” care poseda simptome amuzante. Suprasolicitarea, presiunile vieții, precum și diversele probleme sociale și familiale pot fi factorii cei mai importanți pentru astfel de tulburări mintale. Mai mult decât atât, trasul de păr, mâncatul ierbii, colectarea cărților in mod obsesiv … pot fi acțiuni străine de oamenii normali, dar uzuale pentru cei care sufera de asemenea tulburari.

   Haideti sa cunoastem impreuna si sa ne facem o idee despre cele mai ciudate boli psihiatrice si tulburări psihice despre care, poate, nu ati auzit. Astazi va prezentam primul dintre acestea:

Sindromul Cotard

 

   Sindromul Cotard este o tulburare rar intalnita, în care bolnavul crede că este mort sau ca o parte a corpului sau a putrezit ori ca este fără sânge sau organe interne.

   Neurologul Jules Cotard a fost primul care a caracterizat aceasta boala si a numit-o “delirul negatiei”. Cotard a descris această negare psihotică a propriei existenţe, ca fiind o stare demenţială profundă, melancolică, de multe ori asociată cu o ipohondrie extremă. Acest sindrom afectează copiii, adolescenţii şi persoanele în vârstă, fiind de obicei una din manifestările schizofreniei sau ale tulburării bipolare. De asemenea, sindromul poate fi asociat leziunilor tempo-parietale ale emisferei cerebrale non-dominante.

   Printre pacientii tratati de acesta s-a aflat o femeie care se credea blestemata, ca nu detine organe interne si care refuza sa manance, acest fapt producandu-i in cele din urma moartea.

 

Alte cazuri:

   În 1996, un bărbat scoțian care, în urma unui accident de motocicleta, a suferit o rana la cap, a început să creadă că a murit din cauza unor complicații în timpul recuperării sale. Nu mult timp după ce a terminat recuperarea, el și mama acestuia s-au mutat din Edinburgh în Africa de Sud. „Căldura, a explicat acestea medicilor săi, confirma faptul ca am dreptate, deoarece numai iadul ar putea fi atât de fierbinte.”

 In anul 2003 psihiatrii greci au primit un pacient, care credea că este literalmente fără cap. Cu ani in urma acesta a incercat sa se sinucida, intrucat credea cu putere ca nu merita sa traiasca din moment ce nu are creier. La momentul acelui incindent acesta nu a fost tratat și pur și simplu a revenit la locul de muncă. Revenit la spital, acesta susținea că s-a născut „fără minte” și, din acest motiv, este retardat. După câteva zile acesta a parasit spitalul impotriva sfatului medicului, dar dupa aproximativ un an s-a reintors. De data aceasta a terminat tratamentul prescris de medic și starea sa s-a ameliorat semnificativ in cateva luni.  

  Medicii greci au tratat, de asemenea, o femeie în vârstă de 72 de ani, care susținea ca „toate organele ei s-au topit, numai pielea a rămas și că practic este moartă. ” A fost internata în spital, insa rezultatul tratamentului ei nu au fost niciodata raportat. 

    În 2008, in New York, psihiatrii au identificat un pacient în vârstă de 53 de ani, doamna Lee, care sa plângea că a murit și ca mirosea a carne putrezita. Aceasta cerea familiei să o ducă la morgă, astfel încât sa poata fi cu impreuna cu oamenii morți. Dna Lee a fost internata în unitatea de psihiatrie, unde a acuzat paramedicii ca au incercat sa ii arda casa. După aproximativ o lună de medicamantatie, acesteia i s-a permis sa se intoarca acasa, cu o semnificativa ameliorare a simptomelor.

   În anul 2009, psihiatrii belgieni au raportat cazul unui bărbat în vârstă de 88 de ani ajuns la spital  cu simptome de depresie. Omul a explicat medicilor că este mort si, drept urmare, foarte ingrijorat și neliniștit pentru că nimeni nu l-a îngropat încă. Delirul acestuia s-a diminuat in urma tratamentului.

   Aceiași medici au tratat o femeie în vârstă de 46 de ani, care pretindea că nu  a mâncat de luni de zile și ca, de asemenea, nici nu a dormit de ani de zile. Aceasta a explicat că toate organele ei au putrezit si că nu a avut niciodata sânge. De asemenea, sustinea că medicii care i-au monitorizat inima si i-au luat tensiunea arteriala sufereau de delir, deoarece inima ei nu bate. Dupa mai multe internări la spital în următoarele 10 luni, starea ei s-a îmbunătățit treptat.

   In 2012, medicii japonezi au descris un pacient în vârstă de 69 de ani, care a declarat unuia dintre acestia, „Cred că sunt mort. Aș vrea să va cer si dvs părerea!” Când doctorul l-a întrebat dacă un om mort ar putea vorbi, pacientul a recunoscut că starea sa, intr-adevar sfideaza logica, dar ca, totusi, acest fapt nu ii poate inlatura convingerea că este mort. După aproximativ un an, delirul pacientului a disparut, insa acesta nu a renuntat niciodata la ideea ca a fost mort. „Acum sunt în viață. Dar, am fost mort la acel moment” a spus el. De asemenea, credea in continuare că doctorul Kim Jong-il a fost, de asemenea, un pacient la același spital. 

CEL MAI CIUDAT CAZ:

   În 2005, medicii iranieni au descris ceea ce poate fi numit cazul cel mai neobișnuit înregistrat. Un bărbat în vârstă de 32 de ani, a ajuns la spital afirmand nu numai că a fost mort, dar si că a fost transformat într-un câine. El pretindea că soția lui impartaseste aceiasi soartă. Despre cele trei fiice, credea, de asemenea, ca au murit, iar mai apoi au fost transformate în oi. Sustinea cu tarie că rudele sale au încercat să-l otrăvească, dar că nimic nu i-ar putea face rău pentru că Dumnezeu l-a protejat, chiar și în moarte. El a fost diagnosticat cu sindromul Cotard si boala denumita Licantropie. A fost tratat cu terapie electro-convulsiva și vindecat de simptomele sale majore.

 

 

Lasă un răspuns