Sarea – ucigasul tacut din hrana dvs. Află cum îți poti ”desăra” celulele din corp prin post!

3

 

     De-a lungul timpului, sarea a fost folosită ca agent de conservare a alimentelor, de aromare a mîncărurilor, în prepararea lutului pentru ceramică, în diverse ritualuri religioase, dar şi ca remediu pentru tratarea multor afecţiuni. A fost monedă în cîteva epoci istorice şi multe războaie s-au purtat pentru cucerirea drumurilor şi caravanelor sării. Existenţa umană nu se poate imagina fără banala sare, substanţă care stă la baza multor funcţii fiziologice. Sarea a fost nelipsită în tratarea unor boli, de-a lungul a sute de ani.

      Cu toate acestea, prea multă sare înseamnă probleme mari de sănătate şi chiar decese. Dar nici fără sare nu se poate trăi, un regim complet desodat, în cazul omului sănătos, poate fi nociv. Folosită în reţete naturiste, sarea este leac pentru 100 de boli. Secretul este moderaţia. Iată cît de folositoare poate fi sarea de bucătărie, atunci cînd ştim cîtă să consumăm şi cum s-o utilizăm în cele mai eficiente reţete tradiţionale.

Aţi utilizat sodiul, o substanţă caustică, pentru a da gust hranei dvs.? sau clorul, un gaz otrăvitor ? “Întrebare ridicolă” veţi spune. “Nimeni nu este atât de nebun să facă aşa ceva”.

Desigur că nu.

 • Însă adevărul şocant este faptul că mulţi oameni fac aşa întrucât nu cunosc că aceste chimicale puternice constituie compusul cristalin anorganic denumit SARE.

Timp de secole expresia “sare a pământului” a fost utilizată ca o frază deosebită, desemnând ceva esenţial şi bun. Nimic nu poate fi mai eronat. Întrucât acest produs, aparent inofensiv, pe care-l aruncaţi zilnic în mâncarea  dvs., poate să vă îngroape ?

 

Este bine să luaţi în considerare următoarele fapte:

sarea

 

  • Irită şi crează chiar repulsie la gust, ca şi tutunul pentru un nefumător.
  • SAREA NU ESTE UN ALIMENT. Nu există o justificare de utilizare culinară mai mare decât ar fi pentru clorura de potasiu, clorura de calciu, clorura de bariu sau alte chimicale aflate pe etajera farmacistului.
  • Sarea nu poate fi digerată, asimilată sau utilizată de corp. Sarea nu are nici o valoare nutritivă.
   • SAREA NU ARE VITAMINE ! NU ARE MINERALE ORGANICE ! NU CONŢINE SUBSTANŢE NUTRITIVE !
   • Din contră, sarea este deosebit de dăunătoare, poate provoca afecţiuni la rinichi, vezică, inimă, artere, vene şi la vasele sanguine;
   • Sarea favorizează depunerea apei în ţesuturi provocând o stare bolnăvicioasă.
  • Sarea poate acţiona ca o otravă pentru inimă. Ea măreşte şi iritabilitatea sistemului nervos.
  • Sarea are o acţiune de reducere a calciului din corp şi atacă mucoasa care acoperă întregul tract gastro-intestinal. Dacă sarea este atât de periculoasă, atunci de ce este atât de larg utilizată ? Mai ales datorită faptului că reprezintă un obicei încetăţenit de mii de ani. Însă este un obicei bazat pe o concepţie greşită, cum că organismul ar avea nevoie de ea.
   • Totuşi, mulţi oameni, cum ar fi eschimoşii, nu mănâncă niciodată sare şi nu îi duc niciodată lipsa. De îndată ce o persoană scapă de acest obicei, sarea devine nedorită.
  • La anumite animale sarea acţionează ca o otravă, mai ales la păsări de curte.
  • Se cunosc cazuri în care porcii au murit după doze mari de sare.

 

      DE UNDE VINE OBICEIUL DE A CONSUMA SAREA

sare-3
– Biochimistul Burge explică faptul că în timpurile preistorice, în pământ exista un echilibru corespunzător în ce priveşte existenţa mineralelor de sodiu şi potasiu.Căderea continuă a ploii de-a lungul secolelor a spălat sărurile de sodiu care sunt mai solubile.

 • Cu timpul toate solurile şi alimentele cultivate în pământ au devenit deficiente în sodiu dar bogate în potasiu. Rezultatul a fost faptul că
  animalele şi omul au început să caute după ceva care să remedieze această deficienţă. În urma căutărilor lor ei au găsit un substituent slab, ineficient, însă foarte periculos, clorura de sodiu anorganică sau sarea obişnuită.
 • A înghiţi sarea pentru a obţine sodiul natural este la fel cu a lua calciu anorganic pentru nevoile interne de calciu. Ambele reprezintă chimicale care nu pot fi asimilate de organism.

Întrucât toate chimicalele anorganice sunt dăunătoare organelor digestive, putem acum înţelege de ce stomacul prezintă o bruscă şi anormală senzaţie de sete de îndată ce am consumat sare.

 • Stomacul nu face decât să reacţioneze la o substaţă străină ce acţionează rapid pentru a spăla această sare prin rinichi.
 • Vă puteţi imagina efectul sării asupra filtrelorr delicate din rinichi. Dintre toate organele corpului, rinichii sunt supuşi cel mai mult efectelor dăunătoare ale sării.

 

Ce se întâmplă însă când se mănâncă mai multă sare decât se poate elimina prin rinichi ?

 • Excesul este depozitat în diferite părţi ale corpului, în special în
  picioare şi în părţile inferioare ale acestora. Sarea tinde să ducă la umflarea picioarelor şi labelor picioarelor.
 • Pentru a-şi proteja ţesuturile sale faţă de această otravă – sarea – corpul uman caută în mod automat să o dilueze prin acumularea apei în aceste zone.
 • Când ţesuturile se umplu cu apă, corpul se umflă. Picioarele şi gleznele se umflă dureros.
 • După cum este de periculoasă pentru rinichi, aşa este periculoasă şi pentru inimă. În anumite stări ale inimii se consideră că şi o mică cantitate poate să fie deosebit de periculoasă.
  • Acţiunea muşchiului cardiac este condusă de concentraţia relativă şi din echilibrul dintre sărurile organice de sodiu şi calciu din sânge, astfel încât un exces de sodiu va perturba această acţiune, mărind bătăile inimii şi tensiunea arterială (presiunea sângelui).
 • Conform statisticii medicale, japonezii suferă de tensiunea arterială cea mai ridicată, ei fiind cunoscuţii drept cei mai mari consumatori de sare din lume.

 

CUM ACŢIONEAZĂ SAREA ASUPRA TENSIUNII ARTERIALE

sare-5

Ce provoacă creşterea tensiunii arteriale ?

 • Ştiinţa medicală cunoaşte multe cauze. Tensiunea (nervoasă), stress, încordări, substanţe toxice, cum ar fi fumul de ţigară şi de la automobil, aditivi alimentari, spray-uri, insecticide, efectele secundare ale medicamentelor, şi se suspectează şi industrializarea.

Ce putem face pentru a ne proteja de aceşti agenţi cauzali ?
Este bine să excludem cât mai mulţi din aceşti agenţi dăunători din mediul nostru.

 • Dintre mulţii agenţi, unul îl putem înlătura noi înşine. Clorura de sodiu (sarea obişnuită de bucătărie) este cauza majoră a presiunii înalte a sângelui.
 • Până acum am vorbit de provocarea unei tensiuni ridicate la persoanele “normale”. Însă, care sunt efectele sării asupra milioanelor de persoane care sunt supraponderale?
  • Aici avem un domeniu sensibil de cercetare, întrucât supragreutatea este adesea însoţită de o presiune ridicată a sângelui.

               Există oare o legătură între tensiunea ridicată a persoanelor supraponderale şi consumul de sare al acestora ?   – MITUL “PĂMÂNTURILOR SĂRATE”

Este dieta cu sare puţină o dietă deficientă? Nu avem noi oare nevoie de multă sare în dieta noastră pentru a menţine în condiţie fizică superioară organismul?

Această frază este întâlnită în popor, dar este ea adevărată?

 • Mulţi vor argumenta aceasta motivând că animalele călătoresc mulţi kilometri pentru a ajunge la aşa-zisele “pământuri sărate”.

Au fost cercetate pământurile sărate unde animalele pădurii se adună de la depărtare pentru a linge pământul.
– Deşi toate aceste locuri erau cunoscute drept “pământuri sărate”, singura caracteristică chimică comună a tuturor este lipsa totală a clorurii de sodiu (sarea obişnuită).

         La aceste pământuri sărate lipsea cu desăvârşire sodiul organic sau anorganic. Aceste pământuri conţineau însă o abundenţă de multe minerale organice şi substanţe nutritive căutate de animale.

 

      DE CE LI SE DAU VACILOR MARI CANTITĂŢI DE SARE?
O persoană care investeşte într-o fermă doreşte să obţină maximum de profit.
Astfel, cei interesaţi au constatat că dând vacilor sare, acestea vor bea mai multă apă, şi, cu cât vor bea mai mult, cu atât mai mult lapte va produce vaca.

-Dar, rezultatul va fi că un quart de lapte va conţine extrem de multă sare, 1-1/2 grame de sare la un quart. – Pentru un copil de 5 luni acest lucru este echivalent cu ½ uncie(engl.) = 28.34953 g de sare pentru un adult.
Vizitaţi orice şcoală şi priviţi corpurile diferiţilor copii – veţi fi surprinşi cât de mulţi dintre ei sunt supraponderali. Ei beau foarte mult lapte existent în comerţ şi o mare parte din hrana lor are concentraţii ridicate de sare.
Intraţi în marile magazine din ţară şi priviţi la alimentele conservate şi îmbuteliate – toate sunt încărcate cu sare ! Sare în lapte … sare în legume şi în alte alimente.

         Însumaţi-le şi veţi vedea de ce perturbaţiile cardiace se află pe locul 1 al mortalităţii!

    Noi, românii, suntem o generaţie de “băutori” de sare.
– Brânza, legumele conservate, pâinea, şi de fapt majoritatea alimentelor noastre populare sunt saturate cu sare.
         Alimentele copiilor sunt încărcate cu sare!

 • Mulţi au ideia preconcepută că sarea pierdută prin transpiraţie trebuie înlocuită imediat.

 

O NOUĂ DOVADĂ CĂ NU AVEM NEVOIE DE SARE

         Există suficient SODIU NATURAL în legume, peşte, carne şi alte alimente chiar dacă nu au fost pregătite în vreun fel cu sare, suficient SODIU NATURAL pentru a satisface cerinţele corpului uman.

 • O dovadă în acest sens este istoria popoarelor care n-au folosit niciodată sarea.
  • Indienii americani nu au ştiut nimic despre sare atunci când au fost întâlniţi de primii exploratori. Columb şi toţi marii exploratori ai continentului american au găsit exemplare minunate (de oameni).
  • Degenerarea autohtonilor este urmată întotdeauna de utilizarea sării, alcoolului şi a alimentelor devitalizate.

CÂTĂ SARE POATE TOLERA CORPUL NOSTRU ZILNIC

salt

 

                     S-au făcut multe cercetări cu privire la acest subiect. Opinia cercetătorilor ştiinţifici variază de la ½ gram până la 1 gram de sare pe zi, care poate fi folosit de corpul nostru.

 • multi dintre noi consumăm însă de 15-30 ori mai mult pe zi.
  Această situaţie nedorită este puternic influenţată de cantitatea excesivă de “sare ascunsă” în aproape toate alimentele preparate comercial. Sarea se află în pâine, brânză, carne preparată, legume conservate, şi sute de alte alimente fibroase.
 • Corpul necesită sodiul natural – organic şi nu sodiul anorganic cum îl întâlnim în sarea de bucătărie. Dvs. puteţi obţine sodiu natural aşa cum îl oferă natura sub formă organică, în sfeclă, pătrunjel, morcovi, cartofi, gulii, vegetaţie de mare.

Care e cea mai sănătoasă sare?

Există mai multe tipuri de sare terapeutică. Sarea de mare nu este la fel de rafinată ca sarea de masă, şi conţine şi urme ale altor minerale: fier, magneziu, calciu, potasiu, mangan, zinc şi iod. Este considerată mai gustoasă şi mai sănătoasă decît sarea gemă, de mină. Sarea de mare nu este la fel de sărată ca sarea de masă, dar e mai indicată pentru sănătate.

Obţinută prin deshidratarea apei de mare în mod natural şi bogată în minerale, sarea de mare nu este atît de prelucrată ca sortimentul obişnuit. Extragerea sării din apa de mare se face la soare. Datorită mineralelor, această sare are o culoare diferită, cîteodată semănînd cu nisipul, în timp ce alteori poate fi roz sau gri. Sarea de masă conţine doar clorură de sodiu. În plus, este tratată cu iod, mineral care ajută creierul, dar şi cu o substanţă care care o face să nu se lipească la umiditate. Substanţa respectivă conţine aluminiu, element dăunător sănătăţii. În plus, aluminiul este amar, gust care este contracarat prin adăugarea de zahăr.

                     Nu uitaţi ! Numai mineralele organice pot fi utilizate de celulele dvs. vii!!!

     

DESĂRAREA CELULELOR DIN CORP ŞI A ORGANELOR PRIN POST

postul-8

    S-a descoperit că în 3-4 zile de post complet putem “desăra” corpul nostru.
Din nou urina ne va prezenta situaţia stării din corpul nostru. Nu trebuie să treacă nimic prin corpul nostru în aceste 4 zile, ci numai apă distilată, din care să beţi cât mai multă.

 

Procedura:

         Prelevaţi în fiecare dimineaţă prima urină. Păstraţi sticluţa la rece lăsând urina să se aşeze 2-3 săptămâni … apoi priviţi-o în soare. Veţi vedea clorura de sodiu concentrată la fundul sticlei împreună cu alte reziduuri morbide.

        De îndată ce această sare a ieşit din corpul dvs., gândiţi-vă la uşurarea produsă rinichilor. Ce uşor vor funcţiona rinichii, ce umiditate plăcută veţi simţi în gura dvs. şi nu veţi mai prezenta o sete anormală !

 • Veţi observa o altă culoare a pielii dvs., un alt tonus al muşchilor, un aspect mai zvelt şi mai tânăr al corpului dvs. Dispar punctele cu “cocoloaşe” pline de apă, corpul devine mai zvelt. Umflarea a dispărut şi începeţi să vă reveniţi la aspectul natural.
 • Primul lucru pe care-l elimină corpul în timpul postului este sarea şi împreună cu ea “aspectul de umflat”.
 • N-o să vă vină a crede ochilor. În timpul postului are loc o transformare minunată. Forţa vitală care astfel ar fi utilizată la prelucrarea hranei, va lucra acum numai la înlăturarea depunerilor reziduurilor, otrăvurilor închise şi celulele corpului şi în organele vitale, având loc o întinerire în toate celulele corpului dvs.
 • După 4 zile de înlăturare a sării din corp, evitaţi pe cât posibil sarea.
  Acest lucru este însă deosebit de dificil întrucât sarea este “ascunsă” în majoritatea alimentelor noastre. Iată deci că postul săptămânal (24-36 ore) ajută la desărarea spătămânală a corpului dvs.

 

  Stiați că?

sare-6

 

        Tarhonul poate substitui cu succes gustul sărat. Sarea poate fi redusă progesiv din alimentaţie, compensînd prin arome (usturoi, ceapă), ierburi aromate (mentă, oregano, busuioc, foi de dafin, mărar), arome picante (piper, ardei iute, boia de ardei, curry). Adăugaţi la mîncărurile din carne şi la salatele de legume: ulei, oţet, lămîie sau vin alb.

     În medie, un corp uman de 75 kg conţine 0.5 kg de NaCl, 0,28% din greutatea noastră fiind sare.

         • Iisus s-a adresat apostolilor folosind cuvintele: „Voi sînteţi sarea Pămîntului (Matei 5:13).

         • În Egiptul antic, apa cu sare era folosită ca laxativ.

        • Grecii antici foloseau pentru tratarea splinei un amestec obţinut din două părţi lapte proaspăt de vacă şi o parte apă în care s-a dizolvat sare de mare.

        • Prin secolul XVII, era renumită sarea de Transilvania, pe care medicii germani o recomandau mai ales celor bogaţi, sub formă de compresii, împotriva inflamaţiilor.

      • Apa sărată poate înlocui temporar sîngele pierdut.

 

    În concluzie:

      Încercați să asezonați mâncarea cu usturoi şi plante, care sunt de fapt adevăratele elemente naturale. Ele vor adduce savoarea hranei dvs. Utilizând postul şi o dietă săracă în sare vă veţi sinţi mult mai bine şi veţi avea un aspect mai plăcut. Şi ce gust dulce veţi avea apoi permanent în gură. Veţi remarca şi alte schimbări în bine pe măsură ce postiţi şi înlăturaţi sarea din dietă.

postul-9

 

Cu drag,

Florentina Ilisei

3 Comentarii
 1. Mariana Soponaru spune
 2. Mariana Soponaru spune

  Multumesc 1

 3. Ştefan Siteanu spune

  Eu mănânc sare cât pot de multă. Vreau să mor. Se opune cineva?

Lasă un răspuns