Benefiiciile strugurilor – proprietati si produse

3

   

    Pentru ca suntem in plina toamna, iar strugurii  reprezinta alimentul rege, va prezentam beneficiile si calitatile pe care acestia le detin.

 

Proprietati

Valoarea nutritionala 100 de grame:

  • Carbohidrati 18g

  • Proteina 0.7g

  • Grasimi sub 1g.

Strugurii contin:

  • vitamine din complexul B: B1, B2, B3, B5, B6

  • magneziu

  • fosfor

  • potasiu

  • zinc

  • fier

  • vitamina C

  • caroten

  • flavonoizi

  • antioxidanti

  • coenzima Q10

Substante nutritive se gasesc concentrate in:

  • semintele de struguri contin lecitina si acizi grasi esentiali; (va sfatuim sa nu le eliminati!)

  • pulpa strugurilor contine uleiuri vegetale, zaharuri.

  • coaja strugurilor contine cele mai multe din vitaminele, antioxidantii si mineralele amintite

beneficiile-strugurilor

CALITATI

1. Energizează organismul şi întăresc sistemul imunitar. Colecţia de vitamine B1, B2, B3, PP, A şi C te umple de forţe şi activează formarea de anticorpi, crescând astfel rezistenţa la infecţii, cu viruşi şi bacterii.

2. Favorizează metabolismul celular, datorită microelementelor conţinute: molibden, titan, rubidiu, cobalt, nichel, vanadiu, iod, brom, flor.

3. Au grijă de aparatul cardiovascular. Magneziul şi potasiul din compoziţie fortifică pereţii vaselor de sânge şi muşchiul cardiac, reducând riscul de atac cerebral sau infarct miocardic. S-a constatat că persoanele care consumă frecvent struguri îşi pot reduce riscul de infarct miocradic cu până la 50%.

beneficiile-strugurilor-1

4. Purifică rinichii şi sprijină procesul de distrugere şi înlăturare pe cale naturală a calculilor renali.

5. Tratează guta, favorizând eliminarea acidului uric, cel care împiedică funcţionarea normală a articulaţiilor. În acest scop, recomandate sunt soiurile cu bobiţe de culoare verde şi galbenă

6. Au efect anti-stres. Fiind o sursă însemnată de fructoză şi glucoză (aproximativ 20%) – zaharuri uşor de asimilat, strugrii înlesnesc secreţia de serotonină, supranumit şi „hormonul fericirii”, spulberând astfel tensiunea nervoasă.

7. Curăţă colonul şi îmbunătăţesc digestia. Pentru că sunt bogaţi în fosfor, potasiu şi, mai ales, în fibre, strugurii contribuie la dizolvarea lipidelor şi la eliminarea toxinelor acumulate. Efectul diuretic este mai puternic atunci cand fructele sunt consummate pe stomacul gol

8.Ocrotesc ochii. Consumul regulat de struguri negri previne apariţia leziunilor retiniene şi a degenerescenţei maculare (boala oftalmologică în urma căreia se distruge vederea centrală). Aceasta datorită aprortului de resveratrol, unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali cunoscuţi, dar şi de picnogenol – al doilea antioxidant exogen ca forţă; licopen, luteină, dar şi  bioflavonoide.

9. Sunt anti-ageing. Aplică pulpa din fruct în comprese pe zonele ridate şi presează uşor timp de 30-40 de minute. Proprietăţile antioxidante ale polifenolilor şi acizilor graşi polisaturaţi, pe o parte, vor combate crearea de radicali liberi – vinovaţi de apariţia ridurilor şi îmbătrânirea dermei, iar pe de altă parte, vor regenera fibrele de elastină şi colagen, netezind şi reparând pielea.

benefiiciile-strugurilor-4

Beneficii strugurilor negri:

Efect Anti-Cancer

A II-a cauza de deces in Europa o reprezinta cancerul. Cel mai important compus cu proprietati anticancerigene din compozitia strugurilor negri este reprezentat de antioxidantul puternic resveratrol. Resveratrolul exista intr-o cantitate foarte mare, de 50-100mg/g in pielita de strugure.

Alte fructe bogate in resveratrol sunt afinele, murele, coacazele negre, dudele negre, prunele vinete. Resveratrolul are un efect de distrugere tumorala directa, acţionand impotriva oricarui tip de localizare tumorala.

Longevitate

Resveratrolul este singurul antioxidant care actioneaza direct pe gena matusalemica (sau ”gena longevitatii”).Antioxidantii, precum resveratrolul, au capacitatea de a creste durata si calitatea vietii, prin protejarea celulelor de efectele nocive ale radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt compusii direct responsabili de imbatranirea si moartea celulelor din organism.

Fixator de calciu

Resveratrolul si magneziul actioneaza sinergic pentru a creste absorbtia si fixarea calciului din alimentatie, strugurii negri avand prin aceasta si proprietatea de a preveni si combate osteoporoza

Un somn mai bun

Strugurii contin concentratii ridicate de melatonina, hormonul responsabil de alternanta normala somn/veghe. De asemenea, magneziul continut, are un efect relaxant asupra sistemului nervos central, inducand o stare de destindere si relaxare.

Ficatul si rinichii

Strugurii contin foarte multe enzime, apa si minerale care ajuta la mentinerea sanatatii ficatului, fiind un bun remediu impotriva afectiunilor biliare. Strugurii contribuie la detoxifierea organismului prin stimularea functiei renale si ajuta la buna functionare a rinichilor.

Beneficiile strugurilor pentru frumusete

beneficiile-strugurilor-3

Efect antiimbatranire:

polifenolii, acizii grasi polisaturati au proprietati antioxidante, combat radicalii liberi – principalii factori ai imbatranirii si ai aparitiei ridurilor (polifenolii protejeaza fibrele de colagen si de elastina) – si calmeaza pielea iritata. In acest ultim caz, strugurii poti fi utilizati in compresele aplicate direct pe zonele cu probleme, eliminandu-li-se inainte coaja si samburii.

Proprietati fortifiante:

glucoza, fructoza, continutul de zaharuri din fiecare bob este foarte mare (aproximativ 20%); vorbim de zaharuri care sunt usor de asimilat si care asigura o sursa deosebita de energie pentru organism. Vitaminele A, B1 si B2, C, PP pe care le contin strugurii ajuta si protejeaza, mai ales in perioada de toamna, de stres. Un ciorchine de strugure este un supliment deosebit atat pentru maturi, cat si pentru copii deoarece este o sursa de energie nu doar fizica, ci si mentala (printre altele, strugurii mai contin si fosfor).

Dezintoxicant si drenant:

datorita continutului ridicat de potasiu are proprietati diuretice, ajutand la eliminarea lipidelor in exces. Pulpa bogata in fibre, compusa din celuloza, ajuta intestinele mai lenese in mod natural

Ajuta inima si circulatia:

uleiul vegetal pe care il contin in special samburii ajuta la combaterea colesterolului si favorizeaza circulatia sangelui.

Sunt ideali pentru par:

siliciul si acidul fosforic sunt cei mai buni prieteni ai parului des, lucios si sanatos. De asemenea protejeaza firul de par impotriva poluarii sau a spalatului agresiv.

Masca pe baza de struguri – efect de luminozitate

Pentru o piele mai curata si mai luminoasa amesteca un strugure mare rosu, cu coaja si sambure, lasa-l intr-un vas la fermentat cateva ore, apoi aplica-l pe piele. Lasa-l sa actioneze timp de 20 de minute si apoi clateste-ti pielea cu apa calduta. Efectul:purifiant, exfoliant, antiimbatranire: pielea va fi mai neteda si mai luminoasa.

benefiicile-strugurilor-5

 Si pentru ca cel mai cunoscut produs din struguri este vinul enumeram mai jos cele mai populare soiuri de vin. 

NUMELE VINULUI

 

DESCRIERE

INVECHIRE (ANI)

Abocado

Vin rosu

Vin demisec spaniol.Ar trebui să aibă arome de fructe de pădure, pământ şi piele.

3 la 5

Albariño

Vin alb

Originar din nordul Spaniei şi Portugalia, acest soi de vin are o aromă plăcută de citrice şi picantă de fructe.Acesta este adesea amestecat cu alţi struguri albi şi, uneori, învechit in stejar pentru densitate deplina.

1 la 3

Alluvium

Vin alb

Nume dat în California pentru un amestec de Semillon, Sauvignon Blanc, Chardonnay, şi struguri Viognier.Are arome de mere, piersici, grapefruit, flori şi miere.Uşor dulce.

1 la 3

Amarone

Vin rosu

Afine, prune şi stafide, flori scate, ierburi şi un ușor gust de bacon.Puternic şi atrăgător, are nevoie de o mulţime de timp pentru a înmuia taninurile.

5 la 20

Asti Spumanti

Vin alb

Cel mai important vin spumant italian cu aromă proaspătă de strugure, bule mici, şi o fructuozitate bogată, cu note de piersici.

1 la 3

Barbera

Vin rosu

Cele mai bune vinuri Barbera oferă arome de cireşe, condimente şi vanilie.Ele sunt bine echilibrate, cu densitate medie, tanini moi, şi acid echilibrat.In mod tradițional un amestec de struguri, acesta este luat în serios ca un singur soi în Italia, California, Australia, şi, recent, în Argentina.

1 la 5

Barbaresco

Vin rosu

Fratele mai mic al vinului Barolo, are note de cireșe, cu unele de ciocolată, anason, puțin pământos, şi condimente. Presupus a fi produs dintr-un singur soi de struguri, strugurii Nebbiolo, este uneori amestecat pentru a atenua tăria.

5 la 15

Barolo

Vin rosu

Produs din struguri Nebbiolo, acest vin roşu italian are aspect de gudron şi aroma de trandafiri.Căutaţi arome de fructe negre, ierburi uscate, gem de cireşe, şi, eventual, lemn dulce şi fum.Este puternic, cu extrem de lungă durată, şi printre cele mai importante vinuri roşii din lume.

5 la 20

Beaujolais

Vin rosu

Atât vin şi cât şi regiunea franceză în care se produc vinuri cu arome de fructe concentrat, şi Kirsch. Slab şi uşor de băut, Beaujolais Nouveau este realizat în luna noiembrie a fiecărui an şi trebuie consumat în câteva săptămâni.

Nu

Blush

Vin rose

De obicei, se referă la Zinfandel alb, dar poate fi o varietate de alți struguri roşii care produc vinuri foarte fructate de tip roze cu note de căpșuni, rubarba, guma de mestecat – chiar coca.

Nu

Bordeaux

Vin rosu

Aceste vinuri franceze din amestecuri au atât de multe arome încântătoare încât sunt greu de clasificat.Orientaţi-vă spre o culoare intensă cu note elegante de fructe negre coapte, Cassis, ciocolata, fum, şi gust cremos de stejar şi vanilie.De obicei, are nevoie de mai mulţi ani să devina mai puțin tare.

5 la 20

Brunello

Vin rosu

Picant şi uşor astringent, acest vin este unul roşu colorat puternic, care este fermentat îndelung şi lent.Acesta este învechit în butoaie din Toscana pentru cel puţin patru ani.Arome de afine, cireșe şi stejar.

5 la 15

Burgundia

Vin rosu

Produs din struguri Pinot Noir, vinurile de Burgundia prezintă în mod tradiţional o aromă de cedru, cu prune negre, cireș, pământos, cacao, rubarbă, piper, lemn dulce negru, din coajă, şi taninuri puternice.Învechindu-se parţial în butoaie noi de stejar adaugă o profunzime suplimentară şi densitate.

3 la 30

Carmenère

Vin rosu

Din Chile, are un buchet de prune de culoare închisă şi stejar toasty, cu o nota uşoară de pământ, iz de vie de curte, o aroma ușoara de caramel.Ar trebui să fie de cerneală-neagră, cu note de vanilie, pământos şi cu condimente.

3 la 10

Cabernet Franc

Vin rosu

Ca un vin produs dintr-un singur soi de struguri are arome de fructe de pădure, lemn dulce, mentă şi afine, cu o uşoară notă florală.Poate prezenta urme de zmeură şi cireșe negre, finisat cu condimente şi piper.

3 la 5

Cabernet Sauvignon

Vin rosu

Mare varietate de arome, dar căutaţi aromele de cireşe negre, coacăze, ardei gras, cedru, şi posibil de anason.Se pot întâlni arome de coacăze, cutie de trabucuri, piele, carne, sau mentă.

3 la 15

Carignan

Vin rosu

Cunoscut în sudul Franţei, Spaniei şi acum California, este, de obicei, amestecat pentru a produce vinurile Fitou, Minervois şi Corbieres.In California ajunge în vinurile „de carafa”, dar, mai recent, este amestecat în vinuri plăcute, în stilul celor din sudul Ronului.

3 la 5

Chablis

Vin alb

Strugurii francezi Chardonnay fac acest vin elegant, intens, cu o calitate uşoară de fum şi note de piatră, minerale, şi de fruct proaspăt.Nu-l confundaţi cu vărul său din California, care este foarte uşor şi fără densitate şi, posibil, nu de la strugurii Chardonnay.

3 la 5

Chardonnay

Vin alb

Aromele de bază sunt măr verde, piersica şi pepene galben înainte de a fi influenţat de stejar, dându-i un gust untos de pâine prăjită.De asemenea, căutaţi arome de zahar brun, unt şi caramel şi ocazional de citrice.

3 la 5

Châteauneuf-de- Pape

Vin rosu

Extrem de concentrat.Produs dintr-o varietate de struguri, dar include, de obicei, Grenache, Mourvèdre şi Syrah. Căutaţi un vin foarte închis la culoare, aproape negru, cu arome de lemn dulce, carne prăjită, cireșe negre şi fructe de mure.De asemenea, are o notă de trufe, nota de pământ, piper, condimente şi este uşor parfumat.

5 la 20

Chenin Blanc

Vin alb

Selecţiile din California sunt, în cea mai bună variantă a lor, fructate cu fructe tropicale, citrice, piersici, ghimbir, stejar şi caramele.În Valea Loarei din Franţa, Chenin Blanc învechește încet, transformându-se de la cele mai proaspete arome de fructe la cele mai complexe arome de prăjit, alune, minerale, şi miere.

1 la 3

Chianti

Vin rosu

Cireșe negre, ciocolata, espresso, cedru, lemn de santal, ceai negru, stejar încălzit, prune închise la culoare, şi, eventual, o uşoară aromă de lemn dulce sau chiar note de soia.Este format din cel puţin 70% struguri Sangiovese.

3 la 10

Cinsault

Vin rosu

Un strugure care, prin el însuşi, face un vin slab, fructat, dar nu un vin deosebit de distins produs în Franţa.Când se amestecă cu Pinot noir, este un hibrid care produce Pinotage.

3 la 5

Claret

Vin rosu

Mai mult un termen descriptiv decât un vin, aceasta este o „imitaţie” a stilului Bordeaux de vin cu fructe coapte negre, cireșe, posibil de coajă, fum şi stejar.

5 la 10

Colombard

Vin alb

Un vin uneori slab şi acid, fără arome distincte.În mod ideal, folosit pentru distilarea Armagnac-ului şi Cognac-ului.

1 la 3

Côte-Rôtie

Vin rosu

Arome florale de plante cu fum, tutun verde, piper alb şi afine.Poate avea arome de tarta de fructe de pădure roşii-cu note minerale.

5 la 15

Côtes-du- Rhône

Vin rosu

Nu chiar un soi de vin, ci mai degrabă o regiune care oferă vinuri de caracter distinct.Căutaţi un buchet plin cu note de cireșe negre, cafea şi note de piper negru.Poate avea aroma de mure şi un iz pământos.

3 la 15

Fumé Blanc

Vin alb

Numele dat in California pentru Sauvignon Blanc sec.Note de citrice, pepene galben, iarba, piersici, caise, fructe tropicale şi, posibil, unt, vanilie şi miere.Poate fi amestecat cu Semillon.

1 la 3

Gamay

Vin rosu

Celebrul strugure de Beaujolais, acesta este conceput pentru a fi băut proaspăt şi are arome de căpșuni, cireșe, banane şi ciocolată.

Nu

Gewürztraminer

Vin alb

Servit rece, acest vin prezintă arome de nuca de litchi, grapefruit şi pere.Posibil floral, mandarine, ananas, portocale, şi condimente.Recolta târzie de Gewürztraminers este, de obicei, dulce (20% + zahăr rezidual), cu o concentraţie de fructe extraordinară şi da senzația că vă beţi desertul.

1 la 10

Gigondas

Vin rosu

Acest vin francez este, de obicei, dens şi de o culoare violet intensă, arome dulci de cireșe cu condiment exotice şi tanini medii.

3 la 10

Grenache

Vin rosu

De obicei amestecat, dar ca un vin produs dintr-un singur soi de struguri singur, are arome de piper negru, prune şi caramele. Strugurele de bază din sudul Ronului.

1 la 3

Hermitage

Vin rosu

Acest vin din nordul Ronului, folosind aproape exclusiv struguri Syrah, are iz de fum, este picant şi intens cu unele arome de mure, cedru şi parfum.

5 la 20

Johannisberg Riesling

Vin alb

Uşor dulce cu arome fructate, florale şi o textură uşor înviorătoare.Căutaţi arome de condimente, mere, caise sau piersici şi miere.

1 la 5

Lambrusco

Vin rosu

Un vin tradiţional dulceag, vin spumant produs din struguri cu acelaşi nume.Este foarte diferit în Italia sa natală unde are puţin tanin, dar este sec, are o mare aciditate şi plin de arome de căpşuni.Se potriveşte bine cu salam şi prosciutto.

Nu

Lemberger

Vin rosu

Ușor, rustic, suculent şi cu aroma de strugure, este cel mai popular dintre vinuri din nord-vestul Pacificului. Serviți-l uşor răcit la un picnic de vară.

3 la 5

Macon-Villages

Vin alb

Confundat cu un soi de vin, acesta este de fapt o regiune producătoare de vinuri albe de Burgundia (Chardonnay) cu arome subtile de nuci şi note de unt, posibile arome de fructe tropicale, împreună cu lime şi banane.Buna nota finala şi foarte sec.

1 la 5

Malbec

Vin rosu

De obicei, un amestec de struguri folosit la Bordeaux.Soiuri unice sunt acum populare în Argentina şi California.Pot rezulta arome de menta şi ciocolata, precum şi de cireș, piper şi condimente.

3 la 5

Malvasia

Vin alb

De obicei un amestec de struguri în vinul alb spaniol Rioja, acesta oferă structură, bogăţie, aciditate şi parfum. Poate conferi un caracter picant de flori.

1 la 3

Marsanne

Vin alb

Arome de piersici, cu miere şi fructe.Coajă de citrice, mango şi posibile note de cretă.Cele mai multe sunt mai bune, după cinci ani într-o sticlă.

3 la 7

Meritage, red

Vin rosu

Versiunea California de vin Bordeaux.Mure, ardei gras, mărar, menta, şioregano Unele note de fum, frișcă, vanilie.

5 la 15

Merlot

Vin rosu

Lemn de santal, cafea, menta, ciocolata, piper, şi vanilie, dar, de asemenea, note de coacăze negre, cireș si, eventual, de prune.

3 la 5

Montepulciano

Vin rosu

Un vin de bază roşu cu greutate medie, cu cireşe coapte şi prune de culoare închisă, cu accente uşoare de tutun şi cedru.

3 la 8

Montiano

Vin rosu

Denumirea comercială italiană folosită pentru Merlot.Căutaţi arome de ciocolata, espresso, mure, cireşe şi, eventual, coacăze.Va avea, de obicei, noi arome de stejar şi fum.

3 la 15

Moscato

Vin alb

Vin tipic de desert.Fructat şi uşor de băut, acest vin oferă arome de flori de piersic, caprifoi, vanilie, caise, migdale prăjite, şi unt dulce.

3 la 8

Mourvedre

Vin rosu

În primul rând un amestec de struguri francezi şi spanioli producător de vin închis la culoare, structurat, robust şi înviorător cu o uşoară notă de condimente şi parfum.Cunoscut sub numele de Monastrell în Spania şi Mataro în Australia.

3 la 8

Muscadet

Vin alb

Arome proaspete, curate cu o notă finală seacă, de lămâie, posibil florală.Poate avea unele note de ananas şi minerale.Ar putea fi uşor spumant cu corp mediu şi gust picant.Vinurile Muscadet medii sunt dulci, uşoare, fructate şi fără profunzime.

Nu

Muscat Blanc

Vin alb

Sec sau dulce, cu o varietate de arome deoarece se folosește o familie de struguri „Muscat”.Căutaţi arome puternice;trandafiri, portocale, condimente şi, posibil,vaselina.

Nu

Nebbiolo

Vin rosu

Nu este într-adevăr un vin, ci un amestec de struguri utilizat în puternicul vin italian Barolo şi pentru fratele mai mic Barbaresco. Puternice şi tanice, pot petrece zeci de ani pentru a se maturiza, dar este un timp bine meritat.A se vedea mai sus.

3 la 15

Palomino

Vin alb

Clasic soi de struguri spanioli în sherry, este rar utilizat în vin de masă, dar oferă un parfum moale, de caramele cu aciditate scăzută.

Nu

Petit Verdot

Vin rosu

In mod tradițional un amestec de struguri, este folosit în vinul roşu de Bordeaux pentru a-i oferi aciditate, tanini şi parfum.

3 la 5

Petite Syrah

Vin rosu

Închis la culoare şi plin de fructe tari de culoare închisă.Pământos cu note de menta şi ciocolata.Acestea pot fi destul de tanic şi necesită cinci ani înainte de îmbătrânire potabilă.Nu este produs din același strugure ca Syrah.

3 la 10

Pinot Grigio

Vin alb

Aromă de mere, fân, paie şi lămâie şi, eventual, pere.Căutaţi un gust bun, corp mediu şi nota finală pe bază de ierburi.

1 la 3

Pinot Gris

Vin alb

Arome parfumate de caprifoi, ananas şi guava.Posibil pere, piersici, fum, şi de citrice, şi note minerale.Unele recolte pot avea arome de nuci şi fum, care îl apropie de gustul vinului francez Chablis.De asemenea, cunoscut sub numele de Pinot Blanc şi Rulander.

1 la 3

Pinot Noir

Vin rosu

Fructe roşii înmuiate cu ciocolata, cuișoare şi scorțișoara.Cireșe negre, lemn dulce uşor, vanilie şi unt.

3 la 10

Port

Vin rosu

De asemenea, Porto.Un vin alcoolizat care permite 48 de soiuri de struguri în producţia sa, ceea ce explică variaţia mare în gust.Căutaţi o aromă de stafide, de ciocolata, cu note de condimente.

Tot timpul

Primitivo

Vin rosu

Zinfandel în Italia, dar nu are un gust similar.Mediu, cu cireașa neagră, din coajă, cafea şi arome de cacao.Condiment posibil, aspect de gudron şi note de piper negru.Cele rele au aroma picantă de stafide.

3 la 5

Rhône

Vin rosu

Nu este un strugure sau vin, ci un stil folosind un vin pe baza de Syrah.Vinurile din Sudul Ronului au o nota predominantă de Grenache care adaugă note de fructe, piper şi caramele.

5 la 15

Riesling

Vin alb

De obicei, dulce sau demi-dulce („Halb-trocken” cu vinuri Riesling germane), cu o aroma florală, precum caise, piersici, mere, pere, şi miere.Soiurile mai dulci pot prezenta chiar caramele, vanilie, plăcintă cu nuci, şi cremă de zahăr ars.

1 la 10

Rioja

Vin rosu

Vin Generic spaniol roşu cu cea mai mare parte struguri Tempranillo, uneori amestecat cu Mazuela. Are aromă de scorţişoară, cireș, cuişoare şi piele.Note de tarta-cireșe, lemn dulce, minerale şi condimente.

5 la 10

Rousanne

Vin alb

Utilizat în vinuri Hermitage, oferă note de condimente, marmeladă şi cedru, şi de obicei sunt folosite ca un strugure de amestec.Ca un singur vin de soi, poate fi destul de înviorător, aromat şi este o schimbare răcoritoare de la Chardonnay.

1 la 3

Sancerre

Vin alb

Valea Loarei (Franţa), Sauvignon Blanc are arome de lime sau de lămâie, şi aroma intensa de fructe. Aroma minerala, posibil cu mandarine, miere şi note de sol.

1 la 3

Sangiovese

Vin rosu

Cireș prăfuit şi Cassis, cu note de gudron, plante medicinale, ciocolată, şi coajă.Mirosul este de obicei, de espresso şi fructe negre.Versiunile de California au, de obicei, puțin mai mult stejar, cu posibile note de prune şi vanilie.

3 la 10

Sauvignon Blanc

Vin alb

Pepene verde (California), arome înviorătoare de citronela şi cimbru.Grapefruit, pere şi, eventual, fructul pasiunii şi smochina.Când se învechește in butoi de stejar, acesta este cunoscut sub numele de Fume Blanc.

1 la 3

Sémillon

Vin alb

Poate avea arome similare cu Sauvignon Blanc sau Chardonnay, cu note de iarba sau erbacee.De multe ori veţi găsi arome de pepene galben, ierburi şi smochine coapte.

1 la 5

Seyval

Vin alb

Un strugure popular în Marea Britanie şi Canada, produce vinuri cu arome de mere şi pere.

1 la 5

Shiraz

Vin rosu

Syrah australian cu arome de mure, vanilie şi stejar încălzit.Uneori are note de lemn dulce, cedru şi crema mocha.Deseori descris ca fiind carnos, tare şi suculent.Cunoscut sub numele de Syrah în alte părţi ale lumii.

3 la 10

Spanna

Vin rosu

Vin italian produs din struguri Nebbiolo.Când este produs pentru consum timpuriu se folosește acest nume, iar când se învechește devine vinul matur Barolo.

1 la 3

Sylvaner

Vin alb

Originar din Austria, acest strugure produce vinuri care sunt seci, foarte uşoare şi utilizate în Alsacia ca vin de masă.Poate avea unele caracteristici de pământ.

1 la 3

Tempranillo

Vin rosu

Cu aroma plina, cele mai bune vinuri de acest tip au arome de cireşe, pământ, coajă, carne, stejar, şi condimente. De asemenea, cunoscut sub numele de Tinto Fino, este vinul roşu de top din Spania la toate nivelurile scalei de calitate.

3 la 10

Tokay

Vin alb

Având o culoare aurie intensa, acest vin dulce unguresc are arome de caise seci şi fum.

Decenii

Torrontes

Vin alb

Vin din Argentina cu note de litchi şi nectarine.Ușor şi plin de viaţă, înviorător şi cu o aroma care durează. Poate avea ocazional o uşoară efervescenta.

1 la 5

Trebbiano

Vin alb

Un vin din Italia centrala foarte neutru, cu note intense ale unui buchet de mar verde.Este produs din strugurii de bază în Italia centrală utilizaţi în vinuri, cum ar fi Orvieto, Soave, verdicchio, şi Lugana.Ușor şi fructat cu o nota de dulceaţă.

1 la 5

Valpolicelli

Vin rosu

Un vin destul de obişnuit, care este ușor, dar poate avea note minunate cireșii şi de mure şi, eventual, de lemn dulce.Un vin uşor de băut.

1 la 5

Verdelho

Vin alb

Un strugure iberic folosit în Australia pentru a produce un vin cu note de mandarine, fân, pepene galben, citrice şi ierburi.Poate avea aroma minerala, aspra şi amara, cu nota finala de caise sau citrice.

1 la 3

Vinho Verde

Vin alb

Vin uşor şi plin de viaţă din Portugalia cu arome florale şi lămâie, lime şi buchet de mere acre.Are un gust ușor fructat-dulce, dublat de gust de mere şi piersica alba.Nota finala de minerale şi lime.

3 la 5

Viognier

Vin alb

Arome fructate, picante, exotice, cu mere, caise, piersici, miere, şi note de pere.Butoiul de fermentare adaugă un gust neted, catifelat şi untos.Sec dar bogat.

1 la 5

White Zinfandel

Vin rose

Cunoscut sub numele generic de vin „Blush”.Acest vin „roz” este unul proaspăt de fructe, moale şi uşor dulce, cu arome de zmeura roșie şi piersici.

Nu

Zinfandel

Vin rosu

Boabe de fructe de pădure înviorătoare cu aroma uşoară de cacao, aspect de gudron, piper şi piele.Aspect dens de cireșe negre, mure, piper, ierburi, şi condimente.Poate fi amestecat cu Petite Sirah.

3 la 10

 

benficiile-strugurilor-7

SAMPANIA

    Sampania este un vin spumant produs din struguri crescuti in regiunea Champagne din Nord-Estul Frantei, urmand procedee specifice ce sunt necesare procesului de refermentare a vinului in sticle pentru a crea mult apreciatele bule. Cei mai folositi struguri pentru sampanie sunt soiurile negre Pinot Noir si Pinot Meunier si soiul alb Chardonnay.

Vinurile din regiunea Champagne erau cunoscute inca dinainte de Evul Mediu. Romanii au fost primii care au plantat vita-de-vie in regiunea din Nord-Estul Frantei, si au cultivat struguri chiar mai devreme de secolul al V-lea. Mai tarziu, manastirile au detinut podgoriile, iar calugarii produceau vin pentru slujbe. Regii francezi erau incoronati la Reims, iar vinul de Champagne era servit la festivitatile de incoronare.

Legenda spune ca un calugar benedictin, pe nume Dom Perignon, a perfectionat tehnica realizarii sampaniei. Contrar legendei, Dom Perignon nu a inventat sampania, dar a avut contributii importante la productia si calitatea vinului de Champagne, de aceea sampania marca “Dom Perignon” este considerata o bautura de calitate superioara. Cel mai vechi vin spumant consemnat este “Blanquette de Limoux” si, se pare, ca ar fi fost inventat in anul 1531, de catre calugarii benedictini de la Biserica Saint-Hilaire de langa Carcassonne. Acestia imbuteliau vinul inainte ca fermentarea initiala sa se fi terminat.

Un secol mai tarziu, fizicianul englez Christopher Merret a documentat ca aditia de zahar la un vin finalizat este necesara pentru o fermentare secundara, realizare venita cu sase ani inainte ca Dom Perignon sa calce in Manastirea Saint-Pierre din Hautvillers. In 1662, Merret a prezentat Societatii Regale, un document in care detalia tehnicile procesului ce astazi se numeste “metoda champenoise”. Aceasta descoperire a coincis cu dezvoltarile tehnice in realizarea de sticle ce puteau rezista presiunilor interne in timpul procesului de refermentare.

In Franta, primul vin spumant a fost numit “vinul diavolului” (le vin du diable), deoarece, din cauza presiunii, sticlele explodau sau dopurile de pluta sareau. In anul 1844, Adolphe Jaquesson a inventat sistemul de prindere cu sarma, dar versiunile initiale erau dificil de aplicat si prezentau inconveniente la desfacut. La fabricarea sampaniei s-a folosit, pentru mult timp, procesul simplu de imbuteliere inainte de finalizarea fermentarii, proces denumit si “metoda rurala”. Metoda champenoise a inceput sa se foloseasca abia in secolul XIX, la 200 de ani dupa ce Christopher Merret a documentat procesul. Secolul al XIX-lea a cunoscut o crestere exploziva in porductia de sampanie, ajungand la o productie regionala de 300 000 de sticle anual in 1800, pana la 20 de milioane de sticle in anul 1850.

In anul 1743, Claude Moet a transformat casa calugarului Dom Perignon, Manastirea din Hautvillers, intr-o vinarie de mare renume, iar cea mai buna sampanie produsa in cramele sale poarta acum numele calugarului care a creat-o.

Calitatea cea mai de pret a sampaniei o reprezinta versatilitatea ei. O sampanie cu adevarat buna se combina perfect cu aproape orice fel de mancare, dar cand este servita ca aperitiv, vinul spumant trebuie sa fie sec.

Pentru evenimente importante din viata noastra sau pentru anumite evenimente fastuoase, sampania este bautura ce ofera un plus de finete si clasa, ceea ce le transforma in partenere ideale pentru astfel de ocazii.

ECHIPA NOASTRA VA DORESTE O TOAMNA FRUMOASA!!!

beneficiile-strugurilor-8

 

3 Comentarii
  1. Cristian Mihăescu spune

    Cunoaşteţi povestea şoricelului şi bobului de strugure?

    1. Edit Bako spune

      Da! Soricelul, pisica si bobul de strugure.😂

  2. Jozsef Burjan spune

    Farte sanatos !

Lasă un răspuns